Aloita oma Podcast – näin se tehdään

Oletko harkinnut aloittavasi oman podcastin? Ota selvää mitä tarvitset päästäksesi alkuun.

Podcast on sarja jaksoja (ääni tai video), jotka julkaistaan RSS-syötteenä. Voit tilata toivomiasi syötteitä ja kuunnella lempipodcastisi uusimmat jaksot heti.

Podcastien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Myös podcastiin liittyvien tuotteiden markkinat ovat kasvaneet, ja nykyään kuka tahansa voi perustaa oman podcastin. Tarvitset periaatteessa vain tietokoneeseen, älypuhelimeen, mikseriin tai kannettavaan tallentimeen liitettävän mikrofonin - riippuen vaatimuksistasi ja podcastiin osallistuvien määrästä. Tässä oppaassa käymme läpi mitä teknisiä apuvälineitä saatat tarvita.

Osa 1

Mikä mikrofoni kannattaa valita?

Markkinoilta löytyy valtava valikoima mikrofoneja, jotka on tarkoitettu erityisesti juuri podcast- ja striimaus-tarkoitukseen. Lyhyesti sanottuna voit valita joko USB-mikrofonin, jonka liität suoraan tietokoneeseen ja muokkaat äänitiedostoa tietokoneohjelmassa tai XLR-mikrofonin, joka liitetään mikseripöytään tai ulkoiseen XLR-tuloilla varustettuun äänikorttiin.

USB- ja XLR-mikrofonikategorian tavallisimmat mikrofonityypit ovat dynaaminen mikrofoni ja kondensaattorimikrofoni.

Kumpi näistä sinun kannattaa valita, riippuu siitä, kuinka monta henkilöä podcastiisi osallistuu ja minkälaisessa ympäristössä se nauhoitetaan. Alla käymme läpi käsitteet, jotka on hyvä tietää ennen mikrofonin ostamista.

Dynaaminen mikrofoni ja kondensaattorimikrofoni

Dynaaminen mikrofoni vahvistaa mikrofonin läheltä tulevaa ääntä mutta sen herkkyys ei riitä jos etäisyyttä mikrofoniin lisätään. Se sopii parhaiten yhdelle henkilölle tai äänelle mikrofonia kohden ja on myös hyvä vaihtoehto kun studiota tai muuta hiljaista ympäristöä ei ole käytettävissä. Muista aina puhua lähellä dynaamista mikrofonia - noin 5-10 cm etäisyydeltä - niin takaat hyvän äänenlaadun (vertaa laulajaan, joka esiintyy lavalla bändin kanssa).

Kondensaattorimikrofoni vangitsee äänen selkeämmin ja erittäin hyvällä laadulla, mutta aistii myös herkemmin ympäristön äänet. Jos huoneessa on hiljaista ja edes vähän ääntä vaimentavia elementtejä, kondensaattorimikrofoni on erinomainen valinta. Se poimii äänen usealta vierekkäin istuvalta puhujalta. Se ei kuitenkaan sovi esimerkiksi kotikeittiössä äänitettävään podcastiin jos taustalla hurisee liesituuletin.

Tallentaa eri suunnista tulevaa ääntä

On hyvä tietää, että mikrofoneissa on eri suuntakuvioita. Suuntakuvioissa on kyse mikrofonin herkkyydestä eri suunnista tulevia ääniä kohtaan. Aivan kuten alla olevat nimet vihjaavatkin, voit istua mikrofonin ympärillä eri kokoonpanoissa äänialueesta riippuen.

Pallokuvioiset mikrofonit ovat yhtä herkkiä joka suuntaan, mutta eivät liian herkkiä esimerkiksi tuulenpuuskille. Ne sopivat hyvin, nauhoituksiin, joissa useita osallistujia istuu pöydän ympärillä tai nappimikrofoniksi TV-nauhoituksiin.

Hertta on suuntamikrofoni, joka poimii pääasiassa edestä tulevat äänet. Useimmissa mikrofoneissa on hertta-äänialue jos muuta ei ole ilmoitettu ja dynaamisissa mikrofoneissa äänialue on aina tällainen.

Superhertta (haulikkomikrofoni) on suunnattu mikrofoni, joka poimii edestä tulevat äänet mutta vangitsee lisäksi myös takaa tulevaa ääntä. Se sopii parhaiten yhdelle äänelle kerrallaan, ja sitä käytetään usein vlogauksessa sekä videoiden suoratoistossa, koska saat kondesaattorimikrofonin äänen, se ei vaadi aivan mikrofonin lähellä istumista (metrin etäisyys riittää) ja se poistaa ei-toivotut äänet huoneista ja ympäristöstä.

Kahdeksikko poimii vastakkaisista suunnista tulevat äänet yhtä voimakkaasti, mutta ei ota sivuilta tulevia ääniä. Kun kaksi puhujaa istuu vastakkain pöydän äärellä on kahdeksikko hyvä valinta. Muista kuitenkin, että sitä on hyvä käyttää hiljaisessa ympäristössä, koska se on herkkä tuulelle ja muille häiritseville taustaäänille.

USB- mikrofoni

USB-mikrofoni on edullinen ja yksinkertainen valinta, jos aiot tehdä podcastia yksin tai muutaman kaverin kanssa (tällöin kullakin tulee olla oma USB-mikrofoninsa). USB-mikrofoni liitetään suoraan tietokoneeseen, jossa äänitiedostoja voidaan muokata eri ilmaisohjelmilla. Moni youtuubaaja ja striimaaja käyttää tämän tyyppisiä mikrofoneja.

Usean USB-mikrofonin yhdistäminen tietokoneeseen voi kuitenkin olla haasteellista. Jos podcastiin osallistuu useampia henkilöitä, he voivat istua vierekkäin, jolloin kondensaattori-USB-mikrofoni, esimerkiksi Blue Microphones Yeti NanoNano on edullinen vaihtoehto. Muita esimerkkejä suosituista studiolaatuisista kondensaattori-USB-mikrofoneista ovat Røde NT- USB-Studiomikrofoni tai Blue Microphone Yeticaster.

Suuri uutuus pienessä koossa on Røde NT-USB Mini.Se kiinnitetään magneetilla pöytäjalustaan tai mikrofonipuomiin, siinä on sisäänrakennettu pop-suodatin sekä USB-C-liitäntä tietokoneelle sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

Haluatko dynaamisen USB-mikrofonin, jota voi käyttää taustaäänistä huolimatta? Siinä tapauksessa Røde Podcaster Dynaaminen USB-Mikrofoni on hyvä vaihtoehto.

XLR- mikrofoni

XLR-mikrofoni on seuraava askel kohti erittäin selkeää ääntä tai kun podcastiin osallistuu useita henkilöitä. Toisin kuin USB-mikrofoni, XLR-mikrofoni liitetään ulkoiseen laitteeseen, joko mikseripöytään tai ulkoiseen äänikorttiin XLR-tulon kautta (XLR-mikrofonia ei siis liitetä suoraan tietokoneeseen). Tämä vaihtoehto on usein hintavampi kuin USB-mikrofoni, koska se vaatii sekä mikrofonin että lisälaitteiden hankkimisen, joissa on XLR-tulo. RØDE PodMic XLR on esimerkki dynaamisesta podcast-mikrofonista, joka on kehitetty erityisesti suoratoistoa ja podcast-radiota varten. Siinä on sisäänrakennettu puhkusuoja ja se voidaan liittää XLR-kaapelilla ulkoisiin podcast-laitteisiin.

Kannettavat äänityslaitteet

Pienikokoinen ja edullinen vaihtoehto suoraan tietokoneelle tallentamiseen on Zoom H6 Handy Recorder tai ZOOM H1N Handy Recorder. Nämä ovat Zoomin kannettavien kenttämikrofonien kaksi eri mallia, joissa on paljon tallennusvaihtoehtoja. Ne ovat erittäin käteviä mukaan otettaviksi, ne toimivat ilman paristoja ja toimivat ulkoisena äänikorttina, kun olet kotona. Voit tallentaa useita raitoja samanaikaisesti ja vaihtaa kaksi mukana tulevaa mikrofonia tarvittaessa XLR-mikrofoneihin.

Osa 2

Edistynyt ja käyttäjäystävällinen kun podcastiin osallistuu monia

Teettekö podcastia porukalla? Haluatko voida muokata ääniraitoja, lisätä äänitehosteita tai tehdä puhelinhaastatteluja lähetyksen aikana? Nykyään on saatavilla erityisesti podcasteihin soveltuvia äänityslaitteita. Niissä on useita kuuloke- ja mikrofonituloja ja niihin voidaan yleensä tallentaa täysin ilman tietokonetta suoraan SD-kortille. Mutta niitä voidaan käyttää myös edistyneinä ulkoisina äänikortteina, jos haluat mieluummin äänittää tietokoneella. Røde Rodecaster Pro Podcast Mixer ja Zoom LiveTrak L-8ovat kaksi esimerkkiä tällaisista. Nämä ovat uskomattoman helppokäyttöisiä - voit soittaa soitat introja, tunnareita, mainoksia ja äänitehosteita yhdellä napin painalluksella.

Pop-suodatin selkeyttää ääntä

Puhkusuojia käytetään mikrofonien edessä esimerkiksi radiolähetyksiä tehtäessä. Monissa nykypäivän podcast-mikrofoneissa on sisäänrakennetut pop-suodattimet, jotka häivyttävät uloshengitysäänet esimerkiksi P ja T kirjainten yhteydessä. Selkeämmän äänitallenteen luomisen lisäksi ulkoinen pop-suodatin sieppaa myös syljen ja pidentää näin mikrofonin käyttöikää.

Älä unohda jalustaa

Hyvä jalusta tai mikrofonipuomi on ammattimaisen podcastin äänittämisessä tärkeämpi kuin voisi uskoa . Mikrofonipuomi on erityisen tärkeä dynaamista mikrofonia käytettäessä, sillä se on pidettävä erittäin lähellä suuta. Joihinkin mikrofoneihin sisältyy jalusta, muussa tapauksessa voit hankkia sellaisen erikseen. Saatavilla on niin yksinkertaisia pöytäjalustoja kuin pitempiäkin mikrofonipuomeja, kuten esimerkiksi Blue Microphones Compass.

Äänitä podcast-lähetys puhelimellasi

Joskus podcastin tekeminen hoituu kätevimmin puhelimella. Silloin et voi kuitenkaan käyttää ulkoisia äänikortteja etkä liittää XLR-mikrofoneja suoraan puhelimeesi. Onneksi tarjolla on useita älykkäitä mobiiliratkaisuja; esimerkiksi solmiomikrofonit (Røde Smartlav+) tai sovittimet, joiden avulla voit käyttää perinteisiä mikrofoneja matkapuhelimesi kanssa.

Muokkaa podcastia

Kaksi suosittua ilmaisohjelmaa, joilla voit editoida podcastejasi on Garageband ja Audacity. Maksullisista vaihtoehdoista Adobe Audition on tavallisin, koska se sisältyy Creative cloud-ratkaisuun.

Aika julkaista

Suurimmat podcast-palvelut ovat Libsyn ja Acast. Toinen vaihtoehto on Spotify. Jos sinulla on kotisivu tai haluat sellaisen podcasteillesi, hyvä vinkki on käyttää Squarespacea. Siihen sisältyy podcast-ratkaisu, eikä sinun tarvitse maksaa enempää podcast-palveluista, kuten Acastista.

Etkö pääse studioon?

Aiotko äänittää kotona? Muista, että ääni kimpoilee. Klassinen veto on äänittää vaatekomerossa. Toinen hyvä vinkki on valita huone, jossa on mahdollisimman paljon verhoiltuja huonekaluja. Voit myös ripustaa seinille vilttejä/peittoja.

23 syyskuuta 2020

Valitse sopivat kuulokkeet

Mutta sopivien kuulokkeiden löytäminen lukuisten valmistajien ja mallien joukosta ei aina ole helppoa. Tässä oppaassa pyrimme vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin ja auttamaan siten löytämään kuulokkeet, jotka sopivat juuri sinulle.

Näin valitset sopivimman äänentoistolaitteiston

Miten äänentoistolaitteet valitaan? Korvakuulolta tietenkin. Lisäksi on tärkeää valita laitteet tarpeen ja niiden käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi jos musiikkia haluaa kuunnella rannalla, kallis kotiteatteriin tarkoitettu äänentoistolaite ei ole siihen sopivin vaihtoehto.

Oma vlogi käyntiin

Hienon ja ammattimaisen materiaalin tuottaminen blogeihin ja sosiaalisiin medioihin ei tarvitse olla vaikeaa. Ainut mitä tarvitset on kamera, mikrofoni ja perustiedot kuvienasettelusta sekä valoituksesta. Vaikeinta saattaa olla oikeanlaisen varustuksen valitseminen.