Ääni & kuva

Haluatko aloittaa podcastin tekemisen?

Hienoa! Olemme keränneet tänne kaiken tietämisen arvoisen podcastien tekemisen aloittamisesta.

Mikä on podcast?

Nykyään podcastit ovat tavallinen osa ihmisten elämää, ja useimmat kuuntelevat jo jotakin podcastia – joskus jopa tietämättään. Kiinnostuksen kasvaessa myös podcasteihin liittyvien tuotteiden markkinat kasvavat, minkä vuoksi tuotteita on yhä enemmän. Nykyään kaikki voivat aloittaa podcastin tekemisen. Tarvitset vain mikrofonin, jonka voi yhdistää tietokoneeseen, miksauspöytään tai kannettavaan tallentimeen. Tässä oppaassa kerromme, mitä teknisiä apuvälineitä oman podcastin tekemisen aloittamiseen tarvitaan.

Mikrofonityypin valinta

Tärkein väline podcastin onnistumisen kannalta on mikrofoni. Nykyään markkinoilla on valtavasti erilaisia mikrofoneja, jotka on kehitetty erityisesti podcasteja ja striimausta varten. Mutta mistä tietää, mikä niistä kannattaa valita? Mikrofonityyppejä on lyhyesti sanottuna kahdenlaisia kahteen eri tarpeeseen:

USB-mikrofoni – liitetään suoraan tietokoneeseen, jossa käytetään jotakin muokkausohjelmaa.

USB

XLR-mikrofoni – kytketään miksauspöytään tai ulkoiseen äänikorttiin, jossa on sopivat XLR-tulot.

XLR

Jos teet podcasteja yksinäsi, on järkevintä käyttää dynaamista mikrofonia tai kondensaattorimikrofonia. Sopivimman mikrofonin valinta riippuu siitä, minkälaisessa ympäristössä aiot ääntä tallentaa.

Dynaaminen mikrofoni

Dynaaminen mikrofoni sopii hyvin, jos podcasteja tekee yksin tai jos puhujia on vain yksi. Se ottaa vastaan mikrofonin lähellä olevat äänet, mutta ei niinkään kauempana olevia ääniä. Siksi on tärkeää puhua mikrofonin lähellä (5–10 cm), jotta äänenlaatu olisi paras mahdollinen.

Kardioidimikrofonit

Yleisin mikrofonityyppi. Kardioidimikrofonit ottavat ääntä vastaan etupuolelta. Jos muuta ei mainita, mikrofonin suuntakuvio on luultavasti kardioidi. Kaikki dynaamiset mikrofonit ovat kardioidimikrofoneja.

Super-kardioidi

Super-kardioidi eli "shotgun microphone" on tehokas suunnattu mikrofoni, joka ottaa vastaan myös takaa tulevaa ääntä. Se sopii parhaiten yhdelle puheäänelle kerrallaan. Se on yleinen vlogeissa ja videostriimauksessa sillä se poistaa ei-toivotut äänet, eikä sinun tarvitse istua niin lähellä mikrofonia – 1 metri on yleensä riittävän lähellä.

Kondensaattorimikrofoni

Kondensaattorimikrofoni tallentaa korkealaatuista ääntä ja myös ympäristön ääniä. Siksi se sopii parhaiten hiljaisiin ja vaimennettuihin huoneisiin ja huonommin esimerkiksi keittiöön, jossa liesituuletin on päällä.

Tuotteisiin

Mikrofoneista puhuttaessa puhutaan usein äänen vastaanotosta. Kyse on yksinkertaisesti siitä, miten herkästi mikrofoni vastaanottaa ääntä eri suunnista. Äänen vastaanoton tärkeys korostuu siksi silloin, kun puhujia on useita.

Pallokuvioiset mikrofonit

Herkkä kaikkiin suuntiin, ei kuitenkaan tallenna tuulen huminaa. Sopii hyvin tilanteisiin, joissa pöydän ääressä istuu useita henkilöitä tai kun TV-nauhoituksissa käytetään nappimikrofoneja.

Kahdeksikko

Kahdeksikko ottaa vastaan yhtä paljon ääntä niin takaa kuin edestä, mutta ei juurikaan sivuilta. Se sopii hyvin vastakkain istuville henkilöille, mutta ympäristön on oltava hiljainen, sillä tällainen mikrofoni ottaa vastaan tuulen huminaa ja muuta taustahälyä.

Tuotteisiin

Onko podcastien tekijöitä useita, tai haluatko työstää ääniraitoja, lisätä ääniefektejä tai soittaa ihmisille lähetyksen aikana? Tarjolla on lisävarusteita, joiden avulla podcastista saa aiempaakin ammattimaisemman. Alla esittelemme muutamia niistä:

Podcast-mikseri

Jos et halua hankkia useita eri laitteita, valitse all-in-one-tuote, joka sisältää kaiken tarvittavan podcastien tekemiseen samassa paketissa. Kyse on podcast-mikseristä. Podcast-mikserin avulla voit luoda integroidun podcast-studion, joka sisältää kaiken tarvittavan ammattimaisten podcastien luomiseen.

Selkeämpi ääni puhkusuojalla eli POP-suodattimella

Puhkusuoja eli POP-suodatin poistaa uloshengitysäänet, joita syntyy kirjaimia "P" ja "T" lausuttaessa. Tällaiset suodattimet ovat yleisiä radiolähetyksissä, ja ne sijoitetaan yleensä mikrofonin eteen. Suodatin parantaa puheäänen vastaanottoa ja estää myös sylkeä pääsemästä kosketuksiin mikrofonin kanssa, mikä pidentää mikrofonin käyttöikää.

Ammattimaiset podcastit takaava jalusta

Jalusta tai mikrofonivarsi on podcastien ammattimaisen laadun kannalta tärkeämpi kuin uskoisikaan. Jos sinulla on dynaaminen mikrofoni, jalusta on erityisen tärkeä, koska mikrofoni on lähellä suutasi. Joidenkin mikrofonien mukana toimitetaan jalusta, mutta jos näin ei ole, sellaisen voi ostaa helposti myös erikseen. Tarjolla on niin yksinkertaisia pöytäjalustoja kuin pitkiä mikrofonivarsia

Kätevä vaihtoehto

Ns. "field recorder" on edullinen ja kätevä vaihtoehto suoraan tietokoneelle tallentamista varten. Tällaiset laitteet tarjoavat useita tallennusmahdollisuuksia, ne on helppo ottaa mukaan ja ne toimivat myös ulkoisina äänikortteina kotona. Lisäksi voit tallentaa useita raitoja samanaikaisesti ja vaihtaa mukana toimitetut mikrofonit XLR-mikrofoneihin.

Muokkaustyökalut

Äänitiedoston muokkaamiseen on olemassa hyviä ilmaisia työkaluja. Sellaisia ovat mm. Garageband ja Audacity. Hyvä vaihtoehto, joka ei kuitenkaan ole ilmainen, on Adobe Audition, joka sisältyy Creative Cloud -ratkaisuun.

Julkaisupäivä

Kovan työn jälkeen on hauskimman tehtävän aika – eli julkaisun. Siihen on tarjoilla useita vaihtoehtoja, joista yleisimmät ovat Acast, Libsyn ja Spotify. Jos haluat podcastillesi kotisivun, Squarespace on hyvä vaihtoehto. Se tarjoaa podcast-ratkaisun, jonka ansiosta sinun ei tarvitse maksaa ylimääräistä podcast-palveluista.

Kaipaatko studiota?

Jos sinulla ei ole studiota tai jos äänität kotona, on tärkeää muistaa, että ääni kimpoilee. Monen käyttämä tapa on äänittää vaatekaapissa, vaikka se ei ehkä olekaan ihanteellinen vaihtoehto. Toinen hyvä keino on täyttää huone pehmeillä tyynyillä tai ripustaa peittoja tai huopia ikkunoiden ja seinien eteen äänenvaimennusta varten.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue