Ääni & kuva

Kameraopas

Harkitsetko valokuvauksen aloittamista?

Vai oletko ehkä jo aloittanut, mutta haluat tulla paremmaksi?
Olipa tasosi mikä tahansa, ennen valokuvaamisen aloittamista on tärkeää ottaa huomioon tiettyjä asioita. Tässä valokuvausoppaassa kerrotaan, mitä kannattaa ottaa huomioon kameraa valitessa ja mitkä lisävarusteet voivat olla hyödyllisiä eri kohteita kuvattaessa.

Mutta aloitetaan alusta. Jos et ole vielä aloittanut valokuvausharrastusta mutta homma kiinnostaa, on tärkeää valita yksinkertainen ja hyvä kamera sekä objektiivi. Niiden ei täydy olla kalliita, erityisiä tai edes uusia. Monien halvempien mallien kuvanlaatu voi olla yhtä hyvä kuin kalliimpien. Lisäksi niiden käyttö voi olla helpompaa. Dustin tarjoaa kameroita ja lisävarusteita kaikenlaisiin tilanteisiin ja kaikenlaisille käyttäjille.

Debytantti

Kamerat ja tarvikkeet aloittelijoille
Olet ehkä harkinnut valokuvauksen aloittamista jo pitkään tai olet juuri aloittanut kuvaamisen, mutta haluat tulla paremmaksi.

Tutustu tuotteisiin

Pidemmälle päässyt

Kun haluat ottaa seuraavan askeleen
Oletko oppinut valokuvaamisesta jo aika paljon ja valmis ottamaan seuraavan askeleen? Haluat ehkä hallita lopputulosta tarkemmin tai käyttää erilaisia toimintoja, jotka mahdollistavat entistä upeammat kuvat.

Tutustu tuotteisiin

Mestari

Kamerat ja tarvikkeet ammattilaisille
Onko sinulla vuosien kokemus valokuvaamisesta tai oletko kenties työskennellyt valokuvaamisen parissa? Silloin tarvitset ammattilaistason kameran, jossa laadusta ei ole tingitty ja joka takaa täydellisen lopputuloksen – joka kerta.

Tutustu tuotteisiin

Mitä haluat valokuvata?

Olet ehkä jo miettinyt, mitä aiot kuvata tai millaisia kuvia haluat ottaa. Jotta voisit selvittää, millainen kamera sopii sinulle parhaiten, käymme seuraavaksi läpi eri valokuvaustyypit. Siten voit tehdä oikean valinnan.

Maisemakuvaus

Jos haluat ottaa maisema- ja luontokuvia, tarvitset kameran, joka selviää eri sääolosuhteista ja joka kulkee kätevästi mukana metsässä ja maastossa. Kannattaa muistaa, että maisemakuvaus on monesti hidas prosessi, minkä vuoksi et tarvitse markkinoiden nopeinta kameraa. Sen sijaan ratkaisevaa on kameran koko ja paino. Maisemakuvauskategoriassa on sekä yksinkertaisia malleja että huippumalleja.

3 vinkkiä maisemakuvaukseen

 • Säänkestävä
 • Kallistettava näyttö, jotta kuvaaminen onnistuu matalissa kulmissa
 • Timelapse- ja ajastintoiminto

Muotokuvaus

Haluaisitko ottaa upeita muotokuvia perheestäsi, lemmikeistäsi tai muista ihmisistä? Silloin on tärkeää muistaa, että objektiivi on tärkeämpi kuin itse kamerarunko. Zoom-objektiivin sijaan kannattaa käyttää objektiivia, jossa on kiinteä 50–85 mm polttoväli. Niin saat täydellisiä ja pehmeitä muotokuvia, joissa on sumeat taustat.

3 vinkkiä muotokuvaukseen

 • Nopea automaattitarkennus
 • Silmä-automaattitarkennus
 • Kuvanvakautus

Katukuvaus

Onko sinusta kiva ottaa kamera mukaan matkalle, kaupungille tai minne ikinä menetkin? Silloin kannattaa valita kompakti ja huomaamaton kamera, joka vie niin vähän tilaa kuin mahdollista. Jos haluat roikuttaa kameraa kaulalla tai säilyttää sitä pöydällä, on myös hyvä, että se on esteettisesti miellyttävä. Ennen kaikkea on kuitenkin tärkeää, että kamera on kätevä, siinä on superzoom ja lisävarusteena ehkä myös kiinteä street-objektiivi. Jotta yksikään kuva ei menisi sivu suun, nopea ja tarkka automaattitarkennus on erittäin tärkeä.

3 vinkkiä katukuvaukseen

 • Superzoom
 • Hyvä automaattitarkennus
 • Street-objektiivi

Actionkuvaus

Haluaisitko kuvata vauhdikkaita tilanteita ja tapahtumia, joissa on paljon elämää ja liikettä? Silloin tarvitset erityisen suuren kaliiperin ratkaisua. Nopea sarjakuvaus, huippunopea automaattitarkennus ja pitkä zoomausetäisyys ovat nopeiden kameroiden ominaisuuksia. Jotta voisit olla todella tyytyväinen actionkuviisi, sinun on yleensä hankittava yhtä hintaluokkaa ylempänä oleva malli, mutta lopputulos voi olla sen arvoinen.

3 vinkkiä actionkuvaukseen

 • Nopea sarjakuvaus
 • Pitkä zoomausetäisyys
 • Huippunopea automaattitarkennus

Objektiivi

Kameran tyypin lisäksi kameran objektiivi on yksi niistä asioista, jotka tulevat ensimmäisenä eteen kameraa valitessa. Objektiivin valinta ei kuitenkaan aina ole helppoa. Sinun on otettava monia asioita huomioon, jos haluat valita kuhunkin kuvaustapaan sopivan objektiivin. Painon, hinnan ja tyypin kaltaisten perusominaisuuksien miettimisen lisäksi sinun on esitettävä yksi kysymys – mitä minä oikeastaan aion kuvata? Kysymällä tämän kysymyksen pääset jo pitkälle, koska se poistaa monet vaihtoehdot pöydältä.

Kiinteät objektiivit

Kiinteillä objektiiveilla on hyvät ja huonot puolensa. Ne eivät ole kovinkaan joustavia polttovälin suhteen, sillä ne ovat kiinteitä, joten sinun on liikuttava sopivan kulman löytämiseksi. Kiinteiden objektiivien etuna on, että niissä on vähemmän vääristymiä kuin zoom-objektiiveissa. Ne antavat paremmat edellytykset kuvien onnistumiselle, sillä optiikka on optimoitu objektiivin polttovälille. Siksi kiinteällä objektiivilla tulokset ovat monesti parempia kuin zoom-objektiiveja käytettäessä.

Zoom-objektiivi

Entä zoomaus sitten? Onko olemassa erilaisia tyyppejä? Kyllä, zoom-objektiiveja on eri tyyppejä, ja eri tyypit sopivat erilaisiin kuvaustarpeisiin. Seuraavassa käymme läpi yleisimmät vaihtoehdot ja sen, mitä pitää pitää mielessä.

Objektiivi tavallisella zoomilla

Tavallisella zoomilla varustettu objektiivi toimitetaan usein kameran mukana. Kyse on helppokäyttöisestä ja hyvästä perusobjektiivista.

Objektiivi superzoomilla

Superzoom toimii useimmissa tilanteissa, ja pitkä polttoväli tekee tällaisista objektiiveista erinomaisia ja joustavia. Ainoa huono puoli on se, että paljon zoomaavat objektiivit eivät ole kovin valovoimaisia, joten ne ovat hieman suurempia kuin normaalilla zoomilla varustetut objektiivit.

Teleobjektiivi

Minkälaista objektiivia jalkapallo-ottelua sivurajalla kuvaavat käyttävät tai mitä objektiivia on käytetty television luontodokumenteissa? Teleobjektiivia. Teleobjektiivin suuren polttovälin avulla pääset lähemmäksi kuvauskohteita. Se saa kohteen erottumaan sekä kuvan etu- että taka-alalla. Tässä kategoriassa on sekä pieniä, kevyitä ja edullisia kuin myös suuria, raskaita ja kalliita teleobjektiiveja.

Polttoväli

Sopivan objektiivin valitsemisen jälkeen on aika miettiä polttoväliä. Itselleen parhaiten sopivan polttovälin voi valita katsomalla itselle mieleisiä kuvia ja tarkistamalla, millä polttovälillä ne on otettu. Nyt olet päässyt pitkälle valokuvauksen kanssa ja myös määrittänyt kiinnostuksen kohteesi valokuvausta ja videointia varten.

Laajakulma mukaansatempaaviin kuviin

Laajakulmaobjektiivi luo dramaattisia kuvia ja saa maailman tuntumaan suuremmalta kuin se todellisuudessa onkaan. Laajakulmaobjektiivi sopii siksi hyvin arkkitehtuurin kuvaukseen sekä maisema- ja kaupunkikuvaukseen. Sitä voi tietenkin käyttää moniin muihinkin tarkoituksiin. Laajakulmaobjektiivi tarjoaa mahdollisuuden olla luova ja luoda ainutlaatuisia kuvia, jotka erottuvat massasta.

Millainen järjestelmäkamera minun kannattaa hankkia?

Yksinkertaistettuna järjestelmäkameroita on kahta tyyppiä: perinteinen järjestelmäkamera ja peilitön järjestelmäkamera. DSLR-kamerassa (digitaalinen peiliheijastuskamera) kuva peilataan optiseen etsimeen, joka on se reikä, jonka läpi kuvatessasi katsot. Optisen etsimen kautta näet tismalleen saman kuvan kuin objektiivi. Peilittömässä kamerassa on elektroninen etsin. Elektroninen etsin näyttää kuvan digitaalisella näytöllä, joka on integroitu kameraan. Se tarjoaa esikatselukuvan siitä, miltä lopullinen kuva näyttää. Se voi olla kätevää, jos et halua ottaa useita kuvia "sokkona". Molemmilla tekniikoilla on omat puolestapuhujansa ja molemmissa on sekä hyviä että huonoja puolia, minkä vuoksi keskustelut paremmuudesta ovat monesti pitkiä.

Alla on lyhyt yhteenveto eri tekniikoiden eduista:

Perinteisen järjestelmäkameran edut

 • Ei viiveitä – näkemäsi kuva vastaa tismalleen todellisuutta
 • Ei vaikuta kameran akkukestoon
 • Optinen etsin elektronisen etsimen sijaan

Peilittömän järjestelmäkameran edut

 • Näet suoraan sen, miltä kuvasi näyttää
 • Pienempi koko helpottaa kuljettamista
 • Miellyttävämmän näköinen ja kokoinen objektiivi

Voinko kuvata videota järjestelmäkameralla?

Joskus voi olla tilanteita, joissa pelkät valokuvat eivät riitä. Haluat ehkä ikuistaa pidempään kestävän tilanteen tai tallentaa tietyn äänen. Tällaisissa tapauksissa voit useimmiten käyttää järjestelmäkameraa videokuvaukseen.

Järjestelmäkameralla kuvattaessa on hyvä pitää mielessä muutama asia, eikä mikään malli sovi kaikille. Tarvittavat ominaisuudet riippuvat tarpeistasi, mutta joitakin yleispäteviä seikkoja kannattaa ottaa huomioon:

Hinta

mikä on budjettisi järjestelmäkameran suhteen? Tarjolla on niin edullisia malleja, joilla on mahdollista saada hyväksyttävä lopputulos, kuin huippumalleja, joissa on runsaasti toimintoja – ja tietenkin kaikkea siltä väliltä.

Toiminnot

tarvittavien toimintojen määrä riippuu siitä, millä tasolla olet. Jos olet aloittelija, pärjäät vähemmällä, mutta jos olet jo päässyt kuvaamisessasi vähän pidemmälle, saatat tarvita enemmän kehittyneitä toimintoja saadaksesi enemmän irti videoiden tekemisestä.

Koko

etsitkö suurta kameraa täydellisellä terävyydellä vai pienempää kameraa päiväretkille? Valinta riippuu paljolti käyttökohteistasi

Pikselit

Pikselien määrä ei ole niin tärkeää, jos haluat vain katsella videota sen tallentamisen jälkeen. Tärkeäksi pikselien määrä muuttuu, jos aiot työstää videoleikettä jälkikäteen ja leikata tai yhdistellä osia. Silloin megapikselien määrällä ja resoluutiolla voi olla ratkaiseva merkitys lopputuloksen kannalta.

Ääni

Kompaktikameralla tai järjestelmäkameralla videoitaessa voi olla tärkeää, että siinä on hyvä sisäinen mikrofoni, joka vaimentaa tuulen kohinaa. Jos haluat suurempia hallintamahdollisuuksia, valitse kamera, jossa on liitäntä ulkoista mikrofonia varten.

Jos haluat sen sijaan syventyä striimaukseen, toimi näin:

Sanakirja

Olemme laatineet sanaston usein esiintyvistä termeistä.

Etsin – osa, jonka läpi katsot kuvaa ottaessasi

Salamakenkä – yleensä kameran päällä ulkoisen salaman kaltaisten lisätarvikkeiden kiinnittämiseksi

Valotus – Valotus tarkoittaa sitä, miten valotusaika, aukkoarvo ja ISO-arvo määritetään. Ylivalottunut kuva on erittäin vaalea ja alivalottunut kuva erittäin tumma.

Bokeh — japanilainen sana, jota käytetään kuvaamaan kuvassa esiintyvää epätarkkuutta

Sommittelu – kuvan suunnittelu kulman, etäisyyden, kohteen sijoittamisen jne. avulla

Valotusaika, aukko ja ISO – kameran kolme pääasetusta, jotka ensisijaisesti vaikuttavat siihen, miten kamera ottaa valoa vastaan

Kalansilmä – Termi, jolla voidaan tarkoittaa objektiivia, linssejä tai tehosteita. Kalansilmäobjektiivin erittäin lyhyt polttoväli voi antaa jopa 220 asteen kuvakulman.

RAW – Vaihtoehtoinen muoto jpg-muodolle tiedostojen tallentamiseksi kameraan. Tämä tiedostomuoto antaa enemmän mahdollisuuksia kuvien muokkaukselle ja jälkikäsittelylle

UV-suodatin – asennetaan objektiivin suodatinkierteeseen suojaamaan lasia ja kuvakennoa UV-valolta

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue