Tietokoneet & lisätarvikkeet

Tietokoneen osien opas

Autamme sinua löytämään oikeat komponentit pöytätietokoneeseen

Haluaisitko päivittää pöytätietokoneesi tai rakentaa uuden koneen? Tämän oppaan avulla löydät tarpeisiisi sopivat komponentit.

Jos tietokoneesi alkaa vanhentua, voi olla aika päivittää komponentit tai aloittaa alusta. Kannattaa aina harkita nykyisen tietokoneen päivittämistä, sillä se on paitsi taloudellista myös ilmastovastuullista. Dustinilta löydät kaiken tarvittavan tietokoneen rakentamiseen tai päivittämiseen. Tältä sivulta näet helposti, mitä tietokoneen komponentteja tarvitset. Jos suunnittelet kokonaan uuden tietokoneen rakentamista, valitse ensin tietokonekotelo, emolevy ja suoritin. Sen jälkeen voit siirtyä tietokoneen muihin osiin. Lisätietoja on jäljempänä oppaassa.

Tavallinen käyttäjä

Kun etsit osia, jotka selviävät lähes kaikesta. Nämä osat selviävät helposti useammasta käyttäjästä, suoratoistosta ja Office-paketista.

Tutustu tuotteisiin

Luova käyttäjä

Luovan työn tarpeisiin. Osia, jotka selviävät vaativastakin työstä, kuten kuvien ja videoiden muokkauksesta tai musiikinteosta.

Tutustu tuotteisiin

Pelaaja

Kun etsit osia, joiden avulla voit pelata pelejä ilman viivettä 4K-tarkkuudella ja 120 Hz:n virkistystaajuudella. Kaikki mitä tarvitset viimeisimmän taistelupelin voittamiseen.

Tutustu tuotteisiin

Mitkä komponentit kannattaa valita?

Olemme laatineet kolme erilaista käyttäjäluokkaa: tavallinen käyttäjä, luova käyttäjä ja pelaaja. Löydät eri luokat ylempää, ja voit helposti siirtyä niiden kautta tuotteisiin, jotka sopivat parhaiten juuri sinulle ja käyttötarkoitukseesi.

Mitkä asiat on tärkeintä pitää mielessä?

Varmista, että komponentit toimivat yhdessä. Tee valintasi emolevyn perusteella.

Onko sinulla jo kaikki osat?

Siinä tapauksessa saat ohjeita rakentamiseen tästä oppaasta

Näin rakennat oman tietokoneen

Tiedätkö, mitä kaikkea tietokoneeseen tarvitaan?

Nämä osat muodostavat kokonaisuuden. Käymme yhdessä läpi eri komponentit.

Tietokonekotelo

Tietokoneen kuorta kutsutaan tietokonekoteloksi. Kaikkien komponenttien pitää mahtua sen sisään. Varmista, että valitset emolevyn kanssa yhteensopivan kotelon. Koteloita on erikokoisia, joten voit valita miten suuren tietokoneen haluat. Jos haluat käyttää vaativampia ohjelmia, voi olla hyvä valita suurempi kotelo.

Emolevy

Jotkut kutsuvat tätä tietokoneen selkärangaksi, johon kaikki komponentit liitetään. Varmista, että emolevy on yhteensopiva muiden komponenttien, kuten suorittimen ja RAM-muistin kanssa.

Virtalähde

Tämä osa varmistaa, että tietokone saa oikean määrän virtaa. Virtalähteitä on saatavana 300 W:n tehosta 1600 W:n teholuokkaan asti. Noin 650 watin virtalähteellä pärjäät jo hyvin, mutta valinta on tehtävä sen mukaan, kuinka paljon virtaa kaikki valitsemasi komponentit kuluttavat yhdessä. Myös virtalähteen 80 Plus -sertifioinnilla on merkitystä, sillä näissä on kuusi eri tasoa.

Suoritin

Vaativat ohjelmat ja pelit edellyttävät suurten datamäärien käsittelyä, mikä puolestaan vaatii nopeaa suoritinta eli prosessoria. Useimmat selviävät hyvin keskiluokan suorittimella. Jos aiot vaihtaa suorittimen, muista varmistaa, että uusi suoritin on yhteensopiva emolevysi kanssa.

Jäähdytys

Hyvä jäähdytysjärjestelmä on kullan arvoinen. Useampi tuuletin on hyvä asia, ja vesijäähdytys takaa parhaan suorituskyvyn. Puhumattakaan erittäin alhaisesta melutasosta.

Näytönohjain

Näytönohjain eli grafiikkakortti on komponentti, jonka avulla tietokone pystyy näyttämään kuvaa. Se on epäilemättä tärkein komponentti, jos haluat pelata suuren tarkkuuden grafiikalla tai tehdä vaativia 3D-renderöintejä ilman viiveitä. Oikean näytönohjaimen löytämiseksi on tarkistettava sen muisti ja kellonopeus. Varmista myös, että siinä on haluamasi liitännät, kuten esimerkiksi USB-C- tai HDMI.

RAM-muisti

RAM-muisti on työmuisti, jonka avulla voit pelata pelejä ja pitää samalla muita ohjelmia käynnissä. Yleensä tarvitaan vähintään 16 Gt pelaamiseen tai vaativien ohjelmien, kuten esim. CAD-sovellusten käyttöön ilman viiveitä. Jos hankit 32 Gt RAM-muistia heti alusta alkaen, tiedät sen riittävän vielä jonkin aikaa. Kun päivität tietokonettasi, ei kannata sekoittaa eri valmistajien RAM-muisteja.

Kiintolevy

SSD-levyn avulla pelit latautuvat nopeammin. Tietokone käynnistyy myös nopeammin kuin perinteisillä HDD-kiintolevyillä. Voit hankkia sitä täydentämään HDD-kiintolevyn, joka sopii tallennukseen, jos esimerkiksi tallennat näyttökuvaa pelaamisestasi.

Viimeksi päivitetty: 16 syyskuuta 2022

Aihealue