Miten jalat pidetään lämpiminä ja lompakko kylmänä
Sähkön ja polttoaineiden nopeasti nousseet hinnat ovat saaneet ihmiset pohtimaan omaa energiankulutustaan. Mihin me käytämme sähköä ja käytämmekö me sähköä oikeisiin asioihin? Sähkön- ja energiankulutuksen seuraaminen helpottaa yleensä kulutuksen vähentämistä. Tässä oppaassa opastamme sinut läpi hankalan energiamaailman, aina jääkylmistä kylpyhuoneista paahtavan kuumiin makuuhuoneisiin, niin että voit ajatella älykkäämmin energiankulutustasi ja saavuttaa toivottavasti paremmat yöunet.
Omakotitalo
Asutko omakotitalossa? Tunnetko sähkön hinnan nousun nahoissasi? Jos asut omakotitalossa tai pientalossa, on erityisen tärkeää pitää silmällä energiankulutusta. Suuret talot kuluttavat enemmän energiaa kuin esimerkiksi asunnot ja tuottavat siten enemmän kuluja. Tässä on vinkkejä energiaa säästävistä tuotteista, joiden avulla voit tehostaa energiankäyttöäsi.
Tuotteisiin
Vapaa-ajan asunto
Jos sinulla on loma-asunto, jota käytät vain silloin tällöin, saatat ajatella, että energiankulutuksen seuraaminen ei ole niin tärkeää, seisoohan asunto suurimman osan vuodesta tyhjillään. Tosiasia kuitenkin on, että tyhjä talo voi kuluttaa huomattavan paljon energiaa, erityisesti asioihin, joita et ole tule ajatelleeksi. Täältä voit lukea lisää varusteista, joiden avulla voit nipistää vapaa-ajan asuntosi energiakulutuksesta.
Tuotteisiin
Huoneisto
Vuonna 2019 pienen asunnon energiankulutus oli noin 1 000—2499 kWh ja suuren asunnon noin 2 500—4999 kWh (mukaan lukien siirtomaksut, verot ja itse sähkö) tämä ei ehkä ole kovinkaan paljon verrattuna omakotitaloon, jossa kulutus on noin 5 000 kWh. Mutta myös asunnossa asuville on olemassa käteviä keinoja ja toimenpiteitä, joilla sähkölaskua voi pienentää.
Tuotteisiin
Miten lämmität talosi?

Jos asut omakotitalossa, olet varmasti yksi niistä, jotka toivovat vihreää talvea. Ei lumen välttämiseksi, vaan suurten sähkölaskujen. Jos haluat miettiä ja tehostaa energiankäyttöäsi, on tärkeää ensin kartoittaa, mitä energialähteitä käytät ja onko energiatehokkaampia vaihtoehtoja saatavilla. Jos aiot muuttaa, voi olla hyvä pitää mielessä, että omakotitalon tai suuren rivitaloasunnon lämmittäminen on huomattavasti kalliimpaa kuin kerrostaloasunnon, ja tätä tosiseikkaa on vaikea muuttaa.
Hyvä uutinen on se, että riippumatta siitä, miten lämmität talosi, on olemassa älykkäitä ja yksinkertaisia ratkaisuja, jotka auttavat tehostamaan energiankäyttöä ja siten vähentämään kuluja. Pienillä muutoksilla, kuten sen määrittämisellä, miten ja milloin taloa lämmitetään, voi olla suuri vaikutus sähkölaskuun, etenkin jos käytössä on suora sähkölämmitys. Suora sähkölämmitys ei myöskään vaadi yhtä suuria investointeja kuin monet muut vaihtoehdot, ja lisäksi asennus käy helposti ja kätevästi.
Lämpöpatteri lämmönlähteenä
Lämpöpatterit ovat ehdottomasti yksi tavallisimpia tapoja lämmittää taloa. Mutta onko lämpöpatteri todella paras tapa lämmittää taloa energiankulutus huomioiden? Sinulle parhaiten sopiva vaihtoehto riippuu talostasi, tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Vesikiertoiset järjestelmät kierrättävät lämmintä vettä putkien kautta lämpöpattereihin, jotka sitten lämmittävät taloa. Se on joustavampi tapa kuin suora sähkölämmitys, sillä lämmönlähteen vaihtaminen on suhteellisen helppoa. Tyypillisiä lämmönlähteitä ovat sähkökattila, lämpöpumppu ja kaukolämpö. Pientaloissa ja vapaa-ajan rakennuksissa suora sähkölämmitys on edelleen suhteellisen yleinen lämmitystapa, ja silloin yleensä kyse on suoraan sähköllä lämmitettävistä lämpöpattereista.
Lämpöpattereiden etuna on, että niitä on suhteellisen helppo säätää ja ne on helppo vaihtaa tarvittaessa. Lisäksi lämpöpatterit on helppo mukauttaa huonekohtaisiin lämmitystarpeisiin.
Kestävän kehityksen näkökulmasta lämmönlähde määrittää useimmiten sen, onko vaihtoehto ympäristöystävällinen vai ei. Esimerkiksi vesikiertoinen järjestelmä on vain lämmönjakojärjestelmä, kun taas öljykattila on yleensä huonompi vaihtoehto kuin kaukolämpö, lämpöpumppu tai puu.
Sähkömyytit
Talvisin sähkönkulutus on korkeaa ja me kaikki haluamme tehdä voitavamme kulutuksen vähentämiseksi. On kuitenkin olemassa muutamia sudenkuoppia, jotka kannattaa tiedostaa ennen lämmityskustannusten alentamiseen tähtääviin vinkkeihin tarttumista. Tässä esittelemme muutamia sähkölaskun pienentämiseen liittyviä myyttejä, joihin kannattaa suhtautua varauksella.
Lattialämmitys alentaa sähkökuluja
Tämä on yleinen väite, joka on oikeastaan vain osittain totta. Lattialämmitys on eristettävä asianmukaisesti, jotta tämä olisi totta. Jos lattian eristys on heikko, vaikutus on päinvastainen, sillä huono eristys nostaa lämmityskustannuksia pienentämisen sijaan. Lisäksi kylmäkonvektion riski lisääntyy, jos ikkunoiden alla ei ole lämpöpattereita, ja paksumman puulattian sijoittaminen lattialämmityksen päälle voi hidastaa lämpenemistä sen nopeuttamisen sijaan. Totta on, että lattialämmitys mahdollistaa alhaisemman sisälämpötilan asumismukavuudesta tai koetusta lämpötilasta tinkimättä. Yleensä voidaan sanoa, että jokaista alempaa astetta kohden lämmitystarve vähenee 5 %.
Tavalliset lämpöpatterit ovat huonompia kuin öljytäytteiset
Tämä on yleinen väärinkäsitys lämpöpatterista, sillä lämmitystehokkuus ei niinkään riipu lämpöpatterin tyypistä vaan ennemminkin termostaatin tyypistä. Termostaatin tulisi mielellään olla elektroninen, ja hyvillä termostaateilla varustetuilla nykyaikaisilla lämpöpattereilla voit unohtaa vanhojen 70-luvun lämpöpattereiden ylikuumenemiset ja naksahdukset. Tämä pätee riippumatta siitä, ovatko elementit öljytäytteisiä vai eivät.
Sähkösyöpöt
Yksi helpoimmista tavoista parantaa energiatehokkuutta on paikallistaa kodin sähkösyöpöt. Niitä löytyy usein yllättävistä paikoista juuri siksi, että niistä ei tiedä. Hyvä vinkki sähkösyöppöjen paikallistamiseen on miettiä, mitä varten ja missä sähköä käytetään. Käytätkö sitä sellaisiin asioihin, joita todella arvostat ja joista sinulle on hyötyä – vai onko kulutus turhaa? Alla on lueteltu joitakin yleisimpiä kotitalouksissa esiintyviä sähkösyöppöjä.
Vinkki!
Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta ja aseta tietokone siirtymään automaattisesti lepotilaan, kun se on jonkin aikaa käyttämättömänä.
1. Pyyhekuivain
Pyyhekuivaimen kaltaisen pienen ja näennäisesti käyttämättömän kapineen aiheuttamat kustannukset karkaavat helposti käsistä. Käyttämätön päällä oleva pyyhekuivain kuluttaa lukemattomia kilowattitunteja vuodessa. Valitse sen sijaan vesikiertoinen pyyhekuivain, joka kuluttaa vähemmän sähköä. Asenna lisäksi ajastin, joka sammuttaa pyyhekuivaimen, kun sitä ei käytetä.
2. Valmiustila
Kodinelektroniikka on perinteinen sähkösyöppö, josta monet ovat tietoisia mutta harva välittää. Matkapuhelinlaturi, televisio, pelikonsolit ja kaiutinjärjestelmät kuluttavat valmiustilassa sähköä silloinkin, kun niitä ei käytetä. Kannattaa siis hankkia haaroitusrasioita, joiden avulla voit helposti sammuttaa kaiken kodinelektroniikan yhdellä napinpainalluksella. Sinun ei tarvitse kävellä ympäri taloa sammuttamassa valoja ennen nukkumaanmenoa. Varmista myös, että vedät akkulaturit kokonaan ulos ennen matkalle lähtemistä, jotta vältät turhan energiankulutuksen ja turhat kustannukset.
3. Energiansäästölamput
Vaihda vanhat hehkulamput energiatehokkaampiin LED-lamppuihin. Tarjolla on monia energiatehokkaampia vaihtoehtoja, kuten LED-lamppuja, halogeenilamppuja ja energiansäästölamppuja. Ne kaikki kuluttavat perinteisiä hehkulamppuja vähemmän energiaa ja niiden käyttöikä on pidempi. Parasta on kuitenkin muistaa sammuttaa valot, kun poistuu huoneesta.
4. Kodinkoneet
Tavallisimmat kodinkoneet kuluttavat huomattavan paljon energiaa, koska ne toimivat yleensä vuorokauden ympäri. Voit kuitenkin vähentää kulutusta muutamalla keinolla. Ensinnäkin pitää varmistaa, että kaikki ovet ovat kiinni ja tiiviitä. Jääkaappi ja pakastin tulee avata vain tarvittaessa, eikä niitä saa pitää auki pidempään kuin on tarpeen. Säästä energiaa antamalla ruoan jäähtyä ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Muussa tapauksessa sen jäähdyttäminen vie ylimääräistä energiaa. Sekä sähkölaskun että ruoan säilyvyyden vuoksi suositeltu lämpötila jääkaapissa on +5 °C ja pakastimessa -18 °C.

Lämmityksen tarkistuslista
Lämmitys on omakotitalon suurin kuluerä. Lämmityksen osuus kokonaisenergiankulutuksesta on jopa 60 %, joten säästö- ja parannuspotentiaalia on paljon erityisesti talvikuukausina. Olemme laatineet tarkistuslistan säästötoimista, joilla voit tehostaa kotisi energiankäyttöä:
- Tuuletus Voit säästää merkittävästi energiaa antamalla ilman kulkea talon läpi sen sijaan, että pitäisit yhtä ikkunaa raollaan.
- Anna lämpöpattereille tilaa Vapauttamalla tilaa lämpöpattereiden edessä varmistat, että huonekalut eivät estä lämmön siirtymistä huoneilmaan. Elementtien edessä kalusteet voivat myös huijata termostaattia luulemaan, että lämpötila on korkeampi kuin se todellisuudessa on, jolloin se sammuttaa patterin. Tuloksena on kylmä talo ja iso sähkölasku.
- Laske sisälämpötilaa Laskemalla sisälämpötilaa vain yhdellä asteella voit vähentää energiankulutusta jopa 5 %. Jos sinulla on lisäksi lattialämmitys, sinun ei tarvitse tinkiä koetusta lämmöstä tai asuinmukavuudesta.
- Tiivistä, sulje ja mittaa Mittaamalla sisälämpötilasi lämpömittareilla eri kohdista taloa voit paikallistaa energiavarkaat, jotka vievät lämmön pois. Tiivistä vetoisat ulko-ovet ja ikkunat ja sulje kaikki kylmiin ympäristöihin johtavat ovet. Varmista sen jälkeen hyvä ja toimiva ilmanvaihto koko talossa.

Vedenkulutuksen tarkistuslista
Käyttöveden lämmitys vie paljon energiaa. Lämpimän veden osuus kotitalouksien energiankulutuksesta on jopa 20 %, ja suurin osa vedestä menee henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen. Myös tässä voit säästää miettimällä, miten lämmintä vettä käytät. Voit itse vaikuttaa eniten lämpötilaan ja käytetyn veden määrään. Uusilla käyttötavoilla tai LVI-osien vaihdolla voi olla suuri merkitys. Alla on lueteltu muutamia toimenpiteitä, joilla voi olla suuri vaikutus lämpimän käyttöveden kulutukseen.
- Kylpyamme vai suihku? Pidätkö kuumasta kylvystä kylmänä talvipäivänä? Se voi kuluttaa enemmän tai vähemmän energiaa kuin suihku riippuen siitä, miten pitkään suihkussa olet. 12,5 minuutin suihku vastaa kylpyammeen veden määrää.
- Lyhyet suihkut 10 minuutin suihku kuluttaa noin 5 kWh. Voit lyhentää aikaa sammuttamalla vedentulon, kun saippuoit itseäsi.
- Suihkupään vaihto Vaihtamalla vähän vettä kuluttaviin suihkupäihin voit säästää 50—80 % vedenkulutuksesta ja lämmityskuluista riippuen tällä hetkellä käytössä olevista suihkupäistä.
- Vaihda huonot tiivisteet Vuotavat hanat ovat klassisia energiavarkaita. Tippuva vesihana voi kuluttaa jopa 20 000 litraa vettä vuodessa – se on huomattava summa energiaa ja rahaa, jonka voisit käyttää johonkin hauskempaan.
- Allastulppa ja pesuallas Helppo tapa vähentää vedenkulutusta on korvata juokseva vesi vedellä täytetyllä pesualtaalla, kun peset astioita käsin. Näin vähennät lämpimän veden kulutusta ja säästät vettä – ja rahaa.
Mitä kilowattitunnilla saa?
Yksi tämän hetken yleisimmistä sanoista on kilowattitunti, mutta mikä on kilowattitunti ja mitä se oikeastaan tarkoittaa? Aloitetaan etupäästä. Kilo on etuliite, joka tarkoittaa tuhatta. Esimerkiksi jos joku astuu vaa'alle ja sen näytöllä näkyy 82 kilogrammaa, mikä on sama kuin 82 000 grammaa. Samalla tavoin yksi kilowatti on 1000 wattia, kun taas yksi kWh tarkoittaa tuhannen watin laitteen käyttöä keskeytyksettä tunnin ajan. Jotta ymmärtäisit paremmin, mitä tämä tarkoittaa käytännössä, kerromme seuraavaksi, miten nopeasti erilaiset yleiset toimet kuluttavat yhden kilowattitunnin.
- 14 tunnin televisionkatselu
- 80 leipäviipaleen paahtaminen
- Fortniten pelaaminen 15 tuntia kannettavalla tietokoneella
- 85 kahvikupillisen keittäminen
- 40 minuuttia poreammeessa
- 6 spagetti bolognese -annoksen lämmittäminen mikroaaltouunissa
- Hiusten kuivaaminen 30 minuuttia
Tulevaisuus
On vaikea ennustaa, kuinka paljon sähkön hinta nousee tänä talvena ja kuinka paljon meidän on energiatehostettava kotejamme. Tiedämme kuitenkin, että pienillä toimenpiteillä voi olla suuri vaikutus kuukausittaisen sähkölaskun kokoon. Ja mitä enemmän me pyrimme yhdessä vähentämään kotiemme energiankulutusta, sitä enemmän me kaikki laskemme yhdessä käytetyn energian määrää. Toivottavasti olet löytänyt hyviä vinkkejä energian käytön tehostamiseen omassa kodissasi.
Sanasto
Energiankulutuksesta puhuttaessa törmäämme moniin eri termeihin. Olemme keränneet tänne joitakin yleisimpiä sanoja ja termejä ja selittäneet niiden merkityksen:
En kraftledning er en strømlinje som overfører strøm fra kraftverkene til husholdninger, bedrifter og anlegg.
Kilowattitunti on yksikkö energiamäärän mittaamiseen. Sitä käytetään useimmiten sähkönkulutuksen mittaamiseen. Yksi kilowattitunti vastaa 1000 wattituntia. Kilowattitunnin lyhenne on kWh.
Johdin tai sähköjohdin on materiaali, joka johtaa sähköä. Kupari on hyvä esimerkki materiaalista, joka johtaa sähköä hyvin. Materiaalia, joka johtaa sähköä vähemmän hyvin, kutsutaan puolijohteeksi. Johtimen vastakohta on eriste.
Nord Pool on pohjoismainen sähköpörssi, jossa sähköntuottajat, sähkönmyyjät ja sähköyhtiöt myyvät ja ostavat sähköä.
Jos aiot vaihtaa tai solmia sähkösopimuksen Ruotsissa, sähköyhtiösi on tiedettävä aluetunnuksesi ja laitostunnuksesi. Tunnus koostuu kolmesta kirjaimesta, jotka liittyvät paikkakuntaasi tai kuntaasi. Aluetunnus auttaa sähköyhtiötä tietämään, millä sähkö- ja verkkoalueella asut. Aluetunnus löytyy laskustasi, ja siitä käytetään myös nimitystä verkkoalue.
Tuntihintaa, jota kutsutaan myös spot-hinnaksi, sovelletaan tuntihintasopimuksissa. Sähkönhinta perustuu silloin Nord Poolin voimassa olevaan spot-hintaan. Tämä sopimusmuoto on yhä yleisempi sähkön hinnan noustessa ja sopii kaikille, joilla on mahdollisuus siirtää sähkönkulutusta niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkö on halvempaa. Lue lisää tuntihinnasta.
Vesikiertoinen sähkölämmitys on yksi sähkölämmityksen muoto. Vesikiertoinen sähkölämmitys on lämmitysjärjestelmä, jossa vettä lämmitetään ja kuljetetaan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän kautta vesipattereihin ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Toinen lämmitysmuoto on suora sähkölämmitys. Useat lämpöpumput käyttävät myös vesikiertoista lämmitysjärjestelmää talon lämmittämiseen.
Lämpöpumppu on laite, jota käytetään lämmitykseen. Lämpöpumppu ottaa lämpöä ilmasta, vedestä tai maasta ja siirtää sen kotiisi. Monia lämpöpumppuja voidaan käyttää myös jäähdytykseen (ns. kaksitoimiset lämpöpumput). Lämpöpumpun avulla voit pienentää lämmityskustannuksiasi, jotka muodostavat useimmiten suurimman osan sähkölaskusta.
Bioenergia on biopolttoaineiden sisältämää energiaa, ja nykyään bioenergia on suurin uusiutuva energialähde. Bioenergian avulla sähkön ja lämmön yhteistuotantovoimalat voivat tuottaa sähköä, lämpöä ja biopolttoaineita.
Käyttämäsi sähkön hinta on kiinteä, kun solmit kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Lue lisää kiinteästä sähkön hinnasta. Tällöin sähkön hinta on kiinteä sopimuskauden ajan, toisin kuin sopimuksissa, joissa sähkön hinta voi muuttua. Kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa on yleensä yhden tai usean vuoden sitoutumisaika
Suora sähkölämmitys on sähkölämmityksen muoto ja tapa lämmittää taloja ja tiloja. Suorassa sähkölämmityksessä kotisi lämmitetään sähköpattereilla tai lattiassa ja katossa olevilla kaapeleilla. Sähkö syötetään sähköverkon läpi ja johdetaan pattereihin tai kaapeleihin, joissa se muunnetaan lämmöksi. Toinen sähkölämmityksen muoto on vesikiertoinen sähkölämmitys.
Sähkönkulutus tarkoittaa sitä, kuinka paljon sähköä kotitaloutesi käyttää. Mitä suurempi sähkönkulutus on, sitä suurempi on sähkölasku. Sähkönkulutusta kutsutaan myös sähkön käytöksi ja virrankulutukseksi. Omakotitalon normaalin sähkönkulutuksen sanotaan olevan noin 20 000 kWh vuodessa, kun taas asunnon normaali sähkönkulutus on noin 5 000 kWh vuodessa.
Ohjehintaa kutsutaan myös nimillä perushinta, vakiohinta tai normaalihinta. Se on sähkön hinta, jonka saat sellaisella sähkösopimuksella, jonka saat automaattisesti, kun et ole aktiivisesti valinnut sähkösopimusta joltakin sähköyhtiöltä. Ohjehinta on kallein sähkön hintamuoto.
Uusiutuva sähkö ja uusiutuva energia ovat uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä ja energiaa. Uusiutuvan sähkön ja uusiutuvien energialähteiden ympäristövaikutus on pienempi kuin sähköllä, joka on peräisin fossiilisista ja fossiilittomista energianlähteistä. 100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä käyttävien sähkösopimusten suosio on kasvanut sekä sähköyhtiöiden että asiakkaiden keskuudessa.
Puolijohde on materiaali tai asia, joka johtaa virtaa kohteesta tai paikasta toiseen, mutta ei yhtä hyvin kuin johdin. Yksi esimerkki puolijohtavasta materiaalista on pii.
Vesikiertoinen sähkölämmitys on yksi sähkölämmityksen muoto. Vesikiertoinen sähkölämmitys on lämmitysjärjestelmä, jossa vettä lämmitetään ja kuljetetaan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän kautta vesipattereihin ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Toinen lämmitysmuoto on suora sähkölämmitys. Useat lämpöpumput käyttävät myös vesikiertoista lämmitysjärjestelmää talon lämmittämiseen.