Muuta

Fiksuja laitteita streamaukseen

Kiinnostus kuvan ja äänen streamaukseen Internetin kautta laitteelta toiselle on lisääntynyt viime aikoina, mutta harva tietää miten se onnistuu parhaiten.

Riippumatta siitä streamaatko tapahtumia, konsertteja tai pelejä Twitchilla vai suoratoistatko koulutusmateriaalia ja webinaareja, kannattaa opetella miten streamaustekniikka toimii.

Suoratoistaminen ammattimaisella laadulla ei ole vaikeaa. Tarvitset vain kameran, mikrofonin ja perustiedot kuvan sommittelusta sekä valaistuksesta. Vaikeinta on oikeiden laitteiden valitseminen. Tämän oppaan avulla haluamme auttaa sinua löytämään laiteviidakosta oikeat laitteet ja antaa konkreettisia vinkkejä matkan varrelle.

Osa 1:

Kamera

Osa 2:

Mikrofoni

Osa 3:

Valo

Osa 1

Kamera

Erityyppiset kamerat sopivat erityyppisiin suoratoistotilanteisiin ja yhteyksiin. Kameran valintaan vaikuttaa se mitä kuvaat ja mitä tuloksia tahdot saavuttaa.

Tietokoneella streamaukseen

Verkkokamera

Kannettavaan tietokoneesi integroidun kameran laatu riittää lyhyisiin videopalavereihin kun olet liikkeellä, mutta streamaustilanteissa saat paremman lopputuloksen valitsemalla itsenäisen USB-kameran. USB:llä liitettävä verkkokamera tarjoaa paremman kuvanlaadun ja enemmän vapautta kuvan asetteluun ja rajaukseen. Välttääksesi sammakkoperspektiiviä kannattaa kamera sijoittaa silmien korkeudelle tai korkeammalle.

Verkkokameran käyttämisen edut järjestelmä- tai videokameraan verrattuna on, että se voidaan vain liittää tietokoneseen ja aloittaa streamaus. OBS- tai Streamlabs OBS-ohjelmistolla, jota voidaan pitää suoratoiston standardina, voit vaihdella helposti kameroiden välillä.

Mielenkiintoinen vaihtoehto perinteiselle verkkokameralle on erillinen videoneuvottelukamera. Hyvä esimerkki tästä on Logitech PTZ Pro 2, joka pitää aina fokuksen sinussa panoroimalla, kallistamalla ja zoomaamalla automaattisesti.

Järjestelmäkamera

Monet ihmiset ajattelevat valokuvausta kuullessaan sanan järjestelmäkamera, mutta nykyaikaiset järjestelmäkamerat tarjoavat lyömättömän kuvanlaadun myös videoiden kuvaamiseen. Ne ovat myös paljon joustavampia sillä niihin voidaan vaihtaa linssejä. Jos suoratoistat tapahtuman puhujaa, saatat tarvita teleobjektiivia, kun taas laajakulmaobjektiivi sopii paremmin toimistoon. Yksi järjestelmäkameran huomattavimmista eduista on, että voit sumentaa taustan saaden kuvauskohteesi erottumaan paremmin. Järjestelmäkameran huono puoli on, että se vaatii suuren tilaa vievän jalustan.

Jos haluat käyttää järjestelmäkameraasi verkkokamerana, käytä kameran HDMI-lähtöä, joka vaatii videokaappaussovittimen. Kamerassa tulee myös olla "Puhdas HDMI-lähtö", jotta saat puhtaan kuvan ilman järjestelmävalikkoja.

Suosittu järjestelmäkamera streamaukseen on Sony A7 III, joka on peilitön täyden kennokoon kamera, jossa on sisäänrakennettu kuvanvakautus ja hyvä automaattitarkennus. Yksi etu Sony A7 III:n kaltaisen tehokkaan järjestelmäkameran valitsemisessa on, että voit käyttää sitä moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin vain suoratoistoon. Jos et vielä ole kiinnostunut valokuvauksesta, kiinnostut siitä todennäköisesti, huomatessasi kuinka helppoa hyvien valokuvien ottaminen on.

Jos haluat päästä alkuun edullisemmin, Panasonic Lumix DMC-FZ300 on hyvä vaihtoehto. Kamera kuvaa 4K:na ja siinä on sisäänrakennettu suuren zoom-alueen linssi. Myös tämä kamera on erinomainen kamera sinulle, joka haluat käyttää kameraasi muuhunkin kuin streamaukseen.

Voidaksesi liittää järjestelmäkamerasi tietokoneeseen tai Maciin tarvitset videokaappaussovittimen. Yksi suosittu malli on Elgato Camlink 4K, joka muuntaa kameran HDM-signaalin USB-muotoon. Tietokoneessa järjestelmäkamerasi tunnistetaan verkkokamerana.

Videokamera

Kun streamaat kotoa käsin voit saada yhtä hyvän lopputuloksen järjestelmäkameralla kuvatessasi. Erillisen videokameran valitsemisen edut ovat puolestaan, että niitä on helpompi hallita ja että sen sisäänrakennetussa objektiivissa on suuri zoom-alue. Videokamera on hyvä valinta jos streamaat tapahtumia tai kuvaat toimittajan raporttia. Joissakin videokameroissa on sisäänrakennettu streamaustuki wifin kautta, mikä helpottaa kun haluat streamata kotiverkon ulkopuolella.

Nykyään on olemassa videokameroita, joissa on sisäänrakennettu suoratoisto-ominaisuus, mikä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse yhdistää niitä tietokoneeseen. Hyvä esimerkki on Panasonic HC-X2000, joka tukee HD-streamausta useisiin suoratoistopalveluihin.

Suoratoistoon tien päällä

Älypuhelin

Kun olet liikkeellä ja tahdot streamata livelähetystä Facebookiin tai Youtubeen on puhelin loistava työkalu. Moni ei ajattele, että laatua on mahdollista parantaa huomattavasti kytkemällä puhelimeen ulkoinen mikrofoni, lisävalonlähde tai käyttämällä gimbaalia kuvan vakauttamiseen.

Action-kamera

Jos haluat suoratoistaa vauhdikasta menoa, action-kamera on kuin luotu tähän tarkoitukseen. Aloittaminen on helppoa, koska monet mallit tukevat streamausta Youtubeen, Facebookiin ja muihin palveluihin puhelimen verkkoyhteyden kautta. Laaja kiinnikkeiden ja lisävarusteiden valikoima auttaa sinua saavuttamaan juuri toivomasi lopputuloksen.

GoPro Hero 8 Black on yksi suosituimmista toimintakameroista, ja siinä on sisäänrakennettu Youtube, Facebook ja muiden palveluiden suoratoistotuki. Kun asennat GoPron mediamoduulin Media Modin saat HDMI-lähdön, sisäänrakennetun mikrofonin ja ulkoisen mikrofonitulon.

Vinkkejä kameran valintaan

  • Useimmat uudet kamerat kuvaavat 4K-resoluutiolla. Vaikka et streamaakaan 4K-resoluutiolla on suuripikselisen kuvan kuvaamisessa muitakin etuja. Voit esimerkiksi rajata kuvaa sen laadusta tinkimättä (edellyttäen, että suoratoistat full HD-tarkkuudella).
  • Jos kuvaat itseäsi, on tärkeää valita kamera, jossa on käännettävä näyttö, jotta näet itsesi, kameran ollessa jalustassa.
  • Usein kyse ei ole vain kameraan vaan kokonaiseen linssien ja lisävarusteiden ekosysteemiin sijoittamisesta. Tutustu tarkasti tarjontaan ja valitse ratkaisu, joka kasvaa sinun tahtiisi.
  • Onko kamerassa kaikki tarvitsemasi portit? Voitko kytkeä siihen ulkoisen mikrofonin ja mitä sovitinta tarvitset voidaksesi kytkeä sen tietokoneeseen?

Osa 2

Mikrofoni

Nyt voit olla tyytyväinen kuvaan, mutta ääni on vähintäänkin yhtä tärkeä. Riippuen siitä, suoratoistatko tietokoneelta vai tien päältä, tarvitaan erilaisia mikrofoniratkaisuja.

Headset

Headsetin käyttäminen on helppo tapa parantaa streamausääntä. Pelikuulokemikrofoni riittää ehdottomasti Twitch-streamaukseen ja jos haluat huomaamattoman vaihtoehdon löytyy toimistokäyttöön loistavia headsetejä. Jos suoratoisto tapahtuu matkapuhelimesta, hyvä vinkki on käyttää headsetia, koska mikrofoni tulee silloin lähemmäs suutasi. Headset on hyvä alku, mutta jos streamaat usein on saatavilla parempiakin vaihtoehtoja.

Webinaareissa tai muissa ammatillisissa yhteyksissä Jabra Evolve 75 Stereo MS headset on hyvä valinta. Ne ovat langattomat kuulokkeet, joissa on aktiivinen kohinanvaimennus ja HD Voice, joka takaa hyvän äänenlaadun puheluiden aikana.

Studiomikrofoni

Pöydälle asetettava studiomikrofoni on monen pelejä streamaavan ykkösvalinta. Jos et halua käyttää ulkoista äänikorttia, on hyvä varmistaa, että mikrofonissa on USB-lähtö. Studio-mikrofonien huono puoli on, että ne rekisteröivät myös ympäristön äänet. Tästä voi tulla ongelma, jos istut paljasseinäisessä huoneessa tai jos ympärilläsi on paljon melua. On tärkeää muistaa, että ulkoisia mikrofoneja käytettäessä mikrofonin äänen kiertämisen välttämiseksi on aina käytettävä headsetiä.

Røde NT-USB on korkealaatuinen studiomikrofoni USB-liitännällä. Koska puhkusuoja ja jalusta ovat mukana, kytke se vain päälle ja aloita suoratoisto.

Solmiomikrofoni

Solmiomikrofoni, rintanappimikrofoni jne. Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Rintapieleen napsautettava pieni mikrofoni on monen videokuvaajan suosikki ja sitä käytetään monesti suorissa lähetyksissä. Mikrofoni voidaan kytkeä suoraan kameraan tai langattoman järjestelmän kautta joustavuuden lisäämiseksi. Koska se on lähellä puhujan suuta, se on hyvä valinta live-webinaareihin tai haastattelutilantaisiin, joissa tahdot äänittää puhujan ääntä. Jos streamaat puhelimesta, on saatavilla erityisiä solmiomikrofoneja, jotka voidaan liittää puhelimeen.

Solmiomikrofonin käyttämiseksi tarvitset yleensä ulkoisen äänikortin tai mahdollisuuden kytkeä se kameraan, jolla streamaat.

Langattomat solmiomikrofonit sopivat useimpiin tilanteisiin. Tätä varten tarvitset lähettimen ja vastaanottimen. Kaksi hyvää langatonta solmiomikrofonialoituspakkausta on Rødelink Filmmaker Kit ja Saramonic BLINK 500 B2, 2x Transmitter + Reciever + 2x Lavalier Microphone.

Osa 3

Valo

Kaikki valokuvaajat ymmärtävät valon merkityksen hyvän kuvan ottamisessa. Sama pätee myös streamaukseen. Jos istut huonosti valaistussa kotikonttorissa, kameran on lisättävä valonherkkyyttään, mikä johtaa tylsiin väreihin ja rakeisiin kuviin. Aivan kuin valokuvaajakin voi käyttää salamavaloa, videokuvaaja voi parantaa laatua huomattavasti käyttämällä valaisinta.

Ero kameran salaman ja videokameran valaisimen välillä on se, että videokuvauksessa vaaditaan jatkuvaa valoa ja nopea salamavalo ei riitä. Kuinka paljon tai minkä tyyppistä valoa tarvitaan riippuu olosuhteista, siitä kuinka paljon tilaa on ja minkä lopputuloksen tahdot saavuttaa.

Nyrkkisääntö on että mitä suurempi valonlähde sitä pehmeämpi ja imartelevampi valo on. On myös tärkeää, että valonlähde sijoitetaan pienen välimatkan päähän kamerasta ja niin että se loistaa yläviistosta. Siksi on vaikeaa saada hyvää tulosta kuvaamalla itseään matkapuhelimen sisäänrakennetulla lampulla.

Valaistus tietokonetta käytettäessä

Helpoin tapa saada hyvä valo on istuutua ikkunan lähelle (älä unohda kääntää kasvojasi ikkunaan päin välttääksesi vastavalon), mutta jos luonnollista valoa ei ole tarvitset yhden tai useampia valaisimia. Voimakas lamppu, joka asetetaan niin, että valo tulee yläviistosta, voi tehdä ihmeitä.

Ledgo Kit Ledgo E268 With Light Stand LG-L170 on loistava valaisin webinaareihin tai Twitch-streamauslaadun parantamiseen. Suuri valonlähde sekä integroitu diffuusori tuottavat pehmeän miellyttävän valon.

Jos haluat yksinkertaisen ja erittäin kannettavan ratkaisun kannettavalle tietokoneellesi, kannattaa tutustua Lume Cube Air -videoneuvottelupakettiin. Tämä on kompakti ja kirkas lamppu, joka voidaan kiinnittää mihin tahansa siihen kuuluvalla imukuppikiinnikkeellä.

Osa 4

Lisävarusteet

Kun tutustut kameroihin, tulet huomaamaan, että tarjolla on paljon valinnaisia kiinnikkeitä, lisätarvikkeita ja laitteita. Tässä kerromme tärkeimmistä lisävarusteista streamaukseen.

Valitse oikea jalusta kuhunkin tarkoitukseen

Sammakkoperspektiivin välttämiseksi kamera on asetettava hiukan silmien korkeuden yläpuolelle ja siihen tarvitaan jalusta. Verkkokameralle riittää yksinkertaisempi jalusta, kun taas järjestelmäkamera vaatii tukevamman koko kameran painon kestävän jalustan. Hyvä nyrkkisääntö on, että jalustan tulee kestää kaksinkertainen kameran paino. Näin kapasiteetti riittää tulevaisuuden mahdollisiin tarpeisiin kuten painavamman objektiivin asentamiseen.

Pehmeät kameraliikkeet gimbaalin ansiosta

Jos streamaat matkapuhelimesta, voi olla syytä sijoittaa gimbaaliin. Gimbaalia voitaisiin kuvailla parhaiten moottoroiduksi selfie-tikkuksi, joka vähentää liikkeitä mekaanisesti ja tekee nauhoituksistasi sujuvia.

Korvaa tausta green screenillä

Streamaus sotkuisen keittiönpöydän ääreltä lastesi leikkiessä taustalla ei välttämättä anna ammattimaisinta vaikutelmaa. Tämä on nopea ratkaista green screenillä. OBS:n kaltaisilla ohjelmilla on helpompi kuin koskaan muuttaa kuvan tausta Hollywoodin tapaan siistiksi neuvotteluhuoneeksi, hienostuneeksi taidegalleriaksi tai upeaksi tapetiksi.

Ledgo 3522U U-Frame Green Screen Kitillä saat suuren green screenin, joka on 3,5 metriä leveä ja 2,2 metriä korkea ja siinä on U:n muotoinen alumiinirunko.

Hallitse useita kameroita videomikserillä

Jos haluat hallita useita kameroita ja vastaanottaa HDMI-signaaleja pelikonsoleista tai muista lähteistä, voit tehdä tämän ohjelmiston avulla, mutta jos haluat vakaamman ratkaisun, joka ei kuormita tietokonetta yhtä kovasti, on videomikseri hyvä vaihtoehto. Kun lähteet on kytketty videomikseriin, voit vaihdella niiden välillä, lisätä tehosteita ja tehdä sujuvia siirtymiä jo ennen signaalin viemistä tietokoneelle.

Videomikserit ovat olleet aikaisemmin hyvin hinnakkaita, mutta Blackmagic Design Atem Minin myötä asiaan on tullut muutos. Tämä on monella tapaa mullistava tuote, joka tulee helpottamaan monen streamaajan arkipäivää.

Nopeammat komennot ohjelmoitavalla näppäimistöllä

Mikrofonin äänen sammuttaminen, äänitehosteiden lisääminen tai kameran vaihtaminen streamauksen aikana helpottuu ohjelmoitavalla näppäimistöllä. Elgato Stream Deckissä on 15 ohjelmoitavaa LCD-painiketta, joilla voidaan suorittaa 210 erilaista toimintoa. Helppo tapa nostaa suoratoisto seuraavalle tasolle!

29 huhtikuuta 2020

Aihealue