Datorer & tillbehör

Valitse itsellesi ja peleillesi sopiva pelituoli

Pelaaminen on yhä suositumpaa. Itse asiassa pelit ovat nykyään maailman suurin viihdeteollisuuden muoto. Ja pelaaminen ei tarkoita nykyään enää vain pelkkää pelaamista, vaan siitä on tullut myös miljoonayleisöjä vetävä katselulaji. Pelkästään Pohjoismaissa 1,4 miljoonaa ihmistä katsoo päivittäin muiden pelaamista. Yksi esimerkki tästä on Ruotsi, jossa puhutaan "Ruotsin peli-ihmeestä". Se on tehnyt Ruotsin peliteollisuudesta yhden maailman kuumimmista. Liikevaihto Pohjoismaissa on moninkertaistunut vain 10 vuodessa, ja samalla yritysten määrä on moninkertaistunut. Pelaajien määrän kasvaessa myös uusia pelimuotoja on yhä enemmän.

Tällä hetkellä e-urheilu ja pelikulttuuri itsessään saavat osakseen yhä enemmän huomiota, mikä johtaa pelaajien ja katsojien määrän lisääntymiseen — sekä yhä suurempiin voittosummiin. Lisääntynyt kiinnostus e-urheiluun ja pelaamiseen on myös nostanut pelituolien suosion täysin uudelle tasolle – mikä ei ole mikään yllätys. Pelituoli ei nimittäin ole vain sijoitus pelaamiseen, se on myös sijoitus itseen. Tuolissa istutaan usein monia tunteja, minkä vuoksi sekä mukavuus että ergonomia ovat tärkeitä. Siten pelaaja pysyy kunnossa ja pelaaminen sujuu vaivatta.

Tässä oppaassa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon valitessasi itsellesi ja omiin tarpeisiisi sopivaa pelituolia.

Pelituolit erilaisiin tarpeisiin

PC-pelituolit

PC- tai Mac-pelituoli on juuri sitä, mitä useimmat ajattelevat kuullessaan sanan "pelituoli". Tällainen tuoli on suunniteltu käytettäväksi työpöydän ääressä, joten se on täydellinen valinta PC- tai Mac-tietokoneella pelaavalle. Sitä voi tietenkin käyttää myös mukavana toimistotuolina silloin, kun ei pelata. Perinteisessä PC-pelituolissa on yleensä jalkaosa, jossa on viisi liikkuvaan akseliin kiinnitettyä pyöräparia, mikä mahdollistaa vapaan liikkumisen työpöydän ääressä. Lisäksi siinä on korkeat käsinojat ranteiden tukemiseen ja korkea selkänoja, joka estää ylirasittumisen sekä epäluonnolliset asennot. Yhteistä näille tuoleille on se, että lähes kaikki on suunniteltu pystyasennossa istumiseen. Niissä on kuitenkin myös kallistus- ja säätömahdollisuus muita istuma-asentoja varten. Jostain syystä pelituolit yhdistetään joskus "ajotuoleihin", koska ensimmäiset pelituolit suunniteltiin kilpa-autoissa käytettävien tuolien perusteella korkealla ja suoralla selkänojalla sekä tiiviillä pehmusteella. Pelituolit eivät kuitenkaan ole sama asia kuin ajosimulaattorituolit, joita käsittelemme myöhemmin oppaassa.

Ajosimulaattorituolit

Pelituolien kehitys alkoi nimenomaan ajosimulaattorituoleista. Kuten oppaassa aiemmin mainittiin, ensimmäiset erityisesti pelaamiseen kehitetyt tuolit oli tarkoitettu ajopeleihin. Ajosimulaattorituolit ovat raskaimman luokan pelituoleja. Ne on suunniteltu erityisesti ajopeleille ja jäljittelemään oikeita ajotuoleja. Useimmiten niissä on valmiiksi asennettu "ohjaamo", johon voit kiinnittää haluamasi osat täydellistä ajokokemusta varten. Näihin kuuluvat muun muassa ohjauspyörä, vaihteisto ja polkimet. Jotkin ajosimulaattorituolit sopivat tavallisille pelaajille, jotka haluavat kokea uudenlaisen kilpa-ajokokemuksen, mutta jotkin mallit ovat niin kehittyneitä, että ne on tarkoitettu ammattikäyttöön huipputason kilpa-ajajille – mikä näkyy myös hintalapussa. Edistyneimmät ajosimulaattorituolit maksavat satojatuhansia euroja.

Konsolituolit

PC-pelituoleista poiketen konsolituolit on suunniteltu konsolipelejä (tai TV-pelejä) varten. Konsolituolit eroavat monin tavoin PC-pelituoleista, sillä ne ovat muun muassa monipuolisempia ja niitä on saatavana useammassa eri muodossa ja koossa. Yksi yleisimmistä konsolituolimalleista on nimeltään Rocker. Toisin kuin PC-pelituolit, siinä ei ole pyörällistä jalkaosaa tai jalkatukea. Sen sijaan se koostuu L-kirjaimen muotoisesta istuimesta, joka asetetaan suoraan lattialle. Mietitkö, miksi sitä kutsutaan Rockeriksi? Nimi tulee siitä, että tuolissa voi keinua edestakaisin (englanniksi "to rock"). Toisin kuin PC-pelituolit, konsolituoleja ei ole suunniteltu käytettäväksi työpöydän ääressä. Monet pelaajat pitävät niitä kuitenkin paljon mukavampina juuri konsolipelejä pelattaessa, sillä niissä istuma-asento on tavallista rennompi, lähes makuuasento. Se toimii hyvin peliohjainten kanssa, mutta on vähemmän hyvä hiiren kanssa pelattaessa. Tuoleissa on usein myös integroituja varusteita, jotka voi yhdistää konsoliin, kuten surround-kaiuttimet ja USB-portit latausta varten. Nämä tuolit ovat suosittuja myös mobiilipelaajien keskuudessa.

Säkkituolit

Säkkituolit eroavat muista pelituolikategorioista. Niitä ei ole suunniteltu nimenomaan pelaamista varten, mutta niistä on tullut suosittuja mobiili- ja konsolipelaajien keskuudessa, sillä ne ovat sekä pehmeitä että vakaita, ja ne mukautuvat kehoon. Vaikka säkkituoli ei olekaan ergonomisin tai tukevin vaihtoehto, se on hyvä, sillä se pystyy mukautumaan erilaisiin asentoihin. Suurimmissa säkkituoleissa on niin paljon tilaa, että niissä voi maata suorana. Toinen syy niiden suosioon on se, että ne ovat huomattavasti edullisempia kuin "oikeat" pelituolit.

Mikä on pelituoli?

Aloitetaan alusta. Mikä on oikeastaan pelituoli, ja miten se eroaa esimerkiksi toimistotuolista? Lyhyesti sanottuna pelituoli on suunniteltu pelaajien ja e-urheilijoiden mukavuusvaatimusten ja tarpeiden mukaan. Koska tuolissa istutaan mahdollisesti useita tunteja päivässä, valmistajien on huomioitava, miten pelaaja käyttää tuolia. Hyvän pelituolin suunnittelussa on otettava huomioon esimerkiksi istumistapa, liikkumistapa ja tuolilta vaaditut ominaisuudet. Mutta koska eri pelaajilla on erilaiset vaatimukset, on tärkeää, että pelituolia valittaessa huomioidaan myös henkilökohtaiset mieltymykset. Siksi ei ole epätavallista, että monet valitsevat erikseen haluamansa komponentit.

Seuraavassa kerromme tärkeimmistä huomioon otettavista seikoista ennen pelituolin valintaa:

/

Ergonomia

Ergonomia on yksi tärkeimmistä huomioon otettavista seikoista pelituolia valittaessa ja itse asiassa yksi tärkeimmistä syistä sille, miksi monet päättävät panostaa pelituoliin. Ergonominen tuoli on optimoitu tuottavuuden ja tehokkuuden suhteen. Se tarkoittaa, että istut oikeassa asennossa, liikkeitäsi tuetaan ja selkääsi kohdistuva kuormitus vähenee. Samalla se myös optimoi reaktioaikasi. Ergonomiaan liittyy myös muita ominaisuuksia, kuten responsiiviset materiaalit, 4D-käsinojat (voidaan säätää kaikilla tasoilla) ja verkkomateriaali (kerrotaan jäljempänä oppaassa).

Mistä sitä sitten tietää, että pelituoli on ergonomisesti muotoiltu?

Pelituolin on täytettävä tietyt kriteerit, jotta sitä voidaan kutsua ergonomiseksi:

 • Säädettävyys

  Sinun pitää voida säätää istuinkorkeutta, alaselän tukea, selkänojaa ja käsinojia omien fyysisten ominaisuuksiesi mukaan. Mitä suurempi säädettävyys, sitä parempi
 • Ristiselän tuki

  Parhaissa pelituoleissa on säädettävä ristiselän tuki, jonka avulla voit mukauttaa tuen selkärankaasi. Edullisemmissa pelituoleissa on sen sijaan pienempi tukityyny, joka myös hoitaa homman, mutta yksinkertaisemmalla tavalla.
 • Korkea selkänoja

  Ergonomisesti muotoillussa tuolissa on korkea, kaareva selkänoja, joka tukee yläselkää ja niskaa
 • Lukko

  Lukitusmekanismi, jonka avulla voit säätää sitä, kuinka paljon haluat tuolin kallistuvan tai keinuvan, ja lukita sen tiettyyn asentoon

Istuimen mitat

Kaikilla on erilaiset fyysiset edellytykset pituuden, painon ja kehon tyypin suhteen. Ja aivan kuten vaatteita valitessa, kannattaa valita tuoli, joka tuntuu hyvältä. Useimmat valmistajat ilmoittavat yleensä istuimen syvyyden ja leveyden sekä selkänojan korkeuden ja pituuden. Nämä kaksi ovat erityisen tärkeitä, koska niitä ei yleensä voi säätää jälkikäteen, vaan ne ovat kiinteitä elementtejä, joihin sinun on mukauduttava. Käsinojan ja istuimen minimi- ja maksimikorkeus eivät ole niin tärkeitä, sillä niitä voi säätää omien mieltymysten mukaan. Yksi helposti unohtuva mutta tärkeä asia on tuolin kantokyky, erityisesti jos tuolia käyttää useampi henkilö.

Materiaalivalinta

Yksi tärkeimmistä huomioon otettavista seikoista hyvän käyttömukavuuden takaamiseksi on se, minkälaisista materiaaleista tuoli on valmistettu. Etenkin, kun tuolissa istutaan usein monia tunteja ja sen tulee kestää käytössä useita vuosia. Esimerkiksi korkealaatuinen ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko antaa erinomaista tukea, eikä ruostumisesta tarvitse kantaa huolta. Tukevalla teräsrungolla varustettu pelituoli kestää jopa 150 kg painon.

Rungon jälkeen on aika miettiä tuolin materiaaleja. Istuin- ja selkätyynyissä käytettyyn pehmusteeseen on hyvä uhrata muutama ajatus, koska se vaikuttaa tuolin tarjoamaan tukeen. Tämä on erityisen tärkeää, jos tuolissa istutaan useita tunteja yhteen pötköön. Etsi siksi erityisesti tähän tarpeeseen suunniteltuja pehmusteita. Monet valmistajat tekevät myös riippumattomia kestävyystestejä tuoleille. Pehmusteen harkittu valitseminen parantaa tyytyväisyyttä ja mukavuutta. Samalla oikea pehmuste myös pidentää pelituolin käyttöikää.

Istuin

Seuraavaksi on mietittävä istuimen tyyppiä. Aito, hengittävä ja korkealaatuinen nahka on vedenkestävää ja erittäin kulutuksenkestävää – se on paras, mutta myös kallein materiaali. Keinotekoinen PU-nahka on vaihtoehto aidolle nahalle. Se on edullisempaa mutta silti laadukasta, ja se on helpompi puhdistaa kuin aito nahka. PU-nahan haittapuoli on se, että se ei hengitä yhtä hyvin kuin aito nahka, mikä tekee siitä vähemmän hauskan hikisen kuumina kesäpäivinä. Kolmas vaihtoehto on PVC-nahka, joka on sekä pehmeämpää että joustavampaa kuin PU-nahka. PVC-nahka on lisäksi veden-, tulen- ja tahraantumisenkestävää. Tämäntyyppisen nahan haittapuolena on se, että se lämpiää vielä enemmän kuin aito nahka tai PU-nahka. Jos haluat jonkin muun materiaalin kuin nahan, voit tietenkin valita myös tavallisen kankaan tai verkkokankaan, joka ei tartu kehoon kuumina kesäpäivinä. Verkkokangas pysyy huomattavasti viileämpänä kuin muut kankaat, mikä voi tuntua mukavalta pitkien pelisessioiden aikana tai lämpimissä tiloissa. Haittapuolena on se, että verkkokankaan puhdistaminen on työläämpää. Usein tahranpoistoon tarvitaan erityisiä pesuaineita, jotta verkkokangas ei vahingoitu. Verkkokankaan käyttöikä ei yleensä ole yhtä pitkä kuin nahan tai tavallisen kankaan, mutta se on viileämpi ja mukavampi kuin muut materiaalit.

Valitse ilmava kangas, jos pelisessiosi ovat pitkiä. Harkitse myös PU-nahkaa tai PVC-nahkaa, sillä niiden ansiosta tuolin puhdistaminen on helppoa.

Pelituolien tulevaisuus

On vaikea ennustaa, miltä pelituolien tulevaisuus tulee näyttämään. Paljon riippuu siitä, miten pelit kehittyvät ja miten me pelaamme tulevaisuuden pelejä. On kuitenkin selvää, että koko peliteollisuus on suuressa nousussa, kehitys nopeaa ja innovaatiotahti erittäin korkea. Lisäksi koko pelialan vaikutus on niin vahva, että se ulottuu kauas suosikkipeliemme maailmojen ulkopuolelle. Ehkä pelituolit tulevat olemaan tulevaisuudessa yhtä itsestään selvä osa olohuonetta kuin nykyiset nojatuolitkin. Pelituolit ovat jo nyt muodostuneet statussymboleiksi striimaajille ympäri maailman. He striimaavaat pelaamistaan livenä, ja siinä tuoli on merkittävä yksityiskohta. On myös mahdollista, että tuoleja ei enää tarvita, koska tulevaisuuden pelaaminen on niin edistynyttä, että me emme enää edes istu pelatessamme...

Ordlista

Vi har skapat en ordlista över begrepp som ofta förekommer och kan vara bra att känna till, eller om du vill skryta lite:

Rocker - Nimitys "keinuvalle" pelituolityypille (ei jalkaosaa ja pyöriä). Käytetään yleensä konsolituoleista puhuttaessa

PU-nahka – Vaihtoehto aidolle nahalle. Helppo puhdistaa, korkealaatuinen ja edullisempi kuin aito nahka

PVC-nahka – Tämä nahkatyyppi on pehmeämpää ja joustavampaa kuin PU-nahka. Lisäksi se on tahraantumisen-, tulen- ja vedenkestävää.

Verkkokangas - Tämä kangas on huomattavasti viileämpää kuin PU- tai PVC-nahka, mutta sen peseminen vaatii erikoispesuainetta

PC-pelituoli - Suunniteltu käytettäväksi työpöydän ääressä. Siinä on yleensä jalkaosa, jossa on viisi liikkuvaan akseliin kiinnitettyä pyöräparia, mikä mahdollistaa vapaan liikkumisen työpöydän ääressä. Lisäksi siinä on korkeat käsinojat ranteiden tukemiseen ja korkea selkänoja, joka estää ylirasittumisen sekä epäluonnolliset asennot.

Konsolituoli – Konsolituolit on suunniteltu konsolipelaamista varten. Ne ovat monipuolisempia kuin PC-pelituolit ja niitä on saatavana useammassa eri muodossa ja koossa. Kutsutaan myös nimellä Rocker, sillä ne keinuvat edestakaisin

Ajosimulaattorituoli – Kaikkien pelituolityyppien äiti. Kehitetty muistuttamaan aitoja ajotuoleja. Useimmiten niiden mukana toimitetaan "ohjaamo", johon voidaan kiinnittää ohjauspyörä, vaihteisto, polkimet jne.

RGB – Tuoliin integroitu valaistus, joka tekee kokemuksesta aidomman

25 heinäkuuta 2022

Aihealue