Tietokoneet & lisätarvikkeet

Minkälainen pelitietokone kannattaa ostaa?

Riippumatta siitä, mitä aiot pelata, tarvitset siihen suorituskykyisen tietokoneen, jossa on nopea suoritin ja hyvä näytönohjain. Siten se pystyy vastaamaan pelien vaatimuksiin.

Jos tiedät jo, mitä pelejä aiot pelata, voit helposti selvittää tarvitsemasi komponentit. Valmista pelikonetta ostettaessa sinun on ennen kaikkea kiinnitettävä huomiota suorittimeen ja näytönohjaimeen. Jos haluat rakentaa itse oman pelikoneesi, sinun on kiinnitettävä huomiota myös muihin tietokoneen osiin: emolevyyn, RAM-muistiin, kiintolevyyn ja jäähdytykseen.

OSA 1

Kumpi valita, pöytäpelikone vai kannettava pelikone?

Suuret valmistajat MSI, Asus ja Lenovo ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja niin pöytäpelikonetta kuin kannettava pelikonetta hankittaessa. Razer tarjoaa monia pelikäyttöön suunniteltuja kannettavia tietokoneita.

Pöytäpelikoneen etuihin kuuluu ennen kaikkea suorituskyky. Valitsemalla pöytäkoneen saat kannettavaan verrattuna yleensä samalla rahalla enemmän suorituskykyä, paremman jäähdytyksen ja hiljaisemman tietokoneen. Pöytäkone tarjoaa myös mahdollisuuden vaihtaa ja päivittää tietokoneen komponentteja.

Viime vuosina markkinoille on tullut pelikannettavia, jotka haastavat vakavasti pöytäkoneet. Niiden selkein etu on, että ne on helppo ottaa mukaan. Haittana on, että saman suorituskykytason saavuttamiseksi on käytettävä enemmän rahaa kuin pöytäkonetta hankittaessa. Kannettavien tietokoneiden tuulettimet ovat usein myös kovaäänisempiä. Ne eivät myöskään tarjoa samaa mahdollisuutta vaihtaa komponentteja, minkä vuoksi voi olla hyvä valita kone, jonka näytönohjain on erityisen hyvä.

OSA 2

Mitkä ovat pelivaatimuksesi ja mikä on budjettisi?

Me tiedämme, mitä pelitietokoneen valinnassa on otettava huomioon. Ja mitä siitä täytyy maksaa. Kaikki riippuu siitä, mitä pelejä aiot pelata. Siksi olemme listanneet eri pelejä ja kertoneet, mikä hintaluokka sopii mihinkin.

Yksinkertainen peli ei edellytä edistynyttä näytönohjainta eikä salamannopeaa prosessoria. Sellaiselle edullinen pelitietokone on riittävä. Toisaalta kalliimman pelikoneen edistyneemmät komponentit varmistavat, että tietokoneella voi pelata uusia pelejä vielä pitkään. Muista, että verkkopelaamiseen tarvitaan vakaa internetyhteys. Juuri siksi monet pelaavat mielellään verkkojohtoa käyttäen Wi-Fi-yhteyden sijaan.

Pelaatko Minecraftia, League of Legendsiä tai Fortnitea?

Jos pelaat yksinkertaisia pelejä, jotka eivät vie kovin paljon suoritintehoa tai joissa ei ole vaativaa grafiikkaa, suosittelemme 500–900 euron hintaista tietokonetta. Jos taas pelaat uudempia pelejä, joissa on korkeammat grafiikkavaatimukset, voi olla hyvä nousta yhtä hintaluokkaa korkeammalle.

Pöytäpelikoneet 500-900 euroa

Kannettavat pelikoneet 500 - 900 euroa

Pelaatko CS:ää, World of Warcraftia tai jotain uutta AAA-peliä?

Nämä pelit edellyttävät hieman nopeampaa prosessoria ja parempaa näytönohjainta. Valitse paljon vastinetta rahoille antava tietokone hintaluokassa 1 000–1 900 euroa. Sellaisella voit pelata useimpia pelejä ongelmitta korkeammilla grafiikka-asetuksilla. Jos aiot striimata tai tallentaa pelaamistasi, voi olla hyvä idea nousta vielä yhtä hintaluokkaa korkeammalle.

Pöytäpelikoneet 1000-1900 euroa

Kannettavat pelikoneet 1000 - 1900 euroa

Pelaatko Battlefield V:tä, Red Dead Redemption 2:ta tai Cyberpunk 2077:ää?

Tällaiset pelit haastavat laitteiston kunnolla ja vaativat parhaita komponentteja, jotta pelaaminen onnistuu kaikki asetukset maksimissa. Yli 2 000 euron hintaluokassa on tietokoneita, joiden komponentit selviytyvät kaikista peleistä. Voit striimata tai tallentaa pelaamistasi, unohtaa viiveet ja nauttia siitä tosiseikasta, että sinun ei tarvitse ostaa uutta tietokonetta moneen vuoteen. Jos ostat lisäksi pelituolin, olet valmis kaikkeen.

Pöytäpelikoneet yli 2000 euroa

Kannettavat pelikoneet yli 2000 euroa

OSA 3

Haluatko lukea lisää tietokoneen eri osista?

Kokonaisuus muodostuu osista. Seuraavaksi käymme läpi eri komponentit.

Emolevy

Emolevyä kutsutaan usein tietokoneen selkärangaksi, johon kaikki muut komponentit liitetään. Varmista, että se on yhteensopiva muiden komponenttien, kuten prosessorin ja RAM-muistin, kanssa.

Suoritin

Edistyneet pelit edellyttävät suurten datamäärien käsittelyä, mikä puolestaan vaatii nopeaa suoritinta eli prosessoria. Prosessori ei kuitenkaan ole yhtä tärkeä kuin näytönohjain, joka joutuu vieläkin kovempaan rääkkiin. Keskihintaluokan prosessori riittää yleensä pelaamiseen. Jos aiot vaihtaa suorittimen, muista varmistaa, että uusi prosessori on yhteensopiva emolevysi kanssa.

Näytönohjain

Näytönohjain on epäilemättä tärkein komponentti, jos aikomuksenasi on pelata suurella tarkkuudella ilman viiveitä.

RAM-muisti

RAM-muisti on työmuisti, jonka avulla voit pelata pelejä ja käyttää samalla muita ohjelmia. Yleensä viiveettömään pelaamiseen tarvitaan vähintään 8 Gt RAM-muistia. Mutta jos hankit 16 Gt RAM-muistia heti aluksi, sinun ei tarvitse hankkia lisää muistia pitkään aikaan. Ja eri valmistajien RAM-muisteja ei kannata yhdistellä, jos tai kun hankit lisää muistia.

Kovalevy

SSD-levy lataa pelit nopeasti. Tietokone käynnistyy silloin myös nopeammin kuin perinteistä HDD-kiintolevyä käytettäessä. HDD-kiintolevyä voit käyttää tallennuspaikkana, jos esimerkiksi tallennat pelaamistasi.

Jäähdytys

Hyvä jäähdytysjärjestelmä on kullan arvoinen. Useampi tuuletin on hyvä asia, ja vesijäähdytys takaa maksimaalisen suorituskyvyn. Puhumattakaan erittäin alhaisesta melutasosta.

Viimeksi päivitetty: 16 syyskuuta 2022

Aihealue