Näin valitset sopivimman äänentoistolaitteiston

Miten äänentoistolaitteet valitaan? Korvakuulolta tietenkin. Lisäksi on tärkeää valita laitteet tarpeen ja niiden käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi jos musiikkia haluaa kuunnella rannalla, kallis kotiteatteriin tarkoitettu äänentoistolaite ei ole siihen sopivin vaihtoehto.

Musiikin kuunteluun on tarjolla nykyään enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan aiemmin. Voit valita mitä tahansa puhelimeen liitettävän kaiuttimen ja huipputason hifi-laitteiston väliltä, tai käyttää sekä edullisia että luksusvaihtoehtoja tarpeesi mukaan.

Ensimmäiseksi kannattaa pohtia, miten musiikkia kuuntelee. Puhelimesta, tietokoneen kovalevyltä vai jopa oikealta levyltä? Haluatko voida kuunnella musiikkia useammassa huoneessa? Toivotko pieniä ja huomaamattomia kaiuttimia, jotka voit kiinnittää seinälle, vai ovatko tukevat lattiakaiuttimet valintasi?

Langattomaan musiikin suoratoistoon soveltuvia laitteita on useita vaihtoehtoja, mutta niihin kannattaa tutustua huolellisesti ennen ostopäätöstä. Osa laitteista toimii vain saman valmistajan laitteilla ja järjestelmillä, kuten esimerkiksi Yamaha Music Cast. On siis hyvä harkita huolella, minkä valmistajan laitteet valitsee. Kätevintä ja helpointa on käyttää sellaista äänentoistojärjestelmää, jossa kaikki toimii kaiken kanssa.

Tässä oppaassa äänentoistolaitteet on jaoteltu muutamaan tyypilliseen kategoriaan, mutta osa laitteista toimii useammassa käyttötarkoituksessa. Toivottavasti ohjeemme innostavat tutustumaan äänentoistolaitteisiimme lähemmin.

1.

Kotiteatteri

Kotiteatterijärjestelmä täyttää sekä musiikkidiggarin että elokuvahullun tarpeet. Sen valinnassa on tärkeää sovittaa järjestelmä huoneen kokoon: pienemmässä huoneessa vähempikin teho riittää. Jos tuntuu siltä, että ytyä tarvitaan sittenkin lisää, se hoituu helposti kaiuttimet päivittämällä.

Esimerkiksi Pioneer VSX-832-B on vastaanotin, joka kasvaa tarpeiden mukaan. Se on täysin varusteltu vastaanotin, joka mahdollistaa sekä Dolby Atmos -äänen elokuvailtoihin että täydellisen musiikkielämyksen. Vastaanotin tukee Spotifyn, Tidalin ja Deezerin kaltaisia suoratoistopalveluita.

Jos et halua vetää kaiutinkaapeleita pitkin huonetta voit iloita siitä, että Pioneer VSX-832 tarvitsee ainoastaan oikean-, vasemman, sekä etupuolenkaiuttimet luodakseen surround-äänimaailman, mutta tottakai äänimaailma tulee aina paremmaksi fyysisillä taustakaiuttimilla.

Toinen vaihtoehto elokuvien katsomista ja musiikin kuuntelua varten on soundbar-kaiutin. Soundbar on pitkulainen kaiutin, jossa on sisäänrakennettuna etu- ja sivukaiuttimet. Kaiutin asetetaan television eteen. Useimpiin malleihin kuuluu lattialle asetettava subwoofer, joka takaa kunnon bassot. Vähän viritetympi versio soundbarista on soundbase-kaiutin. Se on tehokkaampi soundbar, joka asetetaan television päälle.

Soundbase-kaiuttimien mersu on Canton DM 90.3. Sen 300 watin teho todella täyttää huoneen, eikä erillistä subwooferia vaadita. Bluetoothin ansiosta äänen voi toistaa suoraan puhelimesta tai tietokoneesta.

2.

Klassinen hifi-laitteisto

Tavallinen hifi-laitteisto on sekä klassinen että monipuolinen vaihtoehto. Äänentoistojärjestelmästä voi tehdä juuri niin massiivisen ja tyyriin kuin haluaa tai niin pienen ja erikoistuneen kuin tahtoo, mutta vahvistin on aina kaiken alku. Valittavana on joko tavallinen stereovahvistin tai vastaanotin, jossa on myös sisäänrakennettu radio.

Onkyos TX-8270 on täysin varusteltu stereovahvistin, josta löytyy kaikki ominaisuudet mitä voi toivoa. Se tukee useita suoratoistopalveluja sekä Googlen Castia että Applen AirPlaytä, joten pääset varmasti kuuntelemaan musiikkia suosikkilähteestäsi. Lisäksi TX-8270-vahvistimessa on FM-, DAB- ja internetradio, joten kuunneltavaa löytyy aina. Tehoa on peräti 160 wattia per kanava, joten sen täydestä potentiaalista pääsee nauttimaan vain, jos naapureita ei ole.

Jos äänenlaatu on tärkein valintakriteeri, Pioneer A-70DA-vahvistin on tutustumisen arvoinen. Vahvistin on varsinainen jytky: se painaa yli 17 kiloa. Vahvistimen äänenlaatu on puhdas ja häiriintymätön, sillä laitteen rakenteen ansiosta sähkövirran vaihtelut eivät pääse häiritsemään kytkentäpiirejä. Vahvistimessa ei ole sisäänrakennettua tukea suoratoistolle, mutta sisääntulot mahdollistavat kaikkien formaattien toiston. USB-liitännän kautta vahvistin tukee Quad-DSD:tä (11.2MHz) ja korkearesoluutioista materiaalia 384kHz:n näytteenottotaajuudella ja 32 bitillä.

Vahvistimen lisäksi tärkein hankinta on tietenkin kaiuttimet. Kaipaatko pientä ja siroa ulkonäköä, joka ei vie paljoa tilaa, vai etsitkö jykeviä lattiakaiuttimia? Jos viimeksi mainitut ovat makuusi, tutustua Canton Chrono 517 -kaiuttimiin. Ne ovat Cantonin Chrono 5 -sarjan pienimmät kaiuttimet, mutta painavat siitä huolimatta 17 kiloa kappale. Kaiuttimet voi helposti sijoittaa vaikka seinää vasten.

3.

Aktiivikaiuttimet

Musiikin parissa viihdytään nykyisin mobiilisti. Valitsemme suosikkimme suoratoistopalveluista, ja haluamme vaihtaa helposti kuulokkeista kaiuttimeen silloin, kun kaipaamme muhkeampaa äänentoistoa. Kätevin valinta tällaiseen käyttöön on aktiivikaiutin, jossa on vanha kunnon AUX-sisääntulo. Termi “aktiivi” aktiivikaiuttimessa tarkoittaa sitä, että toisin kuin passiivikaiuttimessa, siinä on sisäänrakennettu vahvistin, eikä sitä tarvitse kytkeä erilliseen vahvistimeen.

Ladattava aktiivikaiutin on hyvä valinta, jos musiikkia haluaa kuunnella esimerkiksi rannalla. Kannettavan kaiuttimen kannattaa olla iskun-, veden- ja pölynkestävä, jotta rantabileet eivät pääty, jos kaiutin lipeää jorpakkoon.

Useimmat aktiivikaiuttimet toistavat ääntä langattomasti, yleensä bluetoothin avulla. Vaikka nykyiset bluetooth-kaiuttimet ovat laadukkaita, ne saattavat silti olla herkkiä signaalin häiriöille. Signaalin häiriintyessä äänentoisto pätkii. Parempi vaihtoehto voi olla kaiutin, joka toistaa äänen wifi-yhteyden avulla. Helpoiten wifi-äänentoistoa pääsee testaamaan hankkimalla Googlen Chromecast Audion. Se on pieni, musta kiekko, joka yhdistää puhelimen ja kaiuttimen tai jonkin muun äänentoistolaitteen.

4.

Mikrosarja

Mikrosarja on hyvä vaihtoehto, jos etsii ratkaisua pieneen kotiin, edullista hintaa tai kakkoskaiutinta vaikkapa keittiöön. Mikrosarjassa on kompakti stereojärjestelmä, jossa on vahvistin, radiovastaanotin ja kaiutin samassa, kätevässä paketissa. Monissa mikrosarjoissa on sekä cd-soitin että mahdollisuus soittaa musiikkia suoraan suoratoistopalvelun kautta. Mikrosarja voi olla joko hyllylle tai pöydälle sopiva tai seinälle asennettava malli. Jälkimmäinen on erityisen kätevä, jos haluaa säästää tilaa.

Pieni koko ei tarkoita sitä, että äänenlaadusta pitäisi tinkiä. Pioneer X-HM76 ei vie paljoa tilaa, mutta tehoja riittää 100 watin verran. Cd-soittimen lisäksi musiikkia voi toistaa AirPlayn, Google Castin tai FireConnectin kautta.

5.

Kuulokkeet

Reissun päällä ja lenkillä vaaditaan nykyisin yhtä laadukasta äänentoistoa kuin kotona. Langattomista kuulokkeista on tullut valtavirtaa, ja melua vaimentavat kuulokkeet tekevät matkanteosta nautittavampaa niin lentokoneessa kuin ruuhkabussissakin. Isommat sangalliset luurit peittävät ympäröivät äänet täysin. Korvan sisään tulevat mallit taas ovat näppärämpiä, mutta eivät sulje ympäröiviä ääniä pois yhtä tehokkaasti.

Sennheiserin melua vaimentavissa kuulokkeissa on edistyksellistä ja kätevää teknologiaa. PXC550-kuulokkeet menevät automaattisesti päälle, kun ne taittaa auki, ja katkaisevat musiikin silloin, kun ne riisuu. Kuulokkeet sammuvat, kun ne taitetaan kasaan. Äänenvoimakkuus ja muut säädöt hoituvat hipaisusäätimellä. Langalliset HD-650-kuulokkeet taas sopivat niille, jotka haluavat antautua musiikin vietäväksi kotona lempinojatuolissaan. Mukavuudessa tai äänenlaadussa ei ole säästetty piiruakaan.

Tyylikkäitä ja kompakteja kuulokkeita etsivän kannattaa tutustua Audio-Technican ATH-AR5BT-malliin. Kuulokkeet ovat melua vaimentavat ja langattomat. Niiden mukana tulee kuitenkin johto, joten popin soiminen ei lopu, vaikka akku loppuisikin. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen.

Beyerdynamic Aventho Wireless -kuulokkeet ovat langaton versio klassisesta T51i-mallista. T51i-kuulokkeita pidetään yhtenä maailman parhaimmista sankakuulokkeista. MIY-kalibrointisovelluksen avulla voi luoda yksilöllisen ääniprofiilin ja tallentaa sen kuulokkeisiin.

Plantronics tunnetaan parhaiten kuulokkeistaan. Voyager 8200 UC onkin paras valinta silloin, kun etsit sekä musiikin kuunteluun että puhelimessa puhumiseen sopivaa ratkaisua. Se on erittäin hyvä-ääninen kuulokesetti, jossa on monista nykyajan kuulokkeista poiketen napit eikä hipaisunäppäimiä. Sen mitä futuristisessa fiiliksessä menettää, voittaa käytön mukavuudessa.

2 helmikuuta 2018

Aloita oma Podcast – näin se tehdään

Oletko harkinnut aloittavasi oman podcastin? Ota selvää mitä tarvitset päästäksesi alkuun.

Valitse sopivat kuulokkeet

Mutta sopivien kuulokkeiden löytäminen lukuisten valmistajien ja mallien joukosta ei aina ole helppoa. Tässä oppaassa pyrimme vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin ja auttamaan siten löytämään kuulokkeet, jotka sopivat juuri sinulle.

Oma vlogi käyntiin

Hienon ja ammattimaisen materiaalin tuottaminen blogeihin ja sosiaalisiin medioihin ei tarvitse olla vaikeaa. Ainut mitä tarvitset on kamera, mikrofoni ja perustiedot kuvienasettelusta sekä valoituksesta. Vaikeinta saattaa olla oikeanlaisen varustuksen valitseminen.