Ääni & kuva

Äänentoisto- ja HiFi-opas

Autamme valitsemaan tarpeisiisi sopivan äänentoiston

Mikä on tärkeintä, kun valitset äänentoistolaitteistoa? Äänen pitää tietenkin kuulostaa hyvältä. Lisäksi on tärkeää tehdä valinta, joka sopii tarpeisiisi ja tapaasi kuunnella musiikkia. Jos haluat ottaa musiikin mukaan rannalle tai luontoon ystävien kanssa, hyvä kannettava kaiutin voi olla sopiva vaihtoehto. Jos taas katselet paljon elokuvia kotona, saatat tarvita hyvän kotiteatterijärjestelmän.

Tässä oppaassa autamme sinua löytämään sopivan äänentoistolaitteen, etsitpä sitten suurta kotiteatterijärjestelmää tai kannettavaa kaiutinta. Nykyään ei ole olemassa itsestään selviä vaihtoehtoja, jotka sopisivat kaikille. Useimpien on ostettava joitakin erilaisia laitteita laajentaakseen mahdollisuuksiaan ja nauttiakseen parhaasta äänestä. Napsauta alta itsellesi parhaiten sopivaa vaihtoehtoa, niin autamme tekemään hyvän laitevalinnan.

Multiroom-kaiuttimet

Kun haluat vapautta kuunnella musiikkia kotona – jopa kaikissa huoneissa samanaikaisesti.

Siirry tähän osaan

Kotiteatterijärjestelmä

Jos haluat kokea elokuvan jännityksen kaiuttimien kautta.

Siirry tähän osaan

Vinyylisoitin

Jos pidät LP-levyille ominaisesta rapinasta ja rahinasta, tämä on ehdoton hankinta kotiisi.

Siirry tähän osaan

Kannettavat kaiuttimet

Jos haluat kuunnella musiikkia joustavasti missä ja milloin tahansa – myös ystävien kanssa.

Siirry tähän osaan

Studiokuulokkeet

Jos olet muusikko ja haluat äänen kuuluvan kunnolla alusta alkaen. Tai jos olet muuten vain tarkka siitä, miltä ääni kuulostaa korvissasi.

Siirry tähän osaan

Multiroom-kaiuttimet

Olet kotona ja juhlat alkavat pian, mutta haluat varmistaa, että kaikki voivat kuunnella vanhoja suosikkejasi ja soittolistasi uusimpia lisäyksiä. Siinä tapauksessa Multiroom-kaiuttimet ovat erinomainen valinta. Multiroom-kaiuttimia on ollut tarjolla jo jonkin aikaa ja nyt niiden käyttö on entistä helpompaa. Useimmilla on nykyään kotona Wi-Fi-reititin, joten kaiuttimet on helppo yhdistää verkkoon. Niiden avulla voi kuunnella musiikkia samanaikaisesti kodin kaikissa huoneissa. Ne voi myös siirtää, kun haluat samaan huoneeseen reilusti äänentoistotehoa. Multiroom-kaiuttimia voi käyttää joustavasti ja ne voidaan usein yhdistää älykodin ratkaisuihin. Monissa kaiuttimissa on myös Chromecast Audio ja Airplay, joten musiikin kuuntelu puhelimelta sujuu kätevästi.

Mitä pitää ottaa huomioon Multiroom-kaiuttimia ostaessa?

  • Varmista, että ostat riittävästi kaiuttimia kattamaan koko kodin. Jos asunto on suuri ja huoneet isoja, pitää varmistaa, että kaiuttimia on riittävästi tilan kattamiseksi. Voit myös aloittaa yhdestä kaiuttimesta ja lisätä niitä tarpeen mukaan.
  • Kannattaa myös tarkistaa, että kaikki ostamasi laitteet toimivat saman älykotiratkaisun kanssa, jotta et osta kaiuttimia, jotka eivät ole yhteensopivia keskenään.
  • Jos haluat ääneen lisää ylellisyyttä ja voimakkuutta, kannattaa tutkia myös Multiroom-subwooferia.
  • Varmista, että kotonasi on Wi-Fi-reititin, sillä se on tarpeen Multiroom-laitteiden asentamiseen.

Kotiteatterijärjestelmä

Jos vietät paljon aikaa katsellen elokuvia ja sarjoja, on ehkä aika hankkia uusi kotiteatterijärjestelmä. Tiedät, miltä elokuvissa tuntuu upealla DTS:X- tai Dolby Atmos -tekniikkaan perustuvalla äänentoistolla. Arvostat sitä varmasti, ja nyt voit luoda saman tunnelman kotiisi. Kotiteatterijärjestelmiä on ollut tarjolla jo vuosikausia, mutta tekniikka kehittyy jatkuvasti. Siksi voi olla vaikea tietää, mitä juuri sinä tarvitset. Siksi käymme läpi järjestelmän eri osat, jotta tiedät varmasti, mitä tarvitset.

Vastaanotin

Tämä laite tarvitaan, jotta kaiuttimista kuuluu ääntä ja kuva voidaan lähettää kuvanlähteenä olevalta laitteelta. On tärkeää varmistaa, että vastaanotin tukee haluamaasi kaiuttimien määrää sekä kaikkia mahdollisia liitäntöjä, kuten HDMI-liitäntää tai optista tuloliitäntää. Varmista myös, että vahvistimen teho vastaa kaiuttimia, jotta molemmat laitteet voivat toistaa ääntä yhtä kovana. Tarkista myös, että vastaanottimessa on DTS:n ja Dolbyn viimeisintä tekniikkaa, jotta kuulet elokuvan äänen juuri niin kuin se on tarkoitettu kuultavaksi.

Surround-kaiuttimet

Nämä ovat usein jalustakaiuttimia. Nämä kaiuttimet luovat tilaa elokuvan äänelle, ja niistä kaksi ensimmäistä sijoitetaan huoneessa katsojien taakse. Näitä voidaan lisätä myös enemmän kuin kaksi riippuen siitä, kuinka monta liitintä vastaanottimessa on. Siten voit luoda aidon 5.1- tai 7.1-äänentoiston. Jos haluat saada 7.1-ääntä, kaksi surround-kaiutinta sijoitetaan huoneen sivuille. Jos haluat nauttia Dolby Atmos -äänestä, voit lisätä vieläkin enemmän kaiuttimia, jotka tuottavat ylöspäin suunnattua ääntä lattiakaiuttimista tai ovat katossa tilan tunteen luomiseksi. Niitä käyttämällä voidaan luoda 5.1.2- tai 7.1.2-järjestelmä.

Etukaiuttimet

Voivat olla jalustalla tai lattialla olevia kaiuttimia. Lattiakaiuttimet ovat hieman suurempia ja niillä voi saada aikaan enemmän bassoääntä, jos et halua ostaa subwooferia heti. Näillä kaiuttimilla saat stereoääntä kotiisi ja ne sijoitetaan television molemmille puolille.

Keskikaiutin

Korostaa elokuvien puhetta ja selkeyttää keskirekisteriä, jolla puheäänet kuuluvat. Juuri elokuvissa 70 % dialogista kuuluu keskikaiuttimesta. Siksi on tärkeää hankkia juuri tätä äänenkuvan osaa korostava kaiutin. Lisäksi se keskittää äänet ja muut tehosteet television eteen.

Subwoofer

Saa ukkosen jylisemään elokuvassa ja matalan rekisterin äänet tuntumaan räjähdyksessä. Järjestelmän ykkönen viittaa juuri subwooferiin – siis (5/7).1.

Mitä DTS:X ja Dolby Atmos ovat? Miksi vastaanottimessa pitäisi olla sellaista tekniikkaa?

Dolby Atmos- ja DTS:X-tekniikoiden ansiosta elokuvan äänisuunnittelija voi sijoittaa äänen juuri sinne, minne haluaa. Siten elokuvaan voidaan luoda todentuntuista tunnelmaa. Yhä useammat elokuvat tukevat näitä tekniikoita, joten on hienoa pysyä mukana kehityksessä ja nauttia elokuvien äänestä juuri niin, kuin se on tarkoitettu. Siksi vastaanottimen tulee tukea näitä formaatteja.

Vinyylisoitin

Vinyylit ovat taas muodissa ja monet arvostavat LP-levyjen kuuntelua. On aivan erityinen tunne nauttia upeista klassikkoalbumeista tai soittaa aivan uutta julkaisua levysoittimella. Nykyään myydään itse asiassa enemmän LP-levyjä kuin CD-levyjä. Osittain varmasti siksi, että vinyylisoittimella kuunneltuna kappaleet saavat lisädynamiikkaa. Eikä levysoittimen ihanasta rahinasta ja rapinasta voi olla pitämättä. Jos haluat täydentää LP-levykokoelmaasi tai aloittaa vinyylien keräilyn, meillä on tarjolla runsaasti vinyylisoittimia. Voit ostaa joko täydellisen sarjan tai pelkän vinyylisoittimen nykyiseen äänentoistojärjestelmääsi. Varmista, että ostamasi soitin tukee vastaanottimessasi olevia liitäntöjä.

Kokeile vinyyliä, jos olet

  • Hifistelijä
  • Musiikin ystävä
  • Harrastelija
  • Keräilijä

Kannettavat kaiuttimet

Jos olet usein liikkeellä, vietät aikaa luonnossa tai kuuntelet musiikkia ystävien kanssa eri tilanteissa, haluat ehkä ottaa musiikin mukaasi. Silloin on hyvä, jos kannettavassa kaiuttimessa on hyvä akkukesto ja kunnollinen äänenvoimakkuus. Nykyään on saatavana monia erikokoisia kannettavia kaiuttimia, joilla on erilaisia luokituksia ja sertifikaatteja. Haluamme auttaa sinua löytämään oikean kaiuttimen, joka sopii musiikinkuunteluusi matkoilla tai kun haluat siirtää kaiutinta joustavasti kotona.

Veden- ja pölynkestävyys

Veden- ja pölynkestävät kaiuttimet ovat erittäin hyviä, jos aiot laulaa ja kuunnella musiikkia suihkussa. Niistä voi olla hyötyä myös sateessa, uima-altaalla tai merenrannalla. Ne kestävät usein myös hiekkaa ja vähän mutaakin. Kaiuttimilla on eri sertifiointiluokkia, joita voit tutkia tehdessäsi valintaasi.

Yleisin sertifiointi on IP-luokitus. Siihen sisältyy pölynkestävyyden osalta luokat 1–6 ja vedenkestävyyden osalta 1–9. Tuote on sitä kestävämpi, mitä suurempia nämä arvot ovat. Laite on pölynkestävä saatuaan IP5x-luokituksen ja pölytiivis saatuaan IP6x-luokituksen. Veden osalta laite on vedenkestävä saatuaan IPx5-luokituksen ja täysin vesitiivis yhden metrin syvyyteen upotettuna saatuaan IPx7-luokituksen – ja vieläkin parempi saatuaan IPx8-luokituksen.

Erittäin korkealaatuisen tuotteen luokitus on siten IP68. Jos tuotteen luokituksessa on x, tuotetta ei ole testattu. Jos ensimmäinen luku on x, sitä ei ole testattu pölyn osalta ja jos toinen luku on x, sitä ei ole testattu veden osalta.

Iskunkestävyys

On tarjolla myös aika lailla iskunkestäviä kaiuttimia, joilla on yleensä myös korkea IP-sertifiointi. Iskunkestävyydellä ei ole omaa sertifiointia, vaan valmistajat kuvailevat niiden kestävyyttä itse eri tavoin. Kannattaa siis tarkistaa valmistajan antamat lisätiedot, ennen kuin ostat uuden iskunkestävän kaiuttimen. Nämä kaiuttimet ovat hyviä, jos olet seikkailunhaluinen tai jos sinulla on lapsia, jotka saattavat juosta kaiuttimen kanssa.

Akkukesto

Kaiuttimen akkukesto on myös tärkeä huomioida, kun teet ostopäätöstä. Yhden päivän kuunteluajaksi katsotaan yleensä vähintään kahdeksan tuntia, ja monet kannettavat kaiuttimet pystyvät nykyään siihen. Jos olet lähdössä matkalle, eikä mahdollisuuksia lataukseen tai varavirran käyttöön juuri ole, kannattaa harkita kaiutinta, jonka virta riittää muutamaksi päiväksi. Akkukesto vaihtelee myös sen mukaan, millä äänenvoimakkuudella kuuntelet. Mieti omia käyttötapojasi ennen kuin päätät seuraavan kaiuttimen hankinnasta.

Koko ja äänenlaatu

Nykyään monet pienemmätkin kaiuttimet ovat tehokkaita, joten voi olla vaikea päättää, minkä kokoisen kaiuttimen tarvitset. Isomman kaiuttimen ääni on yleensä parempi suuremmilla äänenvoimakkuuksilla, mutta niin ei välttämättä aina tarvitse olla. Monet pienemmät kaiuttimet eivät kuulosta yhtä hyvältä kuin suuremmat kovimmalla äänenvoimakkuudella. Jos siis aiot pitää grillijuhlat, valitse suurempi kaiutin, ja jos haluat vain kuunnella yksin ollessasi matkoilla, valitse pienempi kaiutin.

Studiokuulokkeet

Onko sinulla studio kotona? Vai oletko muuten vain vaativa äänentoiston suhteen? Siinä tapauksessa tarvitset todella hyvät studiokuulokkeet. Tavalliset kuulokkeet eivät yksinkertaisesti ole yhtä hyviä. Ensinnäkin ympäristö on suljettava kokonaan ulkopuolelle kaikkien yksityiskohtien kuulemiseksi. Muusikkona haluat myös olla häiritsemättä muita. Haluat tietenkin myös varmistaa, että lopputulos on edustava. Kriittiselle kuuntelijalle kyse on siitä, että voi kuulla musiikin juuri sellaisena kuin se on alun perin tarkoitettu.

Man with headphones

Tarvitset kuulokkeet, jotka ympäröivät korvia tiiviisti eivätkä tunnu epämukavilta pitkässäkään käytössä. Kuulokkeiden on oltava kulutusta kestävät ja niiden pitää sopia käyttöön päivästä toiseen. On myös hyvä, jos niiden ääni on niin neutraalia kuin mahdollista.

Mieti, tarvitsetko avoimia vai suljettuja kuulokkeita. Suljetut kuulokkeet sopivat parhaiten tallennukseen ja työntekoon kentällä. Siten voit sulkea ympäristön äänet ulkopuolelle. Pitkiin miksaussessioihin ja studiomasterointiin sopivat parhaiten avoimet kuulokkeet, jolloin äänentoisto paranee.

Viimeksi päivitetty: 16 syyskuuta 2022

Aihealue