Ääni & kuva

Oma vlogi käyntiin

Hienon ja ammattimaisen materiaalin tuottaminen blogeihin ja sosiaalisiin medioihin ei tarvitse olla vaikeaa. Ainut mitä tarvitset on kamera, mikrofoni ja perustiedot kuvienasettelusta sekä valoituksesta. Vaikeinta saattaa olla oikeanlaisen varustuksen valitseminen. Jos aiot kuvata lasketteluasi tarvitset aivan erilaiset varusteet kuin kuvatessasi videoblogia kotisi rauhassa.

Tämän oppaan kautta tahdomme auttaa sinua löytämään oikean kameran kameraviidakon seasta ja jakaa muutaman konkreetin neuvon.

Osa 1

Valitse oikea kamera

Miksi investoida lisäkameraan kun älypuhelimessasikin on kamera ja se on aina mukana? Totuus on, että miten hyviä nykyajan puhelinkamerat ovatkaan, ei niitä voi verrata erilliseen valokuva- tai videokameraan. Edut ovat selkeät. Saat enemmän asetusvaihtoehtoja, paremman objektiivin ja suuremmat sensorit.

On videokameroita, joilla voi ottaa valokuvia ja kameroita, joilla voi äänittää videokuvaa. Oikeanlaisen kameran valitseminen riippuu täysin ajatellusta käyttötarkoituksesta. Mihin tarkoitukseen aiot sitä käyttämään ja miten?

Jos kirjoitat blogia esimerkiksi ruoasta ja tahdot ottaa annoksista lähikuvia, jotka saavat veden herahtamaan lukijan kielelle on järjestelmäkamera luultavasti paikoillaan (toisin sanoen kamera, jossa on vaihdettava objektiivi) sillä niillä saa järjestäen parhaimmat kuvat. Sony a7 III ILCE-7M3 on kompakti täyden kennokoon kamera sisäärakennetulla kuvanvakautuksella ja tarkalla automaattitarkennuksella.

Toinen kamera, joka soveltuu hyvin valokuvaukseen on Canon EOS M50, , pienikokoinen peilitön järjestelmäkamera, jossa on automaattitarkennus, 4K ja kätevä kuvansiirto.

Toinen täyden koon kuvakennolla varustettu kamera, jolla saa upeita kuvia on Sony RX100 VI. Peukalosensori, salamannopea automaattitarkennus ja 4K pienessä ulkokuoressa on täydellinen vloggaajalle.

On tärkeää muistaa, että järjestelmäkamerat myydään usein ilman objektiivia ja ne täytyy hankkia erikseen. Hyvä neuvo on ostaa normaali zoom-objektiivi ja muodostaa ensin käsitys siitä, millä tahdot laajentaa kuvausarsenaaliasi tulevaisuudessa..

Jos kuvaat paljon videokuvaa on tärkeää, että valitset mikrofonitulolla varustetun kameran, sillä äänenlaatu on parempi ulkoista mikrofonia käytettäessä. Useimmat nykyaikaiset kamerat kuvaavat 4K-resoluutiolla. Jos haluat tulevaisuuden kestävän kameran kannattaa sijoittaa 4K-kameraan. Jos kuvaat itseäsi kannattaa valita esiintaitettava näyttö, jotta näet itsesi kameran ollessa jalustassa.

Person holding camera

Seikkailukamerat

On asia erikseen kuvata toimistolla kuin kodin hiljaisessa nurkassa, mutta heti kun tahdot kuvata seikkailujasi vaaditaan varusteilta jo hiukan enemmän. Moderni action-kamera on sään- ja tuulenkestävä lujatekoinen kamera, jolla kuvaat korkealaatuista kuvaa ja jonka voit kiinnittää käytännössä katsoen mihin tahansa. GoProsta on tullut enemmän tai vähemmän action-kameran synonyymi, mutta muidenkin valmistajien kaarti on laaja.

Erityisen seikkailunhaluiselle suosittelemme Olympus Tough TG-6, kameraa, iskunkestävää, vesitiivistä ja pakkasen kestävää kompaktikameraa. Mielenkiintoinen vaihtoehto on vesitiivis DJI Osmo Action jossa on integroitu kuvanvakautus ja näyttö sekä edessä että takana ja lisäksi 4K.

Jos tahdot taskukokoisen 360-kameran kannattaa valita Insta360 One X Black, tai Ricoh Theta Z1, joka on yhtä kätevä 360-kamera suurella 1 tuuman sensorilla.

Yleisvinkki on kuvata niin monesta kuvakulmasta kuin mahdollista ja editoida video jälkeenpäin tietokoneella. Kaikkein makeimpiin kameraotoksiin käytät tietenkin kuvauskopteria. DJI Mavic 2 Pro kuvaa 4K kuvaa integroidulla Hasselblad-kameralla. Ohjaa sitä käsieleilläsi ja kuvauskopterin sensoreilla vältelläksesi esteet.

Dji Osmo action camera

Katso kaikki digikamerat

Osa 2

Älä unohda ääntä

Nyt voit toivottavasti olla tyytyväinen kuvaan, mutta hyvä ääni on vähintään yhtä tärkeä. Melkein kaikissa kameroissa on mahdollisuus äänittää ääniä, mutta jos tahdot luoda ammattitasoisia videoita tarvitset ulkoisen mikrofonin. Monissa kameroissa on 3,5mm mikrofoniportti kun taas toiset kamerat vaativat adapterin.

Markkinoilla on paljon eri mikrofonityyppejä ja ennen kuin löydät oikean kannattaa miettiä missä ympäristöissä äänityksiä tehdään. Haulikko-mikrofonilla taltioit äänen sieltä mihin päin sitä osoitat. Saramonic Sr-M3 asennetaan kevyesti kameraan. Se on helppokäyttöinen ja siinä on lisäksi kuuloketulo. Haulikko-mikrofonin huono puoli on, että se ei taltioi ääntä pitkän matkan päästä kamerasta.

Boya Pro-K1 Wireless Receiver(lähetin ja vastaanotin) sopii live-äänityksiin, elokuva- ja TV-tuotantoihin, keskusteluohjelmiin ja konferensseihin. Jos tahdot äänittää neljää kanavaa samanaikaisesti kannatta valita Zoom H5 Handyrecorder, , kannettava tallennin, jossa on tuulenkohinaa vähentävä ja käsittelyäänet eliminoiva low-cut-suodatin. Sinulle, joka etsit kompaktia langatonta mikrofoni-järjestelmää lähettimeen sisäänrakennetulla mikrofonilla ja ulkoisen mikrofonin tuella suosittelemme Røde Wireless GO. I Røde VideoMicro on kompakti videomikrofoni järjestelmäkameroille, joissa on elokuvaominaisuus.

Katso kaikki mikrofonit

Osa 3

Löydä oikea videovalaisin

Voiko valon merkitystä painottaa tarpeeksi? Toiset väittävät, että valo on se mistä valokuvauksessa oikeastaan on kyse.

Hinnakkaisiin kameravarusteisiin verrattuna on täysin toimiva salama kohtalaisen edullinen. Ja on tosiasia, että hyvän salaman merkitys hyvien kuvien ottamisessa on suurella todennäköisyydellä smerkittävämpi kuin uuden objektiivin.

Ledgo E268c on suuri LED-paneeli, jota voidaan käyttää valaisimena videokuvaa äänitettäessä sekä valokuvauksen yhteydessä. Mikäli haluat sekä salaman että kiinteän valon edut yhteen ja samaan laitteeseen on Rotolight NEO 2 hyvä vaihtoehto.

Elgato Key Light on himmennettävä LED-paneeli, jossa on 2500 lumenia ja säädettävä värilämpötila. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on Phottix M180 LED Light, huippukompakti LED-paneelin ja latausaseman yhdistelmä (powerbank). LED-valon voimakkuutta ja värilämpötilaa voidaan säädellä, mikä tekee siitä täydellisen valonlähteen kun käytät älypuhelintasi kamerana tai videokamerana.

Rotolight neo product

Katso kaikki salamat & lamput

Osa 4

Lisätarvikkeet

Tutustuessasi kameroihin, etenkin action-kameroihin, tulet pian huomaamaan, että niihin on saatavilla iso kaarti kiinnikkeitä, lisätarvikkeita sekä lisälaitteita. Kaikista tärkein niistä on jalusta.

Jobyn Gorillapod on kätevä ratkaisu, joka rohkaisee luovuuteen kolmen taivutettavan jalkansa ansiosta. Voit esimerkiksi ripustaa sen puuhun tai lyhtypylvääseen. Puhelimeen kannattaa valita Joby Gorillapod 1K Kit ja järjetelmäkameralle Joby Gorillapod Rig on itsestäänselvä valinta.

Toinen vaihtoehto on Joby Griptight Pro Telepod joka toimii myös selfie-keppinä GoPro-kamerallesi tai älypuhelimellesi. Totisen puhelimella kuvaajan kannattaa valita Joby Gorillapod Mobile Rig johon voi kiinnittää myös valaisimen ja mikrofonin. DJI Ronin-SC on kevyt gimbaali, jossa on 360° panorointi, se kestää jopa 2kg kuormituksen ja on varustettu monilla järkevillä ominaisuuksilla. Zhiyun Weebill Lab Gimbal on suunniteltu sinulle, joka käytät älypuhelinta hakulaitteena, tai kun tarvitset gimbalin, jota voi pitää monella eri tavalla ja jolla kuvaat erittäin vakaita videoita. Feiyutech WG2X Wearable Gimbal sopii seikkailijalle ja voidann asentaa action-kameraan.

Katso kaikki videokameroiden lisätarvikkeet

2 helmikuuta 2018

Aihealue