Tietokoneet & lisätarvikkeet

Rakenna oma tietokoneesi

Oletko rakentamassa omaa tietokonetta, mutta olet epävarma siitä, miten se tehdään? Siinä tapauksessa olet löytänyt oikeaan paikkaan, sillä täältä löydät Step-by-Step-oppaan.

Osa 1:

Valmistelut

Ennen rakentamisen eri vaiheiden läpikäymistä, tulee tarkistaa joitakin asioita. Varmista, että sinulla on kaikki tarvitsemasi osat, sillä kesken rakennusta ei ole mukavaa huomata esimerkiksi prosessorituulettimen puuttuvan. Tarkista myös, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut; työkalu laatikoiden avaamiseen, ruuvimeisseli sekä antistaattinen ranneke (ESD-ranneke). Valitse lisäksi hyvä työskentelyalusta, jotta kaikki tavarat pysyvät järjestyksessä omissa laatikoissaan ja jottei mitään tärkeää häviä rakennuksen aikana. Suosittelemme kaikkien laatikoiden avaamista ja tarvittavien osien tarkistamista ennen rakentamisen aloittamista.

Turvallista moniajoa missä tahansa Windows 11 -käyttöjärjestelmän avulla

Asentamalla aidon Windows 11 -lisenssin saat käyttöösi työkaluja, jotka tekevät työpäivästäsi aiempaa tuottavamman ja helpomman. Windows 11 on suunniteltu tekemään moniajosta ja yhteistyöstä entistä parempaa. Samalla se turvaa tietosi tarjoamalla pilvihallintamahdollisuuksia, vakiosalauksen ja Zero-Trust-yhteensopivuuden. Windows 11 -lisenssin avulla saat käyttöösi kaikki nämä uudet ja luotettavat ominaisuudet.

Osa 2:

Tee näin

Aloita irrottamalla kotelon ruuvit. Irrota ensin kotelon sivujen ruuvit. Nämä ruuvit voidaan usein ruuvata auki käsin, ilman työkaluja. Laita sitten ruuvit paikkaan, josta ne eivät häviä ja irrota kotelon sivupaneelit.

Kotelon sisällä saattaa olla ruuvilaatikko tai -pussi sekä lisätarvikkeita kotelolle. Ota nämä ulos ja laita sivuun.

Emolevyn mukana tulee ns. I/O-levy, joka asennetaan kotelon takaosaan. Se asennetaan kotelon sisältä ja kuulet klik-äänen kun se asettuu paikoilleen.

I/O-levyssä on läppiä ja piikkejä, jotka tulee taivuttaa hieman ylöspäin, jotta emolevyn kiinnittäminen siihen myöhemmin olisi helpompaa. Mikäli I/O-levyssä on hieman suurempia läpivientiaukkoja, tulee niiden peltiosa taivuttaa irti, sillä mm. emolevyn wifi-antennit kulkevat näistä läpi.

Nyt on aika aloittaa emolevyn asennus, joten aseta tietokone kyljelleen ja suojaa sitä naarmuuntumiselta asettamalla sen alle viltti, matto tai pahvin pala.

Riippuen kotelostasi on siinä joko valmiit korokelevyt, joihin emolevy kiinnitetään tai itse kiinnitettävät korokelevyt. Mikäli joudut kiinnittämään ne itse, tarkista ensin missä kohti emolevyä reiät ovat ja asenna sitten korokelevyt ainoastaan reikien kohdille. Ylimääräiset kiinnikkeet saattavat vahingoittaa emolevyä tai aiheuttaa jopa oikosulun.

Seuraava askel on asentaa emolevy varovasti kiinnikkeiden päälle ja ruuvaamalla se kiinni ylhäältä. Muista, että kiinnikkeiden tulee olla emolevyn kiinnitysreikien kohdalla. Tarvittavissa ruuveissa on usein kuusikulmainen kanta ja löydät ne kotelon mukana tulleiden ruuvien joukosta.

Kun emolevy on paikoillaan, voimme siirtyä asentamaan prosessoria. Tämä tapahtuu painamalla ensin alas prosessoripaikan vieressä oleva vipu ja vetämällä se sivuun. Tämän jälkeen voit nostaa ylös kiinnikkeen, jonka avulla prosessori pysyy paikoillaan. Laita nyt prosessori varovasti paikoilleen. Saadaksesi selville miten päin prosessorin tulee olla, voit katsoa sen kulmassa olevaa valkoista kolmiota ja asettaa tämä vastaavaan kohtaan emolevyllä. Tämä merkintä on yleensä piste yhdessä kulmassa, mutta voit tarkistaa sen sijainnin emolevyn ohjekirjasta. Prosessori voidaan kuitenkin kiinnittää emolevyyn ainoastaan yhdellä tavalla, joten mikäli tunnet vähänkin vastusta on se luultavasti väärin päin, sillä sitä ei todellakaan tule kiinnittää paikoilleen väkisin. Kun prosessori on paikoillaan, taivutetaan kiinnike alas ja vipu painetaan alas niin, että se lukittuu samalla tavalla kuin se oli ennen asentamista. Tämä saa myös prosessorirasiaa suojanneen muoviluukun irtoamaan. Ota se pois ja säilytä sitä prosessorirasiassa. Vältä koskemasta prosessorin ylä- ja alapuolta, pidä ainoastaan kiinni sen reunoista.

Prosessorin jälkeen kiinnitämme koteloon RAM-muistin, sillä kotelossa on vielä reilusti tilaa. RAM-muisti on kohtalaisen pieni, joten se ei ole tiellä muita komponentteja asennettaessa. Tämä on suhteellisen helppoa. Aloita poistamalla RAM-paikan molemmin puolin olevat pidikkeet. Muisti voidaan asettaa paikoilleen vain yhdellä tavalla ja selvittääksesi miten päin, katsot pientä lovea muistissa. Paina sitten muisti paikoilleen, kunnes se loksahtaa paikoilleen. Tämä saattaa vaatia hiukan voimaa, joten älä huolestu, vaikka se ottaisi hiukan vastaan. Mikäli sinulla on vähemmän muistimoduuleita kuin emolevyssä on paikkoja, tarkista käyttöoppaasta, mitä paikkoja tulee käyttää maksimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi. Väärään paikkaan asentaminen saattaa huonontaa suorituskykyä.

Nyt on aika asentaa virtalähde, joka on suurin ja kömpelöin komponentti. Tämä onnistuu helposti sijoittamalla se kotelossa olevien ruuvireikien päälle ja ruuvaamalla se sivun kautta virtalähteen mukana tulleilla ruuveilla.

Kun virtalähde on paikoillaan, on aika vetää johdot. Jotkut niistä yhdistetään suoraan ja jotkut tulee vetää etukäteen myöhempien vaiheiden helpottamiseksi. Yritä vetää kaikki johdot kotelon sisällä siististi, sillä se edesauttaa parempaa ilman virtausta kotelon sisällä. Useimmissa koteloissa on eri aukkoja, jotka mahdollistavat johtojen vetämisen levyn takana, johon emolevy on kiinnitetty, jolloin kaapelit voidaan vetää oikeisiin paikkoihin. Kaapelien ulkonäkö riippuu virtalähteestäsi. Jotkut kaapelit on kytketty yhteen, toiset ovat irrallisia ja joitakin voi jakaa. Tarkista erityisen tarkasti mitä kaapeleita tarvitset. Virtalähteitä on kolmen tyyppisiä. Yksinkertaisimmissa virtalähteissä kaikki kaapelit ovat kiinni virtalähteessä ja ne tulee vain vetää oikein. Niin kutsutuissa semi-moduläärisissä virtalähteissä on ainoastaan kiinteä päävirtajohto emolevylle ja prosessorille ja muut kaapelit ovat irrallisia. Täysin moduläärisissä virtalähteissä kaikki kaapelit ovat irrallisia. Semi-moduläärit ja moduläärimallit ovat huomattavasti kätevämpiä kuin kiinteillä johdoilla varustetut virtalähteet, sillä voit käyttää vain tarvitsemiasi kaapeleita.

Ensimmäinen kaapeli, joka vedetään on suurin. Etsi suuri liitin, jossa on 20+4 pinniä ja vedä se vastaavan kokoiseen liittimeen emolevyllä.

Seuraava kaapeli saattaa näyttää hiukan erilaiselta emolevystä riippuen. Näitä löytyy 4 , 8 , 8+4 ja 8+8 pinnisinä. Myös tämä liitetään emolevyyn, luultavasti lähelle prosessoria.

Sitten on kiintolevyihin/SSD-levyihin vedettävien kaapeleiden vuoro. Näissä kaapeleissa on ns. SATA-liitin, joka muistuttaa L-kirjainta ja jota käytetään juuri kiintolevyissä. Älä kytke enempää kaapeleita kuin on tarve.

Lopuksi on aika vetää kaapeli näytönohjaimelle. Tämän kaapelin tunnistat sen kahdeksasta pinnistä. Mikäli käytät integroitua näytönohjainta tai jos sinulla on lisävirtakaapeli, voit hypätä tämän vaiheen yli.

Seuraavaksi on aika yhdistää pienet kaapelit, jotka liittävät kotelon emolevyyn. Näiden kaapelien avulla toimivat edessä olevat on/off-painikkeet, lamput ja portit. Nämä kaapelit ovat useimmiten selkeästi merkitty samoin kuin paikka, johon ne kiinnitetään emolevyssä. Mikäli olet epävarma, voit tarkistaa emolevyn käyttöohjeesta mihin nämä tulee kiinnittää.

Lopuksi kiinnitetään kaapelit tuulettimien virtalähteille. Etsi emolevystä kohta, jossa lukee ”system fan” ja vedä siitä johto tuulettimeesi. Mikäli kotelossa on useita tuulettimia, pitäisi kotelon lisätarvikepussista löytyä jakaja. Sen avulla voit liittää samaan porttiin useita tuulettimia.

Kun kaikki yllä mainitut johdot on kytketty, on aika asentaa kiintolevyt. Katso ensin mihin kohti koteloa nämä tulee asentaa. Tässä näet, kun asennamme SSD-levyn kotelon taakse säästääksemme tilaa kotelon sisäpuolella, mahdollisia tulevaisuuden päivityksiä ajatellen. Levy, johon kiintolevy ruuvataan, joudutaan usein irrottamaan kotelosta ja kiinnittämään sitten takaisin koteloon. Tähän tarvittavat ruuvit tulevat kotelon mukana. Kun levy on paikoillaan, on aika vetää ns. SATA-kaapeli emolevyn ja kiintolevyn välille. Tämä on litteä kaapeli, joka tulee useimmiten emolevyn mukana. Mikäli käytät useampia kiintolevyjä, tarkista, että sinulla on tarpeeksi kaapeleita. Emolevyn käyttöohjeesta näet mihin tämä kaapeli tulee kytkeä.

Viimeinen komponentti, jonka asennamme ennen kuin on aika siirtyä näytönohjaimen jäähdytykseen, on näytönohjain. Asentaaksesi näytönohjaimen, aloita poistamalla muoviremmi, joka suojaa PCI-Express-liitintä. Irrota sitten kotelon takana olevat levyt näytönohjainpaikasta, jotkut näytönohjaimet vaativat kaksi paikkaa toiset vain yhden. Klikkaa sitten näytönohjain paikoilleen oikean kokoiseen PCI-Express-paikkaan ja ruuvaa se kiinni koteloon ruuveilla, jotka pitivät suojalevyjä paikoillaan. Liitä lopuksi 8-pinninen virtakaapeli, jonka olet vetänyt jo valmiiksi.

Näytönohjaimen ollessa paikoillaan, on viimeisen osan prosessorijäähdyttimen vuoro. Riippuen jäähdyttimestäsi, toimii tämä hiukan eri tavalla, mutta käymme nyt läpi miten asennetaan tavallinen ilmanjäähdytin sekä yksinkertainen vesijäähdytin, jotta ymmärtäisit asentamisen pääperiaatteet. Huomaa, että kiinnityslevyt jne. saattavat vaihdella jäähdyttimestä riippuen. Ajattele myös, että tuulettimien tulee aina puhaltaa samaan suuntaan niin, että ilma virtaa kotelon läpi. Ei ole hyvä, että kaikki tuulettimet puhaltavat ilmaa sisään koteloon tai ulos kotelosta.

Aloitamme asentamalla perinteisen ilmanjäähdyttimen, eli tuulettimilla varustetun jäähdytyskennon. Ensimmäinen askel on irrottaa suojalevy kotelon takapuolelta. Seuraavaksi asennetaan kiinnityslevy, joka tulee jäähdyttimesi takaosan mukana. Tämä mahdollistaa jäähdyttimen ruuvaamisen paikoilleen yläkautta. Ennen kuin ruuvaat jäähdyttimen paikoilleen, tulee tehdä yksi tärkeä asia ja se on laittaa lämpötahnaa prosessorin päälle. Lämpötahnaa ei tarvitse erityisen paljon, vaan pieni määrä keskelle riittää. Tämä levittyy automaattisesti, kun kiinnität siihen jäähdyttimen. Älä nosta jäähdytyskennoa prosessorin päälle asentamisen jälkeen, muuten joudut pesemään tahnan pois ja tekemään kaiken uudelleen. Kun suuri jäähdytyskenno on paikoillaan, kiinnität mukana tulevan tuulettimen paikoilleen ja johdon emolevyn”CPU fan”-porttiin. Mikäli et löydä tätä, tarkista sen sijainti emolevyn ohjekirjasta.

Vesijäähdyttimen asentaminen vaatii enemmän työtä, mutta ei kuitenkaan ole erityisen vaikeaa. Suurin ero on, että vesijäähdytin vaatii jäähdyttimen kiinteän asentamisen koteloon. Tarkalleen minne se tulee kiinnittää, riippuu kotelostasi, eikä se välttämättä mahdu minne tahansa. Meidän täytyi esimerkiksi irrottaa yksi kotelon nykyisistä tuulettimista saadaksemme sinne lisää tilaa. Mikäli jäähdyttimessä on kaksi tuuletinta, yksi kummallakin puolella, tulee varmistaa, että toinen puhaltaa ilmaa jäähdyttimeen ja toinen ulos toiselta puolelta, ns. läpivirtausasetelma (Push/Pull-konfiguraatio). Tuulettimissa on useimmiten nuolet, jotka auttavat sen asentamisessa. Voimme lisätä, että mikäli sinulla ei ole tarpeeksi tilaa kotelossa, voit valita käyttää vain toista jäähdyttimen tuuletinta. Kun tiedät miten saat jäähdyttimen mahtumaan koteloon, asennat siihen tuulettimet ja ruuvaat sen kiinni koteloosi. Kun tämä on tehty, on aika asentaa prosessoria jäähdyttävä jäähdytysyksikkö. Tämä tehdään suunnilleen samoin kuin tavallisen jäähdyttimen kiinnittäminen. Irrotat toisin sanoen suojalevyn kotelon takaa ja asennat sinne jäähdyttimen mukana tulevan kiinnityslevyn. Sitten laitat lämpötahnaa prosessoriin (pieni määrä keskelle riittää) ja ruuvaat jäähdytysyksikön päälle. Joissakin jäähdyttimissä on esiasennettu lämpötahna ja lisää ei tietenkään tarvitse laittaa. Mikäli tahdot käyttää toista lämpötahnaa, täytyy esilevitetty tahna ensin pestä pois, sillä kahta eri tahnaa ei ole hyvä sekoittaa. Älä nosta jäähdytyskennoa sen jälkeen kun olet asettanut sen prosessorin päälle, muuten joudut pesemään tahnan pois ja tekemään kaiken uudelleen. Kun tämä on valmista, liitetään virtakaapeli jäähdyttimestä emolevyn ”CPU Fan”-porttiin. Mikäli et löydä tätä, tarkista sen sijainti emolevyn ohjekirjasta.

Olet nyt rakentanut tietokoneesi valmiiksi ja seuraava askel on liittää siihen virta ja käynnistää se. Sitten on käyttöjärjestelmän ja muun ohjelmiston asentamisen aika.

Tarvitsetko edelleen apua?

Ota yhteyttä Dustinin asiantuntijoihin numerossa 030-623 85 01 tai osoitteessa [email protected]. Autamme sinua mielellämme.

Viimeksi päivitetty: 24 toukokuuta 2023

Aihealue