TV-opas

Autamme sinua löytämään itsellesi sopivan television

Mitä pitää huomioida televisiota ostettaessa? Valittavana on useita eri malleja. On kaikenlaisia teknisiä asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Näyttötekniikka, tarkkuus, tuumakoko. Olemme laatineet oppaan, joka sisältää kaikki tarvittavat tiedot itsellesi sopivan television löytämiseksi.

LED

Edellä mainituista kategorioista LED on yleensä edullisin vaihtoehto. OLED-televisioon verrattuna mustan sävyt eivät toistu aivan yhtä hyvin, ja QLED-televisioon verrattuna kirkkaus on heikompi.

Tuotteisiin

OLED

OLED-televisioiden kuvanlaatu on yleensä LED-televisiota parempi, vaikka poikkeuksiakin on. Koska valodiodeja ei tarvita näytön takana, OLED-televisiot voivat olla myös erittäin ohuita.

Tuotteisiin

QLED

Menemättä liikaa teknisiin yksityiskohtiin voidaan sanoa, että tämä tekniikka parantaa värien toistoa ja tuottaa terävämpää kuvaa kuin perinteinen LED-tekniikka.

Tuotteisiin

Osa 1: Koko – valitse televisio huoneen koon mukaan

Huoneen koko ja henkilökohtaiset mieltymykset ratkaisevat sen, miten suuri televisio sinun kannattaa hankkia. Koko mitataan diagonaalisesti ja ilmoitetaan tuumina. 55 tuuman kuvaruudun koko vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan on noin 140 cm (2,54 cm x 55).

Etäisyys television kuvaruutuun

Sopivan kokoisen television löytäminen ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Tästä näet suositellun etäisyyden, joka riippuu valitsemastasi koosta. Myydyin televisiokoko on 55 tuumaa, ja silloin suositeltu etäisyys on 2,2 metriä.

Aiotko ripustaa television seinälle?

Jos aiot ripustaa television seinälle, on varmistettava, että televisio tukee VESA-standardia. Suurin osa televisioista tukee sitä. On hyvä huomata, että kiinnikkeiden koko vaihtelee, mikä vuorostaan vaikuttaa ruuvinreikien väliseen etäisyyteen. Tarjolla on myös erilaisia kiinnikkeitä, joiden avulla televisiota voi kallistaa tai kääntää.

Osa 2: Tarkkuus – koko, etäisyys ja videomateriaalin tyyppi ratkaisevat

Tarkkuus tarkoittaa sitä, miten monesta pikselistä kuvapinta koostuu. Pikselimäärä tarkoittaa kuvapisteiden lukumäärää. Tavallisimpia tarkkuuksia ovat Full HD, 4K ja 8K. 1 920 x 1 080 (Full HD) -tarkkuus oli pitkään vakiotarkkuus, mutta nykyään useimmissa televisioissa on 4K-tarkkuus (3840 x 2160 pikseliä). 4K-televisioissa on neljä kertaa enemmän kuvapisteitä kuin Full HD -televisioissa. 8K-televisioissa on puolestaan neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4K-televisioissa (7680 x 4320), yhteensä 33 miljoonaa. 8K on tämän hetken suurin tarkkuus. Usein valinta tehdään kuitenkin Full HD -tarkkuuden (hieman yli kaksi miljoonaa pikseliä) ja 4K-tarkkuuden (noin kahdeksan miljoonaa pikseliä) välillä.

Enemmän pikseleitä = enemmän yksityiskohtia?

Teoriassa suurempi määrä pikseleitä merkitsee parempaa terävyyttä ja yksityiskohtaisuutta, mutta se, miten suuren parannuksen 4K- tai 8K-tarkkuus tuo mukanaan, riippuu useista tekijöistä. Esimerkiksi siitä, miten suuri televisio on, miten lähellä kuvaruutua istut ja miten korkearesoluutioista videomateriaalia katselet.

Miten 4K-materiaalia katsotaan?

Klassinen taulutelevisio on edelleen parhaimmillaan Full HD -tarkkuudella. Se, että sisällön tarkkuus on alhaisempi kuin mitä televisio pystyy tuottamaan, ei ole mikään ongelma, sillä television sisäinen ohjelmisto voi skaalata kuvaa niin, että se kattaa koko kuvaruudun. 4K-televisioiden alkuaikoina tarjolla ei ollut kovinkaan paljon 4K-tarkkuuksista katsottavaa, mutta nykyään sekä suoratoistopalvelut että pelikonsolit tarjoavat sisältöä 4K-tarkkuudella.

Jos pidät elokuvakokoelmaasi mieluummin kirjahyllyllä – tai haluat kokea elokuvasi parhaalla mahdollisella laadulla – 4K Ultra HD Blu-ray on paras valinta. Siihen tarvitset erillisen soittimen.

Mikä HDR on?

Monet televisiot tukevat HDR-tekniikkaa (High Dynamic Range). HDR on videostandardi, joka mahdollistaa tavallista paremman värien toiston, paremman kontrastin ja laajemman dynaamisen alueen. Siten voit nähdä enemmän yksityiskohtia kuvan tummimmissa ja vaaleimmissa osissa. Edellytyksenä on, että HDR-tekniikkaa on käytetty kaikissa vaiheissa, eli että videomateriaali on tuotettu HDR-muodossa ja että televisio tukee sitä.

Osa 3: Tekniset tiedot ja komponentit?

Aikoinaan, kun taulutelevisiot löivät itsensä läpi, markkinoilla oli kaksi eri tekniikkaa: plasma ja LCD. Sekä plasma- että LCD-televisiot on sittemmin korvattu uusilla tekniikoilla: LED, OLED, QLED ja MINI-LED. LED-TV on kehitetty edelleen LCD-paneelista ja valaistu LED-lampuilla loisteputkien sijaan.

LED on yleisin

LED (Light Emitting Diode) on LCD-tekniikasta kehitetty tekniikka. Tekniikan avulla on voitu luoda energiapihi näyttö, jonka kuvanlaatu on aiempia LCD-vaihtoehtoja parempi – täydellinen kirkkaus ja värientoisto sekä luonnolliset värit myös kuvan vaaleissa osissa. Edellä mainituista kategorioista LED on yleensä edullisin vaihtoehto. OLED-televisioon verrattuna mustan sävyt eivät toistu aivan yhtä hyvin, ja QLED-televisioon verrattuna kirkkaus on heikompi.

Parasta laatua OLED-televisiolla

OLED-tekniikassa jokainen pikseli syttyy yksilöllisesti. Siten kuva on tasaisen upea, kontrasti hyvä, kirkkaus suhteellisen suuri ja mustan sävyt täydelliset. OLED-televisioiden kuvanlaatu on yleensä LED-televisiota parempi, vaikka poikkeuksiakin on. Koska valodiodeja ei tarvita näytön takana, OLED-televisiot voivat olla myös erittäin ohuita.

QLED

Nimestä voisi helposti luulla, että QLED-tekniikalla on jotakin tekemistä OLED-tekniikan kanssa, mutta itse asiassa kyse on edistyneestä LED-tekniikasta, joka perustuu niin sanottuihin kvanttipisteisiin (Quantum Dot -tekniikka). Menemättä liikaa teknisiin yksityiskohtiin voidaan sanoa, että tämä tekniikka parantaa värien toistoa ja tuottaa terävämpää kuvaa kuin perinteinen LED-tekniikka.

Mini-LED ja Micro-LED

Mini-LED on uusi käsite TV-maailmassa. Sen lisäksi markkinoilla puhutaan Micro-LED-tekniikasta, joka on kuitenkin täysin eri tekniikka. Micro-LED tarkoittaa itsevalaisevia pikseleitä sisältävää tekniikkaa, jossa jokainen pikseli voidaan kytkeä päälle tai pois päältä näytettävästä kuvasta riippuen. Mini-LED perustuu LCD-pikselialustaan, minkä ansiosta se on tekniikkaana halvempi kuin Micro-LED.

Mini LED -televisioiden suurin etu verrattuna tavallisiin LED-televisioihin on se, että LED-taustavalaistus voi olla paljon tarkempi ja siten kuvanlaatu parempi. Tekniikka tarjoaa parempaa värien toistoa, syvempiä mustan sävyjä ja kirkkaampia kuvia HDR-tekniikalla. Mini-LED-televisiot eivät ole yhtä tarkkoja kuin OLED-televisiot, mutta ne ovat huomattavasti parempia kuin aiemmat LED-televisiot. Lisäksi ne ovat halvempia kuin monet OLED-vaihtoehdoista.

Mikä tekee televisiosta hyvän?

Vertaillessasi televisioita ennen ostopäätöksen tekemistä sinun on hyvä ymmärtää ennen kaikkea neljä kuvanlaatuun liittyvää käsitettä. Mustan sävyt, kontrasti, kirkkaus ja värintoisto.

Mustan sävyt

Ehkä helpointa on arvioida, miten hyvin televisio toistaa mustan sävyt. Eli näyttävätkö mustat kohdat todella mustilta vai vaikuttavatko ne sen sijaan vähän harmailta. Toisin kuin LCD-paneelit, jotka voivat luoda tummia alueita vain estämällä taustavalon, OLED-paneeli voi tuottaa täydellistä mustaa.

Kontrasti

Kontrasti tarkoittaa kuvan kirkkaimpien osien ja tummimpien osien välistä suhdetta. Kontrasti ilmaistaan usein kahdella numerolla, jotka on erotettu yhdellä kaksoispisteellä. Mutta koska kaikilla valmistajilla on eri mittaustavat, lukuun ei voi täysin luottaa. Jos television kontrasti on heikko, kuva näyttää haalistuneelta ja harmaalta.

Kirkkaus

Kirkkauden yksikkö on nit tai cd/m2. Se osoittaa, kuinka voimakkaasti televisio voi loistaa. Television kirkkaus eli valovoimaisuus on erityisen tärkeää katseltaessa televisiota päivänvalossa, sillä kuvan näkeminen voi muuten olla vaikeaa. Vähän heikompi kirkkaus ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma, kunhan kirkkaus on riittävä huoneeseen, jossa televisiota katsellaan.

Värientoisto

Värientoisto on monimutkainen käsite, sillä televisio on kalibroitava, jotta värit toistetaan oikein ja näyttävät luonnollisilta. Värientoisto voi myös vaihdella sen mukaan, katsellaanko televisiota suoraan edestä vai vinosti sivulta. Silloin puhutaan television katselukulmasta.

Mitkä asiat eivät ole niin hyviä?

Televisioissa voi olla myös joitakin ongelmia, jotka johtuvat etenkin siitä, että valmistajat ovat joutuneet tekemään tiettyjä kompromisseja. Kannatta painaa mieleen sanat ghosting (kun kuvaruudulla näkyvät kuvat jäävät hetkeksi näkyviin, "haamukuva") ja backbleed (kun televisio päästää tahattomasti valoa kuvan mustiin kohtiin).

Jos pelaat videopelejä, vasteaika on tärkeä

Jos aiot pelata konsoli- tai tietokonepelejä televisiolla, on tärkeää, että television vasteaika on hyvä. Yleisin menetelmä vasteajan mittaamiseen on mitata, kuinka monta millisekuntia (ms) yhden pikselin värin vaihtuminen yhdestä harmaan sävystä toiseen (grey to grey) kestää.

Vastausaika puolestaan mittaa sitä, kuinka nopeasti pikseli reagoi komentoon. Kun katselet elokuvia, hidas vastausaika ei välttämättä ole ongelma, mutta kun pelaat videopelejä, se aiheuttaa ongelmia viiveiden ja liike-epäterävyyden muodossa. Lähes kaikissa televisioissa on pelitila, joka sammuttaa kuvanparannuksen ja muut viiveitä kuvassa aiheuttavat signaalinkäsittelytekniikat.

Osa 4: Käyttöliittymät ja hienoudet – miten älykäs television täytyy oikeastaan olla?

Periaatteessa kaikki televisiot voidaan nykyään liittää verkkoon, niin että niillä voi ladata sovelluksia, pelata pelejä, katsella suoratoistopalveluja ja selata verkkosivuja television kaukosäätimellä. Tällaisia televisioita kutsutaan Smart-TV:iksi eli älytelevisioksi. Lähes jokaisella TV-valmistajalla on oma Smart TV -alustansa omalla käyttöliittymällä.

LG:llä on oma käyttöjärjestelmänsä (WebOS), kuten myös Samsungilla (Tizen OS). Sonyllä on malleja sekä Android- että Google OS -käyttöjärjestelmällä. Philipsin malleissa on käytössä Saphi OS ja Android. Vaikka perustoiminnot ovat usein samat, eri käyttöjärjestelmät eroavat toisistaan ladattavissa olevien sovellusten, käyttöliittymän ja käyttökokemuksen suhteen. Toisin sanoen kannattaa miettiä, mitä sovelluksia käytät, mitä sovelluksia aiot käyttää (Netflix, HBO Nordic, Amazon, Disney, Ruutu, C MORE, Elisa Viihde Viaplay jne.) ja mitkä käyttöliittymät tukevat niitä.

Unohda johtosekasotkut ja valitse hyvä kaukosäädin

Valitsemalla television, joka tukee yleisesti käyttämiäsi palveluita, sinun ei tarvitse pitää TV-tasolla ylimääräisiä laitteita ja voit unohtaa johtosekasotkut. Jotta Smart TV -järjestelmä olisi todella käyttökelpoinen, on tärkeää, että kaukosäädin on hyvä. Joidenkin kaukosäätimien avulla voit ohjata televisiota puheella. Toisissa on sisäänrakennettu näppäimistö tai osoitin, jota voit liikuttaa osoittamalla kaukosäätimellä kohti televisiota.

Suosittuja tuotteita

24 toukokuuta 2021

Lukulaiteopas

Mitä vikaa painetuissa kirjoissa on? Miksi en lukisi tabletilla tai puhelimella? On monia syitä, miksi kannattaa hankkia lukulaite.

Kuulokeopas

Sopivilla kuulokkeilla voit nauttia musiikista ja elokuvista, keskittyä helpommin sekä tehdä harjoittelusta hauskempaa. Mutta sopivien kuulokkeiden löytäminen lukuisten valmistajien ja mallien joukosta ei aina ole helppoa. Autamme sinua löytämään itsellesi sopivat kuulokkeet.

Minkälainen pelitietokone kannattaa ostaa?

Riippumatta siitä, mitä aiot pelata, tarvitset siihen suorituskykyisen tietokoneen, jossa on nopea suoritin ja hyvä näytönohjain. Siten se pystyy vastaamaan pelien vaatimuksiin.

Aloita oma Podcast – näin se tehdään

Oletko harkinnut aloittavasi oman podcastin? Ota selvää mitä tarvitset päästäksesi alkuun.

Fiksuja laitteita streamaukseen

Kiinnostus kuvan ja äänen streamaukseen Internetin kautta laitteelta toiselle on lisääntynyt viime aikoina, mutta harva tietää miten se onnistuu parhaiten.

Etätyöläisen viisi parasta kaveria

Tässä on lista asioita, jotka auttavat sinua välttämään vastaavia tilanteita ja työskentelemään kotona nopeammin ja ergonomisemmin.