Ääni & kuva

Osto-opas – valitse itsellesi sopiva televisio

Oppaasi TV-viidakkoon

Nykyään tarjolla on paljon erilaisia televisiomalleja, joissa käytetään erilaisia tekniikoita. Sen vuoksi pää menee helposti pyörälle jo ennen kuin on edes ehtinyt aloittaa uuden television etsintää. Helpottaaksemme oikean valinnan tekemistä olemme laatineet oppaan, joka sisältää kaikki tarvittavat tiedot.

LED

LED-tekniikka on usein se edullisempi vaihtoehto. Tekniikka on laadukasta, mutta se ei tarjoa samoja mustan sävyjä kuin OLED eikä samaa kirkkautta kuin QLED.

Tutustu tuotteisiin

OLED

OLED-tekniikkaa käyttävien televisioiden kuvanlaatu on yleisesti ottaen LED-televisioita parempi, vaikka poikkeuksiakin on. Lisäksi OLED-televisioista voidaan tehdä todella ohuita, mikä antaa hienostuneen vaikutelman.

Tutustu tuotteisiin

QLED

QLED-tekniikka on kehitetty tarjoamaan parempia värejä ja terävämpää kuvaa kuin mihin perinteinen LED-tekniikka pystyy. Siksi se on hyvä valinta, jos televisiota aiotaan katsoa päivänvalossa.

Tutustu tuotteisiin

Kappale 1 – television valinta huoneen mukaan

Television koon valinta riippuu paljolti omista mieltymyksistä, mutta voi olla hyvä tietää, että myös huoneen koolla on merkitystä. Television koko mitataan diagonaalisesti ja ilmoitetaan tuumina. 55-tuumaisen TV:n koko on noin 140 cm (2,54 cm x 55) vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan. Sopivan kokoisen television löytäminen ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Olemme laatineet taulukon, joka er TV-kokojen suositellun katseluetäisyyden.ilmoittaa Tavallisin TV-koko on 55 tuumaa ja silloin suositeltu etäisyys on 2,2 metriä.

EtäisyysTuuma
1,6M40″
1,7M42″
1,9M47″
2M50″
2,2M55″
2,4M60″
2,6M65″

Aiotko ripustaa television seinälle?

Television ripustaminen seinälle voi antaa tyylikkään vaikutelman ja parantaa katseluelämystä. Jos haluat ripustaa television seinälle, tarkista, että se tukee VESA-standardia. Useimmat televisiot tukevat sitä nykyään. Voit hankkia oman makusi mukaan kiinteän seinätelineen tai sellaisen, jota voi kallistaa tai kääntää.

Kappale 2 – tarkkuus, koko ja katsottavan materiaalin tyyppi

Televisiota valittaessa on hyvä tuntea jotkin tekniset käsitteet. Yksi yleisimmistä on tarkkuus, joka tarkoittaa sitä, miten monesta pikselistä kuvapinta koostuu. Pikselimäärä tarkoittaa kuvapisteiden lukumäärää. Tavallisimpia tarkkuuksia ovat Full HD, 4K ja 8K. 1920 x 1080 (Full HD) -tarkkuus oli pitkään standardi, mutta kehitystyön myötä useimmissa televisioissa on nykyään 4K-tarkkuus (3840 x 2160 pikseliä), eli niissä on neljä kertaa enemmän kuvapisteitä kuin Full HD -televisioissa. 8K-tarkkuudella varustetussa televisiossa on puolestaan neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4K-kuvassa (7680 x 4320), mikä tekee 8K:sta markkinoiden tarkimman formaatin 33 miljoonalla pikselillä. Valinta tapahtuu usein reilun kahden miljoonan pikselin Full HD -tarkkuuden ja noin kahdeksan miljoonan pikselin 4K-tarkkuuden välillä. Ero on melko suuri.

Lisääkö pikselien suurempi määrä yksityiskohtaisuutta?

Lyhyt vastaus on kyllä. Teoriassa suurempi määrä pikseleitä merkitsee parempaa terävyyttä ja yksityiskohtaisuutta, mutta se, miten suuren parannuksen 4K- tai 8K-tarkkuus tuo mukanaan, riippuu useista tekijöistä. Esimerkiksi siitä, miten suuri televisio on, miten lähellä kuvaruutua istut tai miten korkearesoluutioista videomateriaalia katselet.

Miten 4K-materiaalia katsotaan?

Perinteisten televisiolähetysten tarkkuus on yhä parhaimmillaan Full HD. Se, että sisällön tarkkuus on alhaisempi kuin mitä televisio pystyy tuottamaan, ei ole itsessään mikään ongelma, sillä television sisäinen ohjelmisto voi skaalata kuvaa niin, että se kattaa koko kuvaruudun. Nykyään useimmat suoratoistopalvelut ja konsolit tarjoavat 4K-tarkkuutta.

Vinkki!

Jos haluat elokuvasi fyysisinä kopioina tai kokea ne parhaalla mahdollisella laadulla, 4K Ultra HD Blu-ray on oikea valinta. Silloin toistamiseen tarvitaan Blu-ray-soitin.

Mikä HDR on?

High Dynamic Range (HDR) on videostandardi, joka mahdollistaa tavallista paremman värien toiston, paremman kontrastin ja laajemman dynaamisen alueen. Siten voit nähdä enemmän yksityiskohtia kuvan tummimmissa ja vaaleimmissa osissa. Suurin osa uusita televisioista tukee HDR-tekniikkaa. Sen toimiminen kuitenkin edellyttää, että HDR-tekniikkaa käytetään koko ketjussa eli että videomateriaali on tuotettu HDR-muodossa ja että televisio tukee formaattia.

Pelaatko videopelejä? Älä unohda vasteaikaa

Vasteaika on tärkeä tekijä videopeleissä, mutta silti se helposti unohtuu. Yleisin menetelmä vasteajan mittaamiseen on mitata, kuinka monta millisekuntia (ms) sävyn vaihtuminen yhdestä harmaan sävystä toiseen kestää. Hidas vasteaika ei välttämättä ole ongelma televisiota katsellessa, mutta jos pelaat videopelejä, se aiheuttaa näkyviä viiveitä. Vasteaika (tai vastausaika) voi myös ilmaista, kuinka nopeasti pikseli reagoi komentoon.

Luku 3 – tekniset tiedot ja komponentit

Plasma- ja LCD-televisioista LED-televisioihin

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun taulutelevisiot löivät itsensä läpi. Silloin puhuttiin kahdesta eri tekniikasta: Plasma ja LCD. Nykyään ne on korvattu uusilla tekniikoilla: LED, OLED, QLED ja MINI-LED. Lyhyesti sanottuna LED-TV on LCD:stä kehitetty versio, jossa valaistukseen käytetään loisteputkien sijaan LED-lamppuja.

LED on yleisin

LED-tekniikka on kehitetty LCD-tekniikasta ja on lyhenne sanoista Light Emitting Diode. Tekniikka kuluttaa vain vähän energiaa, tuottaa laadukasta kuvaa ja erinomaista kirkkautta sekä toistaa värit luonnollisina myös vaaleissa kohdissa. Edellä mainituista kategorioista LED on yleensä edullisin vaihtoehto. OLED-televisioon verrattuna mustan sävyt eivät toistu aivan yhtä hyvin, ja QLED-televisioon verrattuna kirkkaus on heikompi. Nykyään on saatavana myös Full LED -malleja, joissa LED-lamput on hajautettu koko näytölle. Näin valo pääsee valaisemaan tasaisemmin kuin tavallisissa LED-malleissa, joissa valaistus tulee vain reunoilta.

OLED antaa parhaat edellytykset

OLED tekee kuvasta tasaisen ja kauniin, sillä jokainen pikseli syttyy yksilöllisesti. Tekniikan ansiosta kuva on tasaisen upea, kontrasti hyvä, kirkkaus suhteellisen suuri ja mustan sävyt täydelliset. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että OLED tarjoaa LED-televisioita paremman kuvan, vaikka poikkeuksiakin on. OLED-televisiot voivat lisäksi olla erittäin ohuita, koska näyttöpaneelin takana ei tarvita LED-valoja.

QLED

QLED, joka muistuttaa hyvin paljon OLED-tekniikkaa, on parannettu LED-tekniikka, joka perustuu kvanttipisteisiin (Quantum Dot -tekniikka). Lyhyesti voidaan sanoa, että tämä tekniikka parantaa värien toistoa ja tuottaa terävämpää kuvaa kuin perinteinen LED-tekniikka.

Mini-LED & Micro-LED

Mini-LED ja Micro-LED ovat uusia käsitteitä televisiomaailmassa. Vaikka nimet ovat samankaltaiset, kyse on täysin erilaisista tekniikoista. Micro-LED tarkoittaa itsevalaisevia pikseleitä sisältävää tekniikkaa, jossa jokainen pikseli voidaan kytkeä päälle tai pois päältä näytettävästä kuvasta riippuen. Mini-LED puolestaan perustuu LCD-pikselialustaan, minkä ansiosta se on tekniikkana halvempi kuin Micro-LED.

Yksi Mini LED -televisioiden suurimmista eduista verrattuna tavallisiin LED-televisioihin on se, että LED-taustavalaistus voi olla paljon tarkempi ja siten kuvan terävyys parempi.

Neljä käsitettä, jotka on hyvä pitää mielessä

Television valinnassa huomio kiinnittyy useimmiten kuvanlaatuun. Alla on neljä käsitettä, jotka on hyvä pitää mielessä:

Mustan sävyt

Mustan sävyt ovat ehkä se ominaisuus, joka itse kunkin on helpoin arvioida televisiota ostettaessa. Mustan sävyt määrittävät, kuinka mustia mustat alueet todella ovat, vai ovatko ne ennemminkin harmaita. Jos LCD-paneeleita verrataan OLED-paneeleihin, voidaan havaita eroja mustan sävyissä. LCD-näyttö voi luoda tummia alueita vain estämällä taustavalon, kun taas OLED voi luoda täydellistä mustaa.

Kontrasti

Kuvan kirkkaimpien ja tummimpien osien välistä suhdetta kutsutaan kontrastiksi. Kontrasti ilmaistaan usein kahdella numerolla, jotka on erotettu kaksoispisteellä. Mutta koska kaikilla valmistajilla on eri mittaustavat, lukuun ei voi täysin luottaa. Jos kontrasti on heikko, kuva näyttää haalistuneelta ja harmaalta.

Kirkkaus

Kirkkaus osoittaa, kuinka voimakkaasti televisio voi loistaa. Kirkkauden yksikkö on nit tai cd/m2. Television kirkkaus on erityisen tärkeä katseltaessa televisiota päivänvalossa, sillä kuvan näkeminen voi muuten olla vaikeaa. Vähän heikompi kirkkaus ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma, kunhan kirkkaus on riittävä huoneeseen, jossa televisiota katsellaan.

Värientoisto

Värientoisto on monimutkainen käsite, sillä televisio on kalibroitava, jotta värit toistetaan oikein ja näyttävät luonnollisilta. Värit voivat näyttää erilaisilta istumapaikasta eli katselukulmasta riippuen.

Luku 4 - Mikä Smart TV eli älytelevisio oikeastaan on?

Smart TV tarkoittaa, että televisio voidaan liittää verkkoon, niin että sillä voi ladata sovelluksia, pelata pelejä, katsella suoratoistopalveluja ja selata verkkosivuja television kaukosäätimellä. Vaikka lähes kaikkia uusia televisioita kutsutaan nykyään älytelevisioiksi, jokaisella valmistajalla on oma Smart TV -alustansa ja käyttöliittymänsä. Perustoiminnot ovat usein samat, mutta käyttöjärjestelmät eroavat toisistaan ladattavissa olevien sovellusten, käyttöliittymän ja käyttökokemuksen suhteen. Siksi on hyvä miettiä, mitä sovelluksia tulet käyttämään, ja vertailla eri valmistajien sovelluksia ennen television ostamista.

Sanakirja

Olemme laatineet sanaston usein esiintyvistä termeistä.

  • Ghosting (kun television sammuttamisen jälkeen esiintyy jäännöskuvia)
  • Backlight bleeding (TV päästää valoa läpi kuvan mustissa osissa)
  • Filmmaker mode (neutraali TV-tila, jossa kaikki jälkikäsittelytoiminnot on poistettu käytöstä)
  • Local Dimming (teknologia, joka mahdollistaa kuvan osittaisen himmentämisen)
  • Bezel (tekninen termi TV:n kehykselle)
  • Backlight (kun LED-lamput ovat näyttöpaneelin takana, jolloin kuvanlaatu on parempi)
  • Kuvan kalibrointi (kuvan optimointi)
  • Viive (kun kuva hidastelee tai nykii huonon yhteyden vuoksi)
  • TV Freeze (kun kuva ”jäätyy” lähetysongelmien tai huonon yhteyden vuoksi)
  • TV Pixelating (kun TV-kuva pikselöityy)

24 toukokuuta 2021

Aihealue