Ääni & kuva

Suuri televisioiden osto-opas 2023

Oppaasi TV-viidakkoon

Nykyään on tarjolla paljon erilaisia televisiomalleja, joissa käytetään erilaisia tekniikoita. Pää voi siten mennä helposti pyörälle jo ennen kuin on edes ehtinyt aloittaa uuden television etsintää. Helpottaaksemme oikean valinnan tekemistä olemme laatineet oppaan, josta selviää kaikki tarvittava.

Ennen kuin teet päätöksen uuden television ostamisesta, kannattaa miettiä muutamaa asiaa. Jos esimerkiksi haluat television seinälle, on hyvä valita mahdollisimman ohut malli, jotta se on helppo asentaa lähelle seinää. Jos taas haluat, että televisiota voi kääntää, siihen tarvitaan kääntyvä kiinnike. Kannattaa myös tarkistaa miten valoisaa huoneessa on ja onko huoneessa ikkunoita. Siinä tapauksessa voi olla hyvä valita heijastamaton ja valovoimainen televisio. Jos huone on suuri ja istuinpaikat ovat hajallaan, on hyvä varmistaa, että television katselukulma on laaja.

Mieti myös, mitkä sovellukset ovat tärkeitä sinulle voidaksesi nauttia suosikkiviihteestäsi. Muista, että suoratoistopalvelut tekevät sovelluksia alustoille, joilla on eniten käyttäjiä. Suurimmilla TV-valmistajilla on siksi usein suurin sovellusvalikoima. Tai ehkä et edes katso televisiota kovin paljoa, vaan käytät sitä pelaamiseen? Jos haluat liittää televisioon konsolin, siinä on hyvä olla useampi liitäntä, joka selviää 4K-tarkkuudesta 120 Hz:n taajuudella. Näin saat kaiken irti pelikonsolisi käytöstä. Jos käytössäsi on huippuluokan näytönohjain, voit myös valita television, joka pystyy toistamaan 4K-kuvaa 144 Hz:n taajuudella.

LED

LED-tekniikka on usein edullisin vaihtoehto. Tekniikka on laadukasta, mutta se ei tarjoa samoja mustan sävyjä kuin OLED eikä samaa kirkkautta kuin QLED.

OLED

OLED-tekniikkaa käyttävien televisioiden kuvanlaatu on yleisesti ottaen LED-televisioita parempi, vaikka poikkeuksiakin on. Lisäksi OLED-televisioista voidaan tehdä todella ohuita, mikä antaa hienostuneen vaikutelman.

QLED

QLED-tekniikka on kehitetty tarjoamaan parempia värejä ja terävämpää kuvaa perinteiseen LED-tekniikkaan verrattuna. Siksi se on hyvä valinta, jos televisiota aiotaan katsoa päivänvalossa.

Luku 1

Valitse televisio huoneen mukaan

Television koon valinta riippuu paljolti omista mieltymyksistä, mutta voi olla hyvä tietää, että myös huoneen koolla on merkitystä.

Television koko mitataan diagonaalisesti ja ilmoitetaan tuumina. Esimerkiksi 55-tuumaisen TV:n koko on noin 140 cm (2,54 cm x 55) vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan. Sopivan kokoisen television löytäminen ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Olemme laatineet taulukon, josta löydät TV-kokojen suositellun katseluetäisyyden. Televisioiden tavallisimmat koot ovat nykyään 75–98 tuumaa. Jos kuitenkin haluat panostaa kunnolla ja luoda kotiin elokuvateatterin tunnelman, kannattaa valita näyttö, joka täyttää kolmasosan näkökentästä.

Aiotko ripustaa television seinälle?

Television ripustaminen seinälle voi luoda tyylikkään vaikutelman ja parantaa katseluelämystä. Jos haluat ripustaa television seinälle, tarkista, että se tukee VESA-standardia. Useimmat televisiot tukevat sitä nykyään. Valitse television seinäteline makusi mukaan – niitä on saatavilla niin kiinteinä kuin käännettävinä tai kallistettavina. Johtokasojen kannalta on myös hyvä varmistaa, että mukana tulee johtokotelo, johon johdot voi piilottaa. Toinen ratkaisu on hankkia ONE Connect Box, joka toimitetaan tiettyjen tuotemerkkien mukana. Silloin televisioon tarvitsee liittää vain yksi johto.

EtäisyysTuuma
1,6M40″
1,7M42″
1,9M47″
2M50″
2,2M55″
2,4M60″
2,6M65″

Luku 2

Tarkkuus, koko ja videomateriaalin tyyppi

Televisiota valittaessa on hyvä tuntea tietyt tekniset käsitteet. Yksi yleisimmistä on television tarkkuus eli se, miten monesta pikselistä kuva koostuu. Pikselimäärä tarkoittaa kuvapisteiden lukumäärää. Yleisimmät kuvatarkkuudet ovat Full HD, 4K ja 8K. Full HD -tarkkuus (1920 x 1080) oli pitkään standardi, mutta kehitystyön myötä useimmissa televisioissa on nykyään 4K-tarkkuus (3840 x 2160), eli niissä on neljä kertaa enemmän kuvapisteitä kuin Full HD -televisioissa.

8K-tarkkuudella varustetussa televisiossa on puolestaan neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4K-kuvassa (7680 x 4320), mikä tekee 8K:sta markkinoiden tarkimman formaatin 33 miljoonalla pikselillä. Kun valinta on reilun kahden miljoonan pikselin Full HD -tarkkuuden, noin kahdeksan miljoonan pikselin 4K-tarkkuuden ja 33 miljoonan pikselin 8K-tarkkuuden välillä, erot ovat suuria.

Vinkki!!

Jos haluat elokuvasi fyysisinä kopioina tai haluat kokea ne parhaalla mahdollisella laadulla, on 4K Ultra HD Blu-ray silloin oikea valinta. Tällöin toistamiseen tarvitaan Blu-ray-soitin.

Lyhyt vastaus on kyllä. Teoriassa suurempi määrä pikseleitä merkitsee parempaa terävyyttä ja tarkempia yksityiskohtia, mutta se, miten suuren parannuksen 4K- tai 8K-tarkkuus tuo mukanaan, riippuu useista eri tekijöistä. Kuvanlaatuun vaikuttaa myös, miten suuri televisio on, miten lähellä kuvaruutua istut tai miten korkearesoluutioista videomateriaalia katselet.

Perinteisten televisiolähetysten tarkkuus voi edelleen olla Full HD. Se, että sisällön tarkkuus on alhaisempi kuin mitä televisio pystyy välittämään, ei ole itsessään mikään ongelma, sillä television sisäinen ohjelmisto voi skaalata kuvaa niin, että se kattaa koko kuvaruudun. Nykyään useimmat suoratoistopalvelut ja konsolit tarjoavat 4K-tarkkuutta.

Useimmat televisiot tukevat nykyään HDR-tekniikkaa (High Dynamic Range). HDR on videostandardi, joka mahdollistaa tavallista paremman värien toiston, paremman kontrastin ja laajemman dynaamisen alueen. Siten voit nähdä enemmän yksityiskohtia kuvan tummimmissa ja vaaleimmissa osissa. Edellytyksenä on, että HDR-tekniikkaa on käytetty kaikissa vaiheissa, eli että videomateriaali on tuotettu HDR-muodossa ja että televisio tukee sitä.

Pelaatko videopelejä? Älä unohda vasteaikaa

Vasteaika on tärkeä tekijä videopeleissä, mutta silti se unohtuu helposti. Yleisin menetelmä vasteajan mittaamiseen on laskea, kuinka monta millisekuntia (ms) sävyn vaihtuminen yhdestä harmaan sävystä toiseen kestää. Hidas vasteaika ei välttämättä ole ongelma televisiota katsellessa, mutta jos pelaat videopelejä, se aiheuttaa näkyviä viiveitä. Vasteaika voi myös ilmaista, kuinka nopeasti pikseli reagoi komentoon.

Luku 3

Tekniset tiedot ja komponentit

Plasma- ja LCD-televisioista LED-televisioihin

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun taulutelevisiot löivät itsensä läpi. Silloin puhuttiin kahdesta eri tekniikasta: Plasma ja LCD. Nykyään ne on korvattu uusilla tekniikoilla: LED, OLED, QLED ja MINI-LED. Lyhyesti sanottuna LED-TV on LCD:stä kehitetty versio, jossa valaistukseen käytetään loisteputkien sijaan LED-lamppuja.

LED on yleisin

LED-tekniikka on kehitetty LCD-tekniikasta ja on lyhenne sanoista Light Emitting Diode. Tekniikka kuluttaa vain vähän energiaa, tuottaa laadukasta kuvaa ja erinomaista kirkkautta sekä toistaa värit luonnollisina myös vaaleissa kohdissa. Edellä mainituista kategorioista LED on yleensä edullisin vaihtoehto. OLED-televisioon verrattuna mustan sävyt eivät toistu aivan yhtä hyvin, ja QLED-televisioon verrattuna kirkkaus on heikompi. Nykyään on saatavana myös Full LED -malleja, joissa LED-lamput on hajautettu koko näytölle. Näin valo pääsee valaisemaan tasaisemmin kuin tavallisissa LED-malleissa, joissa valaistus tulee vain reunoilta.

QLED

QLED, joka muistuttaa hyvin paljon OLED-tekniikkaa, on parannettu LED-tekniikka, joka perustuu kvanttipisteisiin (Quantum Dot -tekniikka). Saatavilla on myös OLED-malleja, joissa käytetään QD-tekniikkaa sinisen valon muuntamiseksi punaiseksi tai vihreäksi, mikä poistaa värisuodattimen valoenergian menetyksen. Lyhyesti voidaan sanoa, että tämä tekniikka parantaa värien toistoa ja tuottaa terävämpää kuvaa kuin perinteinen LED-tekniikka.

OLED antaa parhaat edellytykset

OLED tekee kuvasta tasaisen ja kauniin, sillä jokainen pikseli syttyy yksilöllisesti. Tekniikka tuottaa upean kontrastin ja uskomattoman vasteajan, mutta myös suhteellisen suuren kirkkauden ja täydelliset mustan sävyt. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että OLED tarjoaa LED-televisioita paremman kuvan, vaikka poikkeuksiakin on. OLED-televisiot voivat lisäksi olla erittäin ohuita, koska näyttöpaneelin takana ei tarvita LED-valoja. OLED-televisiota harkitessa on hyvä tietää, että tekniikka on herkkä esimerkiksi staattisille valikoille, joista voi aiheutua riski kuvan kiinnipalamiseen.

Mini-LED ja Micro-LED

Mini-LED ja Micro-LED ovat uusia käsitteitä televisiomaailmassa. Vaikka nimet ovat samankaltaiset, kyse on täysin erilaisista tekniikoista. Micro-LED tarkoittaa itsevalaisevia pikseleitä sisältävää tekniikkaa, jossa jokainen pikseli voidaan kytkeä päälle tai pois päältä näytettävästä kuvasta riippuen. Mini-LED puolestaan perustuu LCD-pikselialustaan, minkä ansiosta se on tekniikkana halvempi kuin Micro-LED. Tätä kirjoitettaessa Micro-LED-tekniikasta joutuu vielä maksamaan yli satatuhatta euroa, mutta tulokset ovat hämmästyttäviä, ja kirkkaus ja kontrasti uskomattomia.p>

Yksi Mini-LED-televisioiden suurimmista eduista verrattuna tavallisiin LED-televisioihin on se, että LED-taustavalaistus voi olla paljon tarkempi ja siten kuvan terävyys parempi.

Neljä käsitettä, jotka on hyvä tuntea

Television valinnassa keskitytään yleensä kuvanlaatuun. Alla näet neljä muuta käsitettä, jotka on hyvä pitää mielessä:

Mustan sävyt

Mustan sävyt ovat ehkä helpoin arvioitava ominaisuus televisiota ostettaessa. Ne määrittävät, kuinka mustia mustat alueet todella ovat, vai ovatko ne ennemminkin harmaita. Mitä pimeämpää huoneessa on, sitä helpommin mustan eri sävyt näkyvät. Kun huoneessa on useita valonlähteitä, parhaidenkin mallien mustien sävyjen erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa.

Jos LCD-paneeleita verrataan OLED-paneeleihin, voidaan havaita eroja mustan sävyissä. LCD-näyttö voi luoda tummia alueita vain estämällä taustavalon, kun taas OLED voi luoda täydellistä mustaa. Kannattaa myös valita malli, jossa on vähemmän heijastuksia, jotta kuvan mustat osat eivät heijasta peilin tavoin.

Kontrasti

Kuvan kirkkaimpien ja tummimpien osien välistä suhdetta kutsutaan kontrastiksi. Kontrasti ilmaistaan usein kahdella numerolla, jotka on erotettu kaksoispisteellä. Kaikilla valmistajilla on kuitenkin eri mittaustavat, joten lukuihin ei voi täysin luottaa. Jos kontrasti on heikko, kuva näyttää haalistuneelta ja harmaalta.

Kirkkaus

Kirkkaus osoittaa, kuinka voimakkaasti televisio voi loistaa. Sen yksikkö on nit tai cd/m2. Television kirkkaus on erityisen tärkeä katseltaessa televisiota päivänvalossa, sillä kuvan näkeminen voi muuten olla vaikeaa. Heikompi kirkkaus ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma, kunhan kirkkaus on riittävä huoneessa, jossa televisiota katsellaan.

Värientoisto

Värientoisto on monimutkainen käsite, sillä televisio on kalibroitava, jotta värit toistuisivat oikein ja näyttäisivät luonnollisilta. Värit voivat näyttää erilaisilta istumapaikasta eli katselukulmasta riippuen. Värintoistoon kannattaa tutustua kokeilemalla eri esiasetuksia ja valitsemalla sitten itsellesi sopiva vaihtoehto. Neutraaleimmat asetukset ovat usein nimeltään Movie Mode tai Filmmaker Mode.

Luku 4

Mikä Smart TV eli älytelevisio oikeastaan on?

Smart TV tarkoittaa, että televisio voidaan liittää nettiin niin, että sillä voi ladata sovelluksia, pelata pelejä, katsella suoratoistopalveluja ja selata verkkosivuja television kaukosäätimellä. Vaikka lähes kaikkia uusia televisioita voidaan nykyään kutsua älytelevisioiksi, jokaisella valmistajalla on oma Smart TV -alustansa ja käyttöliittymänsä. Perustoiminnot ovat usein samat, mutta käyttöjärjestelmät eroavat toisistaan ladattavissa olevien sovellusten, käyttöliittymän ja käyttökokemuksen suhteen. Siksi on hyvä miettiä, mitä sovelluksia tulet käyttämään, ja vertailla eri valmistajia ennen television ostamista.

Sanasto

Olemme laatineet sanaston usein esiintyvistä termeistä.

kun ruudulla esiintyy jäännöskuvia television sammuttamisen jälkeen

TV päästää valoa läpi kuvan mustissa osissa

neutraali TV-tila, jossa kaikki jälkikäsittelytoiminnot on poistettu käytöstä

teknologia, joka mahdollistaa kuvan osittaisen himmentämisen

tekninen termi TV:n kehykselle

LED-lamput ovat näyttöpaneelin takana, mikä luo paremman kuvanlaadun

kuvan säätö studiomonitorin kuvan jäljittelemiseksir

kun kuva hidastelee tai nykii huonon yhteyden vuoksi

kun kuva ”jäätyy” lähetysongelmien tai huonon yhteyden vuoksi

kun TV-kuva pikselöityy

Viimeksi päivitetty: 25 lokakuuta 2023

Aihealue