Valitse oikea e-kirjojen lukulaite

Tavallisten kirjojen lukemisessa on oma viehätyksensä, mutta miten käytännöllistä se oikeastaan on? Yhä useampi lukee kirjoja digitaalisesti, mutta jotta lukuelämys olisi yhtä hyvä tarvitset erityisen lukulaitteen. Käymme läpi kaiken, mitä kannattaa ajatella mallia valittaessa.

Osa 1

Miksi lukulaite?

e-readers Kobo Kindle Pocketbook

Tarvitsenko todella vielä yhden laitteen? Mitä vikaa painetuissa kirjoissa on? Miksi en voisi lukea tabletilla tai puhelimella? Vastalauseet ihmisiltä, joiden silmät eivät vielä ole auenneet erityisesti lukulaitteille ovat tavallisia, mutta niihin on helppo vastata. Lukulaite on pienempi ja kevyempi kuin keskiverto romaani ja siihen mahtuu usein tuhansittain kirjoja.

Laitteissa on paperin ohut näyttö ja kuukauden kestävä akku, mikä tekee siitä korvaamattoman kaikille kirjojen ystäville. Yhteinen tekijä kaikissa lukulaitteissa on, että niissä käytetään e-ink-teknologiaa tai ”elektronista mustetta”. Tekniikan etu on, että se on hellävarainen silmille ja sitä voi käyttää myös voimakkaassa auringonvalossa. Haittapuoli on, että laite näyttää ainoastaan harmaita sävyjä ja valokuvia. Lukulaite ei ole tabletin kilpailija, mutta tabletti ei ole myöskään lukulaitteen kilpailija.

Lukulaite sopii hyvin:

  • Kirjojen ja tekstitiedostojen lukemiseen
  • Tabletti sopii hyvin: Lehtien, PDF-tiedostojen, sarjakuvien ja kuvakirjojen lukemiseen

Osa 2

Pidä seuraavat asiat mielessä kun valitset lukulaitetta

Näyttö

Kaikki lukulaitteet, joissa on E-ink-näyttö toimivat suunnilleen samalla tavalla ja tarjoavat saman tyyppisen lukuelämyksen. Se mikä erottaa näytöt on koko ja resoluutio. Näytön koko on täysin makuasia.

Jos tahdot lukea reilumman kokoista tekstiä voi olla viisasta valita suuremmalla näytöllä varustettu lukulaite, sillä voit valita suuremman tekstin koon luopumatta normaalista rivin pituudesta. Näytön resoluutio mitataan DPI:nä (pisteitä tuumaa kohden). Mitä korkeampi luku, sitä suurempi tarkkuus. Lukulaitteiden resoluutio on tavallisesti 200 - 300 DPI:tä.

Taustavalaisu

Lukulaitteiden etu tabletteihin ja älypuhelimiin verrattuna on, että näyttö ei loista valoa. Tämä tekee lukulaitteista silmä- sekä ympäristöystävällisiä. Samalla tavalla kuin kirjaakin luettaessa tarvitset valoa myös lukulaitetta lukiessasi. Yhä useammat lukulaitteiden valmistajat ovat alkaneet varustaa lukulaitteensa sisäänrakennetulla taustavalolla.

Paino, koko ja kestävyys

Muutaman sadan gramman painon ja pienen taskupokkarikoon ansiosta mahtuvat useimmat lukulaitteet laukkuun tai isoon taskuun. Monissa malleissa on integroitu kansi, joka suojaa näyttöä, kun taas toisissa malleissa tämä on valinnainen ominaisuus.

Jos tahdot maata altaassa tai kylpyammeessa kannattaa valita vedenpitävä lukulaite.

Mitä tiedostomuotoja lukulaite tukee?

Mitä tiedostoja lukulaitteesi tukee, ratkaisee mistä voit ostaa kirjasi. Tavallisin tiedostomuoto on Epub, joita useimmat lukulaitteet tukevat. On kuitenkin olemassa poikkeuksia kuten Amazonin lukulaitteet, joissa on oma tiedostomuoto. Jos tahdot lainata digitaalisia kirjoja kirjastosta, täytyy lukulaitteen tukea Adobe DRM-muotoa.

Ominaisuudet

Kaikki lukulaitteet näyttävät tekstiä, mutta on myös monia ominaisuuksia, kuten sisäänrakennetut sana- ja tietokirjat, jotka erottavat ne toisistaan.

Monissa laitteissa on kosketusherkkä näyttö, joten voit kääntää sivua painamalla näyttöä ja toisissa on mukana kynä, jolla voit tehdä muistiinpanoja sivun reunaan. On myös olemassa lukulaitteita, joilla voi kuunnella äänikirjoja.

Tallennustila

Tallennustila on harvoin ongelma lukulaitteille, varsinkin jos luet Epub-formaatin kirjoja. Sisäänrakennettu muutaman gigatavun muisti riittää tavallisesti tuhansille kirjoille.

Jos valitset lukulaitteen, jolla voi kuunnella äänikirjoja on tallennustilan suuruus olennaisempi. Monet lukulaitteet tukevat eri tyyppisiä muistikortteja.

Liitännät

Koska lukulaitteella voi ainoastaan katsella valokuvia, et tule luultavasti käyttämään sitä verkossa surffailuun tai sähköpostin lukemiseen (vaikka se teknisesti olisikin mahdollista), mutta voi silti olla viisasta valita lukulaite, jossa on wifi. Silloin voit ostaa tai lainata kirjoja suoraan laitteelle ja vältyt tietokoneen kautta lataamiselta.

Jos kuuntelet äänikirjoja ja tahdot käyttää langattomia kuulokkeita, tulee lukulaitteessa olla bluetooth-tuki.

Osa 3

Top viisi: Miksi rakastamme lukulaitteita

e-reader at cafe

1. Saatavuus

Kun koko maailman kirjallisuus on parin klikkauksen päässä, et voi koskaan valittaa, ettei sinulla olisi mitään luettavaa.

2. Mukavuus

Kirjat ovat painavia ja kömpelöitä, ei vain mukana kannettaessa, mutta myös luettaessa. Moniin lukulaitteisiin integroitu valaistus tarjoaa niille edun perinteisiin kirjoihin verrattuna.

3. Muokattu lukuelämys

Pidätkö suuresta tekstistä ja onko jotakin tiettyä fonttia helpompi lukea kuin jotakin toista? Lukulaitteella voit räätälöidä lukuelämyksesi.

4. Älykkäät ominaisuudet

Monissa lukulaitteissa on integroituja ominaisuuksia, kuten muistiinpanojen tekeminen, tekstin pätkien tallennus ja vaikeiden sanojen tarkistus sanakirjasta.

5. Unohda kirjanmerkit

Unohda sivujen kulmien taittaminen sekä kirjanmerkit. Lukulaite muistaa mitä sivua luit viimeksi.

3 helmikuuta 2020