Mobiilituotteet

Lukulaiteopas

Autamme sinua valitsemaan itsellesi sopivan lukulaitteen

Tykkäätkö lukea kirjoja? On monta hyvää syytä hankkia e-kirjojen lukulaite. Se on sekä pienempi että kevyempi kuin tavanomainen romaani. Lisäksi lukulaite tarjoaa erittäin paperimaisen ja silmäystävällisen lukukokemuksen pehmeän ja hellävaraisen valaistuksensa ansiosta. Siihen mahtuu tuhansia kirjoja, ja sen akku kestää pitkään, usein kokonaisen kuukauden.

Lomalukija

Luetko lomillasi altaalla? Vai haluatko vuorotella lukemisen ja pelaamisen välillä? Nämä lukulaitteet ovat vesitiiviitä. Joissakin niistä on pelejä, kuten shakki.

Tutustu tuotteisiin

Paljon lukeva

Etsitkö kunnollista työskentely- tai opiskeluvälinettä, jossa on tavanomaista enemmän tallennustilaa? Siinä tapauksessa kannattaa panostaa suureen näyttöön sekä kattaviin toimintoihin, kuten PDF-tukeen, muistiinpanosovellukseen ja taskulaskimeen.

Tutustu tuotteisiin

Kompakti lukija

Haluatko, että lukulaite mahtuu takin taskuun, käsilaukkuun vai vyölaukkuun? Vai etsitkö lukulaitetta lapselle? Silloin vähän pienempi näyttö on täydellinen.

Tutustu tuotteisiin

Muistettavaa lukulaitteen valinnassa

Näyttö

Yhteistä lähes kaikille lukulaitteille on se, että ne käyttävät e-ink-tekniikkaa eli "elektronista mustetta". Tekniikan etuna on, että se on hellävarainen silmille ja toimii myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Aiemmin lukulaitteet pystyivät toistamaan vain harmaasävyjä, mutta nykyään on olemassa myös värejä toistavia lukulaitteita. Kaikki E-ink-näytöllä varustetut lukulaitteet toimivat suunnilleen samalla tavalla ja tarjoavat samankaltaisen lukukokemuksen. Näytöt voivat kuitenkin erota toisistaan koon ja tarkkuuden osalta. Koon suhteen kyse on täysin omasta mausta.

Jos tykkäät lukea suurempaa tekstiä, voi olla järkevää valita lukulaite, jossa on suurempi näyttö, koska silloin voit valita suuremman fontin ilman rivien typistämistä liikaa. Näytön tarkkuus mitataan DPI-arvona (pisteitä tuumalla). Suurempi luku tarkoittaa sitä, että kirjaimet näyttävät pehmeämmiltä. Lukulaitteiden DPI-arvo on yleensä 200–300.

Taustavalo

Yksi lukulaitteiden hyvä puoli tabletteihin ja puhelimiin nähden on se, että näyttö ei loista mitään valoa. Siten ne ovat hellävaraisia silmille ja energiatehokkaita. Mutta samalla tavoin kuin kirjan sivua voi joutua valaisemaan, myös lukulaite tarvitsee valaistusta pimeässä. Yhä useammat valmistajat ovat päättäneet varustaa lukulaitteensa sisäänrakennetulla taustavalaistuksella. Yhä useammissa malleissa voit myös säätää sinistä valoa silmien hellimiseksi.

Paino, koko ja kestävyys

Useimmat lukulaitteet painavat muutama sata grammaa ja ovat kooltaan ohuen pokkarin tasoa. Ne on suunniteltu niin, että ne mahtuvat laukkuun tai suureen taskuun. Monissa malleissa on sisäänrakennettu kansi näytön suojaamiseksi. Toisissa sellainen on saatavana lisävarusteena.

Jos sinuun vetoaa ajatus lukemisesta uima-altaassa tai kylpyammeessa, valitse lukulaite, joka on vesitiivis.

Ominaisuudet

Kaikki lukulaitteet selviävät tärkeimmästä tehtävästään, eli ne pystyvät näyttämään tekstiä. Niiden välillä on kuitenkin myös paljon eroja, esimerkiksi joissakin on sisäisiä sanakirjoja tai hakuteoksia. Joissakin on myös laskin ja pelejä – täydellistä esimerkiksi tylsistyneille lapsille pitkillä matkoilla.

Monet lukijat valitsevat kosketusherkän näytön, jotta he voivat kääntää sivua koskettamalla näyttöä. Joissakin lukulaitteissa on mukana kynä, jonka avulla voi tehdä muistiinpanoja marginaaliin. Tarjolla on myös lukulaitteita, joilla voi toistaa äänikirjoja.

Tallennustila

Tallennustilan ei pitäisi olla mikään ongelma, jos luet kirjoja lähinnä Epub-muodossa. Sisäinen muisti riittää yleensä tuhansille kirjoille.

Jos valitset lukulaitteen, jolla voit toistaa äänikirjoja, tallennustilaan kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Monissa lukulaitteissa on tuki erilaisille muistikorteille, ja jos haluat paljon tallennustilaa, markkinoilla on lukulaitteita jopa 32 Gt:n muistikapasiteetilla.

Mitä tiedostomuotoja tuetaan?

Lukulaitteen tukemat tiedostomuodot ratkaisevat sen, mistä voit ostaa kirjoja. Yleisin tiedostomuoto on Epub, ja useimmat lukulaitteet tukevat sitä. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi Amazonin lukulaitteet, jotka käyttävät omaa tiedostomuotoa. Jos haluat lainata digitaalisia kirjoja kirjastosta, lukulaitteen on tuettava Adobe DRM -muotoa. Joissakin lukulaitteissa on myös PDF-tuki, mikä tekee niistä käteviä työskentely- ja opiskelutyökaluja.

Liitännät

Koska lukulaite voi näyttää vain staattisia kuvia, et todennäköisesti käytä sitä internetin selaamiseen ja sähköpostin lukemiseen (vaikka se onkin teknisesti mahdollista). Wi-Fi-yhteyksillä varustettu lukulaite voi silti olla hyvä valinta. Silloin voit ostaa tai lainata kirjoja suoraan lukulaitteelta ilman tietokonetta.

Jos kuuntelet äänikirjoja ja haluat käyttää langattomia kuulokkeita, lukulaitteessa on oltava Bluetooth-tuki.

Tutustu langattomiin kuulokkeisiimme

Viimeksi päivitetty: 16 syyskuuta 2022

Aihealue