Tietokoneet & lisätarvikkeet

Valitse oikea pöytätietokone

Mikäli etsit pöytätietokonetta, on olemassa suuri valikoima malleja, joiden väliltä valita. Siksi olemmekin kirjoittaneet tämän oppaan, jotta löytäisit helpommin tietokoneen, joka sopii juuri sinulle. Opas on jaettu kolmeen osaan, joissa käydään läpi seuraavat asiat.

Käymme ensinnäkin läpi kysymykset, joita kannattaa harkita ennen ostoa, mutta älä huolestu, mikäli et osaa vastata kaikkiin näihin. Alla saat nimittäin vastaukset kysymysiin, kunhan vain tiedät mihin käyttötarkoitukseen tietokone on tulossa. Lopuksi syvennymme erikseen kuhunkin komponenttiin, niiden ominaisuuksiin sekä teknisiin tietoihin, jotta ymmärtäisit mikä on tehokas prosessori ja mikä on HDD- ja SSD-levyn ero.

Osa 1

Peruskysymykset

Ensimmäinen asia, jota tulee miettiä uutta tietokonetta ostettaessa, on kuinka tehokkaan tietokoneen tarvitset. On olemassa valtavasti asioita, jotka vaikuttavat tietokoneen tehoon, mutta useimmille tärkeimmät komponentit ovat, suoritin, muisti ja näytönohjain.

Toinen kysymys on tietenkin budjetti. Huippukonetta ei valitettavasti saa ostettua alle 500 Eurolla, joten budjetti on luonnollisesti ratkaiseva tekijä. On vaikea arvioida, kuinka paljon tietokoneeseen täytyy sijoittaa, mutta tässä on pari nyrkkisääntöä, jotka tulee kuitenkin ottaa varauksella, sillä poikkeuksia on aina ja asiat muuttuvat nopeasti. Keskitason tietokone maksaa noin 700 – 1200 euroa. Sitä halvemmat koneet soveltuvat yksinkertaisemmille käyttöalueille. Yli 1200 euron hintaluokasta löytyy tietokoneita erityisiin käyttötarkoituksiin sekä erityisen tehokkaita tietokoneita. Muista myös, että hankkiessasi tehokkaamman tietokoneen vältyt koneen vaihtamiselta yhtä usein.

Tallennuskapasiteetti

Toinen erittäin tärkeä kysymys on, kuinka paljon tallennustilaa tarvitset. Mikäli koneella pelataan paljon, tarvitaan niiden asentamiseen paljon tilaa. Sama koskee paljon videokuvattaessa, mutta mikäli konetta käytetään lähinnä surffaamiseen ja kirjoittamiseen ei tilaa tarvita läheskään yhtä paljon.

Ulkonäkö

Ratkaiseva tekijä on tietenkin mihin tietokonetta ollaan hankkimassa. Työhuoneeseen? TV-tasoon? Vai onko sen tarkoitus olla esillä ja helposti koko perheen käsillä? Koneen koosta riippuu myös kuinka helppoa sen päivittäminen uusilla komponenteilla on ja mitä siihen mahtuu.

Muut vaatimukset

Lopuksi tulee harkita, tarvitaanko esimerkiksi Blu-Ray-soitinta, 5.1-ääntä tai sisäänrakennettua muistikortin lukijaa?

Osa 2

Mihin käyttötarkoitukseen tietokone on tulossa?

Nyt tiedät suunnilleen mitä tulee harkita ennen ostoa ja olet toivottavasti ruvennut miettimään yllä olevia kysymyksiä. Mikäli et osaa vielä vastata kaikkiin niihin, älä huoli. Mieti mieluummin mihin aiot tietokonetta käyttää, niin käymme läpi mitä tarvitset eri käyttöalueista käsin.

Älä myöskään unohda, että voit lukea lisää eri komponenteista ja teknisistä tiedoista.

Pelien pelaamiseen

Videoiden ja kuvien editointiin

Surffailuun ja kirjoittamiseen

Musiikin kuunteluun ja elokuvien katseluun

Perhetietokoneeksi

Pelien pelaamiseen

Mikäli tietokonetta käytetään lähinnä viimeisimpien pelien pelaamiseen, saat varautua hieman kalliimpiin malleihin. Mikäli pelaat viimeisimpiä pelejä, vaaditaan koneelta paljon ja sen suorituskyvyn tulee olla erityisen korkea. Hyvä alku on nopea prosessori, sillä se saattaa joskus olla pullonkaula tiettyjen pelien sujuvuuteen. RAM-muisti on tietenkin aina hyvä olla, mutta se ei ole niin tärkeä kuin moni luulee, joten GB:n määrää ei tarvitse liioitella.

Pelitietokoneen tärkein komponentti on kuitenkin näytönohjain. Seuraavat kolme asiaa ovat ratkaisevia oikean näytönohjaimen valinnassa; kuinka korkealla resoluutiolla pelaat, kuinka kehittynyt pelien grafiikka on ja kuinka sujuvaa pelaamisen tulee olla. Viimeisimpiä suurpelejä pelattaessa tarvitset yksinkertaisesti tehokkaan näytönohjaimen.

Toinen asia, jota tulee ajatella on, että pelit vaativat reilusti tallennustilaa, joten älä tingi tämän kohdalla. Yksi idea on ostaa tietokone, jossa on sekä SSD että HDD-levy. Tällöin voit tallentaa järjestelmän ja tärkeimmät asiat nopealle SSD-levylle ja käyttää edullisempaa ja hitaampaa kiintolevyä muuhun tallennukseen. Paras on tietenkin, että panostat ainoastaan SSD-tallennukseen, mutta tästä tulee helposti kallista.

Lisäksi tulee miettiä tahdotko optisen lukijan voidaksesi pelata fyysisenä tuotteena ostettuja pelejä, tahdotko 5.1-äänilähdöillä varustetun koneen ja tietenkin myös koneen ulkonäkö on tärkeä tekijä.

Vaikka pakko ei olekaan, kannattaa kuitenkin panostaa suureen koteloon. Tämä helpottaa esimerkiksi vesijäähdytyksen, useiden näytönohjainten sekä kiintolevyjen asentamista myöhemmässä vaiheessa.

Täältä voit lukea lisää tietokoneen eri osista.

Videoiden ja kuvien editointiin

Pidätkö valokuvaamisesta, videokuvaamisesta tai ehkä 3D-ohjelmista tai muusta graafisesta tuotannosta? Siinä tapauksessa kannattaa panostaa tehokkaaseen tietokoneeseen, jotteivat ohjelmat hidasta luovuuttasi. Nopea prosessori ja yhtä paljon muistia on perusta tällaiselle tietokoneelle ja usko tai älä, näytönohjain ei ole yhtä tärkeä kuin pelitietokoneessa. Ei kuitenkaan kannata ostaa halvinta mahdollista näytönohjainta vaan kohtalainen reilulla grafiikkamuistilla varustettu sellainen. Voi myös olla järkevää valita kortti, jossa on eniten DisplayPort-lähtöjä, jotta voit liittää koneeseen useita korkearesoluutioisia näyttöjä.

Kannattaa myös panostaa reiluun tallennustilaan, sillä korkearesoluutioiset kuvat ja videot vievät paljon tilaa. Suosittelemme tietokoneen ostamista, jossa on SSD-levy järjestelmälevynä, jotta tietokone toimisi mahdollisimman sujuvasti. Sinun ei tarvitse panostaa SSD:hen kuvien tallentamista ajatellen, sillä siihen tarkoitukseen riittää hyvin tavallinen kiintolevy.

Lisäksi on hyvä harkita koneen ostamista, jossa on reilusti portteja, sillä koneeseen tulee tarpeen tullen voida liittää lisälaitteita kuten piirtolevy, ulkoisia kiintolevyjä ja muistikortinlukija. Ei tule myöskään unohtaa, että tarvitset hyvän näytön voidaksesi käyttää näitä. Tavallinen vaihtoehto on Apple iMac, jossa on sekä hyvä näyttö että tehokas tietokone samassa laittteessa.

Täältä voit lukea lisää tietokoneen eri osista.

Surffailuun ja kirjoittamiseen

Tietokoneen, jota käytetään ensikädessä yksinkertaisempiin käyttötarkoituksiin, ei tarvitse olla erityisen tehokas. Tähän käyttötarkoitukseen toimii käytännössä katsoen kaikki markkinoiden tietokoneet, eli saatat päästä halvalla. Mutta saat kuten tavallista sitä mistä maksat ja nopeampi tietokone tarjoaa paremman käyttöelämyksen, myös yksinkertaisemmissa tehtävissä. Yksi asia, jonka tulet huomaamaan pian on, kuinka kauan tietokoneen ja sen ohjelmien kuten Microsoft Wordin käynnistäminen kestää. Halvemmissa tietokoneissa on usein myös halvempi verkkokortti, joka vaikuttaa surffailun nopeuteen.

Tällaisen koneen valinta riippuu omista mieltymyksistäsi. Useimmat koneet sopivat tähän käyttöön, mutta valintasi riippuu siitä, kuinka kauan asiat saavat mielestäsi kestää. On tietenkin hyvä ajatella joitakin asioita oikean tietokoneen löytämiseksi. Esimerkiksi RAM-muisti, jota on hyvä olla hiukan reilummin, mikäli tahdot voida avata erittäin monta välilehteä samanaikaisesti verkkoa selatessa. Toinen asia, jota ei tule unohtaa on kuinka hiljainen tietokoneen toivot olevan. Tietokone, jossa on kehittyneempi jäähdytys, on hiukan kalliimpi, mutta toisaalta vältyt melulta, jolle moni on allerginen. Tallennustilaa ei surffailtaessa ja asiakirjojen tallennuksessa tarvita paljon. Mikäli tahdot pystyä lataamaan internetistä tiedostoja ja tallentamaan lomakuvasi tietokoneelle, kannattaa ostaa suurempi kiintolevy. Koska suorituskykyä ei vaadita tämän enempää voit tahtoessasi valita pienikokoisen tietokoneen. Näin ei tietokoneesi välttämättä vaadi paljoakaan tilaa, mikä on aina positiivista. Ehkäpä maksimaalisesti tilaa säästävä ns. All-in-One-tietokone, jossa on sisäänrakennettu näyttö voisi olla hyvä vaihtoehto.

Täältä voit lukea lisää tietokoneen eri osista.

Musiikin kuunteluun ja elokuvien katseluun

Mikäli käytät tietokonettasi lähinnä mediasoittimena, kannattaa panostaa parempaan tietokoneeseen kuin moni luulisi. Riippuen siitä, mitä videomateriaalia koneella on tarkoitus toistaa, saatetaan prosessorilta vaatia paljon, joten kannattaa ostaa tietokone, jossa on kohtalainen prosessori halvimman mahdollisen sijaan. Reilu RAM-muisti ei ole yhtä tärkeä kuin hyvä suoritin, mutta reilu muisti ei ole haitaksi.

On tärkeää hankkia tietokone, jossa on reilusti muistia. Tätä tarvitaan, mikäli tahdot tallentaa tietokoneelle paljon elokuvia, musiikkia ja valokuvia. On hyvä tietää, että SSD-levy tekee tietokoneesta perinteisiä kiintolevyjä hiljaisemman, mutta on myös kalliimpi. Mikäli tahdot katsella elokuvia levyltä tarvitset tietenkin optisen lukijan esimerkiksi Blu-Ray-soittimen.

Mikäli tahdot pitää tietokonetta TV-tasossa, on luultavasti erityisen tärkeää, että kotelo on pieni ja tietokone mahdollisimman huomaamaton. Toinen tärkeä asia on hiljaisella jäähdytyksellä varustetun tietokoneen hankkiminen, jotta tuulettimen hurina ei häiritse elokuvien katselua. Ajattele myös, että mikäli TV-tasoon ei ole vedetty verkkokaapelia tarvitset langattomalla verkolla varustetun tietokoneen. Mikäli löydät tietokoneen, jossa tätä ei ole sisäänrakennettuna, on helppoa ja edullista ostaa lisäksi USB-verkkokortti.

Mikäli tahdot parhaan mahdollisen äänen, tulee myös harkita äänikorttia. Audio-ratkaisustasi riippuen, tahdot ehkä koneeseen digitaalisen lähdön ja annat vahvistimesi hoitaa D/A-muutoksen.

Täältä voit lukea lisää tietokoneen eri osista.

Perhetietokoneeksi

Täältä löydät ohjeet todellisen perhetietokoneen hankintaan, toisin sanoen tietokoneen, jota voi käyttää kaikkeen mahdolliseen. On ehkä itsestään selvää, mutta mikäli tahdot tietokoneen, joka selviää kaikesta mahdollisesta, ei kannata ostaa kaikkein halvinta mahdollista. Koneessa tulee olla hyvä suoritin ja kohtalainen RAM-muisti, jottei sen suorituskyky lopu kesken. Varsinaista superkonetta ei kuitenkaan tarvitse hankkia, sillä mikäli haussa on huipputason tehomylly, tulee harkita jotakin yllä olevista käyttöalueista.

Suosittelemme reilulla muistilla varustetun tietokoneen hankkimista, sillä jos käyttäjiä on useita, tarvitaan kiintolevytilaa reilusti. Ajattele vain kaikkia tiedostoja kuten kuvia ja videoita sekä ohjelmia, joita tietokoneelle tullaan asentamaan. Mikäli tiedät, että tietokoneella tullaan pelaamaan jonkin verran, kannattaa valita pelinäytönohjaimella varustettu tietokone. Tämän ei tarvitse olla erityisen hinnakas, mutta sen tulee voida mahdollistaa viimeisimpien pelien pelaaminen riittävillä grafiikoilla.

Mikäli tietokoneen on tarkoitus olla helposti koko perheen käsillä, saattaa olla hyvä idea tutustua All-in-One-tietokoneisiin, sillä nämä vievät vähemmän tilaa ja niiden mukaan sisustaminen on helpompaa. Toinen idea on hankkia pieni huomaamaton tietokone, mutta silloin on vaikea löytää pelaamiseen sopivaa tietokonetta. Poikkeuksia tähän on toki olemassa.

Täältä voit lukea lisää tietokoneen eri osista.

Osa 3

Tekniset tiedot ja komponentit

Mikä oikeastaan on hyvä prosessori? Ja onko 16 GB RAM-muisti paljon vai vähän? Tämän tyyppisiin kysymyksiin vastaamme tässä osassa. Alta voit oppia lisää tärkeimmistä komponenteista sekä oppia mitä eri tekniset tiedot tarkoittavat.

Prosessori

RAM-muisti

Tallennus

Näytönohjain

Portit

Tietokonekotelo/koko

Prosessori

Prosessori on tietokoneesi aivot ja komponentti, joka vaikuttaa suorituskykyyn eniten. Siksi on tärkeää, että prosessori selviää tarpeistasi.

Kuinka nopea on nopea

Prosessorin nopeutta mitataan kellotaajuutena ja ilmoitetaan gigahertseinä (GHz). Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus. Eri prosessoreissa on ensinnäkin eri määrä ytimiä ja mitä enemmän ytimiä sitä parempi suoritin. Eri suorittimet on myös rakennettu eri tavoilla ja niissä on eri toimintoja, jotka vaikuttavat prosessorin nopeuteen. Mutta mikäli keskityt ytimien määrään ja kellotaajuuteen antavat nämä kuitenkin hyvää osviittaa prosessorin nopeudesta. Vertaile eri hintaluokan tietokoneita saadaksesi kuva siitä, mikä luokitellaan nopeaksi ja mikä hitaaksi. Nopea tekninen kehitys vaikeuttaa tarkkojen lukujen ilmoittamista.

Eri prosessorityypit

Mitä tulee eri tyyppisiin suorittimiin ja niiden eroihin, ovat Intelin kolme prosessorisarjaa i3, i5 ja i7 hyvä esimerkki tästä. On esimerkiksi olemassa i5-prosessoreita ja i3-prosessoreita, joissa on yhtä monta ydintä ja sama kellotaajuus, mutta joissa on hyvin erikokoiset hintalaput ja suorituskyky. Tämä johtuu siitä, että i5-prosessori on kehittyneempi kuin i3-prosessori ja siinä on muita etuja kellotaajuuden lisäksi. Mikäli et etsi tehomyllyä, ei huippumalli välttämättä ole tarpeen. Tärkeintä on huomata, että on olemassa budjettiprosessoreita, jotka näyttävät hyvältä pelkkää kellotaajuutta katsottaessa ja siksi kannattaa myös katsoa mikä prosessorityyppi on kyseessä.

RAM-muisti

RAM-muisti (toiselta nimeltään sisäinen muisti) on yksi tietokoneen tärkeimmistä osista ja riippuen siitä mihin konetta käytät, saattaa erittäin suuren tai vähän pienemmän muistin merkitys olla suurempi kuin prosessorivalinnalla.

Muisti on erityisen tärkeä sinulle, joka käytät useita ohjelmia samanaikaisesti tai mikäli työskentelet kuvien, videoiden tai musiikin kanssa, sillä tämän tyyppiset ohjelmat vaativat koneelta enemmän. Sama koskee, mikäli tietokonetta on tarkoitus käyttää pelaamiseen. 16 GB RAM-muisti on standardi ja on useimmiten riittävä. Mikäli vaatimukset ovat korkeat saattaa 32 GB:n muisti olla tarpeen. 8 GB RAM-muistilla varustettu tietokone ei sovi yllä mainittuihin käyttötarkoituksiin, vaan sopii paremminkin yksikertaisempiin tehtäviin kuten surffailuun, Office-ohjelmiin ja vastaavaan.

Muut tekniset tiedot

16 GB RAM ei valitettavasti ole aina sama kuin 16 GB RAM. Eri muistit ovat nimittäin eri hyviä ja tietokoneita vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota kahteen tekniseen tietoon yhtä suurilla muisteilla varustettuja koneita vertailtaessa. Ensinnäkin kannattaa etsiä merkintä DDR, jota seuraa numero ja yksinkertaistettuna korkeampi numero merkitsee parempaa konetta. Seuraavaksi voit tarkistaa kuinka nopea muisti on. Muistin nopeutta mitataan Megahertseinä (MHz). Myös tässä suhteessa on korkeampi luku parempi kuin alhainen, vaikka ero ei olekaan kovin huomattava.

Päivitysmahdollisuus myöhemmin?

Mikäli harkitset koneen päivittämistä myöhemmässä vaiheessa ostamalla siihen lisää muistia, on tärkeä tarkistaa montako vapaata muistipaikkaa koneessasi on. Tämän löydät yleensä teknisien tietojen joukosta.

Tallennus

Tietokoneen tallennustila ilmoitetaan GB:nä (Gigabyte) ja TB:nä (Terabyte), jolloin 1000 GB:tä vastaa yhtä TB:tä. 1 TB:n tallennustilalla varustettu tietokone on nykyään useimmiten standardi ja se riittää hämmästyttävän pitkälle, kunnes koneelle aletaan tallentaa paljon kuvia ja videoita tai pelejä. Siinä tapauksessa voi olla järkevää ostaa tietokone, jossa on enemmän tallennustilaa. Toinen ratkaisu on valita tietokone, jossa on lisäpaikkoja useammille levyille, jolloin sitä voi päivittää jälkikäteen lisäämällä siihen lisäkiintolevy.

Eri tyyppiset tallennusvaihtoehdot

On olemassa kolmen tyyppisiä tallennusratkaisuja, joissa on kaikissa omat etunsa ja huonot puolensa. Ensimmäinen tyyppi on mekaaninen kiintolevy, joka on vuosikymmenien ajan markkinoilta löytynyt perinteinen pyörivä levy. Näiden etu on niiden edullisuus ja reilu tallennustila, mutta huono puoli niissä on hitaus muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Mikäli haluat mahdollisimman monta gigabyteä euroa kohden, kannattaa hankkia mekaaninen kiintolevy.

Toinen vaihtoehto on SSD-levy. Näissä levyissä ei ole liikkuvia osia, vaan ne perustuvat saman tyyppisiin muisteihin kuin muistikortit ja USB-muistit. Suurin etu näissä on, että ne ovat huomattavasti mekaanisia kiintolevyjä nopeampia. Niissä ei ole liikkuvia osia ja ovat siksi hiljaisempia, millä saattaa olla merkitystä. Ainoa oikea haittapuoli on, että nämä ovet huomattavasti kalliimpia Gigabytea kohden. Saattaa myös olla hyvä tietää, että SSD-levyt, joissa on NVMe-teknologia ovat huomattavasti nopeampia kuin aikaisemmalla teknologialla varustetut levyt, joten maksimoidaksesi suorituskyky kannattaa etsiä tietokone, jossa on tällainen kiintolevy.

On myös kolmannen tyyppisiä tallentimia, hybridilevyjä. Nämä koostuvat yksinkertaisesti selitettynä kahdesta yhdistetystä levystä, yhdestä mekaanisesta sekä yhdestä SSD-levystä. Sallimallaa näiden välinen yhteistyötä, voidaan saada levy, joka on tavallista mekaanista kiintolevyä nopeampi, mutta jonka mukana saat enemmän tallennustilaa SSD:hen verrattuna. Mikäli tahdot samaa tehotasoa, voit halutessasi ostaa koneen, jossa on kaksi fyysistä levyä, yksi mekaaninen ja yksi SSD. Silloin käytät SSD-levyä käyttöjärjestelmälle ja ohjelmillesi ja mekaanista levyä videoiden, kuvien ja muun vastaavan tallentamiseen.

Nopeamman levyn edut

Miksi nopea kiintolevy on parempi? Tietokone käynnistyy ensinnäkin nopeammin, mikä on yksi eduista. Tietokoneen ollessa käynnissä, huomaat eron nopeudessa ohjelmia käynnistettäessä ja suuria tiedostoja ladattaessa sekä tallennettaessa.

Näytönohjain

Tavallisimmat tekniset tiedot, jotka moni tarkistaa uutta tietokonetta ostaessaan on prosessorin nopeus ja muistin koko. Monia käyttötarkoituksia ajatellen on näytönohjain kuitenkin lähes yhtä tärkeä, joten älä anna sen muodostua pullon kaulaksi. Tämä on erityisen tärkeää konetta pelitietokoneena käytettäessä.

Grafiikkaprosessori ja näytönohjain

Näytönohjaimen perusta on grafiikkaprosessori ja kaksi sellaisten suurinta valmistajaa ovat AMD sekä Nvidia. Lisäksi on monia näytönohjainten valmistajia, jotka tuottavat näihin prosessoreihin perustuvia näytönohjaimia. Ensin kannattaa siis ottaa selvää mikä grafiikkasuoritin tarjoaa tarvitsemasi tehon ja sitten tarkistaa tarkalleen mikä näytönohjain tietokoneessa on, jotta voi tarkistaa esimerkiksi grafiikkamuistin koon. Nämä ovat nimittäin kaksi tärkeintä tekijää.

On valitettavasti vaikea sanoa tarkalleen mikä riittää juuri sinun käyttötarkoituksiisi, sillä se riippuu niin monesta tekijästä ja markkinoille lanseerataan jatkuvasti uusia näytönohjaimia. On kuitenkin kohtalaisen varmaa, että mikäli tahdot pelata, kannattaa ostaa kunnollisella näytönohjaimella varustettu tietokone, sisäänrakennetun emolevyn sijaan. Mikäli tietokoneessa on Intelin grafiikkaprosessori, ei se luultavasti sovellu pelaamiseen. Sama koskee, mikäli et löydä merkintää grafiikkamuistin koosta. Tämän lisäksi riippuu valinta myös vaatimasi grafiikan laadusta. Myös yksinkertaisemmat pelinäytönohjaimet riittävät viimeisimpien pelien pelaamiseen, mutta et luultavasti pysty pelaamaan korkeimmalla resoluutiolla tai parhailla grafiikka-asetuksilla.

Portit

Vaikka tämä ei olekaan komponentti tai tekninen tieto, ajattelemme kuitenkin, että on hyvä olla alustavan laatuista tietoa tietokoneiden eri tyyppisistä porteista. Usea USB-portti saattaa esimerkiksi olla tärkeä, mikäli tahdot liittää koneeseen useampia kiintolevyjä, piirtopöytiä, muistikortinlukijoita, kameran, verkkokameran tai muita vastaavia. Mieti siksi mitä tulet tarvitsemaan, mutta voit toki myös hankkia USB-hubin, mikäli portit loppuvat kesken.

Mitä tulee eri tyyppisiin näyttöihin, tulee tietää kolmen tyyppisestä portista; DVI, DisplayPort sekä HDMI. Kaikki nämä portit lähettävät oikeastaan suunnilleen samaa kuvasignaalia, joten toisen signaalin muuntaminen toiseksi on helppoa. Tätä kannattaa kuitenkin välttää. Mikäli aiot hankkia 4K-näytön, tulee koneessa olla DisplayPort ja jos taas tietokone on tarkoitus liittää TV:seen tai projektoriin on HDMI paras porttivaihtoehto. Muussa tapauksessa hyvä vinkki on löytää kone, jossa on samat portit kuin näytössä.

Tietokonekotelo/koko

On olemassa muutamia erityyppisiä tietokonekoteloita ja tietokonetyyppejä, joista kannattaa olla selvillä. All-in-One-tietokone on esimerkiksi helposti selitettynä näyttö, jossa on sisäänrakennettu tietokone. Tämä ovat täydellinen, kun tietokoneelle on tilaa tai kun tietokone sijoitetaan näkyvälle paikalle. Huippukompaktit tietokoneet ovat lisäksi hyviä, kun tilaa on rajoitetusti, mutta molempiin näihin tietokonetyyppeihin on tavallisesti vaikea tehdä komponetttipäivityksiä.

Tornitietokoneet ovat suurimpia tietokoneita, joiden kotelot ovat suuria ja joissa on paljon tilaa jäähdytyksen optimoimiseen ja esimerkiksi useammilla kiintolevyillä tai uudella suuremmalla näytönohjaimella päivittämiseen.

Mikäli tahdot voida päivittää konetta tulevaisuudessa, mutta et tahdo valtavan kokoista koteloa on olemassa myös minitornitietokoneita, jotka ovat nimensä mukaan minikokoisia tornitietokoneita.