Valitse oikea televisio

Markkinoilla on olemassa lukuisia eri malleja joista valita ostaessasi uutta televisiota, ja oikean mallin löytäminen kaikkien tuotetietojen, näyttötekniikoiden ja eri kokojen välillä ei aina ole kovin helppoa. Mitä kysymyksiä sinun tulee esittää ennen ostoa? Millainen resoluutio televisiossa tulee olla? Minkä kokoinen televisio on sopiva??

Auttaaksemme sinua, olemme laatineet oppaan, jossa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää onnistunutta television hankintaa varten.

Osa 1

TV:n koko – Mitä suurempi sitä parempi, eikö?

Kenties kaikkein helpoin valinta koskee television kokoa ja silloin huoneen koko ja sinun omat mieltymyksesi ovat ratkaisevia. Koko mitataan diagonaalisesti ja ilmoitetaan tuumissa. 55 tuuman näyttö on siis 140 senttimetriä vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan.

Suurempiin olohuoneisiin jossa etäisyys televisioon on usein vähän pidempi, suosittelemme 55 tuumaista ja siitä suurempaa, mutta makuuhuoneeseen tai pieneen opiskelija-asuntoon pienempi malli voi olla sopivampi. Jos olet epävarma panosta suurempaan – vai oletko usein kuullut jonkun valittavan, että he ostivat liian suuren television?

TV-teline

Television koko ei ole ainoa mikä voi vaihdella mallien välillä, vaan myös sen paksuus voi vaihdella – ja TV:n paksuus tulee vieläkin tärkeämmäksi, jos aiot ripustaa television seinälle.

Kuinka ohut television voikaan olla riippuu muun muassa siitä, mitä näyttötekniikkaa televisio käyttää. Taustavalaistu LCD-TV, jossa nestekiteet heijastavat valoa näytön takaa on esimerkiksi paksumpi, kuin sivuilta valoa heijastava näyttö. Kaikkein ohuimpia näyttöjä voivat olla OLED-paneeliset näytöt, koska ne eivät ylipäätään tarvitse mitään LED-valaistusta. On kuitenkin syytä muistaa, että ohuimmissa televisioissa voi olla erillinen ulkoinen kotelo sisään- ja ulosliitännöille.

Asentaessasi televisiota seinälle sinun tulee huomioida, että siinä on tuki VESA-kiinnikkeelle, mikä toki useimmissa malleissa on. Kiinnikkeiden koko sitä vastoin saattaa vaihdella, mikä puolestaan vaikuttaa ruuvien reikien väleihin. On olemassa myös muita kiinnikkeitä, joiden kanssa voit taivuttaa tai kallistaa televisiota.

Seinäkiinnikkeitä löytyy kaikista mahdollisista hintaluokista. Kaikkein parhaimpien joukosta löydät Vogelin Next-sarjan, joka laatuun ja toiminnallisuuteen panostamisen lisäksi keskittyy myös materiaalivalintoihin ja designiin. Tässä yhteydessä neuvomme katsomaan myös Vogelin NEXT OP1 Wood TV Floor Stand- jalustaa, joka korvaa tylsän televisiotason ja tekee televisiosta huoneen keskipisteen. Seinäasennukseen suosittelemme Vogel Designmount Next 7345 ja Vogel THIN 545 Turn & Tilt Wall Mount telinettä, joka tulee vain 3,5 cm ulos seinästä mutta voit kuitenkin samalla kallistaa ja kääntää näyttöä. Vieläkin hämmästyttävämpi malli on Vogel´s 8375 MotionSoundMount, jossa on sisäänrakennettu soundbar langattomalla subwooferilla.

väggfästen

Osa 2

TV:n resoluutio – Tarkoittaako useampi pikseli aina myös parempaa kuvaa?

samsung

TV:n resoluutio mittaa sitä, kuinka monesta pikselistä kuva on rakennettu. 1920 x 1080 (Full HD) on pitkään ollut standardi, mutta tänä päivänä useimmissa televisioissa on 4K-resoluutio. 4K-televisioiden resoluutio on 3840 x 2160 pikseliä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin tavallisessa Full HD- televisiossa. Kaikissa viimeisimmissä TV:ssä on kuitenkin 8K-resoluutio.

Teoriassa useampi pikseli tarkoittaa myös parempaa terävyyttä sekä tarkempia yksityiskohtia mutta kuinka suuren parannuksen 4K tuo käytännössä riippuu useista tekijöistä, kuten kuinka suuri televisio sinulla on, kuinka lähellä ruutua istut ja kuinka tarkkaa videomateriaalia katselet. Full HD-laitteita on edelleen myytävänä, mutta 4K on takuulla jäänyt pysyäkseen – jos siis haluat television, joka toimii myös tulevaisuudessa, niin panosta 4K-malleihin. Nyt on alkanut myös ilmaantua TV:tä, joissa on 8K-resoluutio (7680 × 4320) , joiden pikselimäärä on nelinkertainen 4K-näyttöihin verrattuna. 8K-materiaalia on kuitenkin tuskin vielä saatavilla ja siksi lisäpikseleitä käytetään vielä lähinnä 4K-videon skaalaamiseksi entistäkin tarkemmaksi.

UHD, Super UHD ja SUHD

Jos olet jo aloittanut lukemaan eri TV-laitteista, niin olet varmasti törmännyt Ultra HD- ja UHD- resoluutio- käsitteisiin. Ne ovat kuitenkin vain eri nimityksiä 4K-resoluutiolle pikselimäärien pysyessä samana. On olemassa myös Super UHD ja SUHD käsitteet, mutta vaikka tekniikka voisikin erota hieman, on kyse kuitenkin edelleen samasta resoluutiosta.

Kuinka katselen 4K-materiaalia?

Perinteinen TV-ohjelmisto on edelleen Full HD-resoluutiolla paras, mutta matalampi resoluutio ei ole mikään ongelma, koska television sisäänrakennettu ohjelmisto voi skaalata kuvaa ylöspäin niin, että se peittää koko näytön. 4K-laitteiden alkuaikoina ei ollut kovin paljoa tarjolla 4K- formaattia, mutta tänä päivänä niin suoratoistopalvelut, kuin pelikonsoleidenkin materiaali on saatavissa laadukkaalla 4K-tarkkuudella. Jos haluat kuitenkin pitää huolella keräämäsi elokuvakokoelmasi hyllyssä – tai haluat kokea elokuvasi parhaalla mahdollisella laadulla – niin silloin tarvitset 4K Ultra HD Blu-rayn ja siihen tarvitset silloin Erillisen soittimen.

Mikä on HDR?

Monissa televisiolaitteissa on tuki johonkin, jota kutsutaan HDR:si (High Dynamic Range), eli suureksi dynaamiseksi alueeksi. HDR on videostandardi, jolla varmistetaan kuvalle parempi värimaailma, suurempi kontrasti ja parempi dynaaminen vaihtelu, jolloin näet tarkemmin yksityiskohtia kuvan tummimmissa ja kirkkaimmissa osissa. Yksi edellytys tämän tekniikan toimivuudelle on se, että HDR-tekniikkaa käytetään koko ketjussa, eli toisin sanoen myös itse videomateriaali on tuotettu HDR-muodossa ja televisio tukee myös tätä formaattia.

On myös hyvä huomata, että monissa halvemmissa televisioissa on kyllä HDR-tuki paperilla mutta itse laitteissa ei ole sitä kirkkautta mitä vaaditaan, jotta HDR-tekniikasta voidaan todellakin ottaa kaikki irti. Kauppajärjestö UHD Alliance onkin tämän vuoksi asettanut raja-arvot muun muassa kirkkaudelle ja he ovat julkaisseet merkinnän, joka on saanut Ultra HD Premium- nimen.

Jottei asia menisi liian helpoksi, niin on lisäksi olemassa kaksi eri HDR-standardia: avoin HDR10- standardi ja Dolby Vision, jonka Dolby on luonut. HDR10 on tavallisin formaatti ja useimmat televisio-laitteet HDR-tuella voivat näyttää HDR10- materiaalia. Dolby Visionissa on paremmat määritelmät mutta se vaatii samalla, että koko ketju on Dolby Vision-yhteensopiva. Jos ostat siis television Dolby Vision tuella, sinun pitää myös tarkistaa, että se tukee myös HDR10:ta.

Osa 3

Näyttötekniikka ja kuvanlaatu - Plasma, LCD tai OLED?

Kun taulutelevisiot löivät itsensä läpi, niin silloin oli olemassa vain kaksi tekniikkaa: Plasma ja LCD. Tänä päivänä plasmatekniikkaa pidetään jo vanhentuneena mutta olemme saaneet myös uuden toimijan kentälle, nimittäin OLED:in. Lisäksi meillä on niin sanottu LED-TV, joka toisaalta ei ole mikään oma televisiotyyppi vaan LCD-paneeli, joka on valaistu LED-valoilla tavallisten valopisteiden sijaan – mitä ne yleensä ovat.

LCD on tavallisin

LCD-tekniikka on tavallisin tekniikka ja se perustuu nestekiteille, jotka syttyvät ja sammuvat, sekä saavat eri värejä mikroskooppisista kuva-alkioista, eli pikseleistä.

Mitä tulee LCD-tekniikkaan, niin on olemassa eri alakategorioita. Ensinnäkin pikselit heijastavat valoa nestekiteistä ja ne voivat olla joko näytön kehyksissä (reunavalaistu) tai ne voivat olla tasaisissa kerroksissa näytön takana (taustavalaistu). Taustavalaistut mallit eivät usein voi olla niin ohuita, kun reunavalaistut mutta niissä on usein paljon tasaisempi valaistus.

On olemassa lisäksi useita eri paneeleita ja niissä kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kalliimmissa televisioissa on yleensä paremmat paneelit.

Parhaimmat edellytykset OLED:in avulla

OLED-tekniikka perustuu siihen, että jokainen pikseli loistaa yksittäin, mikä takaa tasaisen ja kirkkaan kuvan suurella kontrastilla, kirkkaalla kuvalla, sekä täydellisillä ja syvillä mustan sävyillä. OLED-tekniikka tarjoaa tavallisesti parempaa kuvaa kuin LCD-tekniikka vaikka onkin olemassa poikkeuksia, kun tietyt mallit asetetaan vastakkain. OLED-tekniikassa valodiodit eivät sijaitse näytön takana ja näin OLED-laitteet voivat olla erittäin ohuita. OLED-laitteiden suurin haittapuoli onkin hinta, vaikka ne eivät ole enää niin kalliita, kuin muutama vuosi sitten.

Ja sitten meillä on QLED

Tämän nimen nähdessä on helppo luulla, että QLED on sama asia, kun OLED mutta itse asiassa se on perinteisen LCD-teknologian kehittyneempi versio, jossa LCD-paneelissa käytetään LED-taustavaloa (Quantum Dot-tekniikka). Ja jotta ei mentäisi liian syvälle teknologian pyörteisiin, niin tämä tekniikka mahdollistaa entistä laajemman väriavaruuden, sekä tarkemman kuvan kuin perinteisessä LCD-tekniikassa.

Mikä tekee hyvästä televisiosta hyvän?

Kun suunnittelet television ostoa, niin on oikeastaan neljä eri käsitettä, jotka sinun pitää tuntea koskien kuvanlaatua. Ja ne ovat mustan sävyt, kontrasti, kirkkaus ja väriavaruus.

Mustan sävyt

Kaikkein helpointa arvioida television laatua on kenties sen mustan eri sävyt. Toisin sanoen, näyttääkö mustat osat todellakin mustalle vai hohtavatko ne vain laimean harmaina. LCD-paneelit voivat ainoastaan luoda tummia alueita estämällä taustavalon pääsyn, ja OLED-paneelit voivat puolestaan tuottaa täydellisiä mustan eri sävyjä.

Kontrasti

Kontrasti on kuvan vaaleimpien osien ja tummimpien osien suhde. Kontrasti ilmoitetaan usein kahdella numerolla, jotka on erotettu kaksoispisteellä. Koska kaikilla valmistajilla on oma tapansa mitata kontrastia, niin sitä lukua ei kannata tuijottaa liian vakavasti. Kun televisiossa on huono kontrasti, niin kuva näyttää kalpealta ja harmaalta.

Kirkkaus

Kirkkautta mitataan nitseissä tai cd/m2 ja se osoittaa, kuinka kirkkaasti televisio voi loistaa. Television kirkkaus on tärkeää ennen kaikkea silloin, kun katselet televisiota kirkkaassa päivänvalossa ja jolloin kuvaa on muuten hankala nähdä. Huonomman kirkkauden ei tarvitse kuitenkaan olla ongelma niin kauaa, kun se on riittävän vahva siihen huoneeseen, missä satut olemaan.

Väriavaruus

Väriavaruus on hankala aihe, koska televisio pitää kalibroida, jotta värit näkyvät oikeina ja luonnollisena. Väriavaruus voi myös vaihdella riippuen siitä, katsotko televisiota suoraan edestä päin vai vähän viistosti sivusta ja tällöin puhutaan taas television katselukulmista.

Mikä voi olla vähemmän hyvää?

On olemassa myös joitain ongelmia jotka liittyvät televisioihin, koska valmistajien on täytynyt tehdä joitain kompromisseja. Termi joka kannattaa painaa mieleen on ghosting (näytettävät kuvat jumiutuvat paikalleen silmänräpäyksen verran) ja valovuoto (kun TV tarkoituksettomasti päästää valoa kuvan tummiin kohtiin).

Vasteaika on tärkeä pelatessasi TV-pelejä

Jos aiot pelata tv- tai tietokonepelejä televisiossasi, niin on todella tärkeää, että televisiossa on hyvä vasteaika. Tavallisin vasteajan mittaustapa on mitata, kuinka monta millisekuntia (ms) pikselillä kestää vaihtaa väriä harmaan nyanssista toiseen (grey to grey).

Vasteaika mittaa sitä, kuinka nopeasti pikseli reagoi käskyyn. Katsellessasi elokuvia ei pitkä vasteaika ole mikään ongelma mutta pelatessasi tv-pelejä pitkä vasteaika näkyy epätarkkana liikkuvuutena ja viiveinä. Melkein kaikissa televisioissa on erikseen oma pelitila, joka sulkee kuvan parannuksen, sekä muun signaalin käsittelyn, joka aiheuttaa viiveitä kuvassa.

Onko 3D edelleen se juttu?

Muutamia vuosia sitten 3D oli suuri trendi, mutta tänä päivänä myydään yhä useampia televisioita ilman 3D-laseja ja 3D-tukea. Kaksi tavallisinta 3D-tekniikkaa on aktiivinen ja passiivinen 3D ja niissä molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Passiivinen 3D-tekniikka käsitetään usein rauhallisemmaksi silmille mutta se tarkoittaa myös, että television resoluutio puolittuu.

Osa 4

Smart TV ja muita hienouksia – Kuinka älykäs television oikeastaan tarvitsee olla?

Tänä päivänä voidaan käytännössä jokainen televisio kytkeä verkkoon ja voit ladata sovelluksia, pelata pelejä, katsoa suoratoistopalveluita ja surffata television kaukosäätimen avulla. Tätä konseptia kutsutaan äly-TV:ksi ja melkein jokaisella TV- laitteiden valmistajalla on oma äly TV- alusta omalla käyttäjärajapinnalla. Vaikka perustoiminnot ovat usein samat, niin järjestelmät eroavat toisistaan, puhuttaessa esim. mitä sovelluksia voidaan ladata, miltä rajapinta näyttää ja kuinka television tuoma kokonaiskokemus tunnetaan. Jos valitset television, joka tukee usein käyttämiäsi palveluita, niin tämä on loistava tapa välttää turhia kaapeleita ja koteloita tv-tasolla.

Jotta äly TV- järjestelmästä tulisi todella toimiva niin on tärkeää, että kaukosäädin on hyvä. Jotkut kaukosäätimet antavat sinun ohjata televisiota äänen avulla, toisiin puolestaan on sisäänrakennettu näppäimistö tai osoitin, jonka voit suunnata kohti televisiota.

Phillips Ambilight-tekniikka loistaa huoneessa

Loistava toiminto, joka löytyy ainoastaan Philipsin TV-laitteista on Ambilight. Sen tekniikka perustuu siihen, että valorivi television takana vaihtaa värejä, ja ne heijastuvat seinälle television takapuolella. Koska Philips on myös Philips Hue- älylamppujen valmistaja, niin ne voidaan helposti synkronisoida yhteen television kanssa ja näin koko huone tulee osaksi katselukokemusta.

Osa 5

Ääni – Ohut TV tarkoittaa usein myös ohutta ääntä

Joskus oli vielä mahdollista, että TV-valmistajilla oli ainakin mahdollisuus sijoittaa kunnolliset kaiuttimet TV-laitteisiinsa mutta TV-laitteiden ohentumisen myötä on myös äänestä tullut ohuempi. Tänä päivänä harvemmin löytyy TV, joka tyydyttäisi äänenlaadulla vaativan käyttäjän – ja koska suuri TV toimii parhaiten jykevällä ja mahtipontisella äänellä, kannattaa panostaa ulkoiseen ratkaisuun.

Helpoin tapa saada laadukas ääni on asentaa Soundbar joko TV:n ylä- tai alapuolelle (tai se voidaan asettaa myös TV-tasolle). Mukaansatempaavaa kotiteatterikokemusta varten on olemassa erilaisia kaiutinpaketteja, jotka yhdessä kotiteatterivahvistimen kanssa tuovat elokuvateatteritasoisen äänen olohuoneeseesi.

Osa 6

Liitännät – Useat liitäntämahdollisuudet eivät koskaan ole väärin

TV-laitteissa on tavallisesti sisäänrakennettu vastaanotin analogisten ja digitaalisten lähetysten vastaanottamiseen. Niitä voidaan myös laajentaa CA-moduleilla ja ohjelmakorteilla, jotta ne voivat ottaa vastaan lukittuja lähetyksiä. Tästä on vaikea antaa mitään yleistä ohjetta enempää, vaan sinun kannattaa kysyä televisioiden toimittajilta, mitä tarvikkeita tarvitset. Jos käytät äly TV:n rajapinnan suoratoistopalvelua tai ulkoista koteloa jonka liität HDMI:n kautta, ei sinun ylipäätänsä tarvitse ajatella mitään CA-moduleita tai ohjelmakortteja.

Jos haluat liittää useampia digibokseja, TV-pelejä tai vastaavia, niin kannattaa panostaa televisioon, jossa on monta HDMI-sisäänmenoa. Mitä muita liitäntöjä voisit tarvita? Jos haluat katsoa televisiota silloin, kun muu perhe on nukkumassa niin voi olla suuri etu, jos hankit television, jossa on kuulokeliitäntä. Monissa TV-laitteissa on myös yksi tai useampia USB-sisäänmenoja, joiden avulla voidaan kytkeä oheislaitteita tai ulkoisia tallennusmedioita.

Trendi on muuten menossa kohti täysin langatonta maailmaa. Kuulokkeet, näppäimistö ja kaikki muu voidaan usein liittää täysin langattomasti Bluetoothin avulla ja monet TV-laitteet sallivat sinun näyttää kuvia ja suoratoistaa Videoita suoraan älypuhelimeltasi.

1 marraskuuta 2019

Valitse sopivat kuulokkeet

Vain harva asia elävöittää jokapäiväistä elämää yhtä paljon kuin uudet kuulokkeet. Mutta sopivien kuulokkeiden löytäminen lukuisten valmistajien ja mallien joukosta ei aina ole helppoa. Tässä oppaassa pyrimme vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin ja auttamaan siten löytämään kuulokkeet, jotka sopivat juuri sinulle.

Näin valitset sopivimman äänentoistolaitteiston

Miten äänentoistolaitteet valitaan? Korvakuulolta tietenkin. Lisäksi on tärkeää valita laitteet tarpeen ja niiden käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi jos musiikkia haluaa kuunnella rannalla, kallis kotiteatteriin tarkoitettu äänentoistolaite ei ole siihen sopivin vaihtoehto.

Oma vlogi käyntiin

Hienon ja ammattimaisen materiaalin tuottaminen blogeihin ja sosiaalisiin medioihin ei tarvitse olla vaikeaa. Ainut mitä tarvitset on kamera, mikrofoni ja perustiedot kuvienasettelusta sekä valoituksesta. Vaikeinta saattaa olla oikeanlaisen varustuksen valitseminen.