Ääni & kuva

Kuulokeopas

Autamme sinua löytämään itsellesi sopivat kuulokkeet

Sopivilla kuulokkeilla voit nauttia musiikista, keskittyä helpommin ja tehdä harjoittelusta hauskempaa. Mutta sopivien kuulokkeiden löytäminen lukuisten valmistajien ja mallien joukosta ei aina ole helppoa. Johdolliset vai langattomat? Mitä true wireless tarkoittaa? Ja miksi kuulokkeista pitäisi maksaa monta sataa, jos markkinoilla on vain muutaman kympin vaihtoehtoja?

Mikä malli sopii sinulle parhaiten?

Kuulokkeet jaetaan yleensä kolmeen pääluokkaan, riippumatta siitä, ovatko ne langattomat vai eivät: over-ear-kuulokkeet, jotka ympäröivät korvan, on-ear-kuulokkeet, joka ovat korvien päällä, ja in-ear-kuulokkeet, jotka työnnetään korvan sisään. Eri luokissa olevat mallit voivat olla suljettuja, puoliksi suljettuja, puoliksi avoimia tai avoimia ja päästää sisään eri määrän ympäröivää ääntä.

Aloita miettimällä, milloin, missä ja miten kuulokkeita käytetään. Käyttötavat vaikuttavat vaatimuksiin, joita istuvuudelle ja kyvylle sulkea ulkoiset äänet pois asetetaan.

woman in ear

In-ear-kuulokkeet – treeneihin suunnitellut kuulokkeet

Klassinen nappikuuloke, joka työnnetään korvaan. Tämä luokka sisältää sekä tiukasti istuvilla silikonitulpilla varustetut mallit että hieman löysemmin istuvat mallit, jotka päästävät enemmän ympäristön ääniä läpi. In-ear-kuulokkeet ovat keveitä ja pieniä, ja pienistä kaiutinelementeistä huolimatta ne voivat toistaa ääntä erittäin hyvin. Treenaamiseen suunnatut kuulokkeet ovat usein in-ear-tyyppisiä. Monesti niiden mukana tulee myös solki, joka kiinnitetään korvan ympärille, tai silikonisanka, joka kiinnitetään korvanlehteen. On tärkeää, että in-ear-kuulokkeet istuvat mukavasti korvassa. Sen vuoksi niiden mukana toimitetaan usein monenkokoisia korvapehmusteita.

Tutustu tuotteisiin
woman on ear

On-ear-kuulokkeet – hyvä äänentoisto ilman ympäristön äänten sulkemista ulos

Nimensä mukaisesti nämä kuulokkeet lepäävät korvien päällä ympäröimättä niitä ihan kokonaan. Tämä rakenne sallii suuret kaiutinelementit, mikä paperilla tarkoittaa parempaa äänentoistoa kuin mihin in-ear-kuulokkeet voivat yltää. On-ear-kuulokkeet eivät kuitenkaan sulje ympäristön ääniä samalla tavalla pois kuin ympäröivät over-ear-kuulokkeet, ja joidenkin mielestä ne ovat epämukavia pitkässä käytössä.

Tutustu tuotteisiin
man over ear

Over-ear-kuulokkeet – mukavat kuulokkeet, jotka sulkevat usein ympäristön äänet ulos

Parasta äänikokemusta ja käyttömukavuutta varten suosittelemme koko korvan ympäröiviä over-ear-kuulokkeita. Niissä on monesti suuret ja pehmeät pehmusteet, joiden ansiosta ne tuntuvat mukavilta myös pitkässä käytössä. Over-ear-kuulokkeiden huono puoli on se, että ne ovat suuria ja kömpelöitä, vaikka ne usein voidaankin taittaa kokoon. Se, kuinka suuri osa ympäristön äänistä eristetään, riippuu kuulokkeiden materiaalista ja rakenteesta. Monet tämän luokan kuulokkeet hyödyntävät myös aktiivista melunvaimennustekniikkaa (ANC), joka vaimentaa ympäristön ääniä vastasignaalilla.

Tutustu tuotteisiin

Mitä toimintoja tarvitset?

Kuulokkeiden hinta voi vaihdella muutamista kympeistä useisiin satoihin. Kalliimmissa kuulokkeissa on yleensä halvempia malleja paremmat komponentit ja parempi äänentoisto, mutta poikkeuksiakin on. Myös esimerkiksi valmistusmateriaalit, mutta ennen kaikkea kuulokkeiden toiminnot, vaikuttavat hintaan.

woman on ear

Langattomat kuulokkeet? Vai johdolliset?

Kuulokkeiden käyttöön on jo pitkään liittynyt johtojen kanssa taisteleminen, mutta se saattaa olla nyt ollutta ja mennyttä, sillä langattomat kuulokkeet ovat lyöneet itsensä läpi laajalla rintamalla. Langattomat kuulokkeet luovat yhteyden eri laitteisiin Bluetooth-tekniikalla ja niitä on saatavana kaikenlaisia. Langattomien kuulokkeiden haittana on se, että niissä on sisäiset akut, jotka on ladattava. Sen vuoksi mallia valitessa on tärkeä huomioida akkukesto. Nykyisten kuulokkeiden akut kestävät kuitenkin yleensä pitkään. Yksi lataus riittää yleensä koko päivän kuunteluun.

True Wireless

True Wireless on nimitys kuulokkeille, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa ja ovat siten ”oikeasti” langattomia. True Wireless -kuulokkeet maksimoivat vapauden ja liikkuvuuden – akkukeston kustannuksella. Tavallisesti lyhyttä akkukestoa kompensoi se, että kuulokkeiden mukana toimitetaan sisäisellä akulla varustettu kotelo, jonka avulla ne voidaan ladata myös tien päällä. True wireless -kategoriaan lasketaan mukaan täysin langattomasti oikean ja vasemman korvanapin välillä sekä kuulokkeiden ja toistolaitteen välillä kommunikoivat in-ear-kuulokkeet.

Aktiivinen melunvaimennus – sulje ympäristö ulos

Aktiivinen melunvaimennus (ANC) on yhä yleisempi tekniikka, jota käytetään ennen kaikkea suuremmissa over-ear-kuulokkeissa. Tekniikan avulla ympäristön äänet ja melu voidaan poistaa. Se perustuu siihen, että kuulokkeissa olevat mikrofonit havainnoivat ympäröivää ääntä ja ehkäisevät sen kuulumista vastasignaalilla. Tekniikkaa voidaan hyödyntää musiikkia kuunnellessa tai silloin, kun toimistossa haluaa nauttia kunnon hiljaisuudesta.

Taustaäänten hallinta – päästä ympäristön äänet läpi

Jos et halua joutua keskeyttämään musiikin kuuntelua tai ottamaan kuulokkeita korvista, kun joku kaipaa huomiotasi, kannattaa valita kuulokkeet, jotka sallivat taustaäänten hallinnan. Taustaäänten hallintatekniikalla varustetuissa kuulokkeissa ympäristön äänet voi päästää läpi nappia painamalla.

Mikrofoni – mihin sitä tarvitaan?

Suurimmassa osassa kuulokkeita on mikrofoni, joka mahdollistaa puhelimessa puhumisen. Jos aiot käyttää kuulokkeita ennen kaikkea puhelimessa tai Skypessä puhumiseen, kannattaa valita puhekäyttöön mukautettu kuulokemikrofoni. Niissä on yleensä erityiset mikrofonit, jotka suodattavat pois ympäröivät äänet, minkä ansiosta puhelun toinen osapuoli kuulee äänesi niin selkeästi kuin mahdollista.

Etsitkö toimintoja harjoitteluun?

Viime vuosina markkinoille on tullut monia tuotteita, jotka tekevät treenaamisen seuraamisesta aiempaa helpompaa. Jos sinulla on hyvin istuvat urheilukuulokkeet, et edes tarvitse aktiivisuusranneketta. Urheilukuulokkeissa voi olla muun muassa sykemittari ja treenisovelluksia, joiden avulla treenaamisesta tulee hauskempaa. Jos haluat ottaa kuulokkeet mukaan uimahalliin, muista varmistaa niiden tiiviysluokitus. IP56-luokitus esimerkiksi tarkoittaa, että kuulokkeita voi käyttää sateessa, kun taas IP67-luokitus tarkoittaa, että kuulokkeet ovat vedenpitävät yhden metrin syvyyteen asti.

Pelikuulokkeet tai pelikuulokemikrofoni – mikä niiden nimi oikeastaan on?

Yksi suurista eroista "tavallisten" kuulokkeiden ja pelikuulokkeiden (joskus pelikuulokemikrofoni) välillä on äänenlaatu. Pelikuulokkeet on muotoiltu siten, että voit jutella muiden pelaajien kanssa. Täyteläinen ääni parantaa pelikokemusta. Korkeampi hinta tarkoittaa yleensä parempaa äänenlaatua, jos kahden eri kuulokemikrofonin toiminnot muuten vastaavat toisiaan.

Jos pelaat meluisissa ympäristöissä, suljetut kuulokkeet vaimentavat ympäristön ääniä toimimalla kuulosuojaimien tapaan. Kuulokemikrofoni, jonka pehmeät tyynyt eivät purista liikaa, voi olla hyvä idea, jos pelaat usein ja pitkään.

Kannattaa myös ostaa kuulokkeet, joissa on hyvä mikrofoni, jotta myös muut pelaajat kuulevat sinut selkeästi. Jotkin kuulokkeet on varustettu puhumista varten lisätekniikalla, joka poistaa häiritsevät äänet ennen kuin mikrofonin signaali välittyy muille pelaajille. Siten kuulokkeita voi käyttää meluisissa ympäristössä ilman, että ystäviesi tarvitsisi kuulla sitä, mitä ympärilläsi tapahtuu.

Studiokuulokkeet – kotistudion käyttäjille

Onko sinulla studio kotona? Jos et vielä tiennyt, tarvitset sitä varten todella hyvät studiokuulokkeet. Tavalliset kuulokkeet eivät yksinkertaisesti ole yhtä hyviä tallennukseen, viimeistelyyn, referenssikuunteluun ja miksaukseen. Ensinnäkin ympäristö on suljettava kokonaan pois kaikkien yksityiskohtien kuulemiseksi. Toiseksi kyse on siitä, että ei itse häiritse muita.

Tarvitset kuulokkeet, jotka ympäröivät korvat tiiviisti eivätkä tunnu epämukavalta pitkässäkään käytössä. Kuulokkeiden on oltava kulutusta kestävät ja niitä on voitava käyttää päivä toisensa jälkeen (joskus vaikeissa olosuhteissa). On myös hyvä, jos niiden ääni on niin neutraalia kuin mahdollista, jotta lopputulos vastaisi todellisuutta.

Mieti, tarvitsetko avoimia vai suljettuja kuulokkeita. Suljetut kuulokkeet sopivat parhaiten tallennukseen ja työntekoon kentällä. Siten voit sulkea ympäristön äänet ulkopuolelle. Pitkille miksauskerroille ja studiomasterointiin sopivat parhaiten avoimet kuulokkeet, jolloin äänentoisto paranee.

Viimeksi päivitetty: 16 syyskuuta 2022

Aihealue