Ääni & kuva

Valitse sopivat kuulokkeet

Vain harva asia elävöittää jokapäiväistä elämää yhtä paljon kuin uudet kuulokkeet. Mutta sopivien kuulokkeiden löytäminen lukuisten valmistajien ja mallien joukosta ei aina ole helppoa. Tässä oppaassa pyrimme vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin ja auttamaan siten löytämään kuulokkeet, jotka sopivat juuri sinulle.

Langalliset vai langattomat? Mitä true wireless tarkoittaa? Miksi kuulokkeista kannattaisi maksaa monta sataa, jos markkinoilla on vain muutaman kympin vaihtoehtoja? Tässä oppaassa me kerromme kaiken tietämisen arvoisen, jotta voit tehdä hyvät kaupat.

Osa 1

Milloin, missä ja miten kuulokkeita käytetään?

Yksi ensimmäisistä kysymyksistä, joihin sinun tulee ennen kuulokkeiden ostamista vastata, on milloin ja miten yleensä niitä aiot käyttää. Jos vietät paljon aikaa juoksuradalla tai kuntosalilla, pienet, langattomat ja hyvin istuvat kuulokkeet ovat luultavasti paras valinta. Jos olet paljon työmatkoilla, korvat peittävät mukavat over-ear-kuulokkeet melunvaimennuksella ovat sopiva vaihtoehto. Toisaalta, jos kuljet kodin ja työpaikan väliä, kuuntelet podcasteja tiskatessa ja käyt kuntosalilla silloin kuin sinua huvittaa, kannattaa valita allround-kuulokkeet, jotka ovat hyviä vähän kaikessa.

Mieti tarkoin, miten tulet kuulokkeita käyttämään, ja pidä se mielessä, kun tutustut oppaan muihin osiin.

Osa 2

Mikä malli sopii sinulle parhaiten?

Mietitään ensin kuulokkeiden istuvuutta. Suurin osa kuulokkeista kuuluu johonkin seuraavista luokista:

In-ear-kuulokkeet

In-ear-kuulokkeet tarkoittavat perinteisiä nappikuulokkeita, jotka työnnetään korvan sisään. Tämä luokka sisältää sekä tiukasti istuvilla silikonitulpilla varustetut mallit että hieman löysemmin istuvat mallit, jotka päästävät enemmän ympäristön ääniä läpi. Treenaamiseen suunnatut kuulokkeet ovat usein in-ear-tyyppisiä. Monesti niiden mukana tulee myös solki, joka kiinnitetään korvan ympärille, tai silikonisanka, joka kiinnitetään korvanlehteen. On tärkeää, että in-ear-kuulokkeet istuvat mukavasti korvassa. Sen vuoksi niiden mukana toimitetaan usein monenkokoisia korvapehmusteita. In-ear-kuulokkeet ovat keveitä ja pieniä, ja pienistä kaiutinelementeistä huolimatta ne voivat toistaa ääntä erittäin hyvin.

On-ear-kuulokkeet

Nimensä mukaisesti nämä kuulokkeet lepäävät korvien päällä ympäröimättä niitä ihan kokonaan. Tämä rakenne sallii suuret kaiutinelementit, mikä paperilla tarkoittaa parempaa äänentoistoa kuin mihin in-ear-kuulokkeet voivat yltää. On-ear-kuulokkeet eivät kuitenkaan sulje ympäristön ääniä samalla tavalla pois kuin ympäröivät over-ear-kuulokkeet, ja joidenkin mielestä ne ovat epämukavia pitkässä käytössä.

Over-ear-kuulokkeet

Parasta äänikokemusta varten suosittelemme koko korvan ympäröiviä over-ear-kuulokkeita. Niissä on monesti suuret ja pehmeät pehmusteet, joiden ansiosta ne tuntuvat mukavilta myös pitkässä käytössä. Over-ear-kuulokkeiden huono puoli on se, että ne ovat suuria ja kömpelöitä, vaikka ne usein voidaankin taittaa kokoon. Se, kuinka suuri osa ympäristön äänistä eristetään, riippuu kuulokkeiden ja rakenteesta. Monet tämän luokan kuulokkeet hyödyntävät myös aktiivista melunvaimennustekniikkaa (ANC), joka vaimentaa ympäristön ääniä vastasignaalilla.

Osa 3

Mitä toimintoja tarvitset?

Kuulokkeiden hinta voi vaihdella muutamista kympeistä useisiin satoihin. Kalliimmissa kuulokkeissa on yleensä halvempia malleja paremmat komponentit ja parempi äänentoisto, mutta poikkeuksiakin on. Myös valmistusmateriaalit ja kuulokkeiden toiminnot vaikuttavat hintaan.

Langaton vai langallinen?

Aiemmin kuulokkeiden käyttö merkitsi myös johtojen kanssa taistelemista, mutta nykyään yhä useampi valmistaja panostaa langattomiin kuulokkeisiin. Langattomat kuulokkeet luovat yhteyden eri laitteisiin bluetooth-tekniikalla ja niitä on saatavana kaikenlaisia. Langattomien kuulokkeiden haittana on se, että niissä on sisäiset akut, jotka on ladattava. Sen vuoksi mallia valitessa on tärkeä huomioida käyttöaika. On kuitenkin sanottava, että nykyisten kuulokkeiden akut kestävät yleensä pitkään. Yksi lataus riittää yleensä koko päivän kuunteluun.

True Wireless

True Wireless on nimitys kuulokkeille, jotka eivät ole fyysisesti yhteydessä toisiinsa ja ovat siten ”oikeasti” langattomia. True Wireless -kuulokkeet maksimoivat vapauden ja liikkuvuuden – akkukeston kustannuksella. Tavallisesti lyhyttä akkukestoa kompensoi se, että kuulokkeiden mukana toimitetaan sisäisellä akulla varustettu kotelo, jonka avulla ne voidaan ladata myös tien päällä.

Aktiivinen melunvaimennus

Aktiivinen melunvaimennus (ANC) on yhä yleisempi tekniikka, jota käytetään ennen kaikkea suuremmissa over-ear-kuulokkeissa. Tekniikan avulla ympäristön äänet ja melu voidaan poistaa. Se perustuu siihen, että kuulokkeissa olevat mikrofonit havainnoivat ympäröivää ääntä ja ehkäisevät sen kuulumista vastasignaalilla. Tekniikkaa voidaan hyödyntää musiikkia kuunnellessa tai silloin, kun toimistossa haluaa nauttia kunnon hiljaisuudesta.

Taustaäänten hallinta

Jos et halua joutua keskeyttämään musiikin kuuntelua tai ottamaan kuulokkeita korvista, kun joku kaipaa huomiotasi, kannattaa valita kuulokkeet, jotka sallivat taustaäänten hallinnan. Taustaäänten hallintatekniikalla varustetuissa kuulokkeissa ympäristön äänet voi päästää läpi nappia painamalla.

Mikrofoni

Suurimmassa osassa kuulokkeita on mikrofoni, joka mahdollistaa puhelimessa puhumisen. Jos aiot käyttää kuulokkeita ennen kaikkea puhelimessa tai Skypessä puhumiseen, kannattaa valita puhekäyttöön mukautettu kuulokemikrofoni. Niissä on yleensä erityiset mikrofonit, jotka suodattavat pois ympäröivät äänet, minkä ansiosta puhelun toinen osapuoli kuulee äänesi niin selkeästi kuin mahdollista.

Treenitoiminnot

Viime vuosina markkinoille on tullut monia tuotteita, jotka tekevät treenaamisen seuraamisesta helpompaa. Jos sinulla on hyvin istuvat urheilukuulokkeet, et edes tarvitse aktiivisuusranneketta. Urheilukuulokkeissa voi olla muun muassa sykemittari ja treenisovelluksia, joiden avulla treenaamisesta tulee hauskempaa. Jos haluat ottaa kuulokkeet mukaan uimahalliin, muista varmistaa niiden tiiviysluokitus. IP56-luokitus esimerkiksi tarkoittaa, että kuulokkeita voi käyttää sateessa, kun taas IP67-luokitus tarkoittaa, että kuulokkeet ovat vedenpitävät yhden metrin syvyyteen asti.

Uutiset

Muut tuotteet

3 kesäkuuta 2019

Aihealue