Ääni & kuva

Miten luoda innostavaa sisältöä

On hyvin todennäköistä, että olet jo tietämättäsi osa "sisältöalaa". Jos olet joskus julkaissut, tehnyt tai kirjoittanut jotain sosiaalisen median alustoilla, olet jo luonut sisältöä.

Ala kehittyy nopeasti, ja tällä hetkellä sillä on ratkaiseva rooli tuotemerkkien, artistien, mielipidevaikuttajien ja jopa poliitikkojen viestien välittämisessä. Hyvän ja mukaansatempaavan sisällön luomiseen tarvitaan kuitenkin luovuutta, suunnitelmallisuutta ja resursseja. Tässä oppaassa käymme läpi sisällönluonnin perusteet. Keskitymme pääasiassa tavallisimpaan eli videotuotantoon.

Tallenna puhelimella

Oletko uusi sisällönluoja? Haluatko päästä nopeasti alkuun? Puhelin taskussasi aina valmis ikuistamaan hetken. Mutta siinä missä puhelin voittaa varsinaisen kameran käytettävyyden suhteen, se häviää sille äänen- ja kuvanhallinnassa.

Tuotteisiin

Tallenna kameralla

Oletko jo päässyt alkuvaiheiden yli ja tiedät, mitä teet, mutta sinusta tuntuu, että rajat ovat tulleet vastaan? Nyt on aika ottaa seuraava askel ja hankkia kamera. Se vaatii hieman enemmän työtä, mutta siitä on paljon hyötyä.

Tuotteisiin

Lisävarusteet

videotuotantoon ja videokokouksiin

Riippumatta siitä kuvaatko puhelimella vai kameralla, oikeat lisävarusteet voivat nostaa videosi uudelle tasolle. Saatavilla on paljon erilaisia lisävarusteita, jotka parantavat videoiden laatua huomattavasti.

Tuotteisiin

Vaihe 1. Suunnitteluvaihe

Suunnitteluvaihe

Ennen sisällön luomisen aloittamista on tärkeää suunnitella, minkälaista sisältöä aiot luoda. Se tarkoittaa sen määrittelyä, miltä sisällön pitää näyttää ja mistä siinä on kyse. Suunnittelu on aikaa vievä vaihe, koska onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen vaatii tarkkaa harkintaa.

Ensin sinun on määriteltävä sisällön luomisen tavoitteet. Mikä on videon tarkoitus ja mitä se antaa? Kuka tai ketkä kuuluvat kohderyhmään ja mitä he saavat irti sisällöstä? Tavoitteen asettaminen on tärkeää sekä henkilökohtaisten tavoitteiden vuoksi että siksi, että siten voit mitata sisältösi vaikutuksen. Sanotaan esimerkiksi, että kohderyhmäsi ovat tietyssä kaupungissa asuvat 35–45-vuotiaat miehet, jotka pelaavat golfia.

Seuranta osoittaa kuitenkin, että eniten sisältöäsi käyttäneet ovat 25–35-vuotiaita naisia, jotka pelaavat jalkapalloa. Silloin tiedät, että sinun on palattava piirustuspöydälle ja tehtävä muutoksia.

Tavoitteet ohjaavat sinua haasteiden läpi ja muistuttavat sinua siitä, miksi todella teet tämän.

Vinkki!

SMART on yksinkertainen ja hyvä malli tavoitteiden määrittämiseen ja seurantaan:

  • Erityinen
  • Mitattava
  • Realistinen
  • Olennainen
  • Ajallinen

Kohderyhmä

Yksi tärkeimmistä menestyksen vaikuttavista tekijöistä on se, että tiedät, mille kohderyhmälle suuntaat sisältösi.

Monissa tapauksissa sisällönluojalla on jo selvä idea siitä, kenelle sisältöä ollaan luomassa, eikä silloin kohderyhmän määritys ole erityisen haastavaa. Muista, että mitä paremmin kohderyhmäsi tunnet, sitä enemmän voit räätälöidä sisältöäsi ja siten herättää heidän kiinnostuksensa.

Kohderyhmää kannattaa tutkia perusteellisesti ja huomioon pitäisi ottaa muutakin kuin vain demografisia ominaisuuksia, kuten ikää, sijaintia ja sukupuolta. Selvitä, mikä kiinnostaa kohderyhmän jäseniä, mitä ongelmia heillä on, mistä he ovat innostuneita ja mistä he saavat inspiraatiota. Haastattele myös henkilöitä, jotka pitävät tavaramerkistäsi, ja kysy, mistä he tarkalleen ottaen pitävät.

Kun otat mahdollisimman paljon selvää asioista, saat vakaan pohjan, jonka avulla voit tehdä sisältöäsi koskevia päätöksiä matkan varrella.

Viesti

Kun olet saanut hyvän käsityksen kohderyhmästäsi, on aika viilata viestiäsi. Mitä sellaista voit sanoa, joka saa kohderyhmän kiinnostumaan?

Viestin ei aina tarvitse olla vakava, mutta on hyvä, jos sisällölläsi on jokin punainen lanka, jotta kohderyhmäsi tunnistaa sen sinun sisällöksesi. Pohdi tavoitteitasi, kohderyhmääsi ja sitä, mitä haluat ihmisten tekevän, kun ne ovat tutustuneet sisältöösi. Muista, että sisältö itsessään ei ole tavoite, vaan keino liiketoimintahyötyjen saavuttamiseen. Liiketoimintahyötyjen saavuttaminen edellyttää, että luomasi sisältö herättää kiinnostusta ja houkuttelee kohderyhmää.

Nyrkkisääntö avainsanoman määrittämiseksi on miettiä, mikä on ensimmäinen asia, joka kohderyhmän tulisi tehdä sisällön näkemisen jälkeen. Kun olet määrittänyt sen, sinun on mietittävä, mitä sen saavuttaminen edellyttää.

Vinkki! Esimerkkejä siitä, mitä voit haluta kohderyhmäsi tekevän sen jälkeen, kun he ovat tutustuneet sisältöösi:

  • Napsauttaa linkkiä
  • Ostaa tietyn tuotteen
  • Tilata kanavan tai seurata kanavaa

Kuva-/videostrategia

Riippumatta siitä, aiotko käyttää videota, tekstiä, kuvaa vai niiden kaikkien yhdistelmää sisällön luomisessa, sinun kannattaa laatia strategia. Se auttaa sinua pitkällä aikavälillä.

Kun olet saanut selville kohderyhmäsi ja tavoitteesi, voi olla hyvä alkaa miettiä tuotantosi logistiikkaa. Tämä sisältää budjettiin ja määräaikoihin liittyvät asiat sekä sen miettimisen, onko sinulla sellaista sisältöä, jota voitaisiin käyttää uudelleen sijoituksesi tuoton maksimoimiseksi.

Strategia ratkaisee sisällön menestyksen, mutta tilaa on oltava myös dynamiikalle ja kehitykselle. Voi tuntua lohduttavalta tietää, että heti ei tarvitse osua napakymppiin, mutta on hyvä olla selkeä kuva, niin että asiat alkavat asettua oikeille paikoilleen.

Voit sitten muokata sisältöä sen mukaan, mikä toimii. Voit samalla pitää budjettisi kurissa ja varmistaa, että sisältösi tuottaa voittoa. 

Vaihe 2. Tuotanto

Tone-of-Voice (TOV)

Jotta seuraajat tietävät, kuka olet, on tärkeää, että sinulla on TOV, josta sinut ja sisältösi tunnistetaan.

Selkeä TOV auttaa sinua rakentamaan pitkäkestoisia suhteita seuraajiisi ja kertomaan siitä, minkälainen olet. On käynyt ilmi, että ihmisillä, joiden TOV on yhdenmukainen, on 3–4 kertaa suurempi todennäköisyys erottua joukosta verrattuna niihin, joiden TOV ei vaikuta yhdenmukaiselta. 

Seuraajat

Toivottavasti olet jo päässyt alkuun sisällön luomisessa ja alkanut saada seuraajia, jotka ovat kiinnostuneita sisällöstäsi.

Seuraajasi ovat tärkein voimavarasi, ja ajan käyttäminen seuraajien vaalimiseen on tärkeää. Seuraajat määrittävät menestyksesi sekä määrän että uskollisuuden kautta. Muista siis kommentoida heidän julkaisujaan, vastata heidän kysymyksiinsä ja näyttää, että olet huomannut heidät. Sen avulla voit säilyttää nykyiset seuraajasi ja saada myös uusia.

Ohjaaja

Kun suunnitteluvaihe on päättynyt ja olet määrittänyt tavoitteesi, tunnistanut kohderyhmäsi ja miettinyt, minkälaisen viestin haluat välittää, on aika siirtyä sanoista tekoihin.

Nyt on aika luoda sisältöä ja hyödyntää suunnitteluvaiheen hedelmiä. Esimerkiksi suunnitteluvaiheessa laatimastasi aikataulusta on sinulle paljon hyötyä. Sen kautta saat arvion siitä, kuinka kauan työ kestää. Siten voit varmistaa, että tuotanto pysyy aikataulussa. Muulla tavalla toimiminen veisi todennäköisesti ylimääräistä aikaa ja rahaa.

Suuremmissa tuotannoissa on oma ohjaajansa, joka varmistaa, että vuokratut näyttelijät tekevät haluamasi asiat eri kohtauksissa. He vastaavat myös tarinasta ja videokuvauksesta sekä varmistavat, että valaistus on oikea. Pienemmissä tuotannoissa sisällöntuottaja toimii kuitenkin useimmiten itse ohjaajana.

Valaistus

Kaikki sisällöntuottajat käyttävät paljon aikaa valaistuksesta miettimiseen. Tämä johtuu siitä, että riippumatta tallennettavan sisällön tyypistä, valaistus ratkaisee sen, miten kohderyhmä ottaa videon vastaan.

Se määrittää videoiden sävyn, asenteen ja tyylin sekä kuvastaa myös sisällön laatua. Valaistuksesta miettiminen voi olla pitkä, aikaa vievä prosessi, joka vaatii useita yrityksiä ennen sopivan tason löytämistä, mutta se on sen arvoista.

Tarvittava aika riippuu siitä, kuinka monta eri kuvauspaikkaa sinulla on. Jos kuvaaminen tapahtuu yksinomaan olohuoneessa, jossa ympäristön olosuhteet eivät muutu, aikaa kuluu vähemmän kuin jos liikkuisit erilaisten kuvausympäristöjen välillä.

Suosittu tuote yksinkertaiseen valaistukseen on ns. Ring Light, jossa matkapuhelin kiinnitetään valaistun ympyrän keskelle (ring light). Se on erinomainen vaihtoehto pienemmissä tuotannoissa, jossa kuvaaminen tapahtuu aina samassa ympäristössä.

camera icon

Kameran asettelu

Tarvittavat kameratarvikkeet voidaan selvittää miettimällä tarinaa ja suunnittelemiasi kohtauksia.

Jos olet ensikertalainen tai aloittelija, kannattaa aloittaa pienemmässä mittakaavassa. Silloin tarvitaan oikeastaan vain jalustalla oleva kamera. Kameran nostamiseen tai liikuttamiseen tarkoitettu laite voi auttaa saamaan haluamasi lopputuloksen. Jos tarvitset enemmän kuin yhden kameran, voi olla hyvä palkata kuvaaja, joka voi vähentää työkuormaasi.

Vaihe 3. Jälkituotanto

Jälkituotanto

Nyt on vihdoinkin aika korjata työn hedelmät. Tässä vaiheessa jalostat sisältösi lukuisista videoleikkeistä valmiiksi videoksi. Kuvatut videoleikkeet on seulottava ja parhaat on valittava niiden sanoman, TOV:n ja graafisen tyylin perusteella, niin että valmis video herättäisi mahdollisimman paljon kiinnostusta. Jälkituotannossa voit lisätä puhetta, korjata värejä ja sävyjä, lisätä musiikkia ja lisätä mahdollisia erikoistehosteita.

Leikkaus

Leikkaus on tärkeä mutta aikaa vievä vaihe jälkikäsittelyssä. Tässä vaiheessa leikekirjastossa olevat timantit hiotaan.

Helpointa on kerätä haluamasi pätkät yhteen ja viedä ne videonmuokkausohjelmaan. Voit tehdä siitä helpompaa leikkaamalla videoleikkeistä tärkeimmät osat ja järjestämällä ne sitten jonkinlaiseen aikajärjestykseen. Näin saat helpommin yleiskuvan leikkeistä.

Sen jälkeen sinun on mietittävä käsikirjoitusta ja tarinaa varmistaaksesi, että leikkeet ovat oikeassa järjestyksessä. Kun tämä on tehty, voit lisätä lisäelementit. Kyse voi olla puheesta, graafisista elementeistä tai animoidusta tekstistä, joka auttaa videotasi erottumaan joukosta.

Muista kuitenkin, että lisäelementtien lisääminen vain lisäämisen vuoksi on turhaa. Niillä on oltava jokin tarkoitus videossasi.

Suunnittelu ja jakelu

Kun sinusta tuntuu, että videota on muokattu riittävästi ja se on valmis, on aika renderöidä video haluamaasi muotoon.

Esimerkiksi mp4-muoto sopii erinomaisesti tavallisimmille alustoille, kuten YouTubeen, Snapchatiin, Twitteriin, Facebookiin, LinkedIniin ja Instagramiin. Nykyään on saatavana useita yksinkertaisia jakelukanavia, jotka mahdollistavat nopean ja helpon jakamisen. Voit esimerkiksi YouTube Shortsin avulla luoda, muokata ja jakaa lyhyitä videoita vain älypuhelimellasi. Ennen jakamista kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama asia. Esimerkiksi Instagramissa on varmistettava, että videoleike toimii neliskulmaisessa muodossa, kun taas Snapchatissa ja Instagram Storiesissa vaaditaan pystysuuntaista muotoa.

Vaikka videosi olisi kuinka hyvä tahansa, sinun on silti taisteltava ihmisten huomiosta.

Siksi on hyvä, jos voit aloittaa videon kiinnostusta herättävällä tavalla, joka saa ihmiset haluamaan jatkaa katselemista. Katselijoiden säilyttämisen myötä myös YouTuben mittaama AVD (Average Viewing Duration) nousee.

Muita keinoja huomion keräämiselle:

  • Osta videolle näkyvyyttä
  • Maksa vaikuttajille siitä, että he jakavat videosi omilla kanavillaan
  • Tee video sponsoroidun julkaisun tavoin
  • Pyydä muita verkostosi henkilöitä jakamaan video
  • Lataa se omalle YouTube-kanavallesi

Vinkki!

Kun käytät esimerkiksi YouTubessa houkuttelevaa pienoiskuvaa tai thumbnailia, videotasi napsautetaan todennäköisesti useammin. Silloin YouTube puolestaan näyttää videon useammalle käyttäjälle.

Viimeksi päivitetty: 1 joulukuuta 2022

Aihealue