Muuta

IFA 2017

IFA-messut ovat Euroopan suurimmat ja tärkeimmät viihde-elektroniikkamessut. Sekä suuret että pienet valmistajat kokoontuvat tänne esitelläkseen viimeisimpiä tuotteitaan 150 000 neliömetrin kokoisissa messutiloissa. IFA-messuilla saamme katsauksen tekniikkaa loppuvuonna hallitseviin tuotteisiin ja trendeihin. Siksi olemme paikalla messutiloissa raportoimassa kaikista tärkeimmistä uutuuksista.

Päivä 1
Päivä 2
Päivä 3
Päivä 4

4. syyskuuta - päivä 4

JBL Boombox

Bluetooth-kaiuttimia on pilvin pimein, mutta harva niistä on yhtä iso kuin JBL Boombox. Kahdella neljän tuuman bassoelementillä varustettu langaton viisikiloinen kaiutin herättää kunnioitusta ja toistaa voimakasta ääntä. Peräti 20 000 mAh:n akulla varustettu Boombox voi toistaa musiikkia 24 tunnin ajan, minkä lisäksi itä voi myös käyttää giganttisena puhelin- ja tablettilaturina. Kaiutin on myös vesitiivis IPX7-luokituksen mukaisesti, ja IFA-messuilla se kirjaimellisesti roiskuttelee vettä ympäriinsä laadun kärsimättä. Lisäksi jopa 100 Boombox-kaiutinta voi kytkeä sarjaan mahtavan ääniorkesterin luomiseksi, ja kahden eri bluetooth-musiikkilähteen välillä voi siirtyä.

Boombox on hyvää treeniä kantokädelle, ja sen 500 euron ohjevähittäishinta saa myös lompakon hikoilemaan.

Samsung CHG90

Samsung CHG90:n koko kulmasta kulmaan on peräti 49 tuumaa. 32:9-ultralaajakuvasuhteen vuoksi näyttö ei tunnu yhtä jättimäiseltä kuin miltä se kuulostaa, mutta se on joka tapauksessa upea vehje, joka tekee vaikutuksen työpöydällä. Näytön pinta-ala vastaa kahta vierekkäin asetettua 27-tuumaista näyttöä, mutta ilman saumakohtia. 3 840 x 1 080 pikselin tarkkuus on hieman rajallinen korkeussuuntaan, mutta toisaalta tilaa on tuntuvasti leveyssuuntaan. Quantum dot -tekniikalla ja HDR-tuella varustetun VA-paneelin virkistystaajuus on 144 hertsiä, ja 1 millisekunnin vasteajan ansiosta näytön on määrä sopia myös pelaajille. AMD:n adaptiivinen Freesync-virkistystaajuustekniikka lisää pelivalmiutta entisestään. Samsungin jättinäyttö tuntuu epäilemättä upealta ja pistää ääreisnäön koetukselle. Hintaa tykityksellä tulee olemaan noin 1 400 euroa.

3. syyskuuta - päivä 3

LG V30

Jo aiemmin keväällä esitelty LG G6 sisälsi kehyksettömän näytön ja uuden muotoilukonseptin, mutta isoveli V30 nostaa rimaa vieläkin korkeammalle. LG V30:ssa on OLED-näyttö LCD-näytön sijaan, ja lisäksi näyttö on edellistä mallia suurempi. Kuvasuhde on yhä korkea 18:9, ja Qualcommin tehokas Snapdragon 835 -siru, 4 Gt:n muisti ja 64 Gt:n tallennustila tekevät puhelimesta erittäin tehokkaan.

Laskentatehon lisäksi myös LG V30:n muotoilu erottuu edukseen. Puhelimessa on erinomainen kamerayhdistelmä, joka koostuu laajakuvakamerasta etupuolella sekä kahdesta 16 megapikselin kamerasta takapuolella, joiden ennätysalhainen aukkoarvo f/1.6 takaa erityisen hyvät valokuvat pimeissä ympäristöissä. Muita LG V30:n huomionarvoisia ominaisuuksia ovat sormenjälkitunnistin, Bluetooth 5.0 -tuki, pikalataus ja USB 3.1 Type-C -liitäntä nopeaa tiedonsiirtoa varten.

LG V30:n Suomen julkaisuajankohtaa ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta LG Nordic kertoo, että puhelin on määrä tuoda myös suomalaisten kuluttajien saataville syksyllä.

Jos haluat tutustua tarkemmin puhelimeen, katso Surfan videoreportaasi täältä.

Sandisk microSDXC 400GB

Sandiskilla on ollut tapana esitellä ennätyksiä rikkovia uusia muistituotteita IFA-messuilla, eikä vuosi 2017 ole poikkeus. Valmistaja esittelee tänä vuonna microSD-kortin, jonka tallennuskapasiteetti on lähes uskomattomasti 400 Gt. Toisin sanoen tallennustilaa on yhtä paljon tai jopa enemmän kuin SSD-levyllä varustetussa tavalliseen kuluttajakäyttöön tarkoitetussa kannettavassa. Muistikortti on kuitenkin vain sormenkynnen kokoinen, ja sen voi asettaa mihin vain aina älypuhelimista actionkameroihin.

Muistikortti käyttää microSDXC-formaattia, ja se toimii suurimmassa osassa tätä standardia tukevissa puhelimissa. Teknisistä tiedoista käy ilmi, että videonopeus vastaa C10-, U1- ja A1-luokituksia ja että lukunopeus on jopa 100 MB/s.

Kuten kaikista ennätyksiä rikkovista tuotteista, myös tästä joutuu maksamaan vähän ennätyslisää. Sandisk Ultra 400GB:n myynti aloitetaan piakkoin, ja hintaa sillä on suunnilleen 250 euroa.

2. syyskuuta - päivä 2

Samsung Gear Sport

Samsung jatkaa panostamistaan älykelloihin, ja älykkäin niistä on Gear Sport. Kello perustuu Gear S3:n menestysreseptiin ja keskittyy aktiivisiin käyttäjiin. Se paitsi osaa mitata juoksuaskeleet ja polkaisut myös pitää kirjata uimavedoista. 1,2-tuumaisella Super AMOLED -näytöllä varustettu kello on vesitiivis jopa 50 metrin syvyyteen. Lisäksi Samsung on varustanut kellon 4 Gt:n sisäisellä muistilla, jota voi käyttää Spotify-kappaleiden toistamiseen ilman puhelinta.

Samsung on myös kehittänyt edelleen intuitiivista käyttöliittymäänsä, jossa kellon kehys toimii hallintapyöränä ja mahdollistaa eri sovellusten välillä siirtymisen. Sen avulla Gear Sportia voi esimerkiksi käyttää Samsung Gear VR:n tai Powerpoint-esitysten kaukosäätimenä. Kellon myynti aloitetaan syksyllä, ja hinta tulee liikkumaan suunnilleen 350 eurossa.

Jos haluat tutustua tarkemmin Samsung Gear Sportiin, katso Surfan videoreportaasi täältä.

Sony XZ1 Compact

Sony esittelee IFA 2017 -messuilla kaksi uutta Android-puhelinta, ja kiinnostus kohdistuu isomman Xperia XZ1 -mallin sijaan lähinnä pienempään XZ1 Compactiin. 4,6-tuumaisella näytöllä varustettu XZ1 Compact on nykymittapuilla erittäin kompakti, ja se onkin vuosikausiin ensimmäinen huippuominaisuuksia tarjoava pienikokoinen puhelin.

Markkinoiden tehokkaimman Snapdragon 835 -suorittimen lisäksi puhelimessa on Sonyn uusi 19 megapikselin kamera, joka tukee sekä Super Slow Motion -tallennusta että 3D-skannausta. Viimeisenä mainittu ominaisuus mahdollistaa omien kasvojen siirtämisen digitaaliseen maailmaan tai tulostamisen 3D-tulostimella. Selfie-kamerassa on 120 asteen superlaajakulma, ja kompaktista koostaan huolimatta puhelimeen on mahdutettu 2 700 mAh:n akku. Näytön 1 280 x 720 pikselin tarkkuus on suhteellisen alhainen, mutta samalla sen pitäisi parantaa akkukestoa.

Sony Xperia XZ1 Compactin myynti aloitetaan 2. lokakuuta suunnilleen 549 euron hintalapulla. Jos haluat tutustua tarkemmin puhelimeen, katso Surfan videoreportaasi täältä.

1. syyskuuta - päivä 1

Acer Predator Orion 9000

Acer ei paljoa säästele esitellessään pelitietokoneita IFA 2017 -messuilla. Yritys on esitellyt pyörillä ja kantokahvoilla varustetun Predator Orion 9000 -pelitietokoneen, joka on todellinen hirmu. Klassisen aggressiiviseen Predator-tyyliin muotoiltu Orion 9000 voidaan varustaa vesijäähdytteisellä 18-ytimisellä Core i9 -suorittimella, jopa neljällä Radeon RX Vega -näytönohjaimella, 128 Gt:n DDR4-muistilla ja peräti 42 Tt:n tallennustilalla. Koneessa on valaistut tuulettimet ja integroitu RGB-valaistus sekä läpinäkyvä sivupaneeli metalliverkolla, joka estää sähkömagneettista säteilyä.

USB 3.0 Type-C -tuen ja ylikellotuspainikkeen ansiosta Orion 9000 on valmis lähes kaikkeen. Hinnat alkavat noin 2000 eurosta, kun tietokone saapuu vuoden lopussa markkinoille. Huippukokoonpano kustantaa kuitenkin mitä todennäköisimmin usean kuukausipalkan verran. Jos haluat tutustua tarkemmin Acer Predator Orion 9000 -tietokoneeseen, katso NordicHardwaresin videoreportaasi täältä.

Asus Zenbook Flip 15 UX561

Asus Zenbook Flip 15 saapuu Asusin kääntyvällä näytöllä varustettuun Flip-tuoteperheeseen isoveljen elkein. Saranatyyppisen näyttökiinnikkeen avulla näyttöä voi kääntää 360 astetta, joten tietokoneesta voi tehdä tabletin käden käänteessä. Flip 15 mahdollistaa suuremman 4K-näytön käyttämisen, minkä lisäksi se on varustettu aiempaa tehokkaammalla Geforce GTX 1050 -näytönohjaimella, joka helpottaa pelaamista. Intelin 8. sukupolven Core i7 -suoritin sekä mahdollisuus yhdistää ulkoinen näytönohjain USB-C Thunderbolt 3 -liitännän kautta takaavat, että kapasiteetti riittää vaativaankin pelaamiseen. Muuten suhteellisen mobiili hybriditietokone voidaan varustaa jopa 2 Tt:n kovalevyllä ja 512 Gt:n SSD-tallennustilalla sekä 16 Gt:n DDR4-muistilla. Flip-perheen isoveljen alkuhinta on noin 900 euroa, ja sen myynti aloitetaan piakkoin.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue