Muuta

IFA 2018

IFA-messut ovat Euroopan suurimmat ja tärkeimmät tekniikkamessut, jossa niin suuret kuin pienetkin valmistajat kerääntyvät esittelemään uusimpia tuotteitaan jopa 150 000 neliömetrin messulattialla. Olemme luonnollisesti paikalla IFA-messuilla myös tänä vuonna saadaksemme paremman kuvan kaikista uusista cooleista tuotteista, jotka tullaan julkaisemaan loppuvuoden aikana. Tulemme myös kertomaan kaikkein siisteimmistä laitteista messuilla kuten tavallista, jotta myös sinä voit olla tietoinen mitä kaikkea uutta tapahtuu tekniikkamaailmassa.

Sivua päivitetään jatkuvasti joka päivä.

Päivä 1
Päivä 2
Päivä 3
Päivä 4

Päivä 1 - 31. elokuuta

Galaxy Watch

Samsug esitteli IFA 2018-messuilla uuden älykellonsa, Galaxy Watchin. Kelloa on saatavilla kahdessa eri koossa, 46 ja 42 mm:n kokoisina. Sen ulkopuolen muotoilu muistuttaa paljon edeltäjäänsä Gear Watchia. Kaikissa malleissa on pyöritettävä rengas kellotaulun ympärillä, jota käytetään valikoissa navigointiin. Käyttöjärjestelmänä on Samsungin oma Tizen.

galaxy watch

Galaxy Watchin 46 mm-versiossa Samsung tarjoaa ensimmäistä kertaa asiakkailleen mahdollisuuden jättää matkapuhelin kotiin. Suuremmassa Galaxy Watch-mallissa on eSIM-tuki, eli sisäänrakennettu SIM-kortti, joka on kaikkien suurimpien ruotsalaisten operaattoreiden tukema, jonka kautta kello voidaan yhdistää suoraan matkapuhelinverkkoon, jolloin sillä voidaan soittaa puheluita tai suoratoistaa musiikkia ranteesta.

Kelloissa toimii maksupalvelu Samsung Pay NFC-tekniikalla (SMT-tekniikalla tapahtuvaa maksua ei enää ole Galaxy Watchissa), ja siinä on monia esteettisiä päivityksiä, joten siinä tuntuu olevan paljon enemmän kuin pelkkä analoginen rannekello. Esimerkiksi kellotaulun viisareissa on varjot, jotka seuraavat ranteesi liikuttamista, ja jos pidät kelloa korvaa vasten, kuulet hiljaisen analogisen tikityksen.

galaxy watch
galaxy watch

Sonos Amp

Tehokkaana lisänä erillisten, liitettävien kaiuttimien valikoimaansa Sonos tarjoaa uuden vahvistimen, Sonos Ampin, joka esiteltiin IFA 2018-messuilla. Vaikka tämä on ennemminkin vahvistin kuin pelkkä vastaanotin, Amp on tarkoitettu sinulle, joka haluat liittää siihen hintavamman, passiivisen kaiuttimen, kuten kolmijalkaiseen telineeseen liitetyn kaiuttimen tai lattiakaiutinparin.

Ampin tarkoituksena ei ole kuitenkaan vain käyttää kaiuttimiasi, vaan liittää Sonosin analoginen ääni olemassa olevaan digitaaliseen ekosysteemiin. Ampissa on analoginen RCA-liitin, johon voit liittää esimerkiksi levy- tai CD-soittimen. Siinä on myös tuki monille suoratoistopalveluille, kuten Spotify, Apple Music, Tidal ja Google Play Music, sekä paikallinen suoratoisto Apple Airplay 2:n muodossa. Jos sinulla on jo yksi tai useampi Sonosin erillinen multiroom-kaiutin, Amp voi lähettää musiikkia niille koko kodin täyttämiseksi äänellä.

Sonos Amp
Sonos Amp

Ampin lähtöteho on 125 wattia per kanava, impedanssin ollessa 8 ohmia. Enimmillään Amp voi syöttää 31 ampeeria kaiuttimiisi. Vahvistin on sovitettu stereoäänelle ja siinä on kaksi kanavaa passiiviselle kaiuttimelle. Näitä voidaan täydentää HDMI-portin kautta, jonka avulla voit käyttää halutessasi televisiota tai kotiteatterilaitteistoa virtuaalisena keskikanavana. Amp lanseerataan ensi vuoden helmikuussa.

Päivä 2 - 1. syyskuuta

Sony WH-1000X M3

Sonyn äänidivisioonan uusin tuote on WH-1000X M3:n vastamelukuulokkeiden kolmas sukupolvi. Sen lisäksi, että ne voivat ylpeillä upealla äänikuvalla sekä kaapelilla että langattomasti Bluetoothin välityksellä toistettuna, Sony on parantanut huomattavasti sekä äänenlaatua että vastameluatoimintoa. Uuden, oman kehittämänsä signaalinkäsittelyprosessorinsa, QN1:n avulla, suorituskyky on tuplattu samalla kun analoginen vahvistin minimoi signaalinkohinasuhteen, joka usein haittaa langattomia kuulokkeita. Monitahoisempi vastamelu ei poista vain matalataajuista melua, vaan myös ihmisäänet ja muun taustaäänen. Toimintoa voidaan säätää Sonyn ohjelmistossa, jos haluat esimerkiksi päästää läpi enemmän ihmisääniä, jotta havaitset ympäristösi paremmin kävellessä tai pyöräillessä.

Sony WH-1000X M3
Sony WH-1000X M3

Uusissa kuulokkeissa on myös pikalataustekniikka, jolla voit kuunnella 5 tuntia vain 10 minuutin latauksella USB-C:n kautta. Täysi lataus riittää puolestaan 30 tunnin langattomaan musiikinkuunteluun. Voit myös ohjata fiksusti kapasitiivisten painikkeiden pyyhkäisy- ja painallusliikkeillä kuulokekupeissa. Pikapainikkeella pääset käyttämään ääniohjattavia Alexa tai Google Assistant -avustajia.

WH-1000X M3 lanseerataan syyskuussa ja kansainvälinen hinta on noin 349,99 dollaria.

Lenovo Yoga Book C930

Kaksi vuotta sitten Lenovo toi markkinoille Lenovon pienen ja fiksun kannettavan, Yoga Book A12:n, jonka ominaisuutena oli poistaa kokonaan fyysinen näppäimistö ja tarjota ylimääräinen LCD-näyttö ja siihen liittyvä aktiivinen kynä. Vuoden IFA-messuilla Berliinissä saimme tutustua sen henkiseen seuraajaan, Yoga Book C930:een, joka ottaa askeleen pidemmälle ja vaihtaa ylimääräisen LCD-näytön paneelin elektroniseen musteeseen (e-ink).

Lenovo Yoga Book C930

Koska e-ink käyttää virtaa vain silloin, kun kuvaa päivitetään, ruutua voidaan käyttää kirjojen tai asiakirjojen lukemiseen energiatehokkaalla tavalla, joka on silmäystävällisempi kuin LED-valaistu LCD-näyttö. Ruudussa on kolme eri tilaa: yksi osa kirjojen ja asiakirjojen lukemiseen, yksi osa on virtuaalinen näppäimistötila ja yksi kirjoitustila, jossa voit käyttää Lenovon aktiivista kynää. Viimeksi mainitussa tapauksessa voit piirtää tai kirjoittaa ja muuttaa käsin kirjoitettuja muistiinpanoja digitaaliseksi tekstiksi OCR-toiminnolla.

Lenovo Yoga Book C930

Napautuksella avattavan kannen alla on vähän energiaa kuluttava Intel Core i5- tai Core M-prosessori, ja Lenovo lupaa yli 8-9 tunnin akun keston LCD-näytön ollessa päällä tai vieläkin pidemmän akun keston lukutilassa, kun vain e-musteruutu on aktiivinen. Hinta on noin 1000 dollaria ja lanseeraus lokakuussa.

Päivä 3 - 2. syyskuuta

Orbi Voice yhdistää verkkolaajennukset ja hifi-äänen

Netgear Orbi on tähän mennessä tarkoittanut samaa kuin verkkojätin perhe reitittimineen ja verkkokantaman laajentimeen, joiden avulla rakennat helposti mesh-verkon kotiin tai pienempään toimistoon. Uusin lisäys sarjaan, Orbi Voice, tuo mukanaan sisäänrakennetun kaiuttimen ja siihen kuuluvan ääniohjauksen.

Orbi voice

Voicessa on Amazonin Alexa-ääniohjaus sekä täysi pääsy Amazonin ekosysteemiin. Ääni syötetään 38 watin kaiuttimen kautta Harman Kardonista 3,5 tuumaisella elementillä. Saat Voicella paremman wifi-kantaman ja voit myös soittaa musiikkia ääniohjauksella. Jos sinulla on toinen Orbi Voice tai Amazon Echo, voit yhdistää nämä multiroom-ääneksi. Verkonkantaman laajennin sopii Netgearin muiden Orbi-satelliittien kanssa, jossa on kolminkertainen kaista ja kaksinkertaiset Ethernet-portit maksimaalista 2,2 Gb/s laajakaistaa varten.

Netgear tutkii myös mahdollisuutta lisätä tuki muille ääniavustajille ja palveluille, mutta sellainen tuki on vasta arviointivaiheessa. Orbi Voice ei toimi riippumattomana reitittimenä, vaan vaatii Orbi-tukiaseman. Hinta on noin 300 dollaria yhdestä Orbi Voicesta, kun se lanseerataan ensi kuussa - paketti tukiasemaan yhdistettynä maksaa puolestaan hieman yli 400 dollaria.

Philips paljastaa jättimäisen ja ultraleveän 5K-ruudun

Philips on ennenkin julkaissut suuria tietokonenäyttöjä heille, jotka tarvitsevat paljon työskentelytilaa, ja tuleva Philips 499P9H on saanut huomiota erityisesti Berliinin messuilla. Ultraleveä premium-ruutu käyttää 32:9-formaattia ja se on halkaisijaltaan 49 tuumaa.

Philips 5K

VA-paneelin kokonaisresoluutio on 5 120 x 1 440 pikseliä, jota Philips markkinoi ultraleveänä 5K-resoluutiona. Se tarjoaa kiinteän pinnan työsi levittämiselle, ja yhdistää 600 nitin maksimaalisen valonvoimakkuuden ja 5 000: 1 -kontrastisuhteen. Ruutu on tarkoitettu erityisesti ammattikäyttöön, mutta se voi myös kiinnostaa harrastajia, jotka haluavat pelata pelejä tai katsella elokuvia ja täyttää koko näkökenttänsä.

Liitä näyttö Displayportin, USB-C:n, HDMI:n tai VGA:n kautta (VGA ei mahdollista pääsyä täyteen resoluutioon 60 Hz:n päivitystaajuudella). Näytössä on sisäänrakennettu USB-keskitin ja Ethernet-portit, jotka toimivat telakka-aseman yksittäisellä C-tyypin kaapelilla. Sisäänrakennettua web-kameraa, jossa on tuki Windows Hellolle, voidaan käyttää kirjautuessasi tietokoneelle, ja se voidaan piilottaa ruudun taakse, kun et käytä sitä.

Philips 499P9H lanseerataan neljännen neljänneksen aikana ja sen odotetaan maksavan noin 1000 euroa.

Päivä 3 - 3. syyskuuta

Samsung Q900R 8K QLED

Berliinin IFA-messuilla Samsung paljasti ensimmäisen 8K-televisionsa, joka ei ole pelkästään prototyyppi, vaan sitä myydään pian kaupoissa. Uusissa malleissa, jotka sisältyvät Q900R 8K QLED-tuotesarjaan, on kaikissa 7 680 x 4 320 brutaali resoluutio, joka on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4K-resoluutiossa. Samsung 8K-televisioiden saaminen kauppoihin tänä syksynä olisi tärkeä valttikortti sen kilpailijaa, LG:tä ja sen OLED-tekniikkaa vastaan. Koska aidosta 8K-materiaalista on vielä puutetta, Samsung esittelee AI-skaalaustoiminnon koneoppimistoiminnolla, joka saa myös SD-, HD- ja 4K-materiaalin näyttämään oikein hyvältä 8K-resoluution paneelilla. Esitykset messuilla vaikuttavat, vaikka valmistajien omat esitykset tulisi aina ottaa varauksella.

Samsung Q900R 8K QLED

Toinen tärkeä ässä 8K QLED -ruudussa on sen suurin 4000 nitin maksimikirkkaus, jota voidaan verrata uusimman sukupolven LG OLED -televisioon, jossa maksimi on 1000 nitiä.

Samsungin uusia QLED-malleja 8K-resoluutiolla on saatavilla 4 eri kokoa: 65, 75, 82 ja 85 tuumaa. Lanseeraus on myöhemmin tässä kuussa, hinta on n. 5000 euroa 65-tuumaisesta televisiosta ja 15 000 euroa 85-tuumaisesta.

Harman Kardon Citation

IFA 2018-messut Berliinissä ovat lähes täynnä älykkäitä ja liitettäviä kaiuttimia, mutta Citation-sarja tarjoaa Samsungin omistamissa Harman Kardoneissa markkinoiden suurimpia malleja.

Sarjan pienemmät ja halvemmat mallit muistuttavat kilpailijoidensa, kuten Sonos Playn tuotteita, jotka ovat kaikki kangaspäällystettyjä kaiuttimia minimalistisella pohjoismaisella muotoilulla. Sarjan suurimmissa kaiuttimissa, Citation Towerissa, on sitä vastoin täysikokoinen lattiakaiutin, ja sitä myydään pareina esimerkiksi sijoitettavaksi olohuoneen televisiokulmaan.

Citation Tower tuottaa 200 watin tehon ja kommunikoi langattomasti internetin ja muiden kanssa: se tarvitsee liittää vain pistorasiaan. Ensisijainen kaiutin jokaisessa parissa on varustettu kosketusnäytöllä ja niissä on kapasitiiviset painikkeet yläpuolella, josta voidaan säädellä esim. äänenvoimakkuutta, vaihtaa kappaletta tai muita asetuksia.

Harman Kardon Citation
Harman Kardon Citation

Sarjan kaikissa kaiuttimissa on tuki Google Assistantille ja Chromecastille, ja lisäksi se voi suoratoistaa musiikkia Bluetoothin kautta. Siinä on myös täysi multiroom-tuki, jotta voit jakaa Citation-kaiuttimen koko kotiin.

Citation Tower on suunnattu harrastajille, joten siinä on premium-hintalappukin. Lattiakaiuttimista saa maksaa n. 2500 euroa, kun ne lanseerataan marraskuussa, ja ne ovat todennäköisesti markkinoiden suurimpia älykaiuttimia.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue