Pelaaminen

Pac-Man

On olemassa vain muutamia pelejä, joilla on sama klassikko-status kuin Pac-Manilla, joten ajattelimme omistaa tämän TBT:n juuri Pac-Manin historialle. Muita kulttipelejä oli Tetris, Pong ja Space Invaders, mutta ne saavat odottaa vielä hetken ennen kuin niille omistetaan oma TBT.

Paku-paku taberu

Pac-Manin historia alkaa 1979 kun pelin kehittäjä Toru Iwatani aloitti työskentelemään tämän idean parissa yhdessä kehittelijätiiminsä kanssa klassisessa peliyrityksessä nimeltään Namco. Kehittely kesti noin vuoden ja 1980 näki tuo pieni keltainen pallero ensimmäistä kertaa päivän valon. Yksi Pac-Manin perusideoista oli kehitellä peli, joka puhuttelisi myös naispuolista yleisöä, sillä arkadipelejä pelasi tuohon aikaan enimmäkseen miehet. Tämä on syy siihen miksi Pac-Manissa oli moniin muihin tuon aikaisiin peleihin verrattuna hiukan ”söpömmät” elementit kuten suloiset kummitukset.

Yksi hauska asia pelissä oli nimi, miksi sen nimi on Pac-Man? Vastaus on pitkä selitteinen, mutta se liittyy japaninkieliseen fraasiin, joka tarkoittaa suun toistuvaa avaamista ja sulkemista. Se on japaniksi paku-paku taberu ja siitä sai inspiraationsa pelin japaninkielinen nimi Pakkuman. Englanninkielisestä nimestä piti tulla Puck Man, mikä muistutti japaninkielistä nimeä ja koska pääfiguuri oli kiekon (eng: Puck) mallinen. Tätä nimivalintaa jarrutti kuitenkin, että vandaalien olisi ollut liian helppo muuttaa P F:ksi. Siksi nimi vaihdettiin Pac-Maniksi.

Kun peli lanseerattiin, jäi menestys vähäiseksi, mitä on ehkä vaikea ymmärtää nykypäivänä pelin nykyistä klassikko-statusta ajatellen. Näin kävi tosin vain Japanissa ja kun se lanseerattiin USA:ssa, aiheutti pelin suosio ihmetystä. Ei kestänyt kuin vuosi, ennen kuin pelillä oli ansaittu enemmän rahaa kuin sen ajan parhaiten myyneellä elokuvalla, Star Warsilla.

Pelistä tuli sellainen menestys, että siitä kirjoitettiin jopa laulu. Kappale Buckner & Garcian Pac-Man Fever lanseerattiin joulukuussa 1981 ja neljä kuukautta sen jälkeen se oli noussut uskomattomalle 9 sijalle amerikkalaisella Billboard-listalla. Eikä siinä vielä kaikki, Pac-Man sai myös vuosina 1982-1983 täysin oman piirretyn sarjan. Tämä oli lisäksi ensimmäinen kerta kun piirretty perustui TV-peliin (arkadipeliin). Pac-Man on myös mukana Guinnessin ennätyskirjassa, sillä se on maailman myydyin kolikkopeli.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue