Muuta

Pelaamista kaikissa muodoissa RGB-valaistuksella höystettynä

Taipeissa järjestettävät Computex-messut kuuluvat maailman suurimpiin tekniikan alan messuihin ja ovat epäilemättä suurimmat erityisesti tietokonetuotteisiin keskittyvät messut. Messuilla keskitytään jännittäviin uusiin tuotteisiin sekä syksyn trendeihin. Kävimme paikan päällä Computex-messuilla, nostimme esiin muutaman erityisen kiinnostavan asian ja selvitimme, mitä vuoden toiselta puolikkaalta voi odottaa.

Pelaaminen on kaikkea ja kaikessa

Pelaaminen ja tietokonepelit ovat toimineet jo pitkään PC-kuluttajamarkkinoiden kehityksen vetureina. E-urheilun tasaisesti kasvavan suosion myötä tilanteeseen ei ole odotettavissa muutoksia. Computex-messuilla se näkyy selvemmin kuin koskaan, sillä messut suorastaan kuhisevat komponentteja, tietokoneita ja oheistarvikkeita, jotka lupaavat tavalla tai toisella tehdä sinusta paremman pelaajan (tai ainakin paremmin varustetun). Yksi käytännön esimerkki on Asus ROG Phone, pelaajille suunnattu älypuhelin, jolle saatavat lisätarvikkeet ja tekniset ratkaisut tekevät puhelimella pelaamisesta parempaa kuin koskaan.

Asus on kehittänyt räätälöidyt kontrollit ja telakointiaseman ROG Phone -pelipuhelimelle.

Pelaamisen suosion lisääntyminen tarkoittaa ennen kaikkea aiempaa suurempaa ja monipuolisempaa tuotevalikoimaa, olipa pelaaja sitten kiinnostunut upeasta ulkomuodosta, suuresta suorituskyvystä, älykkäistä toiminnoista tai tasapainosta niiden välillä.

Televisioita tietokoneille ja näyttöjä konsoleille

Moderni televisio on itse asiassa suuri näyttö sisäänrakennetulla TV-vastaanottimella, mutta vasta viime vuosina televisio- ja näyttökategorioiden väliset rajat ovat alkaneet kunnolla sumentua. Myös tässä pelimarkkinat ovat olleet kehityksen todellisia alkuunpanijoita.

Talvella esitelty ja kevään aikana hiottu BFG (Big Format Gaming) -konsepti, joka tarkoittaa peräti 65-tuumaisia giganttisia pelinäyttöjä, on osoitus tästä. Asus esitteli yhteistyössä Nvidian kanssa kehitetyn PG65:n, jossa ei ole ollenkaan TV-vastaanotinta vaan joka on tarkoitettu nimenomaan tietokoneen näytöksi. Tietokonepelaajat voivat olla kiinnostuneita siitä, että PG65 sisältää TV-vastaanotinta houkuttelevampia ominaisuuksia: 120 hertsin 4K-tarkkuus, muuttuva virkistystaajuus G-Sync-tekniikalla sekä erityisen alhainen vasteaika.

Nvidian BGF-näytöt vaativat paljon työpöytätilaa, mutta Asus ROG Swift PG65 tarjoaa erinomaisen pelikokemuksen.

Konsolipelaajat voivat nauttia yhä suuremmasta konsoleille mukautettujen näyttöjen valikoimasta. Niissäkään ei ole TV-vastaanotinta, mutta ne eivät ole aivan yhtä suuria kuin BGF-näytöt. Tässä on esimerkki Asusilta. Siinä ei ole tukea korkeille virkistystaajuuksille, vaan se houkuttelee konsolipelaajia HDR-tuella, adaptiivisella kuvataajuudella, e-urheilijoiden mieleen olevalla alhaisella latenssilla, tarkalla värintoistolla ja käsiohjainten sisäisellä latausasemalla.

PC:n ja pelikonsolin väliset rajat sumentuvat siis yhä enemmän.

Pelituolit

Pelaamisen suosion lisääntyminen on tuonut messuille myös yhä enemmän pelaamiseen mukautettuja tuoleja. Tuotekategoria itsessään ei ole uusi, mutta se on hyvä esimerkki siitä, miten peliteollisuus muuttaa kaikkia oheistuotteita, ei vain hiirten ja näppäimistön kaltaisia elektronisia laitteita.

Pelituolit ovat suhteellisen lyhyessä ajassa muuttuneet muutaman niihin erikoistuneen firman tuotteista lähes itsestään selväksi osaksi monien oheislaitteiden valmistajien valikoimaa, kuten Corsairin ja ruotsalaisen Arozzin.

Taipeissa on pelituoleja monilta eri valmistajilta. Tässä on RGB-valaistu versio Vertagearilta.

Yhdessä ääripäässä on Cooler Master, joka haluaa yhdistää sekä tuolin että työpöydän giganttiseksi Game Podiksi. Tämänkaltaisia rakennelmia on tähän asti käytetty lähinnä oheislaitteiden esittelyyn messuilla. Se koostuu mukavasta taaksepäin kallistetusta istuimesta sekä tukirakenteesta, joka pitelee näyttöä pelaajan silmien edessä. Valmistajan mukaan sitä aletaan myöhemmin markkinoida harrastajille, jotka eivät vain halua päivittää vaan todellakin korvata kodin pelinurkkauksen.

Valoisat RGB-marrkinat

Jos jokin voi loistaa, sen pitää myös loistaa. Viime vuosien tekniikkamessujen annista voidaan huomata, että kehitys ei osoita hidastumisen merkkejä. Taipeissa järjestettävillä Computex-messuilla on enemmän RGB-valaistuja tarvikkeita kuin koskaan.

Jos 16,9 miljoonassa värissä loistavat hiiret, näppäimistöt, komponentit ja headsetit eivät riitä, nykyään ontarjolla myös tuoleja RGB-valaistuilla niskatuilla. Muun muassa Vertagear on esitellyt sellaisia akkukäyttöisessä ja RGB-valaistussa PL4500-pelituolissaan. Lisäksi monenlaiset johdot, hiirimatot, puhelinkotelot ja muut tarvikkeet loistavat sateenkaaren kaikissa väreissä (ja muutamassa miljoonassa lisää), joten tietokonenurkkauksessa ei tarvitse jättää yhtään nurkkaa valaisematta, jos ei halua. Mutta nykyään voi olla vaikea pitää pelinurkkaus täysin ilman RGB-valaistusta, vaikka yrittäisikin.

Taiwan on tietokonekomponenttien mekka, ja peli-into on Aasiassa suurempaa kuin koskaan. RGB-valaistus saattaa olla ainoa trendi, joka lyö jopa peli-innostuksen, mutta emme ota kantaa siihen, miten se sopii hillittyyn skandinaaviseen muotokieleen.

computex logo

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue