Muuta

Uutisia Applen WWDC 2018 -kehittäjätapahtumasta

Applen kehittäjätapahtuma Apple Worldwide Developers Conference on alkanut rapakon takana. Paikan päällä oli 6000 innokasta katsojaa, ja ympäri maailman sekä kehittäjät että kuluttajat istuutuivat alas katsomaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kuten yleensä, tapahtumassa keskityttiin ohjelmiin, joten uusista puhelimista, tietokoneista ja kelloista kiinnostuneille anti jäi laihaksi. Toisaalta tapahtumassa esiteltiin monia jännittäviä toimintoja, kun uudet iOS-, Mac OS-, TV OS- ja Watch OS -versiot esiteltiin. Kaikkien päivitysten on määrä ilmestyä syksyllä, ja ne voi ladata maksutta yhteensopiville laitteille.

iOS 12 – pidä mobiililaitteen käyttöä silmällä

iOS 12 julkaistaan syksyllä iPhonelle. Jos pelkäät, että se tekee puhelimestasi hitaamman, ole huoleti – Applen mukaan niin ei tule tapahtumaan. Kaikki laitteet, joissa on iOS 11, voivat pyörittää myös iOS 12 -käyttöjärjestelmää. Ja lisäksi se tekee järjestelmästä nopeamman. Sovellusten on esimerkiksi määrä käynnistyä jopa 40 prosenttia aiempaa nopeammin.

Apple on keskittynyt suuresti myös lisättyyn todellisuuteen eli Augmented Realityyn. iOS on jo itsessään tehokas Augmented Reality -alusta, ja uuden AR Kit 2 -sovelluskehyksen myötä siitä tulee vielä parempi. Jatkossa useampi käyttäjä voi esimerkiksi nauttia samasta AR-maailmasta eri laitteilla. Uusi USDZ-tiedostomuoto sallii 3D-objektien jakamisen käyttäjien välillä. Tapahtumassa esiteltiin myös kätevä Measure-sovellus, joka toimii digitaalisen mittanauhan tavoin.

Muita iOS 12:n uutuuksia on mahdollisuus luoda omia Animoji-hahmoja sekä Facetime-videopuhelut jopa 32 henkilön kanssa samanaikaisesti. Kuvat-sovelluksen uudessa versiossa kuvien jakaminen ja hakeminen on aiempaa helpompaa. Siri-puheohjausta käyttävät voivat nyt luoda oikopolkuja usein käytettäviin komentoihin.

Suurehkona yllätyksenä voidaan mainita, että Apple on lisännyt monia toimintoja ihmisille, jotka haluavat pitää mobiililaitteen käyttöänsä silmällä. Suurin uutuus on Screen Time, joka antaa tilastotietoa laitteen käytöstä sekä säännöllisiä raportteja siitä, miten paljon eri sovelluksia käytetään. Ilmoitusten poistamisen käytöstä on määrä olla helpompaa, ja ”älä häiritse” -tilaan on tuotu useampi uusi älykäs toiminto.

WatchOS 5 – enemmän harjoittelutyyppejä ja uusi radiopuhelintoiminto

Applen älykellon Apple Watchin käyttäjät saavat käyttöönsä monia uusia toimintoja, kun WatchOS 5 lanseerataan syksyllä. Harjoittelu on tietenkin tärkeää monille Apple Watch käyttäjille, ja kello pystyy nyt seuraamaan useampia eri aktiviteetteja. Juoksijat voivat nähdä, kuinka monta askelta he ottavat minuutissa, ja asettamaan juoksulenkillä ylläpidettävän tempon. Harjoitusaktiviteetin käynnistämisen unohtaminen ei enää ole maailmanloppu, sillä kello tunnistaa itse liikkeet ja ehdottaa aktiviteetteja.

Ja jos harjoittelu ei kiinnosta, uusi Walkie Talkie -radiopuhelintoiminto voi olla sitäkin kiinnostavampi. Sen avulla voi kommunikoida perheenjäsenten ja kavereiden kanssa yksinkertaisella ja spontaanilla tavalla. Lisäksi kello saa tuen Applen podcast-sovellukselle, mitä on odotettu jo pitkään.

TV OS – nyt Dolby Atmos -tuella

Uusimman laitteistopäivityksen myötä Apple TV sai tuen 4K-tarkkuudelle ja HDR-videostandardille. Seuraava TV OS -versio tukee myös Dolby Atmos -ääniformaattia. Dolby Atmos on kotiteattereiden äänentoiston uusi standardi, ja se tarjoaa katsojille kolmiulotteisen äänikokemuksen.

Mac OS – syksyn päivitys on nimeltään Mojave

Applen käyttöjärjestelmiä nimiä keksivä osasto ei poistu Kaliforniasta mutta jättää vuoret taakseen. Uusin versio on nimeltään Mac OS Mojave, ja se tuo mukanaan monia parannuksia. Silmiinpistävin on käyttöliittymän tumma teema, joka ei enää koske vain Dockia ja valikoita vaan myös ohjelmia, tiedostonhallintaa ja jopa taustakuvia. Se sopii täydellisesti illalla työskenteleville henkilöille, jotka eivät halua näytön olevan turhan kirkas.

Apple on myös tehnyt useita pieniä parannuksia tiedostojen käsittelyyn. Jos sinulla on pahana tapana asettaa kaikki tiedostot työpöydälle, voit iloita siitä, että tiedostot voivat nyt asettaa itsensä ”pinoihin” tiedostotyypeittäin. Lisäksi eri asioiden tekeminen suoraan tiedostonhallinnassa ohjelmia avaamatta on helpompaa, esimerkiksi kuvien kiertäminen ja PDF-tiedostojen luominen.

Pääsimme myös näkemään uuden sovelluskaupan, joka on saanut paljon inspiraatiota iOS:n App Storesta. Se sisältää inspiroivia tekstejä, videoita, vinkkejä ja suosituksia. Lisäksi se keskittyy suuresti käyttäjäarvosteluihin ja arvosanoihin.

Apple katkaisi myös siivet kaikilta huhuilta, joiden mukaan yritys oli aikeissa yhdistää Mac OS:n ja mobiililaitteille tarkoitetun iOS:n. Sen sijaan saimme selville, että kehittäjien on jatkossa helpompi mukauttaa iOS-sovelluksensa Mac-tietokoneille. Jo Mojaven mukana tulee muun muassa tietokoneversio Apple Homesta, jota käytetään valaistuksen ja muiden älykodin tuotteiden ohjaamiseen.

Lähteet: Apple

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue