Näytöt

Mikäli sinulla on pöytämallinen pelitietokone, tarvitset luonnollisesti myös näytön nähdäksesi mitä teet.

Lisänäytön hankkiminen kannettavalle tietokoneelle on myös varteenotettava idea, varsinkin jos käytät sitä pääasiassa samassa paikassa. Kannettavan tietokoneen näytöllä työskentely ei nimittäin ole kovin ergonomista eikä paras mahdollinen pelinäyttö.

Näytöt

Koko

Yksi tärkeimmistä aspekteista näyttöä ostettaessa on juuri sinulle sopiva koko. Suuri koko ei nimittäin aina ole parempi. Suuri näyttö on tietysti näyttävä, mutta tärkeämpää on, että käyttäjän etäisyys näyttöön on sopiva. Jos istut liian lähellä suurta näyttöä, joutuvat silmäsi hyppimään liikaa edestakaisin, mikä väsyttää ja huonontaa reaktiokykyäsi. Oikealta etäisyydeltä katseltaessa tätä ongelmaa ei tosin synny, joten ratkaisevaa on missä pelaat.

Resoluutio

Näytön resoluutio on erittäin tärkeä ja korkeampi resoluutio takaa usein paremman kuvan. Näytönohjaimen tulee tosin olla tarpeeksi tehokas, jotta se jaksaa piirtää kaikki kuvapisteet ongelmitta. Näyttö, jossa on suurempi resoluutio, tarjoaa yksityiskohtaisemmat kuvat. Muista siis, että mitä isomman näytön ostat, sitä suurempi resoluution tarvitaan, jotteivat yksittäiset pikselit erottuisi liian selkeästi ja tuottaisi rakeista kuvaa. Mikäli peräänkuulutat erittäin korkeaa resoluutiota, kannattaa tutustua niin kutsuttuihin UHD- tai 4K-näyttöihin.

Paneelityyppi

Tietokonenäytöissä on useita erityyppisiä paneeleita, joista TN-sekä IPS-paneelit ovat kaksi tavallisinta. IPS-näytöissä on hyvä värintoisto sekä katselukulma, mikä tekee siitä erinomaisen kuvankäsittelyyn, valokuvien editointiin ja vastaavaan. TN-näytöt ovat usein halvempia, mutta monesti juuri pelaajien mieleen, sillä niissä on parempi reaktioaika. Mikäli budjettisi antaa periksi, on toki saatavilla myös nopeita IPS-paneeleita, jotka tarjoavat parhaat palat kummastakin maailmasta.

Päivitystaajuus

On tärkeää, että näytön päivitystaajuus on korkea, jotta näytön tapahtumat sujuisivat mahdollisimman sujuvasti ja saumattomasti. Voit toki pelata näytöllä, jonka virkistystaajuus on 120 Hz mutta se on pienin mahdollinen taajuus. Tänä päivänä kaikissa vakavasti otettavissa gamingnäytöissä on vähintään 144 Hz:n virkistystaajuus ja niissä on joko G-Sync-, tai Freesync-tekniikan tuki. Näytöt, joissa käytetään jompaakumpaa näistä tekniikoista, valitsee päivitystaajuuden sen mukaan kuinka monta kuvaruutua pelisi ja näytönohjaimesi sille kulloinkin syöttää, mikä nostaa suorituskykyä huomattavasti. Muista, että näytönohjaimen tulee tukea samaa teknologiaa.

Yleistä

Toinen varteenotettava aspekti on näytön liikuteltavuus ja säätäminen juuri sinulle ja pelitasollesi sopivaan asentoon. Tiedot näytön kallistus- ja kiertokulmista löydät teknisistä tiedoista.

Näytössä on hyvä olla monipuolisesti portteja erilaisille liitintyypeille. Usein riittää kuitenkin, että näytössä on DVI, DisplayPort tai HDMI-tulo sekä oikea videokaapeli, jotta perusominaisuudet toimivat.

Tietyt näytöt toimivat lisäksi USB-hubeina, mikä on kätevää kun näyttöä käytetään yhdessä kannettavan tietokoneen kanssa. Tällöin voit liittää siihen näppäimistön, hiiren tai muu USB-laitteen ja liittää sen yksinkertaisesti kannettavaasi, kun tahdot työskennellä pelitasosi äärellä.