Tietokonekomponentit

Tietokonekomponentit

Huolimatta siitä etsitkö osia nykyisen koneesi päivittämiseen vai osia täysin uuden pelitietokoneen rakentamiseen, löydät tarvitsemasi täältä.

Tänne olemme koonneet erilaisia tietokonekomponentteja, esimerkiksi suorittimia, muisteja, tallennusyksiköitä ja näytönohjaimia. Huolimatta siitä etsitkö osia nykyisen koneesi päivittämiseen vai osia täysin uuden pelitietokoneen rakentamiseen, löydät tarvitsemasi täältä.

Näytönohjain

Tämä on pelitietokoneen ehdottomasti tärkein komponentti, joten tässä kohti ei kannata pihdata. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että aina kannattaisi ostaa kalleinta, kaikki riippuu tarpeistasi ja mitä pelejä pelaat.

Näytönohjaimen tärkein osa on grafiikkasuoritin ja kaksi suurimmista grafiikkasuoritinvalmistajista on AMD sekä Nvidia. Monet näytönohjainten valmistajat esimerkiksi Asus, Gigabyte ja Sapphire käyttävät tuotteissaan juuri Nvidian ja AMD:n grafiikkasuorittimia. Suoritin on näytönohjaimen perusta, mutta eri valmistajat rakentavat niihin eri ominaisuuksia ja onnistuvat joskus pusertamaan niihin enemmän tehoa kuin kilpailijansa.

Mikä näytönohjain sopii sinulle?

Tämä on vaikea kysymys, sillä se riippuu siitä, mitä pelejä pelaat. Tietyt pelit ovat yksinkertaisesti vaativampia kuin toiset ja vaativat myös tehokkaamman näytönohjaimen. Mikäli et tarvitse korkeaa frame ratea ja näyttösi ei ole erityisen korkearesoluutioinen voit valita alemman hintaluokan näytön. Huomaa myös, että esimerkiksi hinnakkaiden grafiikkakorttien sisäänrakennettu jäähdytinratkaisu on monesti huomattavasti halvempia vaihtoehtoja parempi.

Nvidia GeForce GTX 1080

Nvidia GeForce GTX 1070

Nvidia GeForce GTX 1060

AMD Radeon RX

Prosessori

Prosessori on tietokoneesi aivot ja osa joka vaikuttaa suorituskykyyn eniten. Mikäli rakennat pelitietokonetta valitse prosessori joka vastaa tarpeisiisi. Listan toisiksi tärkein komponentti on ehdottomasti näytönohjain.

Kuinka nopea prosessori on?

Prosessorin nopeus mitataan kellotaajuutena ja sen yksikkö on gigahertz (GHz). Tämä ei ole tosin koko totuus, kahdesta syystä. Eri prosessoreilla on ensinnäkin eri määrä ytimiä ja mitä enemmän ytimiä sitä korkeampi laskentateho. Prosessorit on myös rakennettu eri tavoilla ja niissä on eri ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niiden nopeuteen, mutta ydinten määrä ja kellotaajuus kertovat paljon.

Eri prosessorityypit

Intelin kolme prosessori-sarjaa i3, i5 ja i7 on hyvä esimerkki erityyppisistä prosessoreista ja niiden eroista. i5-prosessorissa ja i3-prosessorissa on esimerkiksi yhtä monta ydintä ja sama kellotaajuus, mutta hyvin erisuuruisen hintalaput ja suoritustaso. Tämä johtuu siitä, että i5-prosessori on kehittyneempi kuin i3-prosessori ja siinä on muita etuja kellotaajuuden lisäksi. Pelitietokoneeseen kannattaa hankkia erittäin tehokas prosessori, mutta koska paljon riippuu myös näytönohjaimesta, ei aina ole tarpeen ostaa kaikkein parasta ja kalleinta prosessoria.

Esimerkiksi i7-prosessorin hankkiminen i5:n sijaan ei tarjoa yhtä suurta suorituskyvyn parantumista pelejä pelattaessa kuin se tekee CAD-ohjelmia ja vastaavia käytettäessä. Jos kuitenkin tahdot ehdottomasti parhaan suorittimen on i7 ehdoton valinta. Toinen ajattelemisen arvoinen asia voi olla prosessorin ostaminen, jonka ytimiä ei ole lukittu, jolloin se voidaan yli kellottaa.

Intel Core Processorer

AMD Processorer

Kannat

Kaikkia prosessoreita ei voida käyttää kaikkien emolevyjen kanssa mikä johtuu siitä, että eri suorittimet on rakennettu hiukan eri lailla. Siksi ne jaotellaan niihin sopivan kannan perusteella. Varmista aina, että emolevyllä ja prosessorilla on sama kanta-tyyppi. Rakentaessasi tietokonetta komponenteista suosittelemme, että valitset ensin toivomasi prosessorin ja sitten yhteensopivan emolevyn. Nykyistä tietokonetta päivittäessäsi tulee siis tarkistaa, mikä kanta emolevyssä on, mikäli et tahdo vaihtaa myös emolevyä.

Emolevy

Oikean emolevyn valitseminen on valtavan tärkeää, sillä sen valinta vaikuttaa muiden komponenttien valintaan. Mikäli et tiedä mikä kortti on sopiva, autamme sinua valitsemaan oikean.

Prosessorit, muistit ja kiintolevyt

Emolevy on varustettu useilla sisäisillä liittimillä, jotka määrittävät mitä muita osia voit asentaa koneeseen. Tärkein yksittäinen aspekti on minkä tyyppinen kanta prosessorissa on, sillä siitä riippuu minkä suorittimen voit valita. Ota siksi ensin selvää minkä prosessori haluat tai mikä kanta nykyisessä prosessorissasi on ennen kuin ostat uuden emolevyn. Ei siis riitä selvittää onko kyseessä Intel- vai AMD-prosessori..

Tämän lisäksi tulee selvittää minkä tyyppiset muistit emolevyyn sopii ja kuinka monta muistimoduulia emolevyyn mahtuu sekä kuinka monta SATA-kanavaa on, sillä nämä rajoittavat liitettävien kiintolevyjen määrää.

PCI-paikat ja koko

Useimmissa nykypäivän emolevyissä ja prosessoreissa on integroidut piirit grafiikalle, äänelle ja verkolle. Näitä, et tosin käytä, jos rakennat pelitietokoneetta. Näiden sijaan tulee tarkistaa mitä päivitysmahdollisuuksia emolevy tarjoaa, PCI-Express-korttipaikkojen muodossa. Näitä käytät nimittäin vaihtaessasi parempaan näytönohjaimeen, äänikorttiin ja vastaavaan. Näiden liittimien avulla voit myös lisätä USB-porttien määrää. Toinen tärkeä asia on ostaa emolevy, joka mahtuu valittuun tietokonekoteloon. Ota siksi tarkasti selvää minkä tyyppinen emolevy mahtuu koteloon, kaksi esimerkkiä tällaisista on Mini-ITX ja ATX-emolevy.

Piirisarjan tyyppi

Viimeisenä, muttei vihimäisenä, tulee selvittää mikä piirisarja emolevyssä on. Piirisarja on oikeastaan tärkein, sillä suurin osa edellä mainituista aspekteista riippuu piirisarjan tyypistä, mutta kaikki tällainen lukee yleensä erikseen, jottei sinun tarvitsisi olla selvillä mitä mikäkin piirisarja pitää sisällään. On kuitenkin joitakin mielenkiintoisia asioita, joista on hyvä olla selvillä, kuten salliiko piirisarjatyyppi prosessorin ylikellotuksen tai mahdollisuuden käyttää useita näytönohjaimia, joissa on SLI-ominaisuus.

Intel Z270 Express emolevy

AMD emolevy

Muistit

RAM-muisti (eli sisäinen muisti) on yksi tietokoneesi tärkeimmistä osista ja tietokoneen päivittäminen pienellä lisämuistilla saattaa tehdä ihmeitä jos tietokoneesi tuntuu hitaalta. Kolme tunnetuimmista muistinvalmistajista on Crucial, Kingston ja Corsair.

Kannettava vai pöytätietokone

Jos etsit muistia kannettavaan tietokoneeseesi, on SO-DIMM-muisti mitä luultavimmin se mitä tarvitset ja pöytätietokoneen kohdalla puolestaan DIMM-muisti. On toki poikkeuksia, esimerkiksi NUC-tietokoneissa käytetään SO-DIMM-muisteja, vaikka e ovat pöytätietokoneita, mutta kukapa käyttäisi sellaista pelaamiseen?

DDR? Mitä se tarkoittaa?

Se ei tässä yhteydessä tarkoita Deutsche Demokratische Republik, se on varma asia. Vaan se tarkoittaa ”Double data rate”, mikä ei sinänsä ole ratkaiseva tieto kunhan nyt vain leikimme sanoilla. Tärkeämpää on tietää mikä numero seuraa DDR:ää, se ilmaisee nimittäin minkä sukupolven muistista on kyse. Korkeampi numero tarkoittaa uudempaa sukupolvea, mikä puolestaan viittaa uudempaan teknologiaan.

Eri DDR-versiot eivät ole taaksepäin yhteensopivia, joten varmista, että ostat oikean muistin tietokoneeseesi. Emolevyyn, jossa on DDR4-paikat voidaan siis ainoastaan asentaa DDR4-, mutta ei DDR3-muisteja.

Tekniset tiedot, jotka tulee tarkistaa

On olemassa kolme tärkeää asiaa muistityypin lisäksi muistikorttia valitessa ja nämä ovat gigabyte, megahertz sekä pakettiin sisältyvien muistimoduulien määrä. Ensin saat päättää kuinka monta gigabytea (GB) muistia tarvitset ja mitä enemmän sen parempi.

Vaihe kaksi on tarkistaa montako muistipaikkaa tietokoneessasi on, jotta et ostaisi liian monta muistimoduulia. Tämä on erittäin tärkeää, sillä tietty muistit myydään kahden tai useamman moduulin pakkauksissa. Saatat esimerkiksi saada kaksi 8GB-moduulia kun ostat 16 GB:n muistin.

Lopuksi tulee katsoa kuinka nopea muisti on. Tämä mitataan megahertseissä ja kunhan tietokoneesi on yhteensopiva muistin kanssa, niin mitä korkeampi luku niin sitä parempi.

ECC

Muistissa, joka on varustettu ECC:llä, on sisäänrakennettu tekniikka, joka huolehtii muistin toimisesta mutkitta ja jos näin ei ole, niin ECC korjaa pikkuviat. Tämä tekee tietokoneesta vakaamman, mutta nostaa muistin hintaa. Tällaista muistia et luultavasti kuitenkaan tahdo pelitietokoneeseesi, sillä ne ovat pari prosenttia samanveroisia muisteja hitaampia, joissa ei ole ECC:tä. Lisäksi erittäin harvat suorittimet tukevat ECC-muisteja ja niistä vielä halvemmat soveltuvat pelikäyttöön.

DDR4

DDR3