Google I/O16

Google I/O on Googlen jokavuotinen kehityskonferenssi, jossa he lukuisten luentojen ja workshopien lisäksi  esittelevät paljon uutuuksia. Googlella on tapana esitellä viimeisin Android versionsa sekä muita ohjelmistouutuuksia. He esittelevät yleensä myös erilaisia tulevia tuotteitaan ja antavat esimakua tulevaisuuden innovaatioista kuten itsestään ajavista autoista, modulääripuhelimista ja tulevaisuuden virtuaalitodellisuustuotteista. Voit lukea lisää kaikesta tänä vuonna esitellystä alta.

Google Home

Google Now on uskomaton keksintö, joka tekee älypuhelimestasi todellakin älykkään. Google tahtoo nyt tehdä saman kotonasi, Google Home-nimisellä tuotteellaan. Google Home on lyhyesti sanottuna älykäs kotiapulainen pienen kaiuttimen muodossa. Google Home on ääniohjattava ja se osaa vastata yksinkertaisiin kysymyksiin, tilata ruokaa, laitta musiikin soimaan ja ohjata älykotiasi. Katso Youtube-video ja anna Googlen inspiroida Google Homen mahdollisia käyttötarkoituksia. Tuote lanseerataan myöhemmin tänä vuonna.

Allo ja duo

Google on jo kauan yrittänyt vallata alaa sosiaalisissa medioissa, muttei ole tähän mennessä onnistunut yrityksissään erityisen hyvin.  Google ei kuitenkaan ole luovuttanut vaan esittelee nyt kaksi sovellusta, joilla voit kommunikoida internetissä. Allo on chatt-ohjelma kuten Facebook Messenger, mutta tässä ohjelmassa on sisäänrakennettu AI, joka auttaa sinua kaikessa mahdollisessa. Tämä AI ehdotta mahdollisia vastauksia saadessasi viestin  tai kuvan ystävältäsi. Pian sinun ei tarvitse enää itse keksiä sanomista. Voit myös chattailla AI:n kanssa jos kukaan ystävistäsi ei ole tavattavissa. Toiminto on kuitenkin tarkoitettu lähinnä kun tarvitset tietoa jostakin, sillä ohjelma hakee vastauksen internetistä, eikä sinun tarvitse googlata asiaa itse.

Duo on puolestaan Googlen uusi sovellus sinulle, joka tahdot videochattailla.

Daydream

Tämä on Googlen uusi VR-alusta Android-puhelimille. Google lanseeraa aluksi uuden VR-headsetin sekä tähän kuuluvan käsiohjaimen. Google on lisäksi rakentanut paremman VR-tuen seuraavan sukupolven Android-laitteille (lisää tästä alla) sekä eräänlaisen sovellus-kaupan nimeltä Daydream Home ja tietysti sovelluksia kuten YouTuben. Google tekee parasta aikaa yhteistyötä eri valmistajien kanssa, jotta heidän tulevat puhelimensa olisivat Daydream-yhteensopivia.

Android Wear 2.0

Tämä ei tule suoranaisena yllätyksenä, mutta Google lanseerasi uuden version puettavien älylaitteidensa käyttöjärjestelmästä Android Wearista. Kyseisen käyttöjärjestelmän versio 2.0:ssa on paljon parannuksia, mutta tärkeimpänä ominaisuutena ovat luultavasti itsenäiset sovellukset. Toisin sanoen kelloihin, joissa on Android Wear käyttöjärjestelmä saa ladattua sovelluksia ilman puhelimeen liittämistä. Täydellinen sille, joka tahtoo käyttää Android Wear-kelloa urheillessaan ja jättää puhelimensa kotiin.

Ajatuksena on, että Android Wear 2.0 lanseerattaisiin syksyllä, mutta ohjelmoijat voivat jo nyt ladata aikaisen Android Wear version ja kehitelläkseen uusilla ominaisuuksilla varustettuja sovelluksia.

Android N

Uusi Android versio Android N on tarkoitus lanseerata kesällä, mutta mikäli olet utelias ja malttamaton, voit jo ladata Android N beta-version.

Android N sisältää kuuleman mukaan yli 250 suurta muutosta edeltäjäänsä verrattuna. Siinä tulee muun muassa olemaan sisäänrakennettu aito multitasking- ja split screen-ominaisuus. Toinen uutuus on, että voit vastata eri ohjelmista esimerkiksi chat-ohjelmista tuleviin viesteihin suoraan niiden ilmestyessä näytölle avaamatta kyseistä sovellusta erikseen.

Tärkein päivitys on luultavasti grafiikkaan liittyvä. Kehittäjät pääsevät uuden Vulkanin myötä hallinnoimaan käyttöliittymää vapaammin.

Tärkeimmän päivityksen lisäksi hauskin uutinen on luultavasti se, että Google antaa ensimmäistä kertaa käyttäjien keksiä mistä kirjain N on lyhenne. Tähän liittyen voit katsoa hauskan mainosvideon tästä.  

Android Instant Apps

Tämä oli ehkäpä yllättävin asia, joka esiteltiin konferenssissa, mutta myöskin vaikuttavin. Android Instant Apps sallii nimittäin sovellusten käytön ilman niiden asentamista puhelimeen. Ajatuksena on, että mikäli sinulla on linkki verkkosivulle, jolla on sovellus, pääset suoraan sovellukseen ilman sen asentamista. Tämä toimii niin, että puhelimesi lataa sovelluksesta vain pienen juuri kulloinkin tarvittavan osan ja tekee sovelluksen käytöstä näin nopeampaa.

Valitettavasti tälle ominaisuudelle ei ole ilmoitettu lanseerausaikaa.