Kuvaa ennen näkemätön

Droonit yleistyvät yleistymistään ja niiden suosion kasvu on helppo ymmärtää. Niillä pääset kuvaamaan kohteita, joista voit ennen vain unelmoida. 1. Tammikuuta 2021 astuvat voimaan uudet EU-säännöt, jotka tekevät droonien käytöstä sekä helpompaa että turvallisempaa.

Aiemmista säännöksistä siirtyminen uusiin vaatii sopeutumista, siksi siirtymäajaksi on säädetty kaksi vuotta. Selvitämme uudet säännöt, annamme vinkkejä lisälukemisesta ja edullisista drooneista niin harrastajille kuin ammattivideoiden tekijöille.

Jos vanhat säännöt ovat sinulle entuudestaan tutut, tulet tunnistamaan myös uudet. Useimmissa säännössä on loppujen lopuksi kyse pitkälti terveestä järjestä, esimerkiksi, että tarvitset luvan saadaksesi lentää droonia näköyhteyden ulkopuolella tai lentäessäsi tietyn korkeusrajan yläpuolella.

Et myöskään saa lentää tavalla, joka aiheuttaa vaaraa muille. Uutuutena on, että droonit jaetaan eri luokkiin lennon riskitason perusteella.

Mikä pätee pohjoismaissa?

Ruotsissa vaaditaan (kauko-ohjaajana) erityislupa, saadaksesi lennättää droonia näköyhteyden ulkopuolella tai yli 120 metrin korkeudella, paitsi jos drone lentää esteen yli. Erityislupa tai voimassa oleva ns. pätevyystodistus saadaan suorittamalla kutakin lentoluokkaa vastaava teoriakoe. Täältä voit lukea lisää säännöistä.

Mikä drooni kannattaa valita?

Alle 250 grammaa painavilla drooneilla saa 1. tammikuuta 2021 ja 31. joulukuuta 2022 välisenä aikana lentää lentoalueella oleskelevien ulkopuolisten henkilöiden mutta ei koskaan väkijoukkojen yläpuolella.Tämä koskee sekä DJI Mini 2:sta että DJI Mini 2 Fly More Comboa, jotka ovat molemmat 4K-drooneja ja pienestä koostaan huolimatta täynnä innovatiivisia ja kehittyneitä toimintoja.

Droonit, jotka painavat 500 grammaa tai enemmän, mutta kuitenkin alle 2000 grammaa, vaativat etäpilotilta A3-droonikortin. Tämän kategorian drooneja on DJI Mavic 2 Pro jossa on integroitu Hasselbladkamera, 1-tuuman sensori (parempi video ja kuvanlaatu) ja 8 km kantama. Kuvaa 4K Dlog-M tai HDR-laadulla. Valikoimastamme löytyy myös DJI Mavic 2 Zoom 12 Megapikselin 1/2.3" CMOS-sensorilla, 24-48mm optisella zoomilla, Hyperlapse-tehosteella, Dolly Zoomilla sekä 8 km kantamalla.

Mukavaa lentoa!

Lue lisää

Ruotsin Liikennevirastolla on myös pedagoginen opas jonka löydät täältä.

Norjan harrastelijalentäjiä koskevat säännöt muistuttavat Ruotsin sääntöjä. Norjassakin korkeusrajoitus on 120m. Lue lisää täältä.

Tanskassa korkein sallittu korkeus on kuitenkin vain 100 metriä ilman droonisertifikaattia.Lisätietoja löydät täältä.