Näin saat vlogiisi ammattimaisen valaistuksen

Riippumatta siitä, missä ja miten kuvaat, hyvä valaistus on tärkeä, jotta viestisi tavoittaa vastaanottajan ja jotta saat kuvaan oikean tunnelman. Annamme vinkkejä siitä, mitä kannattaa ajatella valaistuksen suhteen ja mikä valaistus sopii juuri sinun tarpeisiisi.

Nykypäivänä älypuhelinkin riittää korkealaatuisten videoiden kuvaamiseen, mutta ei kuitenkaan ilman päivänvaloa. Olemme siirtymässä pimeämpään vuoden aikaan ja sen myötä kasvaa myös paremman valaistuksen tarve vloggauksessa. Miellyttävän pehmeän valaisun aikaansaaminen onnistuu onneksi hyvin yksinkertaisilla keinoilla. Ennen kuin sijoitat valaisuun, on hyvä saada käsitys siitä millainen hyvä vloggausvalaistus on ja miksi se on niin tärkeä.

Teams & Zoom, vlog

Studio & lifestream

Filmproduction

Pehmeä vs. kova valo

Ajattele valokuvaa, joka on otettu mobiililaitteen salamavalolla. Kuvassa on terävät varjot eikä lainkaan sävyeroja. Tämä on hyvä esimerkki kovasta valosta. Vastakohta tälle on pehmeä valo ja siihen valokuvaajat yleensä pyrkivät. Pehmeät kuvat ovat valoisia ja valo tulee eri suunnista - esimerkiksi muotikuvauksessa käytetään useimmiten pehmeää valoa.

Miten saat vlogiisi pehmeän valon? Se on loppujen lopuksi hyvin helppoa. Pehmeä valo on yhtä kuin paljon valoa. Mitä suurempi valonlähde - sitä pehmeämpi valo. Tämän mielessä pitäen voit valita sopivan valonlähteen riippuen siitä kuinka lähellä kameraa haluat olla, missä kuvaat (sisätiloissa, ulkona, studiossa jne.) ja millainen huoneen tämänhetkinen valaistus on.


Kaikki tasapainossa

Jos kuvaushuoneesi ei ole täysin pimeä tai jos et saa järjestää huoneen valaisua alusta lähtien, on olemassa olevat valaistusolosuhteet saatava toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi on vaikea sanoa tarkalleen, miten huone kannattaa valaista - kaikki riippuu paikasta ja valo-olosuhteista. On kuitenkin olemassa sääntöjä, joita noudattamalla onnistut.

Sammuta kattolamppu. Riippumatta siitä, valaisetko huoneen studiovaloilla vai käytätkö luonnon valoa, kannattaa huoneen lamput aina sammuttaa. Päivänvalon ja sisävalaistuksen värilämpötilat ovat erilaiset (sisätilojen valaistus on usein lämmin eli keltainen kun taas päivänvalo on kylmä eli valkoinen) ja näiden sekoittaminen on haasteellista kameralle.

Laita verhot kiinni tai kuvaa huoneessa, jossa ei ole ikkunaa, jos haluat käyttää omia valojasi ja hallita valoasetuksia itse.

Luonnonvalo on loistava. Sivulta tuleva päivänvalo toimii usein hyvin. Varmista vain, että aurinko ei paista suoraan kasvoihin ja ettei ikkuna ole selkäsi takana. Pehmeämmän valon saat kun ripustat lampun eteen vaalean läpikuultavan verhon. Älä myöskään unohda sammuttaa sisävalaisimia.

Valo heijastuu. Jos asetat lampun toiselle puolellesi ja toisella puolellasi on valkoinen seinä, valo heijastuu sen kautta.


Rengasvalo (Halo-valaisin)

Pehmeä ja miellyttävä valo lähikuviin

Helppo tapa ammattimaisen valaisun aikaansaamiseksi on investoida niin kutsuttuun rengasvaloon. Rengasvaloja on saatavana useissa eri koissa, eikä tämä ole oikeastaan mikään uutuus, sillä niitä on käytetty muotokuvauksessa yli 30 vuoden ajan. Sen etuna on, että saat kasvoillesi tasaisen ja miellyttävän hehkun. Kun kasvojen varjot häviävät, iho näyttää tasaiselta. Ei ole sattumaa, että rengasvalon käyttö on tavallista kauneusvalokuvissa. Olet ehkä huomannut, että monilla youtubettajilla ja vloggereilla on renkaanmuotoinen heijastus silmäkulmassa. Sen aiheuttaa kirkas rengasvalo (softboksi tuottaa puolestaan neliön muotoisen heijastuksen). Rengasvaloja on saatavana erikokoisina riippuen siitä, kuinka lähellä valoa haluat istua.

Kasvojen tulee aina olla keskellä rengasta. Huomaa, että valorengas toimii optimaalisesti kun se asetetaan lähelle kasvoja. Sitä käytetään siis nimenomaan muotokuvissa - ei kokovartalokuvissa, sillä kokovartalokuvissa suurin osa rengasvalon vaikutuksesta häviää. Aseta kamera rengasvalon keskelle, ei koskaan sivulle. Joidenkin rengasvalomallien keskellä, esim. Nanlite Halossa,on älypuhelinpidike. Jos kuvaat järjestelmäkameralla tai tavallisella videokameralla, voit hankkia kamerapidikkeen lisävarusteena. Toinen hyvä vinkki on ostaa korkeussäädettävä jalusta, ns. valojalusta. Se on hyvä vakiovaruste rengasvalolle, koska sen avulla saa helposti säädettyä oikean kuvauskorkeuden.


Paneelivalo

Helppokäyttöinen valaisin, joka loistaa pehmeää valoa heti

Kuvaatko useita henkilöitä samanaikaisesti tai haluatko valaista suurempaa aluetta? Paneelivalaisin on hyvä valinta tähän tarkoitukseen. Paneelivalaisimet ovat nelikulmaisia led-paneeleita, joita voidaan liikutella toivotun efektin aikaansaamiseksi. Ne ovat jo itsessään suurikokoisia eivätkä vaadi lisävarusteita, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon, kun haluat tuottaa pehmeää valoa helposti. Tämän tyyppinen valo sopii täydellisesti huoneen tai tilan valaisemiseen, esimerkiksi pienessä studiossa striimaamiseen tai useita henkilöitä kuvatessasi pöydän ympärillä tai sohvalla. Paneelivalojen toinen hyvä puoli on, että ne toimivat useimmiten paristoilla, joten voit pakata ne laukkuun ja ottaa ne mukaan tien päälle. Paneelien teho riittää jopa 2-3 metrin päähän ja hankkimalla useampia sellaisia voit lisätä valon määrää ja tehoa.


Suorat LED-valot

Maksimaalisesti valoa suurin tiloihin sekä ulkoympäristöihin

Suora LED-valo on kohdevalon synonyymi. LED-valot maksimoivat valotehon ja sopivat sinulle, joka kuvaat suurissa tiloissa, kuten esiintymislavalla, isossa studiossa tai ulkona. Niiden etuna on, että voit valaista pimeätkin tilat (Saat jopa kymmenen kertaa enemmän valoa samalla rahalla). Valo voidaan kuitenkin suunnata ja saadaan selkeät kontrastit sekä varjot. Jos haluat saada pehmeämmän valon mutta säilyttää valotehon, kannattaa valaistusta täydentää ns. softboksilla. Suorat LED-valot ovat hyviä myös jos haluat valaista vlogissa suurempia esineitä, kuten autoa, moottoripyörää tai hevosta.


Kannettava LED-valo taskukoossa

Vloggaajalle tien päällä

Joskus pienempi, paristokäyttöinen LED-paneeli kuten Lume Cube Panel. joka on helppo kiinnittää kameraan, on kätevin vaihtoehto. Se on taskukokoinen ja sitä ladataan mikro-USB:llä tai USB-C:llä ja sen kirkkautta sekä värilämpötilaa voidaan säädellä. Se on täydellinen mukaan otettavaksi matkalle tai käsilaukkuun ja sen avulla olet aina valmis vloggaamaan valaistusolosuhteista riippumatta.

Tietoisku:

Mikä on värilämpötila?

Monissa rengas- ja paneelivaloissa voidaan tehdä värilämpötila-asetuksia. Tämä tarkoittaa, että voit muuttaa valoa sinisestä kylmästä valosta lämpimämpään keltaiseen/punaiseen sävyyn. Muuttamalla lämpötilaa voit olla luova ja vaikuttaa siihen miltä näytät. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi tulee aina yrittää löytää ”väri”, joka vastaa ympäristön värilämpötilaa. Keskipäivällä ikkunasta paistavan päivänvalon lämpötila on toinen kuin esimerkiksi hehkulampun, loisteputken tai ilta-auringon. Valon lämpötilaa mitataan Kelvin-asteina ja se siirtyy lämpimästä valosta (alempi luku) kylmään valoon (suurempi luku). Tavallisimmat asetukset tehdään välillä 3500 Kelvin-astetta (vastaa hehkulamppua) - 5 000/6500 Kelvin-astetta (vastaa auringonvaloa päivällä). Tuotteissa, joissa on kiinteä lämpötila on usein 5500-5600 Kelviniä, mikä vastaa normaalisti päivänvaloa.

Useimpien suorien LED-valojen (kohdevalojen) lämpötilaa ei voi vaihtaa. Jos haluat valaisimeen tämän mahdollisuuden, kannattaa metsästää termiä ”Bicolour” tuotteen teknisistä tiedoista.

Vinkkejä ulkona kuvaamiseen

Ulkona voit päästää luovuutesi valloilleen. Uskalla käyttää värilämpötilaa aktiivisesti, jos valaisimesi tarjoaa tämä valintamahdollisuuden. Näin saat aina sykähdyttävät kuvat. Muista vaihtaa lämpötila vuorokaudenajan mukaan. Ole skarppina ja säädä valaistusta valo-olosuhteiden muuttuessa.

Jos et omista valaisimia ja haluat kuvata ulkona, pidä huoli siitä, ettei aurinko paista silmiin. Kuvaa varjossa ja vältä vastavaloa.

Mikä on vlogi?

Videoblogi, eli lyhyesti sanottuna vlogi (eng. vlog), on eräänlainen blogi jossa vloggaaja julkaisee videoita perinteisen bloggaamisen sijaan. Videot julkaistaan yleensä Youtubessa  tai osana blogipäivitystä.