Tietokoneet & lisätarvikkeet

Sound blaster

Sound Blaster on uskomaton klassinen tuotemerkki, jolta on löytynyt tuotteita kokonaisen 27 vuoden ajan. Nykyään nimi Sound Blaster löytyy monista äänituotteista kuten esimerkiksi kuulokkeista ja kaiuttimista. Tuote johon Sound Blaster kuitenkin yhdistettään useimmiten on ainakin 90-luvun pelaajien keskuudessa äänikortit.

Legendan alku

Yritys Sound Blaster-tuotemerkin takana on Creative Technology Limited (Creative Labs), jonka sydäntä lähellä on aina ollut ääni. Yrityksen ensimmäiset äänikortit lanseerattiin jo vuonna 1987 nimellä Creative Music System. Vuosi tämän jälkeen lanseerattiin sama kortti nimellä Game Blaster ja vuonna 1989 lanseerasi Creative ensimmäisen äänikortin nimeltään Sound Blaster.

Sound Blaster 1.0:ssä oli 8 bitin ääni 23 kHz näytteenottotaajudella ja nauhoitettaessa taajuus oli 8 bit/12kHz. Kyseessä ei siis ollut mikään suorituskykyjättiläinen nykyiseen teknologiaan verratuna, jolloin nyrkkisääntönä on tavallisesti CD-levyn tasoinen ääni, eli 16bit/44,1kHz. Tästä äänikortista tuli kuitenkin nopeasti menestys sen AdLib-yhteensopivuuden ansiosta ja siinä oli enemmän ominaisuuksia alhaisempaan hintaan. Sound Blaster-kortissa oli mm. ”game port”, mikä mahdollisti joystick-ohjaimen liittämisen tietokoneeseen lisäkorttia ostamatta.

Sound Blaster Pro ja 16

Nämä kaksi korttia ovat luultavasi kaikkein klassisimmat äänikortit, joita on koskaan valmistettu ja vuoden 1991 jälkeen, kun Sound Blaster Pro lanseerattiin, dominoi Creative täysin äänikorttimarkkinoita. Se mitä muistamme tuolta ajalta parhaiten ei tosin ole ääni, vaan IRQ ja DMA-kanavien säätely korttien saamiseksi toimimaan kaikkien pelien kanssa.

Juuri Sound Blaster 16 oli ensimmäinen Sound Blaster-kortti, joka tarjosi CD-laatua, sillä siinä oli vihdoinkin 16-bitin ääni. Tämä näkyy myös nimessä.

Meidän täytyy lisäksi mainita myös Sound Blaster AWE32, joka sekin lämmittää sydäntä.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue