IFA 2016 - Euroopan suurimmat IT-messut

Euroopan suurimmat
IT-messut

Euroopan suurimmat IT-messut

Raportoimme suoraan messumelskeen keskeltä.

IFA 2016

IFA-messut ovat Euroopan suurimmat ja tärkeimmät kuluttajaelektroniikkamessut. Suuret ja pienet valmistajat kokoontuvat tänne esitelläkseen viimeisimpiä tuotteitaan 150 000 neliömetrin kokoisissa messutiloissa.

Tämä on ehdottomasti Euroopan IT-mekka ja IFA-messuilla saamme nähdä vilauksen loppuvuoden aikana lanseerattavista laitteista ja teknologioista. Raportoimme täällä viikon ajan päivittäin viimeisimpiä ja tärkeimpiä messu-uutisia.

Päivitämme sivua päivittäin.

9. syyskuuta - päivä 6

Kuvaa vakaasti DJI Osmo+ kameralla

Uusi versio, jossa on zoom ja parempi vakautusominaisuus

DJI on paremmin tunnettu nelikoptereistaan, jotka ovat ehdottomasti markkinoiden parhaiden joukossa. DJI:llä on tosin myös toinen tuote nimeltään Osmo, joka on yksinkertaisesti sanottuna käsimallinen versio kopterien kameroista. IFA-messuilla DJI esitteli viimeisimmän version Osmo+-mallin, jossa on muutama päivitetty ominaisuus Osmoon verrattuna. Osmo koostuu kahvasta, kamerasta ja vakautusmekanismista, joka pitää kameran vakaana (melkein) mitä ikinä teetkään. Osmo+-mallin uutuus on, että siinä on nykyään 3,5 kertainen zoom ja jos kuvaat 1080p resoluutiolla 4K:n sijaan lisääntyy zoomausmahdollisuus seitsenkertaiseksi älykkään digitaalisen ratkaisun ansiosta. Uudessa mallissa on lisäksi parempi vakautus ja uusi timelapse-ominaisuus.

Uudet Samsung pelinäytöt

Quantom Dot tarjoaa uskomatonta kuvanlaatua

Mikäli etsit uutta pelinäyttöä saattaa Samsungin IFA-messuilla lanseeraama näyttö olla harkitsemisen arvoinen. Samsung esitteli nimittäin kaksi kaarevaa näyttöä, joissa on Quantom Dot-teknologia ja jotka ovat molemmat suunnattu juuri pelaajille. Ensimmäinen CFG70 on saatavilla kahdessa koossa 24 sekä 27 tuumaisena ja molemmissa on 1920 x 1080 pikselin resoluutio. Tässä näytössä on 144 Hz päivitystaajuus ja siinä on vain 1 ms vasteaika.

Toinen näyttö on 34 tuumainen, jossa on kokonaiset 3440 x 1400 pikseliä. Mutta mikäli valitset tämä suuremman näytön, saat tyytyä 4 ms vasteaikaan ja 10 Hz päivitystaajuuteen. Molemmissa malleissa on AMD FreeSync tuki, joka on meidän mieleemme.

Parempi ääni puhelimessa

Älykäs RHA DAC

Hyvän äänen ystävälle lanseerattiin tämän vuoden IFA-messuilla paljon hauskoja tuotteita. Yksi suosikeistamme on RHA Dacamp L1, joka on kannettava DAC ja kuulokevahvistin. DAC-osa perustuu ES9018K2M-siruun ja siinä on Class AB-vahvistin kummallekin stereokanavalle. Akun luvataan kestävän noin kymmenen tuntia ja voit käyttää sitä jopa tietokoneesi kanssa (MAC ja Linux), joten tarvitset vain yhden DACin, jota voit käyttää niin työpisteelläsi kuin matkalla.

Kosketeltuamme ja testattuamme tuotetta olemme rakastuneet siihen, sillä sen rakennuslaatu on huipputasoa ja kaikissa sen säätimissä on juuri oikea ”fiilis”. Ja kyllä, se myös kuulostaa hyvältä.

8. syyskuuta - päivä 5

Täydellinen Lenovo 2-in-1-tietokone

Yoga 910 on Lenovon uusi lippulaiva

Lenovo Yoga 910 on Lenovon 2-in-1-tietokonelaivaston viimeisin lippulaiva ja se teki meihin syvän vaikutuksen. Tämä tietokone on 15 millimetriä ohut ja siinä on Lenovon ainutlaatuinen ja perinteikkääksi muodostunut sarana, jonka ansiosta voit kääntää näyttöä 360 astetta. Suuri muotoiluun liittyvä muutos verrattuna edeltäviin malleihin on, että näytön kehykset on minimoitu, joten tietokone ei ole paljoa sen näyttöä leveämpi. Tämän lisäksi koneessa on myös USB Type C-portti sekä sormenjäljenlukija, mikä on erittäin tervetullut.

Tietokoneessa on seuraavan sukupolven Intel Core-prosessorit, siihen saa jopa 16 GB RAM-muistin ja 1 TB SSD-kiintolevyn. Näyttö on nyt 13,9 tuumainen ja resoluutioksi voi valita FullHD- tai 4K-näytön.

Kuulokkeet, joissa on säädeltävä kohinan vaimennus

Libratone Q Adaptissa on ainoastaan Lightning-liitin

Tanskalainen yritys Libratone on jo parin vuoden ajan valmistanut monia hienoja ja äänenlaadultaan loistavia kaiuttimia, mutta IFA messuilla keskiöön astui heidän kuulokkeensa. Libratonen suuri IFA-tuote oli nimittäin heidän Q Adapt-nappikuulokkeensa, jotka todella erottuvat massasta. Niissä ei ole lainkaan perinteistä 3,5mm-liitintä, vaan Lightning-liitin. Tämä tarkoittaa tietenkin, että ne toimivat ainoastaan iPhonen kanssa, mutta se tuo mukanaan monia etuja. Huhu kulkee, että Apple tulee poistamaan uudesta iPhonesta 3,5mm-liittimen kokonaan, joten Libratone saattaa olla juuri oikealla radalla.

Kuulokkeissa on lisäksi sisäänrakennettu kohinanvaimennus, jota voi säädellä riippuen siitä kuinka paljon ääntä tahdot sulkea pois. Mikäli istut konttorissa, tahdot ehkä sulkea ympäröivät äänet pois kokonaan, mutta ulkona kävellessäsi tahdot ehkä turvallisuussyistä kuulla autojen äänet. Lightning-liittimen ansiosta kuulokkeet eivät myöskään vaadi erillistä lataamista, sillä kohinanvaimennustoimisto ottaa virtaa suoraan puhelimesta.

Uudet Fitbit aktiivisuusrannekkeet

Flex 2 ja Charge 2

Yksi suurista trendeistä tämän vuoden messuilla on täsmälleen sama minkä näimme jo CES-tapahtumassa aiemmin tänä vuonna: wearables ja fitness-tuotteet. Yksi suurista nimistä tällä alueella on Fitbit ja IFA-messuilla lanseerattiinkin kaksi uutta aktiivisuusranneketta.

Ensimmäinen niistä on Fitbit Charge 2, joka on Fitbit Charge HR-rannekkeen seuraaja. Charge 2 on saanut sydänmonitoripäivityksen, suuremman näytön ja useita muita älykkäitä ominaisuuksia, jotka auttavat sinua treeneissäsi. Se ilmoittaa muun muassa VO2 enimmäis-arvot.

Toinen uutuus on Fitbit Flex 2, joka on yksinkertaisempi aktiivisuusranneke vähemmän ominaisuuksia kaipaavalle. Aivan kuten aiemmatkin yksinkertaiset Fitbit rannekkeet, voi myös Flex 2-malliin vaihtaa ranneketta tai muuntaa se kaulakoruksi. Suuri uudistus on, että itse tracking-yksikkö on 30% edeltäjäänsä pienempi, mikä tekee rannekkeesta tyylikkäämmän ja kätevämmän.

7. syyskuu - päivä 4

Kaksi suurta ja kehittynyttä LG 21:9-näyttöä

Toinen pelaamiseen ja toinen työntekoon

LG:n messualueelta löytyy kaikkea jääkaapeista ja pesukoneista matkapuhelimiin, joten tällä alueella löytyy paljon hauskaa katseltavaa. Tämän vuotisten lanseerauksien joukosta löytyy kaksi 21:9-näyttöä, jotka ovat meidän mukaamme mahtavimmat aikoihin. Ensimmäinen näyttö 38UC99 on 38 tuumainen ja kaareva. Siinä on 3840 x 1600 pikselin resoluutio ja kokonaiset 99% sRGB. Sen lisäksi näytössä on USB Type C-portti. Enää ei kirjoituspöytä tunnu täydelliseltä ilman tällaista.

Toinen näytöistä 34UC79G on niin ikään kaareva 21:9-näyttö. Tämä on kuitenkin hiukan pienempi, 34 tuuman näyttö ja se on suunniteltu pelaajille. Tässä mallissa on siksi IPS-paneeli, jonka päivitystaajuus on 144 Hz sekä AMD FreeSync.

Monipuolinen Garmin action-kamera

Muun muassa 4K, ääniohjaus ja integroitu GPS

Yhdetkään IFA-messut eivät ole täydelliset ilman uutta mielenkiintoista action-kameraa. Yksi kiehtovimmista kameroista on ehdottomasti Garmin Virb Ultra 30, joka on äärimmäisen monipuolinen. Tällä kameralla äänität ensinnäkin 4K-videoita, 30 kuvaa sekunnissa, jonka pitäisi riittää useimmille käyttäjille. Kamerassa on myös integroitu kosketusnäyttö, kolmiakselinen kuvan vakautin, ääniohjaus ja siitä voi haluttaessa suoratoistaa kuvaa suoraan YouTubeen. Uudessa Virb Ultra 30 mallissa on lisäksi sisäänrakennettu GPS ja muita sensoreita, jotka auttavat sinua löytämään videoiden kohokohdat. Siinä on lyhyesti sanottuna kaikki ominaisuudet, joita voisi toivoa.

Hiljaiset Logitech hiiret

Älä häiritse kollegoitasi klikkailemalla

Hiiret eivät tunnetusti ole olleet IFA-messujen kuumimpia tuotteita, mutta Logitech lanseerasi tänä vuonna pari hiirtä, jotka ovat huomion arvoisia. Hiiret ovat nimeltään M220 Silent ja M330 Silent Plus ja kuten nimestä voi arvata ovat ne erityisen hiljaisia käytössä. Logitechin mukaan niiden melutaso on 90% alhaisempi kuin tavallisissa hiirissä ja kun testasimme niitä messuilla, emme kuulleet suhaustakaan. Ajattele jos kaikki kollegasi käyttäisivät tällaista hiirtä ja välttyisit klikkausäänen kuulemiselta? Nyt puuttuu enää hiljainen näppäimistö!

6. syyskuu - päivä 3

Älykello, jossa on 4 vuorokauden akun kesto

Samsung esittelee uuden Gear S3 kellon

Samsung esitteli IFA lehdistötilaisuudessaan viimeisimmän version yrityksen älykelloista. Uudet mallit ovat nimeltään Samsung Gear S3 Classic ja Gear S3 Frontier ja ovat ominaisuuksiltaan lähes identtiset. Erona on muotoilu ja että Gear S3 Frontier-mallissa on integroitu 4G-antenni ja sim-korttipaikka. Gear S3 Frontier on suunniteltu aktiiviselle käyttäjälle ja siinä on siksi urheilullisempi muotoilu, kun taas Gear S3 Classic muistuttaa enemmän perinteistä kelloa.

Molemmissa kelloissa on Tizen käyttöjärjestelmä ja ne toimivat Android 4.4 tai uudemmalla varustettujen Android-puhelinten kanssa. Kelloissa on 1 GHz kaksiytiminen prosessori, 4 GB täyttö on 1,3 tuumainen suuri pyöreä AMOLED-näyttö, jossa on 360 x 360 pikselin resoluutio.

Suurin uutuus kelloissa on, että niissä on kokonainen neljän vuorokauden akun kesto ja molemmissa on IP68-luokitus sekä integroitu GPS.

Sonyn uudet kuulokkeet sulkevat pois kaiken äänen

MDR-1000X tekee vaikutuksen

Bose on aktiivisesti ääntä poissulkevien kuulokkeiden kruunaamaton kuningas, sillä he keksivät sen ensin. Nykyään löytyy toki monia muitakin hyviä vaihtoehtoja ja Sonyn viimeisin kuulokepari, jossa on kohinan vaimennus, on paras tuote aikoihin. MDR-1000X ovat over-ear-kuulokkeet, jotka ovat täynnä teknologiaa ja messuilla niitä testanneina voimme kertoa, että niissä todella oli hyvä ääni. Kohinanvaimennus eliminoi ympärillä jutustelevat messuvieraat, noin 30:stä kaiuttimesta tulevan musiikin jyminän ja tarjosi harmonisen keitaan meluisan messuhälinän keskelle.

Mikäli, et tahdo sulkea kaikkea ääntä pois on Sony suunnitellut ominaisuuden, joka sallii tärkeimpien äänien pääsyn läpi ympäriltä, esimerkiksi tööttäävät autot tai yleiset kuulutukset. Kuulokkeissa on toiminto, jonka avulla saat ympäröivän äänen kuuluviin pitämällä kättä yksinkertaisesti kuulokekuvun yllä. Täydellistä kun istut konttorissa ja kollegallasi on asiaa musiikkia kuunnellessasi.

Lenovo tekee vallankumouksen tietokonemarkkinoilla

2-in-1-tietokone, joka erottuu joukosta

Yksi mielenkiintoisemmista ja huomiota herättävimmistä laitteista tämän vuoden IFA-messuilla on ehdottomasti Lenovo Yoga Book. Tämä on todellakin uusi ja vallankumouksellinen tuote, joka osuu ja uppoaa suoraan tekniikkasydämeen. Lenovo Yoga Book on uudenlainen 2-in-1-tietokone, jossa näppäimistöosa on vaihdettu tasaiseen mustaan levyyn. Kun tahdot käyttää konetta tietokoneena, syttyy valonäppäimistö ja näppäinten paikat näkyvät levyllä.

Tämä toimii yllättävän hyvin ja käyttäjä saa lisäksi tuntopalautteen ”näppäimiä” painellessaan. Yksi syy tähän ratkaisuun on saada koneesta entistä ohuempi. Ja todellakin, tämä kone on uskomattoman ohut, alle senttimetrin ohuinen. Isoin uutinen on, että levyn tekniikka on Wacomin suunnittelema ja toimii siksi myös kynän kanssa aivan kuin liittäisit Wacom-levyn tavalliseen tietokoneeseesi. Voit myös asentaa mukana tulevaan kynään mustepatruunan ja piirtää tavalliselle paperille tietokoneen rekisteröidessä kaiken piirtämäsi.

Lenovo Yoga Book on saatavilla kahdessa eri versiossa, Android ja Windows-versioina. Molemmissa on 10,1 tuumaan näyttö, jonka resoluutio on 1920 x 1200 pikseliä, 4 GB RAM-muisti, 64 GB tallennus ja Intel Atom x5 prosessori. Akun kesto on 15 tuntia, Android-versiossa ja 13 tuntia Windows-versiossa, joten tämä kone on täydellinen matkakumppani.

Anna Netatmon ohjata lämpöä

Pieni laite tekee lämpöpatteristasi älykkään

Netatmo on tunnettu älykkäiden sääasemien valmistamisesta, jotka auttavat sinua hallitsemaan taloasi ja sen ympäristöä. Netatmo-asema kotona tai konttorissa välittää tietoja ilmanlaadusta ja ilmoittaa tietysti lämpötilan. Se ei kuitenkaan pysty parantamaan ilman laatua. Tähän on Netatmo nyt päättänyt tehdä muutoksen ja esitteli IFA-messuilla Netatmo Smart Radiator Valven. Tämä on älykäs pieni laite, joka korvaa lämpöpatterin termostaatin. Tämän laitteen ansiosta Netatmo nostaa ja laskee automaattisesti patterin lämpöä ja takaa tasaisen lämpötilan huoneessa. Helppoa ja älykästä.

5. syyskuu - päivä 2

Philips ottaa askeleen OLED-markkinoille

Uusi 901F on TV kaikilla mausteilla

Messujen kuumin TV-lanseeraus oli luultavasti Philips 901F, eikä ihme, sillä tämän TV:n perään tulee moni kuolaamaan. 901F on Philipsin ensimmäinen OLED-TV ja tätä suunnitellessaan ei Philips ole todellakaan pihistellyt. TV:n paneeli on 55 tuumainen, siinä on 4K-resoluutio ja lisäksi HDR-teknologia, joka parantaa kuvaa entisestään. TV on lisäksi varustettu viimeisimmällä ambilight versiolla.

Philips on ilmoittanut TV:n ilmestyvän markkinoille tämän vuoden loppupuolella.

Hasselblad-kamera puhelimessa

Paras tämänhetkisistä puhelinkameroista?

Tämänkin vuoden IFA-messuilla lanseerattiin tavalliseen tapaan liuta uusia puhelimia, mutta mobiililaitelanseerauksista vaikuttavin ei tänä vuonna ollutkaan puhelin. Lenovon Moto Z-sarjan puhelimissa käyttäjä voi vaihdella takapuolelle kiinni klikattavia moduuleja, jotka tuovat puhelimeen eri toimintoja. Tämän vuotisilla IFA-messuilla Lenovo esitteli uuden moduulin ja tällä kertaa kyseessä oli itse Hasselbladin kanssa yhteistyössä suunniteltu kameramoduuli.

Tässä moduulissa on 12-megapikselin sensori, 10-kertainen optinen zoom ja erillinen laukaisija, joten puhelin toimii aivan kuten tavallinen kamera. Myönnettäköön, että puhelimesta tulee hiukan kömpelön kokoinen, mutta toisaalta vältyt erillisen kameran mukana raahaamiselta.

TomTom lanseeraa aktiivisuusrannekkeen

Laskee rasvaprosenttisi

Kaiken tyyppiset fitness-tuotteet ovat jo kauan olleet muotia tekniikan maailmassa. Olemme saaneet nähdä paljon terveellisiin elämän tapoihin liittyviä wearables-tuotteita lanseerattavan lähes kaikilta mieleen tulevilta valmistajilta.

IFA 2016 ei ole poikkeus ja yksi suosikeistamme on TomTom Touch. Tämä on pieni aktiviteettiranneke, joka muistuttaa monella tapaa monia muitakin markkinoilla olevia rannekkeita. Se mikä tekee TomTom Touchista erityisen, on että ranneke laskee käyttäjän rasvaprosentin ja lihasmassan. Tämän lisäksi rannekkeessa on tutut tavalliset toiminnot, kuten esimerkiksi pulssi- ja askelmittari sekä kello.

Xperia XZ on Sonyn uusi lippulaivapuhelin

Täynnä viimeisintä tekniikkaa

Sony esitteli viimeisimmän lippulaivansa, Xperia XZ:n ja olemme luonnollisesti tutustuneet siihen tarkemmin. Uudessa Xperiassa on Snapdragon 820 prosessori ja 3 GB RAM-muisti, joka tekee käytöstä jouhevaa myös vaativia sovelluksia käytettäessä. Puhelimessa on 5,2 tuuman näyttö ja siinä on 1920 x 1080 resoluutio. Kamera on uskomaton 23 megapikselinsä ansiosta ja siinä on laserpohjainen automaattitarkennusjärjestelmä, jonka ansiosta kamera pysyy vauhdissa mukana.

Tämä puhelin on lyhyesti sanottuna todellinen lippulaiva, ehdotonta huippupuhelinta peräänkuuluttavalle.

4. syyskuu - päivä 1

Vuoden painavin kannettava

8kg ja kaksi GTX 1080 näytönohjainta

Acer esitteli pitkän liudan uutuuksia tämän vuoden IFA-messuilla ja mielettömin niistä oli ehdottomasti Acer Predator 21 X, joka on ”kannettava” tietokone maksimaalista suorituskykyä peräänkuuluttavalle – sinulle, jota koneen paino ei häiritse. Tämä tietokone painaa nimittäin kokonaiset 8(!)kg. Jos kuitenkin jaksat raahata mukanasi 8 kg painoista tietokonetta, saat koneen jossa on kaksi GeForce GTX 1080 näytönohjainta, seitsemännen sukupolven Intel Core K-prosessori, jopa 4 TB SSD kiintolevy, viisi tuuletinta, mahdollisuus jopa 64 GB DDR4-muistiin sekä sisäänrakennettu Tobii eye-tracking.

Kuulostaako houkuttelevalta? Valitettavasti joudut odottamaan tammikuuhun asti, jolloin Acer aloittaa koneiden valmistamisen tilaustavarana.

Langatonta Bang & Olufsenilta

Tyyliä tuttuun tapaan

Bang & Olufsen lanseeraa IFA-messuilla kaksi uutta kaiutinta nimeltään BeoSound 1 ja BeoSound 2. Nämä uudet kaiuttimet on varustettu Bluetooth sekä wifi ominaisuuksilla ja niissä on mm. AirPlay-, Google Cast- ja DLNA-tuki. BeoSound 1 on näistä kahdesta pienempi ja toimii paristoilla, joten voit siirtää sitä mihin ikinä musiikkia tarvitsetkaan. BeoSound 2 on puolestaan suurempi kaiutin, joka vaatii virtalähteeseen kytkemisen. Kaiuttimet ovat lähes tulkoon saman näköiset, levittävät ääntä 360 astetta ja yhden ainoan kaiuttimen ääni voi täyttää koko huoneen.

Välty kaapelisotkuilta Yevo 1 kuulokkeilla

Täysin langattomat nappikuulokkeet

Onko sinulla kokemusta nappikuulokkeista, joiden kaapeli takertuu kiinni milloin mihinkin ja nykäisee napit pois korvistasi? Ehkäpä tämä uutuus on ratkaisu ongelmaasi. Ruotsalaisen Yevo Labsin Yevo 1 nappikuulokkeissa ei ole kaapeleita lainkaan. Nämä minimaaliset nappikuulokkeet painavat ainoastaan 8 grammaa per kuuloke, niihin ahdetusta huipputeknologiasta huolimatta. Kuulokkeiden akun kesto on noin kolme tuntia, joka riittää jo aika pitkälle, mutta kuunteluaikaa lisää tarvittaessa, voidaan kuulokkeita ladata mukana tulevassa kotelossa. Koteloon sisäänrakennetulla akulla lataat kuulokkeet jopa 4 – 5 kertaa peräkkäin, mikä mahdollistaa noin 15 tunnin käytön.

Kuulokkeiden on tarkoitus ilmestyä markkinoille jouluksi.