Maailman suurimmat matkapuhelinmessut

Raportoimme suoraan Mobile World Congress-messuilta.

Maailman suurimmat matkapuhelinmessut

Raportoimme suoraan Mobile World Congress-messuilta.

Mobile World Congress 2017

Mobile World Congress on yksi maailman tärkeimmistä matkapuhelimiin liittyvistä messuista. Messujen aikana esitellään monia uusia tekniikoita sekä uusia matkapuhelimia. Olemme tavalliseen tapaamme paikan päällä ja raportoimme uutuuksista. Mikäli tahdot pysyä kärryillä viimeisimmistä uutuuksista, voit seurata tapahtumia tasaisin väliajoin tulevina päivinä.

Sivua päivitetään päivittäin.

Päivä 5

Uusi Android-tabletti Samsungilta

Samsung Tab S3 on yhtiön uusin lippulaivatuote Android-tablettien kategoriassa. Tabletissa on 9,7-tuumainen AMOLED-näyttö 1536 x 2048 pikselin tarkkuudella ja HDR-tuella. Tab S3:ssa on 13 megapikselin kamera, ja Samsungin mukaan sillä voi toistaa videota peräti 12 tunnin ajan ennen akkuvirran loppumista. Tab S3:n tehosta vastaa Snapdragon 820 -suoritin, minkä lisäksi siinä on 4 Gt RAM-muistia ja tietenkin Android 7.0 -käyttöjärjestelmä. Yksinkertaisesti sanottuna laite on todellinen tehopakkaus. Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, laitteessa on myös sormenjälkitunnistin, tuki S Pen -kynälle ja neljä kaiutinta. AKG on ollut mukana kaiutinten kehitystyössä, jotta ne kuulostavat niin hyviltä kuin mahdollista.

Langattomat in-ear-kuulokkeet sisäisellä mikrofonilla

Ruotsalainen Earin aloitti toimintansa Kickstarterin kautta kolme vuotta sitten. Yhtiön silloisena ajatuksena oli lanseerata täysin langattomat in-ear-kuulokkeet. Vuosien aikana on tapahtunut paljon, ja nykyään markkinoilla on monia täysin langattomia kuulokkeita monilta eri valmistajilta. Mutta Earin ei myöskään ole levännyt laakereillaan, ja tämän vuoden MWC-messuilla yritys esittelee seuraavan sukupolven kuulokkeet, samalla kun sen kilpailijat ovat tuoneet näytille vasta ensimmäiset versionsa. Uusi Earin M2 on edeltäjänsä tavoin täysin langaton in-ear-kuulokepari, ja se toimitetaan edeltäjänsä tapaan alumiinikotelossa, jonka sisällä on myös lisäakku ja laturi. Yhdessä ne tarjoavat 12 tunnin kuunteluaikaa, kolme tuntia kerrallaan. Yksi suurimmista eroista edeltävään versioon verrattuna on kuitenkin se, että uudessa M2:ssa on sisäinen mikrofoni, joten sitä voi käyttää kuulokemikrofonina. Lisäksi kuulokkeissa on kosketusherkät pinnat, joten toiston voi keskeyttää ja muita asioita tehdä napsauttamalla kuulokkeita kevyesti sormella. Samalla tavalla voit myös käynnistää Sirin tai jonkin muun vastaavan avustajan, ja mikrofonin ansiosta avustajille voi myös antaa komentoja.

Päivä 4

Tehokkaita ja keveitä 2-in1-tietokoneita Lenovolta

Vaikka MWC-messuilla esiteltävät laitteet ovat suurimmaksi osaksi puhelimia, siellä esitellään usein myös mielenkiintoisia tietokoneita. Niin on myös tänä vuonna. Lenovo on nimittäin päättänyt esitellä messuilla kaksi uutta Yoga-tietokonetta, Yoga 520:n ja Yoga 720:n. Kumpikin on niin sanottu 2-in-1-tietokone, jossa näytön voi kääntää täysin ympäri, jolloin tietokone muuttuu tabletiksi. Lisäksi molemmat ovat edeltäjiään ohuempia ja kevyempiä. Kivaa on myös se, että 720 on varustettu Nvidia GeForce GTX 1050 -näytönohjaimella, minkä ansiosta tietokoneen grafiikkasuorituskyky on erinomainen.

Puhelin virtuaalisella SIM-kortilla

Nuu Mobile ei kuulu tunnetuimpiin MWC-messuilla tuotteitaan esitteleviin valmistajiin, mutta yritys on joka tapauksessa esitellyt erittäin mielenkiintoisen puhelimen. Uusi Nuu Mobile X5 on budjettipuhelin hyvällä tekniikalla ja toiminnolla, joka saa sen erottumaan joukosta. Puhelimessa on muun muassa 5,5-tuumainen Full HD -näyttö, kahdeksanytiminen suoritin ja 3 Gt RAM-muistia. Siinä on myös 13 megapikselin kamera, sormenjälkitunnistin ja 2 950 mAh:n akku. Hienointa on kuitenkin se, että siinä on virtuaalinen SIM-kortti, jonka ansiosta käyttäjä voi matkustaa ympäri maailmaa ja nauttia kaikissa maissa paikallisista puheluhinnoista. Erityinen ohjelmisto muuntaa virtuaalisen SIM-kortin nimittäin kussakin maassa paikalliseksi kortiksi. Toiminnon on määrä toimia yli 100 maassa.

Lenovo esittelee uusia Moto-puhelimia

Lenovo esittelee MWC-messuilla kaksi uutta matkapuhelinta – Moto G5 ja Moto G5 Plus. Monista muista tavallisen ja plus-version sisältävistä malleista poiketen Moto G5:n eri versioiden välillä on paljon enemmän eroja kuin pelkkä näytön koko. Moto G5:ssa on 5-tuumainen Full HD -näyttö, Snapdragon 625 -suoritin ja 13 megapikselin kamera f/2.0-aukolla. Moto G5 Plusissa on sen sijaan hieman suurempi 5,2 tuuman näyttö (myös Full HD -tarkkuudella), yksinkertaisempi Snapdragon 430 -suoritin ja 12 megapikselin kamera f/1.7-aukolla. Kummassakin puhelimessa on vaihdettava akku ja paikka kahdelle SIM-kortille.

Päivä 3

Langattomat in-ear-kuulokkeet täynnä älykästä tekniikkaa

Sony lanseerasi Xperia Ear -kuulokkeet viime vuonna. Kyseessä on täysin langaton in-ear-kuulokepari, mikä tarkoittaa sitä, että Xperia Ear -kuulokkeet koostuvat kahdesta täysin erillisestä korvanapista. Myös Sonyn seuraavan sukupolven Xperia Ear -kuulokkeet, joiden aikaista prototyyppiä yritys on esitellyt messuilla, noudattavat samaa kaavaa. Sony on päättänyt esitellä aikaisen version seuraavan sukupolven kuulokkeista, sillä ne sisältävät uuden toiminnon, joka päästää ulkopuoliset äänet sisään. Se tekee kuulokkeista paljon turvallisemmat liikenteessä. Lisäksi toisen fiksun tekniikan ansiosta työkaverisi voivat puhua kanssasi samalla, kun kuuntelet musiikkia.

ZTE panostaa kahteen kameraan

ZTE:n suuri messu-uutuus on ZTE Blade V8 Pro -puhelin. Se on melko edullinen puhelin täynnä suorituskykyisiä komponentteja. Puhelimessa on Snapdragon 625 -suoritin, 3 Gt RAM-muistia ja peräti 5,5 tuuman näyttö. Mielenkiintoisinta puhelimessa on kuitenkin sen kamera. ZTE on päättänyt seurata nykytrendiä ja lisännyt takapuolelle kaksi kameraa yhden sijaan. Yritys on päätynyt kahteen 13 megapikselin kameraan, joista toinen on mustavalkoinen. Mustavalkokamera tekee yhteistyötä toisen kameran kanssa, jotta kuvista tulee terävämpiä. Muiden kahdella kameralla varustettujen puhelinten tapaan kameroiden avulla voidaan tuottaa ”huijaten” lyhyt syväterävyysale kauniimpia muotokuvia varten.

Intel on esitellyt langattomat VR-lasit

Viime vuonna VR oli kaikkien huulilla. Ei olekaan yllättävää, että VR-lasien kehitys jatkuu myös tänä vuonna. Koska MWC-messuilla keskitytään mobiiliuteen ja langattomuuteen, ei myöskään ole yllättävää, että nimenomaan näillä messuilla esitellään tekniikkaa, jonka avulla VR-laseista voidaan tehdä täysin langattomat. Tällä hetkellä VR-lasit on yhdistettävä tietokoneeseen tai vastaavaan laitteeseen johdolla, mutta Intel on esitellyt WiGig-tekniikkaan perustuvan tekniikan, joka päästää VR-kokemuksen kahleista. Tekniikka pystyy lähettämään 2K-videokuvaa täysin langattomasti ja periaatteessa täysin viiveettömästi VR-laseille (Intel tekee yhteistyötä HTC Viven kanssa), mutta vaikuttaa siltä, että tulevaisuudessa tuki tulee myös 4K- ja 8K-tarkkuuksille.

Tekniikka on valmista jo nyt, mutta yksikään laitteistovalmistaja ei vielä ole ilmoittanut kehittävänsä sitä hyödyntäviä laseja. Intelin mukaan kaupallisia versioita voisi kuitenkin olla tarjolla ennen vuoden 2017 loppua.

Päivä 2

Sonyn huippupuhelin tekee vaikutuksen

Sony esitteli MWC-messuilla uuden puhelimen nimeltä Sony Xperia XZ Premium. Kuten nimestä voi päätellä, kyse on premium-puhelimesta. Mutta jos et usko siihen pelkän nimen perusteella, tutustu teknisiin tietoihin. Ensinnäkin Sony on ensimmäinen valmistaja, jonka puhelimessa käytetään Qualcommin uusinta Snapdragon 835 -huippupiiriä. Puhelin on siis luultavasti yksi markkinoiden nopeimmista, kun se loppukeväällä lanseerataan.

Lisäksi puhelimessa on 4 Gr RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa ja 3230 mAh:n akku. Myös näyttö erottuu edukseen, sillä Sony on päätynyt 5,5-tuumaiseen HDR-tekniikkaa tukevaan 4K-näyttöön. Kamera vaikuttaa sekin huippulaadukkaalta, sillä se hyödyntää uutta tekniikkaa, jossa muisti on integroitu kennoon. Siten kuvien ottaminen on erityisen nopeaa. Sony Xperia XZ Premium voi esimerkiksi tallentaa videokuvaa 960 kuvan sekuntinopeudella.

Vuoden retrouutuus

Moneltakaan ei ole jäänyt huomaamatta, että markkinoille tuodaan kohta päivitetty versio maailman klassisimmasta matkapuhelimesta Nokia 3310:sta. Mutta suuri kysymys on, mitä 3310 itse asiassa pitää sisällään. Kyse ei ole siitä, että vanhan puhelimen kuoriin olisi yritetty tunkea modernia älypuhelinta. Sen sijaan Nokia on pysynyt uskollisena alkuperäiselle puhelimelle ja luonut perinteisen matkapuhelimen ilman hienouksia.

Uudella Nokia 3310:lla voi soittaa, lähettää tekstiviestejä ja tehdä muita perustoimintoja, minkä lisäksi se on varustettu mp3-soittimella, FM-radiolla, jokseenkin hyödyttömällä kameralla ja matopelillä. Kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka eivät halua älypuhelinta, ja ihmiset, jotka haluavat matkalle mukaan puhelimen, jonka akku kestää pitkään.

Nokian uusi tuleminen

Uusi Nokia on lanseerannut perinteisen Nokia 3310:n uusversion lisäksi myös kaksi Android-puhelinta, jotka vastaavat vähän paremmin nykyaikaa. Nokia 3 on yksinkertainen puhelin 5-tuumaisella näytöllä, 2 Gt:n RAM-muistilla ja 8 megapikselin kameralla. Hauskinta on kuitenkin se, että siinä on täysin ”puhdas” Android ilman yrityskohtaisia grafiikkoja ja erikoissovelluksia.

Nokia 5 on hieman kalliimpi, mutta myös sen voi nykymittapuulla luokitella budjettipuhelimeksi. Olemme joka tapauksessa todella vaikuttuneita puhelimesta. Nokia 5:ssä on 5,2 tuuman näyttö, 2 Gt RAM-muistia, 16 Gt tallennustilaa ja Snapdragon 430 -suoritin. Puhelimessa on laadukkaalta tuntuva alumiinista valmistettu runko, ja myös kamera vaikuttaa erittäin hyvältä, jos otetaan huomioon, että kyse on alemman hintaluokan puhelimesta.

Päivä 1

Maksa kellolla

Tämän vuoden MWC-messuilla esiteltiin uusia älykelloja, mikä ei ollut erityisen yllättävää. Google nimittäin esitteli vain vähän aikaa sitten Android Wear 2.0:n ja LG lanseerasi maailman ensimmäisen uutta käyttöjärjestelmäversiota käyttävän kellon. Ensimmäinen messuilla näkemämme kello oli Huawei Watch 2.0, ja se käyttää tietenkin Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmää.

Monien muiden mallien tapaan kellosta tulee markkinoille sekä ”klassinen” että urheilullinen malli. Siinä on 1,2-tuumainen pyöreä näyttö, sykemittari ja peräti 420 mAh:n akku. Asuinpaikasta riippuen kello saattaa myös tukea LTE-tekniikkaa. Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, uusi kello tukee myös NFC-tekniikkaa sekä Android Pay -toimintoa, joka on yksi Android Wear 2.0:n suurista uutuuksista.

Iso näyttö ja kaksi kameraa

LG:n tämän vuoden lippulaivapuhelin on nimeltään LG G6. Puhelin erottuu joukosta sillä, että se ei erotu joukosta. LG on nimittäin keskittynyt todella vakaan ja teknisesti ensiluokkaisen puhelimen luomiseen sen sijaan, että se olisi panostanut jonkinlaiseen uuteen kikkailutoimintoon. Puhelin on äärimmäisen hyvin rakennettu. Siinä on 5,7-tuumainen näyttö erittäin kauniilla pyöristetyillä reunoilla. Näytön pyöristetyt kulmat ovat muutakin kuin vain kaunis yksityiskohta. Ne mahdollistavat nimittäin vahvemman rakenteen, joka tarjoaa ylimääräistä suojaa pudotuksilta. Snapdragon 821 -suoritin ja 4 Gt RAM-muistia takaavat tehon. Puhelimessa on 32 Gt sisäistä muistia, jota voi laajentaa microSD-kortilla.

Puhelimessa on kaksi kameraa – valovoimainen tavallinen kamera sekä kamera laajakulmaobjektiivilla. Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, latausliitäntänä käytetään nyt USB-C-liitäntää vanhemman ja vähän heikomman microUSB-liitännän sijaan.

Uusia 2-in-1-tietokoneita Samsungilta

Vaikka MWC-messut ovatkin lähinnä mobiilituotemessut, siellä esitellään monesti monia muitakin liikkuvaan työntekoon liittyviä tuotteita. Samsung lanseerasi esimerkiksi kaksi uutta tabletti-tietokonetta Windows 10 -käyttöjärjestelmällä. Tietokoneet ovat nimeltään Galaxy Book 10 ja Galaxy Book 12. Kummassakin tietokoneessa on alumiinirunko, stylus-kynä, kaksi USB-C-porttia ja 10 tuntia kestävä akku. Mallien suurin ero koskee näyttöjä – ensimmäisessä on 10,6 tuuman LCD-näyttö 1920 x 1280 pikselin tarkkuudella ja toisessa 12 tuuman AMOLED-näyttö HDR-toiminnolla.

Pienemmässä tietokoneessa on Intel Core i3 -suoritin ja suuremmassa Core i5 -suoritin. Samsung on myös päivittänyt näppäimistökoteloa. Se on nyt taustavalaistu, se tuntuu paremmalta ja siinä on peräti 50 prosenttia suurempi kosketuslevy.

Huawei tekee yhteistyötä Pantonen kanssa

Huawei esitteli tämän vuoden MWC-messuilla kaksi uutta puhelinta, jotka vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta. Puhelimet ovat nimeltään Huawei P10 ja Huawei P10 Plus. Kuten arvata saattaa, Plus on suurempi versio P10-mallista. P10:ssä on 5,1-tuumainen 1920 x 1080 pikselin näyttö, ja P10 Plussassa puolestaan 5,5-tuumainen 2560 x 1440 pikselin näyttö. Suuremmassa puhelimessa on 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa kun taas tavallisessa P10:ssä on vain 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Kummassakin puhelimessa on USB-C- latausportti sekä pikalataustoiminto.

Kummassakin puhelimessa on myös kaksi Leica-kameraa – toinen kameroista ikuistaa yksityiskohdat ja valon, toinen värit. Tekniikan on määrä tarjota kuvanlaatua, joka todellakin erottuu joukosta. Odotamme jo pääsevämme testaamaan sitä hieman paremmin.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä, Huawei on aloittanut erittäin hauskan yhteistyön Pantonen kanssa ja esittelee P10:n ”vuoden värissä” – väri on Pantone 15-0343, tai kuten me tavalliset ihmiset sanoisimme, vihreä.