Mikä on WiFi 6?

Wifi 6 (WiFi 802.11ax) on viimeisin langattoman Internetin standardi. Uusi WiFi-teknologia merkitsee korkeampia nopeuksia ja vakaampaa yhteyttä sekä laajempaa kantamaa.

Mitkä ovat sen uutuudet?

Internet of Things (IoT) esimerkiksi kelloissa, kodinkoneissa ja autoissa vaativat kaistan leveyttä. Wifi 6 ratkaisee tämän ongelman, sillä se tukee useampia laitteita samanaikaisesti ja jakaa kaistan paremmin. Sen maksimaalinen nopeus on korkeampi ja yhteydestä on tullut vakaampi, joten useampi käyttäjä voi streamata, pelata ja työskennellä samanaikaisesti.

Mitkä ovat Wifi 6:en edut?

Etuja on paljon. Wifi 6-verkkoon voidaan liittää neljä kertaa enemmän laitteita kuin Wifi 5:een, sen nopeus on jopa 9,6 Gbps (WiFi 5; 6,9 Gbps) ja sen tiedonsiirtotekniikka käyttää huomattavasti vähemmän virtaa, joten mobiililaitteittesi akku kestää kauemmin. Jopa seitsemän kertaa kauemmin.

Uusimman tekniikan avulla koko perhe voi surffata samanaikaisesti sekä sisällä että ulkona.

Kesä on yhdessäolon aikaa, mutta koko perheen kokoontuessa saman katon alle tekniikalla voi olla vaikeuksia pysyä mukana. Verkkoon kytketyt laitteet, korkearesoluutioinen elokuvamateriaali ja uudet tavat surffailla verkossa asettavat uusia ja samalla kovia vaatimuksia langattomalle kotiverkolle – ja yhden perheenjäsenen katsoessa jalkapalloa, toisen pelatessa tietokonepeliä ja kolmannen katsoessa Netflixiä on suuri vaara, että vanha laajakaistareitittimesi tulee vetelemään viimeisiään.

Mitä pitää siis tehdä, jotta saa täydellisen Wi-Fi-yhteyden koko taloon, ulkoterassille ja kenties vielä ihan riippumatolle asti? Monien perheiden ratkaisu on niin kutsuttu mesh-järjestelmä. Se on täydellinen langaton järjestelmä, joka pienten reitittimien avulla tarjoaa sinulle täydellistä langatonta yhteyttä joka puolelle.

Mesh-verkko koostuu pienistä reitittimistä, jotka sijoitetaan sopiviin paikkoihin ja ne alkavat jakaa verkkoliikennettä keskenään. Näin ne auttavat myös vahvimman signaalin löytämisessä ja jakamisessa. Koska reitittimet työskentelevät yhdessä luodakseen saumattoman verkon, niin et edes huomaa, kun laitteesi vaihtaa reitittimestä toiseen. Mesh-järjestelmiä myydään usein kahden tai kolmen reitittimen paketeissa ja järjestelmää voidaan myöhemmin laajentaa, jos perhe sattuisi kasvamaan tai muuttokuorma suuntaisi kohti suurempaa asuntoa.

Kaikilla suurimmilla valmistajilla on useimmiten omat mesh-verkkonsa ja yhteistä melkein kaikille niille on se, että ne on erittäin helppo ottaa käyttöön, ne ovat erittäin tehokkaita ja ne löytävät perimmäisenkin nurkan kodissasi. Sinun ei siis tarvitse olla mikään verkkoasiantuntija asentaessasi järjestelmää, eikä sinun tarvitse vetää läjäpäin johtoja – ja kun olet saanut verkon asennettua, se toimii itsestään.

Järjestelmää hallitaan usein mukana tulevan sovelluksen tai selaimen avulla. Avainsana tähän järjestelmään on helppous, mutta jos haluat räätälöidä täysin oman Wi-Fi-kokemuksen, niin järjestelmät on usein varustettu älytoiminnoilla, kuten lapsilukolla, ajastetuilla tauoilla ja mahdollisuudella valita, mitä laitteita priorisoidaan.

Netgear Orbi

Yksi suosittu mesh-järjestelmä on Netgearin malli Orbi. Järjestelmää voidaan joko käyttää korvaamaan nykyinen reitittimesi tai täydennyksenä saadaksesi paremman yhteyden kotisi joka nurkkaan. Yksi laitteista toimii reitittimenä ja tämän jälkeen voit lisätä pieniä reititinyksiköitä tarpeidesi mukaan. Orbi saattaa olla erityisen kiinnostava sinulle joka haluat hyvän Wi-Fi-yhteyden pihallesi, koska Netgearilla on reititinyksikkö, joka voidaan asentaa ulos.

Covr D-Link

Toinen mesh-järjestelmä on D-Linkin COVR, joka tunnetaan kolmionmuotoisista reitittimistä ja joita myydään kahden- tai kolmen pakkauksissa. Järjestelmä asennetaan sovelluksen avulla ja se luo älykkään langattoman verkon, jonka peittoalue kattaa koko talon. Jos sattuisit joskus muuttamaan suurempaan asuntoon tulevaisuudessa, niin järjestelmää voidaan laajentaa jopa kahdeksaan reitittimeen ja sen sisäänrakennetun lapsilukon avulla voit asettaa rajoja ja sääntöjä.

Velop Dual-Band AC1200

Linksys:in mesh-järjestelmä Velop Dual-Band AC1200 Mesh Wi-Fi system VLP0103:a myydään kahden tai kolmen reitittimen pakkauksissa, jotka yhdessä luovat vahvan Wi-Fi- signaalin koko kotiin. Järjestelmä asennetaan vain muutamassa minuutissa Linksys-sovelluksen avulla, jota voidaan käyttää myös perheasetusten säätämiseen. Järjestelmässä on tuki dual-band-tekniikalle, jolloin se tukee sekä 2,4 GHz että 5 GHz-kaistoja.

Deco M9

TP-linkin mesh-järjestelmän nimi on Deco M9 ja se on erittäin edullinen ja kätevä järjestelmä kotikäyttöön. Sitä on erittäin helppo laajentaa useilla laitteilla tarvittaessa. Asennus ja asetukset tehdään sovelluksen kautta, joka automaattisesti etsii uusia reitittimiä liitettäväksi. Sovelluksen avulla pääset käsiksi lapsilukkoon, mahdollisuuteen jakaa kaistan leveyttä, sekä erittäin laajat tietoturvatoimet.

Netgear Nighthawk

Yksi vaihtoehto mesh-järjestelmälle on niin kutsuttu extenders tai ”wifi-verkon laajennin”, joka yksinkertaisesti laajentaa verkon peittoaluetta. Muutamia esimerkkejä Wi-Fi-verkon laajentimista (extenders) ovat erittäin tehokas Netgear Nighthawk X6S Tri-Band Extender EX8000 ja yksinkertainen Netgear EX2700 N300 WiFi Range Extender, joka kytketään pistorasian kautta.